Beste Koolmonoxidemelder 2021 - Top 5

Laatste ge-update in door Agnes

Koolmonoxidemelders zijn apparaten die een geluidssignaal geven als de concentratie van koolmonoxide in je huis te hoog wordt. Dat is belangrijk want koolmonoxide (CO) is een giftig, reukloos gas wat je zelf niet ruikt. Je kunt er bewusteloos door raken of zelfs aan overlijden. 

Het gas ontstaat door de verbranding van bijvoorbeeld hout of aardgas. Heb je een cv-ketel in huis of kook je op gas? Dan bestaat de kans dat er onverwacht koolmonoxide vrijkomt. Koolmonoxide kan namelijk vrijkomen uit een slecht onderhouden gaskachel, cv-ketel of open geiser. Als er dan weinig ventilatie is of er is geen rookgasafvoer bij de cv, dan kan vergiftiging door koolmonoxide makkelijk ontstaan.

Verhoog de veiligheid in huis met een koolmonoxidemelder

Omdat je de koolmonoxide niet ruikt, heb je zelf niet in de gaten dat het gas vrijkomt. Ook een standaard rookmelder herkent het gas niet. Een aparte koolmonoxidemelder is dan echt nodig. Deze waarschuwt je dat er CO-gas is vrijgekomen, zodat je passende maatregelen kunt nemen. Omdat koolmonoxidegas zo gevaarlijk is, kun je beter geen risico nemen en kiezen voor een goede CO-melder. De beste koolmonoxidemelder herken je altijd aan de volgende eigenschappen:

 • voldoet aan de Europese Norm EN 50291
 • geschikt voor montage aan muur of plafond
 • de melder is van een goed merk (o.a. FireAngel, First Alert, X-Sense, Alecto, Smartwares)
 • de melder kost ongeveer tussen de 25-35 euro en meet CO-gehaltes vanaf 10 ppm

Daarnaast kan de melder nog extra functies hebben, zoals een ingebouwde rookmelder. Als je maar 1 apparaat aan je plafond wilt, is het een goed idee om de beste rook- en koolmonoxidemelder te kopen. Zo’n combimelder plaats je bij voorkeur in de ruimte waar het verbrandingsapparaat staat.

Waar kun je het beste een koolmonoxidemelder plaatsen?

Koolmonoxide is een gas wat niet opstijgt, maar meestijgt met warme verbrandingsgassen uit bijvoorbeeld de cv-ketel of geiser. De beste plek voor een koolmonoxidemelder is dan ook vlak boven het apparaat. Hang je de melder in een andere ruimte, dan is ooghoogte de beste hoogte om de koolmonoxidemelder op te hangen.

Hoe kies je de beste koolmonoxidemelder?

Als je veiligheid serieus neemt, dan wil je natuurlijk de beste koolmonoxidemelder in je huis ophangen. Neem daarom eens een kijkje in onze top 5 van beste koolmonoxidemelders die we hebben samengesteld. Daarin staan allerlei goede melders, waaronder de beste koolmonoxidemelder volgens de test van de Consumentenbond. Wil je graag weten welke eigenschappen belangrijk zijn bij de keuze van een melder? Blader dan eens door onze Koopgids boordevol handige tips die je op weg helpen bij het kiezen van de juiste CO-melder voor jouw huis.

# Product Combimelder Display Batterij vervangbaar Prijs v.a.
1 Alecto COA-26
Beste koop koolmonoxidemelder
€ 24,99
2 Google Nest Protect 230 V-aansluiting
Best geteste koolmonoxidemelder
€ 105,00
3 FireAngel CO-9X-10
Beste koolmonoxidemelder volgens de Consumentenbond
€ 33,95
4 ELRO FV4310
De beste koolmonoxidemelder en rookmelder in 1
€ 49,00
5 First Alert SCO5CE
De beste koolmonoxidemelder voor thuis
€ 46,95
Laatste prijs-update: woensdag 20 oktober 2021
Beste koop koolmonoxidemelder Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • LCD-display – Batterij-niveau indicator – Makkelijke montage
 • Geen pauzeknop – Geen wifi besturing – Niet bedienbaar met een mobiele app
Productreview:

Als je in je huis een goede beveiliging zoekt tegen schadelijk koolmonoxide, dan is deze Alecto COA-26 melder een prima aankoop. Deze melder werd verkozen tot uitblinker in de test van de consumentenbond (oktober 2016), dus dat geeft aan dat de kwaliteit van deze melder goed is. Deze melder geeft een luid waarschuwingssignaal als er koolmonoxide in de lucht komt. Zo ben je meteen gewaarschuwd. De pluspunten van deze melder zijn:

 • de eenvoudige en snelle montage van de koolmonoxidemelder, zonder speciaal gereedschap of ingewikkelde instructies.
 • de levensduur van 7 jaar
 • het alarmsignaal van 85 decibel, wat luid genoeg is om je wakker te maken uit een diepe slaap.

Je installeert deze melder heel gemakkelijk aan de muur of aan het plafond. De beste plaats is in de buurt van een cv-ketel, geiser of gasfornuis.

De beste koolmonoxidemelder voor je huis

Deze melder heeft een handig verlicht LCD display waarop je ook in het donker de CO-waarde kunt aflezen. Het apparaat heeft ook een batterijniveau indicator, zodat je de batterijen op tijd kunt vervangen. Als de batterij leeg raakt, dan laat dit apparaat een waarschuwingssignaal horen zodat je weet dat je de batterij moet vervangen. De melder werkt op 3 AA-batterijen die je overal kunt kopen. Deze melder heeft geen pauzeknop, dus bij een vals alarm kun je het apparaat niet uitzetten.

Wil jij je woning goed beveiligen tegen de risico’s van koolmonoxide? Bestel dan deze Alecto COA-26 koolmonoxidemelder.

Best geteste koolmonoxidemelder Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Werkt op netstroom – Koppelbaar met Google Nest apparaten – Bedienbaar met app
 • Directe montage op muur/plafond niet mogelijk – Dure CO-melder – Plaatsen bij stopcontact
Productreview:

Deze Google Nest Protect V2 is een rookmelder en een CO-melder in één. Deze combimelder kan zowel rook als koolmonoxide herkennen en waarschuwt je als de concentratie te hoog wordt. Je wordt dan gewaarschuwd door een vrouwenstem van 70 decibel, dus dat hoor je goed. Deze stem vertelt je precies op welke plek in huis gevaar dreigt.

De Google Nest Protect V2 werkt op netstroom en dat heeft voor- en nadelen. Zo kun je het apparaat alleen in de buurt van een stopcontact ophangen. Bovendien steekt de achterkant een halve centimeter uit, waardoor je het apparaat alleen op een contactpunt kunt monteren en niet rechtstreeks op het plafond of de muur.

De beste koolmonoxidemelder is ook slim

Deze Google Nest protect V2 bedien je via de Nest-app op je telefoon, smartwatch of tablet. Zo houdt de app je op de hoogte van het batterijniveau en eventuele sensorstoringen. Gebruik je nog andere Google Nest apparaten, dan verbind je deze combimelder daarmee via wifi. Zo kun je het apparaat koppelen aan bijvoorbeeld:

 • Google Nest thermostaat,
 • Google Nest IP-camera.

Verder zit er nog een bewegingssensor op. Loop je in het donker langs de melder, dan gaat er een groen licht branden. Omdat het apparaat ook op 3 AA-batterijen werkt, blijft het bij stroomuitval gewoon doorwerken.

Wil je je hele huis connected maken en beschermd zijn tegen schadelijke koolmonoxide? Koop dan deze Google Nest Protect V2 Netstroom CO-melder.

Beste koolmonoxidemelder volgens de Consumentenbond Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Makkelijke montage – Duidelijk geluidssignaal – Automatische zelfcontrole
 • Geen display – Geen app – Geen rookdetectie
Productreview:

Als je een goede koolmonoxidemelder wilt waarop je kunt vertrouwen, bestel dan deze FireAngel CO-9X-10 melder. Het apparaat is niet zo groot, en dat maakt de montage aan muur of plafond een beetje makkelijker. Deze koolmonoxide melder heeft een speciale sensor die zorgt voor een betrouwbare melding bij een te hoge concentratie aan koolmonoxide. Dat geeft een veilig gevoel. Het apparaat werkt op batterijen, dus je kunt het ophangen waar je maar wilt.

De beste koolmonoxidemelder met weinig vals alarm

De Consumentenbond en andere organisaties beoordeelden deze FireAngel melder als een van de beste, niet in de laatste plaats vanwege:

 • de grote testknop
 • de automatische zelfcontrolefunctie
 • het goede onderscheidingsvermogen van de sensor waardoor vals alarm nauwelijks voorkomt

Deze melder geeft ook een signaal als de levensduur van de batterij of de sensor op z’n eind loopt. Je hoeft er dus zelf niet naar om te kijken. Alleen de batterijen vervangen als het apparaat dat aangeeft en het apparaat vervangen als de sensor het niet meer doet. Je kunt op deze melder niet aflezen wat het CO-gehalte is, want er zit helaas geen display op.

Wil je een CO-melder die alleen af gaat als er echt iets aan de hand is? Kies dan voor deze FireAngel Koolmonoxidemelder.

Verkrijgbaar bij:
De beste koolmonoxidemelder en rookmelder in 1 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Moderne sensor – Makkelijke montage – CO- en rookmelder in 1
 • Geen display – Knippert elke 40 sec – Batterij niet vervangbaar
Productreview:

Zoek je een moderne melder die je waarschuwt bij rook en koolmonoxide? Kies dan voor deze ELRO FV4310 combimelder met 2 verschillende, moderne sensoren. De optische rooksensor is van de nieuwste generatie en dat biedt de volgende voordelen:

 • reageert zeer snel op brand
 • milieuvriendelijke sensor
 • geeft minder vaak vals alarm

Daarnaast zit er in dit apparaat een hele goede sensor die voortdurend de concentratie koolmonoxide in de lucht meet. Zodra daar iets in wijzigt, word je gewaarschuwd met een duidelijk geluidssignaal. Het apparaat knippert elke 40 seconden met een groen lampje. Dat is minder prettig als je de melder in je slaapkamer wilt hangen.

De beste combimelder met 10 jaar garantie

Deze melder krijgt stroom via een ingebouwde lithiumbatterij die 10 jaar lang meegaat. Je hoeft dus 10 jaar lang de batterij niet te vervangen. Daarna moet je de batterij en het apparaat vervangen. De ELRO FV4310 voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en je krijgt 10 jaar garantie op deze rook- en CO-melder.

Het apparaat heeft verder een testknop zodat je kunt testen of het goed werkt. Ook word je gewaarschuwd als de batterij bijna leeg is. Mocht het apparaat een vals alarm geven, dan kun je met de pauzeknop het lawaai stoppen. Er zit geen display op, dus je kunt niet zien wat het CO-gehalte is.

Wil je een goede en betaalbare combimelder? Dan is deze ELRO FV4310 Combi Melder een goede keus.

De beste koolmonoxidemelder voor thuis Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Makkelijke montage – Rook- en CO-melder in 1 – Gevoelige sensor
 • Geen display – Geen app – Niet koppelbaar
Productreview:

Deze First Alert SCO5CE rook- en koolmonoxide melder op batterijen geeft een alarmsignaal van 85 dB als er rook of geurloos koolmonoxidegas vrijkomt in je huis. Met 1 melder word je dus gewaarschuwd voor 2 gevaarlijke gassen in je huis. Het signaal voor CO-gas klinkt anders dan het signaal voor rook. Zo kun je snel horen wat eraan de hand is. Bovendien is dit apparaat praktisch omdat je niet 2 aparte melders hoeft te kopen. Aan de plafondkant zit een optische sensor die rook snel herkent. De moderne CO-sensor detecteert zeer snel de koolmonoxide in de lucht.

De beste koolmonoxidemelder die ook rook herkent

Deze combimelder beschermt je op 2 manier en is praktisch in gebruik door de volgende kenmerken:

 • geeft status batterij aan
 • met alarmpauze/testknop
 • werkt op AA-batterijen

De First Alert rook- en koolmonoxidemelder SCO5CE doet perfect wat je van het apparaat verwacht. De batterijen zijn bijzonder makkelijk te vervangen dus dat is snel gebeurd. Het apparaat is makkelijk op te hangen aan het plafond of aan de muur en doet daar geruisloos zijn werk, totdat het nodig is om je te waarschuwen. Dit apparaat gaat 5-7 jaar mee, dus als het hangt hoef je er voorlopig niet meer naar om te kijken. Het apparaat heeft geen display, dus als het in een donkere ruimte hangt, kun je geen CO-gehalte aflezen.

Zoek je een moderne rook- en koolmonoxidemelder die makkelijk te monteren is? Bestel dan deze First Alert SCO5CE koolmonoxidemelder.

Verkrijgbaar bij:
Agnes Voogt
Door: Agnes
Agnes is samen met haar team verantwoordelijk voor de reviews uit verschillende categorieën. Dagelijks testen en vergelijken zij producten om het voor jou makkelijker te maken. Agnes houdt van schilderen en paardrijden.

Socials Agnes:
LinkedIn - E-mail