Is een koolmonoxidemelder verplicht in je huis?

Stel je kookt op gas of hebt een cv-ketel die werkt op gas of je hebt zelfs een kleine houtkachel in huis. In dat geval zal je je misschien afvragen of je naast een rookmelder ook een koolmonoxidemelder of CO-melder in je huis moet installeren.

Wel rookmelders, geen CO-melder

Sinds juli 2022 moet je op iedere verdieping in huis een rookmelder hebben geïnstalleerd. Dat roept de vraag op of dat dan ook geldt voor de CO-melder. Deze koolmonoxidemelder is echter niet verplicht in je huis. Wel moet je sinds juli altijd kiezen voor een  koolmonoxidemelder die voldoet aan de Europese richtlijn. Dit is natuurlijk ook veiliger. Het is ondanks het ontbreken van een verplichting voor een koolmonoxidemelder in huis, wel aan te raden eentje aan te schaffen. Een vergiftiging met koolstofmonoxide kan in het ergste geval leiden tot bewusteloosheid tot zelfs de dood. Het is dus erg gevaarlijk.

Slimme melders

Steeds vaker worden er slimme melder gemaakt. Met zo’n melder hoor je niet alleen een signaal, je ziet het ook als melding op je smartphone. Ook zijn er mogelijkheden om de functies van rook- en koolmonoxidemelder te combineren. Op die manier kun je in ruimten waar je kookt bijvoorbeeld de beide functies handig met elkaar combineren.

Wat moet je doen als het alarm afgaat?

Als je koolmonoxidemelder enkel om de minuut een piepje geeft, is er iets mis met de batterij of het apparaat. Je hoeft dan niet bang te worden. Een echt alarm zal harder en sneller zijn. In dat geval moet je het volgende doen:

  • Open eerst voor de zekerheid alle ramen en deuren
  • Controleer of het niet toch een vals alarm is en druk indien nodig op reset
  • Ga zo snel mogelijk naar buiten en bel het alarmnummer 112
  • Blijf buiten tot de woning weer veilig is