Beste kooktoestel 2023. 5x de beste kooktoestellen

Laatste ge-update in door Eva

Met een kooktoestel kook je snel wat eten op de camping of op je studentenkamer. Kooktoestellen zijn superhandig en veelzijdig, en maar hoe kies je het beste kooktoestel? Met deze review helpen we je op weg.

Wij vroegen ons af wat het beste kooktoestel van 2023 is. En dus gingen we daarnaar op zoek. We zochten vijf goede kooktoestellen uit, zowel elektrisch als op gas. Daarna gingen we met onze uitgekozen kooktoestellen aan de slag.

Het beste kooktoestel uit onze test is de Hofftech Camping Kookstel. Deze scoorde het best qua gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding. Wil je graag weten welke andere kooktoestellen we getest hebben? Lees dan zeker even verder!

Hofftech Camping Kookstel Bekijk prijzen
Max. vermogen: 2200 w
Aantal gaspitten: 1
Type kookplaat: Gas
Hierom zijn we fan:
Licht van gewicht – Geen lucifers nodig – Makkelijk mee te nemen
Let hierop:
Geen windbescherming – Te klein voor gezin

We beginnen deze review met onze beste koop kooktoestel van 2022. Om voor deze titel in aanmerking te komen, moet een kooktoestel goed zijn en een leuke prijs hebben. Dit Hofftech camping kookstel voldoet aan alle eisen en is daarnaast ook nog eens heel praktisch.

Dit Hofftech kookstel kregen wij als set, samen met 4 gasflessen. Heel handig natuurlijk, want toen hadden we meteen gas voor alle kooktoestellen die we gingen testen. Het kooktoestel zelf heeft 1 gaspit en is dus ideaal voor kamperen, picknicken of camping in je tuin, in plaats van met de barbecue.

Ga je graag met je gezin kamperen? Dan is dit kooktoestel met 1 pit echt te klein. Je kunt dan beter kiezen voor een kooktoestel met 3 of 4 pitten, omdat je daar meer pannen op kwijt kunt. Bij ons paste er een kleine campingpan op de pit, genoeg om bijvoorbeeld een pan aardappels op te koken.

Wij hebben dit Hofftech Camping kooktoestel getest door er een pan soep op te koken op ons terras. Omdat het op gas werkt, werd de pit meteen heet en kon de pan direct op het vuur. Lucifers hadden we niet nodig, want er zit een elektronische ontsteking op die je met de knop bedient.

Beste koop kooktoestel 2022

Omdat het kooktoestel geen deksel heeft wat je omhoog kunt zetten, ving de gaspit bij ons wel veel wind. Daardoor gaat de vlam flakkeren. Het is dus beter om dit kooktoestel uit de wind te zetten en er dan mee te gaan koken.

Een pluspunt vonden we het gewicht. Het kooktoestel is redelijk groot voor een 1-pits, maar het was toch makkelijk op te tillen en mee te nemen. We vinden dit ook de beste koop kooktoestel vanwege:

 • De lage prijs
 • Goede kwaliteit
 • Makkelijk mee te nemen

Daarom is dit praktische kooktoestel is wat ons betreft de beste koop kooktoestel als je alleen of met z’n tweeën gaat kamperen.

Door de elektronische ontsteking heb je geen lucifers nodig om dit gasstel aan te steken

Verkrijgbaar bij:
KitchenBrothers Elektrische 2 pits Kookplaat Bekijk prijzen
Aantal gaspitten: 2
Max. vermogen: 2500 w
Type kookplaat: Elektrisch
Hierom zijn we fan:
Warmt snel op – Geen gasfles nodig – Beschermd tegen oververhitting
Let hierop:
Korte stroomkabel – Pannen schuiven makkelijk – Het gewicht van 4 kilo

Na de pan soep was het tijd om deze KitchenBrothers Elektrische kookplaat te gaan testen. Een elektrische kookplaat werkt zonder gas. Deze kookplaat werkt met een snoer van 1,20 m, wat wij zelf wat aan de korte kant vonden.

Het Hofftech Camping Kookstel werkte op gas en had maar 1 pit. Dit KitchenBrothers kooktoestel heeft een dubbele kookplaat en werkt elektrisch. Minder handig voor de campingtafel, maar wel ideaal voor een studentenkamer, kookworkshop of als extra kooktoestel.

We hebben deze elektrische kookplaat dan ook in de keuken getest. Met 4 kilo moesten we wel flink tillen richting het aanrecht. Het apparaat is 54 cm lang en 22 cm breed. Het past goed op een aanrecht, naast de barbecue of bovenop een fornuis. Je hebt geen gasfles nodig en dat is voor binnenshuis wel zo veilig.

Nadat we het kooktoestel hadden aangezet, werd het snel warm. Dat vonden wij wel een pluspunt, want dan is je eten snel klaar. We kozen een temperatuur en het apparaat zorgde dat de platen op die temperatuur bleven totdat we het apparaat uitschakelden.

Er zit een grote en een wat kleinere pit op. Op de grote hebben we een koekenpan gebruikt om een ei te bakken. Dat ging heel snel en het eitje was zo klaar. Onze pan schoof op dit kooktoestel wel sneller heen en weer dan bij een gaspit. En dat merk je goed bij het roeren of wokken.

Best geteste kooktoestel

Om verschuiven van de pannen te voorkomen, gebruik je de hittebestendige handvatten. Een nadeel is wel dat de pannen niet veel groter mogen zijn dan de kookpitten. Dat kan dus betekenen dat je nieuwe pannen moet aanschaffen.

Wat deze elektrische kookplaat extra veilig maakt, zijn de volgende eigenschappen:

 • Slaat automatisch af
 • Beschermd tegen oververhitting
 • Ventilatie regulering voor afkoeling van de plaat

Deze RVS kookplaat met 2 pitten is wat ons betreft het best geteste kooktoestel door de kwaliteit, het gebruiksgemak en de korte opwarmtijd.

Deze kookplaat sluit je gewoon aan op het stopcontact

Verkrijgbaar bij:
Campingaz Party Grill 400 R Bekijk prijzen
Max. vermogen: 2000w
Aantal gaspitten: 1
Type kookplaat: Gas
Hierom zijn we fan:
Koken, grillen en bakken met 1 toestel - Inclusief vetopvang – Met deksel
Let hierop:
4 kilo – Vrij Zwaar toestel van groot

Campingaz is een bekend merk onder kampeerders en vakantiegangers, dus een kooktoestel op gas van dit merk mocht niet ontbreken in deze review. We testen hier de Party Grill, een soort multifunctionele skottelbraai die op gas werkt.

Deze pan is best wel aan de grote kant en zeker een stukje groter dan het gemiddelde camping gasstelletje. Maar als je je inductiekookplaat van thuis maar moeilijk kunt missen op vakantie, dan is deze Campingaz Party Grill een mooi alternatief.

Deze Party Grill werkt op gas dus we sloten eerst een van onze gasflessen aan. Toen hebben we het apparaat in de tuin gezet, wat niet meeviel, want hij weegt meer dan 4 kilo. Gelukkig hoefden we niet ver en was het toestel in delen mee te nemen.

Bij dit kooktoestel met piëzo ontsteking krijg je allerlei accessoires om mee te bakken. Wij gebruikten de gladde bakplaat om een pannenkoek op te bakken. Dat lukte goed. Door het emaille in de bakplaat plakte de pannenkoek niet vast en met de vlamverdeler werd de warmte goed verdeeld.

Beste kooktoestel gas 2022

We zijn geen fan van schoonmaken, daarom werden we wel blij van het vetopvangsysteem. Dat bestaat uit een bakje water wat je voor het koken vult. Na het koken hebben we het bakje leeggegoten, waarbij het vet en de etensresten ook meekwamen. Lekker makkelijk.

Dit kooktoestel is vrij uniek en niet echt vergelijkbaar met de andere apparaten die we hier hebben getest. De belangrijkste kenmerken van dit Campingaz Party Grill 400 R kooktoestel nog even op een rij:

 • Inclusief deksel
 • Geen lucifers nodig
 • Vetopvangbakje
 • Meerdere bakplaten

Door al deze eigenschappen krijgt deze Campingaz Party Grill van ons de titel Beste kooktoestel gas 2022.

Dankzij het deksel is je eten lekker snel klaar en blijft het warm

KitchenBrothers Elektrische 1 pits Kookplaat Bekijk prijzen
Max. vermogen: 1500 w
Aantal gaspitten: 1
Type kookplaat: Elektrisch
Hierom zijn we fan:
Warmt snel op – Hittebestendige handvaten – Makkelijk optillen en verplaatsen
Let hierop:
Slechts 1 kookpit

Is koken je hobby? Dan ben je vast benieuwd naar wat wij vonden van deze KitchenBrothers Elektrische Kookplaat met 1 pit. We testten al eerder een elektrische kookplaat van dit merk, maar die had 2 pitten. Deze 1-pits kookplaat is kleiner en je kunt er maar met één pan op koken.

Deze kookplaat is bijna 32 centimeter breed en paste bij ons heel makkelijk op het aanrecht. Het apparaat weegt met 3 kilo nog best wel wat, maar staat daardoor wel heel stabiel. Dat is prettig als je gaat koken, want dan schuift het niet steeds heen en weer.

Nadat we de stekker in het stopcontact gestoken hadden, gingen we aan de slag. Met de draaiknop stelden we de temperatuur in om een ei te kunnen koken. Als je geen elektrisch koken gewend bent, dan zul je daar wel even aan moeten wennen. Het snoer is met 1 meter wel wat kort.

De kookpit heeft een vermogen van 1500 w en daardoor kookte het water bij ons vrij snel. Het duurde nog geen 10 minuten. Je kunt je eten er dus behoorlijk snel mee opwarmen. Tijdens het koken spetterde er wat water op de RVS behuizing. Dit was gelukkig makkelijk schoon te maken.

Beste kooktoestel elektrisch

Ook bij deze KitchenBrothers kookplaat zitten er hittebestendige handvaten aan de zijkant. Daardoor bleef onze pan wel goed op de kookpit staan. Niet zo goed als bij het 2-pits kooktoestel van KitchenBrothers wat we getest hebben, maar daar kun je dan ook twee pannen op kwijt.

Dit elektrische kooktoestel heeft verder de volgende voordelen:

 • antislip rubberen pootjes
 • makkelijk optillen en verplaatsen
 • oververhittingsbescherming

Wij beoordelen dit apparaat als het beste kooktoestel elektrisch vanwege de kwaliteit en de veiligheid.

Met een gewicht van 2,3 kg til je dit kooktoestel makkelijk op

Verkrijgbaar bij:
Campingaz Twister Plus Bekijk prijzen
Max. vermogen: 2900w
Aantal gaspitten: 1
Type kookplaat: Gas
Hierom zijn we fan:
Regelbare vlam – Warmt snel op – Makkelijk mee te nemen
Let hierop:
Valt makkelijk om op gras – Werkt alleen op Campingaz gasfles

Is kamperen, met of zonder een wandeltrektocht, helemaal jouw ding? Dan is deze review voor jou. Van alle kooktoestellen die we hier getest hebben is deze Campingaz Twister Plus de kleinste en het meest simpele apparaat. Gewoon op een gasfles schroeven en je kunt koken.

Wij probeerden dit kleine kooktoestel uit op ons terras. Daar bleef het goed op de grond staan, maar we kregen sterk de indruk dat het op een grasveldje wel eens makkelijk om zou kunnen vallen. Zeker als er nog een pan met eten bovenop staat. Uitkijken dus.

Je neemt dit kooktoestelletje wel makkelijk mee in je rugzak of tas, dus praktisch is het wel. Je kunt de pootjes inklappen, zodat het nog kleiner wordt. De steunen voor de pan zijn breed, zodat je pan er op blijft staan. Je kunt maar 1 pan gebruiken op dit kooktoestel.

En veel meer dan een flinke steelpan past er helaas niet op. Wij hebben er wat water op gekookt voor thee. Als je dus samen reist, kun je beter twee van deze kooktoestellen meenemen. Dit toestel werkt trouwens alleen met gasflesjes van Campingaz, die gelukkig wel goed verkrijgbaar zijn.

Beste campingaz kooktoestel

Dit kooktoestel van Campingaz warmt een pannetje water snel op. De vlam kun je regelen zodat het niet te hard of te zacht kookt. Verder is het apparaat door de hoogte minder geschikt om op de campingtafel te zetten, want dan valt het snel om.

Wij vinden dit het beste Campingaz kooktoestel voor kamperen, vanwege:

 • het kleine formaat
 • de snelle opwarmtijd
 • het praktische opbergkoffertje

Dit kooktoestel lijkt ons perfect voor lange of kortere wandeltochten waarbij je onderweg water wilt opwarmen voor koffie, thee of je thermosfles.

Door het kleine formaat neem je dit kooktoestel makkelijk mee

Product Max. vermogen Aantal gaspitten Type kookplaat
Hofftech Camping Kookstel Hofftech Camping Kookstel
Beste koop kooktoestel
2200 w 1 Gas Bekijk prijzen
KitchenBrothers Elektrische 2 pits Kookplaat KitchenBrothers Elektrische 2 pits Kookplaat
Best geteste kooktoestel
2500 w 2 Elektrisch Bekijk prijzen
Campingaz Party Grill 400 R Campingaz Party Grill 400 R
Beste kooktoestel gas
2000w 1 Gas Bekijk prijzen
KitchenBrothers Elektrische 1 pits Kookplaat KitchenBrothers Elektrische 1 pits Kookplaat
Beste kooktoestel elektrisch
1500 w 1 Elektrisch Bekijk prijzen
Campingaz Twister Plus Campingaz Twister Plus
Beste campingaz kooktoestel
2900w 1 Gas Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 25 maart 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.