Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

Iedereen die iets verbrandt in huis, dus een CV-ketel of gasstel heeft bijvoorbeeld, kan het gevaar lopen een koolmonoxide vergiftiging op te lopen. Deze stof komt vrij bij het verbranden van brandstoffen zoals olie, gas of hout en kan in hoge concentraties dodelijk zijn. Vooral als je een cv-ketel in de badkamer hebt hangen, is een koolmonoxidemelder of CO-melder belangrijk om te hebben. Maar hoe werkt dit apparaat?

De werking van een koolmonoxidemelder

Je hebt een koolmonoxidemelder gekocht voor je huis, maar je bent nu benieuwd hoe het apparaat een alarmsignaal kan geven. Een koolmonoxidemelder werkt al het volgt:

  • In de melder zit een gel met stoffen als zwavelzuur als elektrolyt.
  • Deze stoffen reageren op te veel koolmonoxide in de lucht en geven een chemische reactie waardoor het alarm afgaat.
  • Doordat de chemische reactie alleen kan plaatsvinden als er koolmonoxide in de lucht van de kamer zit, is een vals alarm vrijwel onmogelijk toch kan een alarm ook duiden op een storing of batterij, dus controleer dit goed voor je veiligheid.
  • Een koolmonoxidemeter gaat niet meteen af als er concentratie koolmonoxide in de lucht te hoog is, maar pas als deze na enige tijd te hoog is. Anders zou de meter te vaak een alarm kunnen geven. Bijvoorbeeld als je doucht of kookt.
  • Hang de meter volgens instructies van de brandweer alleen op in een ruimte waar een verbrandingstoestel aanwezig is. Anders heeft de melder geen zin.

Wanneer moet je een koolmonoxidemeter vervangen?

Omdat de koolmonoxidemeter is gemaakt met een gelachtig materiaal, gaat deze niet eeuwig mee. Buiten het controleren en vervangen van de batterijen, moet je dus na enige tijd de complete koolmonoxide vervangen. Je moet dan denken aan een periode van zo’n 5 tot 10 jaar. Je kunt controleren wanneer je de melder moet vervangen door de plaatsingsdatum goed vast te leggen, bijvoorbeeld op de meter zelf.