Je koolmonoxidemelder kan piepjes geven, maar dat betekent niet altijd dat er onraad is. Het is erg belangrijk om de verschillende soorten piepjes te onderscheiden en zo te bepalen wat je moet doen.
Koolmonoxide, ook wel CO genoemd, is een stof die vrijkomt bij het verbranden van stoffen als hout, olie of gas. Je moet het daarom niet verwarren met CO2 dat overal in de lucht zit. Wie te lang CO inademt kan zich misselijk gaan voelen, hoofdpijn krijgen en na langere tijd zelfs bewusteloos raken of overlijden! Het is niet verplicht om deze melder in je huis op te hangen, zoals dat sinds kort wel geldt voor de rookmelder, maar autoriteiten raden het je wel aan om er eentje op te hangen om gevaar te voorkomen. Kies wel altijd voor een koolmonoxidemelder die voldoet aan de Europese richtlijnen. Dat is sinds juli 2022 dan ook verplicht.
De koolmonoxidemelder zal pas een alarmsignaal afgeven als de gel die in het apparaatje zit een chemische reactie aangaat met de koolmonoxide. Het is daardoor ook lastiger om een foutmelding te krijgen. Het is desalniettemin belangrijk te controleren of het alarm geen vals alarm is.