Beste Koolmonoxidemelder 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Stijn

Wist je dat je vanaf juli 2022 verplicht bent om in je woning een rookmelder of combimelder te hebben hangen? Dat is precies de reden dat we ervoor gekozen hebben om in deze review de beste koolmonoxidemelders van 2022 voor je op een rij te zetten. Zo voldoe ook jij zo snel mogelijk aan deze nieuwe wetgeving!

In deze review hebben we gekeken naar een aantal aspecten, waaronder de aanwezigheid van een noodlicht, een display, of de koolmonoxide melder koppelbaar is en de prijs. Daarbij is de ELRO Blue Line CBFC28 als beste koolmonoxidemelder van 2022 naar voren gekomen. Toch hebben we hier nog een aantal andere melders met specifieke voordelen. Ben je benieuwd? Hier lees je er alles over!

Product Noodlicht Display Koppelbaar
ELRO Blue Line CBFC28 ELRO Blue Line CBFC28
Beste koop koolmonoxidemelder
Elro FV4310 Elro FV4310
Best geteste koolmonoxidemelder
Alecto SCA-10 Alecto SCA-10
Beste combimelder
Smartwares FGA-13041 Smartwares FGA-13041
Beste koolmonoxidemelder met display
Google Nest Protect Google Nest Protect
Beste slimme koolmonoxidemelder
Laatste prijs-update: zaterdag 28 januari 2023
ELRO Blue Line CBFC28 Bekijk bij Coolblue
Noodlicht: Nee
Display: Ja
Koppelbaar: Nee
Hierom zijn we fan:
Levensduur - Display - Draadloos - Geur- en smaakloos gas
Let hierop:
Koppelbaar - Applicatie

De beste koolmonoxidemelder van 2022 is de ELRO Blue Line CBFC28. Met deze koolmonoxidemelder haal je namelijk een melder in huis die maar liefst 10 jaar mee gaat. Hierdoor hoef je je ook geen zorgen te maken dat je snel op zoek moet naar een nieuwe.

Koolmonoxide melder

De koolmonoxidemelder heeft een aantal fysieke aspecten die zeer belangrijk en handig zijn. Zo zien we dat er gebruik is gemaakt van een display, waarop je het koolmonoxide gehalte kunt afmeten. Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat gezondheidsklachten al op kunnen treden van 10 PPM. Dit staat gelukkig op het apparaat weergegeven.

Volgens de Europese norm moet er gemeld worden zodra er sprake is van:

 • Tussen 60 en 90 minuten 50 PPM
 • Langer dan 120 minuten 30 PPM
 • Er staat niets over 10 PPM

Doordat het een draadloos apparaat is dat op batterijen werkt, kun je deze op elke plek in huis neerhangen. Helaas moeten we daarbij wel direct vermelden dat je bij deze variant niet de mogelijkheid hebt om verschillende apparaten met elkaar te koppelen.

Het gebruik

Qua gebruik zien we als groot voordeel dat de melder zowel geur- en smaakloos koolmonoxidegas kan detecteren. Daarbij geeft de melder direct het gehalte in huis aan, waarbij het tevens aangeeft wanneer het apparaat het einde van de levensduur bereikt. Zo zit je nooit meer zonder een goede koolmonoxidemelder.

Helaas hebben we, in tegenstelling tot een aantal andere koolmonoxide melders in deze review, geen gebruik kunnen maken van een applicatie op je iPhone of Android. Zo kun je dus niet op de hoogte gehouden worden van mogelijk brandgevaar bij jou thuis.

De beste koolmonoxidemelder van 2022 vanwege het handige display en het detecteren van geur- en smaakloze gassen.

Verkrijgbaar bij:
Elro FV4310 Bekijk bij Coolblue
Noodlicht: Nee
Display: Nee
Koppelbaar: Nee
Hierom zijn we fan:
Combimelder - Levensduur - Batterijen
Let hierop:
Netstroom - Applicatie

Ben je op zoek naar een betrouwbare koolmonoxide melder die zowel koolmonoxide als rook weet te detecteren? Dan ben je bij de ELRO FV4310 Combimelder aan het juiste adres. Deze melder detecteert zowel koolmonoxide als rook in huis en waarschuwt je door middel van een geluidssignaal van 85 dB.

Hoge concentratie koolmonoxide

De melder die koolmonoxide detecteert, alarmeert je als gebruiker direct als er wat aan de hand is. Helaas zien we wel meteen het nadeel van deze melder, aangezien je deze niet met andere melders kunt koppelen. Hierdoor kan het zijn dat je de melding in de fabriekshal bijvoorbeeld niet hoort als je aan het werk bent.

Qua levensduur laat de fabrikant weten dat de koolmonoxide melder een batterij heeft met een batterijduur van maar liefst 10 jaar. Hoewel we dit natuurlijk niet hebben kunnen testen, is het wel een voordeel dat je de batterijen bijna nooit hoeft te vervangen.

Doordat er gebruik is gemaakt van batterijen, kun je de koolmonoxidemelder hangen waar je maar wilt. Wij hebben er bij de test zelf voor gekozen om deze op verschillende plekken op te hangen, waaronder:

 • Langs de open haard
 • Bij het gasfornuis
 • Tegen de muur
 • Aan het plafond

Netstroom

Waar je bij sommige melders nog de mogelijkheid hebt om deze met netstroom te verbinden, is dat bij deze melder niet het geval. Hoewel je dit vrijheid geeft, gaat de batterij na verloop van tijd natuurlijk wel gewoon leeg. Let hier dus goed op!

Een laatste punt dat we nog willen vermelden is het feit dat je helaas geen gebruik kunt maken van een mobiele applicatie. Het is mogelijk om deze melder ook in een slimme variant te kopen, maar in dat geval betaal je ook meer.

De best geteste koolmonoxidemelder van 2022 vanwege de levensduur en het feit dat je deze ook als rookmelder kunt gebruiken!

Verkrijgbaar bij:
Alecto SCA-10 Bekijk bij Coolblue
Noodlicht: Nee
Display: Nee
Koppelbaar: Nee
Hierom zijn we fan:
Geurloos gas & rook - Batterijen - Levensduur - Montagemateriaal
Let hierop:
Applicatie - Noodverlichting

De Alecto SCA-10 staat bekend om het feit dat deze zowel geurloos koolmonoxidegas als rook kan meten. Dit maakt het overbodig om een rookmelder aan te schaffen. Bij het detecteren wordt gebruik gemaakt van een optische sensor, die zeer accuraat te werk gaat.

Batterijen

Qua fysieke capaciteiten heeft deze koolmonoxide melder, evenals een aantal andere melders in deze review, een levensduur van maar liefst 10 jaar. Dit wil zeggen dat je de batterij vrijwel nooit hoeft te vervangen. En zodra dit wil nodig is, krijg je een melding dat de batterij bijna leeg is.

Doordat de melder werkt op basis van batterijen, kun je deze vrijwel overal neerhangen. Hierdoor kun je zelf bepalen of je de melder op de muur of aan het plafond hangt. Bij het monteren van de melder kun je daarnaast gebruik maken van het montagemateriaal dat is meegeleverd.

De nadelen

Er zijn een tweetal nadelen die we nog willen benoemen. Allereerst is dit het feit dat er geen gebruik is gemaakt van noodverlichting. Hierdoor kun je dus niet het lichtsignaal volgen als je gedesoriënteerd bent. Dit is wel een verbetering en een nadeel, aangezien we dit wel bij de concurrentie zien.

Daarnaast kun je ook bij deze melder geen mobiele applicatie gebruiken om in de gaten te houden waar het gevaar dreigt. Dit heeft een aantal nadelen:

 • Je kunt een ruimte binnenstappen met koolmonoxide
 • Als je weg van huis bent, blijf je niet op de hoogte
 • Je weet niet precies waar de melding is als het alarm afgaat bij meerdere koolmonoxidemelders

De beste combinatiemelder van 2022 die zowel rook- als onzichtbare gassen weet te detecteren!

Smartwares FGA-13041 Bekijk bij Bol.com
Noodlicht: Nee
Display: Ja
Koppelbaar: Nee
Hierom zijn we fan:
Noodlicht - Prijs - Testknop - Oppervlaktes
Let hierop:
Koppelbaar - Mobiele applicatie

Laten we beginnen met een van de grootste voordelen van de Smartwares FGA-13041. Dit is het noodlicht dat wordt geactiveerd zodra er koolmonoxide wordt gedetecteerd. Hierdoor kun je jezelf beter oriënteren en is het gemakkelijker om de uitgang te vinden.

Prijs kwaliteit verhouding

Doordat deze melder de goedkoopste koolmonoxide melder uit deze review is, is de prijs kwaliteitverhouding zeer goed. Door de batterijduur van maar liefst 10 jaar kan deze heel lang de juiste hoeveelheid koolmonoxide meten en hier melding van maken.

De testknop die is geïntegreerd kun je prima gebruiken om het apparaat regelmatig te testen. We adviseren dan ook om elke maand eens te kijken of het apparaat werkt. Let er wel op dat het geen combimelder is en dat je dus een aparte rookmelder moet aanschaffen als je ook rook in huis wilt detecteren.

Kijkende naar de informatie van de fabrikant, zijn we erachter gekomen dat er wordt geadviseerd deze rookmelder te gebruiken in ruimtes tussen de 20 m2 en 40 m2. Dit kun je vergelijken met:

 • Een grotere slaapkamer
 • De keuken
 • De huiskamer
 • Op zolder

Niet koppelbaar

Helaas zien we wel dat de melders van dit merk niet te koppelen zijn. Zo heb je in elke ruimte aparte melders nodig en geven die ook allemaal een apart signaal af. Wil je deze koolmonoxidemelder plaatsen, dan moet je hier dus wel rekening mee houden.

Het is daarbij ook geen slimme koolmonoxide melder. Er wordt geen gebruik gemaakt van een applicatie waar je meldingen op ontvangt als er koolmonoxide gemeten wordt. Dit is een nadeel in vergelijking met de melder die we nu gaan bekijken!

De beste koolmonoxidemelder met display en noodlicht voor een zeer scherpe prijs!

Google Nest Protect Bekijk bij Coolblue
Noodlicht: Ja
Display: Nee
Koppelbaar: Ja
Hierom zijn we fan:
Nest app - Combimelder - Koppelbaar - Noodverlichting
Let hierop:
Prijs - Netstroom

Laten we beginnen met het feit dat de Google Nest Protect V2 een rookmelder overbodig maakt. Dit komt omdat deze zowel rookontwikkeling als lekken van koolmonoxide in huis kan ontdekken. Hierdoor sla je direct twee vliegen in een klap.

Beste koolmonoxidemelders

Het is een van de beste koolmonoxidemelders vanwege het feit dat je deze kunt koppelen aan de andere Google Nest producten, zoals:

 • Google Thermostaat
 • Google Nest camera's
 • Google Nest basisstation

Hierdoor profiteer je optimaal van de verschillende producten. Door middel van een stem wordt je gewezen op het gevaar van koolmonoxide in de verschillende ruimtes waar je het apparaat hebt hangen.

Bij het detecteren van rook wordt er daarnaast gebruik gemaakt van noodverlichting. Op die manier wordt er door middel van licht een vluchtroute uitgezet, zodat je ook bij dichte rook nog weet waar je naartoe moet. Dit is een voordeel ten opzichte van andere melders.

Helaas zien we wel dat je een prijs aan de hoge kant is. Vergelijken we dit namelijk met de andere koolmonoxide melders in deze review, dan is dit de duurste. Toch zouden we het zelf niet erg vinden om deze prijs te betalen om een koolmonoxide vergiftiging te voorkomen.

Google Nest Protect

Het grote verschil met de Google Nest Protect V2 en de eerste Google Nest Protect is dat het product sterk verbetert is. Vooral het feit dat er meerdere type signalen onderscheiden kunnen worden is een belangrijke verbetering. We raden door ook de V2 aan in plaats van de Google Nest Protect.

Het platform van Google Nest zorgt er dan wel weer voor dat je gebruik kunt maken van een Nest app, zodat je op de hoogte gehouden wordt van brandgevaar in huis. Het koolmonoxide wordt gemeten door een elektrochemische sensor, die de hoeveelheid meet en op basis hiervan een melding geeft.

Een van de beste koolmonoxide melders vanwege de handige applicatie en de noodverlichting die gebruikt is.

Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.