Wat kost het om een koksmes te laten slijpen?

Een koksmes is het belangrijkste keukengereedschap voor alle koks. Het biedt de flexibiliteit om tijd en energie te besparen en meer ingewikkelde sneden te maken dan welk ander keukengerei dan ook. Je gebruikt het om alles te snijden, van groenten tot vlees en vis.

image

Wat is een koksmes?

Een koksmes is het belangrijkste gereedschap in de keuken. Het is essentieel voor het hakken en snijden van voedsel. Een koksmes heeft een lemmet dat varieert van 10 tot 30 cm lang en heeft meestal een gebogen snijkant.

Verschillende koksmessen

  • Standaard koksmes – Het belangrijkste van alle messen, een koksmes is vaak het grootste en zwaarste van alle messen. Het wordt gebruikt voor het hakken, snijden en in blokjes snijden van groenten.
  • Vleesmes – Vergelijkbaar met een koksmes in grootte en vorm, maar met een dunner lemmet met minder kromming aan het eind. Het is heel geschikt om vlees in dunne plakjes te snijden. Een vleesmes komt ook van pas bij het snijden van brood in dunne stukken die dan gebakken of gefrituurd kunnen worden.
  • Fileermes – Dit type mes is ideaal voor het fileren van vis, want het heeft een flexibel lemmet.

Kosten slijpen van koksmes

De kosten van het slijpen van een koksmes hangen af van het soort mes dat je hebt.

Als je je messen thuis of bij een professionele slijperij slijpt, moet je de kosten van de service afwegen tegen hoe snel je messen weer bot zullen worden.

Een van de meest gemaakte fouten die mensen maken als ze hun messen willen slijpen is dat ze geen rekening houden met de kosten die de service met zich meebrengt.

De prijs van een professionele slijpbeurt varieert van € 5 - € 7 per mes, en een mes zal tot vier keer per jaar geslepen moeten worden.

 Dit zal waarschijnlijk een eenmalige uitgave zijn, terwijl de kosten van een thuisslijpset variëren van € 10 tot meer dan € 200, afhankelijk van wat je koopt.