Hoe lang gaat een koolmonoxidemelder mee?

Je hebt een tijdje terug je koolmonoxidemelder gekocht of verhuist en vraagt je af wanneer je de melder moet vervangen. Het moment om te vervangen is echter makkelijker te bepalen dan je zou denken.

Het beste moment om je koolmonoxidemelder te vervangen

Ga je verhuizen en hangt er al een melder. Dan is het misschien beter deze meteen te vervangen als je geen informatie hebt over de datum van installeren. Normaal gesproken geeft een koolmonoxidemelder een melding als de levensduur van het apparaatje nabij is. Daarnaast zul je bij de aanschaf ook informatie vinden over de levensduur van het apparaat. Doorgaans vindt het moment van vervangen plaats na zo’n 5 tot 10 jaar.

Waarom gaat een koolmonoxidemelder niet zo lang mee?

Je moet een koolmonoxidemelder vervangen omdat deze is gemaakt door gebruik te maken van een soort gel die reageert op een te hoge concentratie aan koolmonoxide in de ruimte. Deze gel heeft een houdbaarheidsdatum. Na deze datum werkt het apparaat niet veilig meer.

Wat is het gevaar van een koolmonoxidevergiftiging?

Koolmonoxide (CO) is een gas dat vrijkomt bij het verbranden van brandstoffen zoals olie, gas of zelfs hout. Het gas is giftig en kan daarom de volgende klachten geven:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Moeheid
  • Bewusteloosheid

In het ergste geval kan een persoon die het gas te lang inademt zelf overlijden! Daarom is een melder enorm belangrijk, zeker in een ruimte waar ramen niet open kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een cv-ketel die in een badkamer hangt. De brandweer raadt je altijd aan om de melder alleen op te hangen in een ruimte waar een verbrandingstoestel hangt of staat, anders heeft de melder geen zin.

Controleer je verbrandingstoestellen

Naast een melder kun je ook een vakman je gasstel, cv-ketel of schoorsteen laten controleren om te voorkomen dat je apparaten die verbranden niet voldoen aan de normen en een gevaar voor je gezondheid kunnen vormen.