Hoe werkt noise cancelling?

Door: Eva
Laatste update: 22 juni 2020
beste koptelefoon

Als je op zoek bent naar een koptelefoon, zie je steeds vaker het begrip noise cancelling voorbijkomen. Maar wat is noise cancelling, hoe werkt noise cancelling en wat zijn de voordelen van noise cancelling? Wij leggen het je hier uit!

Wat is noise cancelling?

Op zijn Nederlands gezegd betekent noise cancelling ruisonderdrukkend. Een koptelefoon met noise cancelling reduceert op een actieve manier het omgevingsgeluid.

Hoe werkt noise cancelling?

Noise cancelling werkt doordat de koptelefoon een antigeluid maakt. Hierdoor wordt het omgevingsgeluid tot het minimale gereduceerd. Een noise cancelling koptelefoon heeft een aantal ingebouwde microfoontjes die het achtergrondgeluid monitoren en met een tegengeluid wegfilteren. De microfoontjes zijn verbonden met een chip. Deze chip analyseert de geluidsgolven en zend tegengestelde geluidsgolven uit. Zo kan de noise cancelling functie de omgevingsgeluiden opheffen. Het werkt vooral erg effectief bij laag en eentonig geluid. Daarom zie je tegenwoordig zoveel mensen tijdens het reizen met zo’n koptelefoon rondlopen.

Wat zijn de voordelen van noise cancelling?

Een koptelefoon met noise cancelling heeft fijne voordelen. Zo kun je heel eenvoudig meer rust voor jezelf creëren. Dit is belangrijk als je snel overprikkeld bent, je het lastig vindt om in een drukke omgeving te werken of om in een drukke ruimte (zoals een vliegtuig) te slapen.

Daarnaast kun je het volume van je muziek lager houden, omdat je de omgevingsgeluiden niet meer kunt horen. Dit voordeel is erg belangrijk voor je gehoor. Als je te lang naar te luide muziek luistert, kun je namelijk serieuze gehoorbeschadiging aanrichten.

Ook zul je merken dat je na het dragen van een koptelefoon met noise cancelling minder vermoeid zult zijn. Je hersenen hoeven namelijk veel minder prikkels te verwerken.

Wat zijn de nadelen van noise cancelling?

Een koptelefoon met noise cancelling heeft vooral voordelen, maar toch zitten er een paar nadelen aan vast. Zo ligt de aanschafprijs vaak een stuk hoger dan bij een koptelefoon zonder noise cancelling en moet je er altijd voor zorgen dat de batterij opgeladen is.

Als je noise cancelling aan hebt staan, dan kan het zijn dat je jouw collega of partner niet direct hoort. Je hebt minder snel door wanneer iemand tegen je praat. Maar of dat echt een nadeel is? Dat laten we aan jou over 😉

Ben je nog op zoek naar een nieuwe koptelefoon met noise-cancelling? En de best getest of beste koop is niet wat je zoekt? Kijk dan eens in de top 10 met de beste koptelefoons van dit moment!

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer