Beste koudschuim matras 2023. 5x de beste koop

Laatste ge-update in door Jasper

Ben jij nogal warmbloedig van aard en breekt het nachtelijk zweet je regelmatig uit? Dan kan een koudschuim matras zomaar eens een prima optie voor je zijn. Dat materiaal ventileert als de beste, zodat jij ook ‘s nachts het hoofd koel kunt houden.

Zoveel mensen, zoveel matrassen lijkt het soms wel en daarom vonden wij het een goed plan om er een flink aantal met elkaar te vergelijken. Onze top 5 van koudschuimmatrassen is misschien niet heel spectaculair of opzienbarend, maar wij vinden hem zelf allesbehalve slaapverwekkend.

Emma O2 hard Bekijk prijzen
Stevigheid: stevig
Geschikt tot: 130 kg
Tijk: met handvatten - anti huisstofmijt - afritsbaar - ventilerend
Hierom zijn we fan:
10 jaar garantie, 7 comfortzones, anti-huisstofmijt
Let hierop:
de hardheid

Als je het fijn vindt, dat je lichaam goed wordt ondersteund tijdens het slapen, dan is het Emma O2 hard matras een goede keuze voor jou. Het is een stevig matras met 7 verschillende comfortzones. Deze zones zorgen ervoor dat bijvoorbeeld je hoofd, nek, schouders en heupen extra ondersteund worden.

Wanneer je veel zweet ‘s nachts, ook dan is dit koudschuimmatras een uitstekende optie voor jou. De matrassen van Emma bieden optimale ventilatie door de open structuur en de speciale gepatenteerde insnijdingen. Zelfs het afritsbare tijk heeft unieke, vochtregulerende vezels.

Er warmpjes bij liggen, dat zal jou niet gebeuren op dit matras. Maar mochten er toch zweetvlekken op het tijk komen, dan stop je de hoes gewoon in de wasmachine op 60°C.

Dat is wel zo hygiënisch.

Eigenschappen van het matras:

 • Stevig matras met 7 comfortzones;
 • tijk is afritsbaar en wasbaar op 60°C;
 • geschikt tot 130 kg;
 • 10 jaar garantie;
 • 100 dagen omruilgarantie;
 • extra ventilerend en vochtdoorlatend.

Stevig

Alle matrassen in onze top 5 beste koudschuim matrassen 2022 zijn op te delen in 3 mates van hardheid. Stevig, medium en soepel. Als je graag veel steun ervaart en wellicht ook zelf wat steviger bent, dan kun je het beste kiezen voor een stevig matras.

Het Emma O2 hard matras is uitstekend geschikt voor mensen met een gewicht tot 130 kg, maar werd door een aantal proefslapers als te hard ervaren. Door de eerder al genoemde comfortzones zorgt Emma ervoor, dat je ondanks de hardheid toch weinig druk zult ervaren.

Wanneer je twijfelt of dit matras de juiste hardheid heeft voor jou, dan kun je gebruik maken van 100 dagen omruilgarantie. Zo heb je de mogelijkheid het matras uitgebreid uit te proberen.

De fabrikant geeft maarliefst 10 jaar garantie en het matras is bovendien als beste uit de test van de Consumentenbond gekomen in 2021. Die hele optelsom zorgde ervoor dat het  Emma O2 hard koudschuim matras voor ons op de nummer 1 staat als beste koop 2022.

Emma Original Bekijk prijzen
Stevigheid: stevig
Geschikt tot: 130 kg
Tijk: met handvatten - afritsbaar - ventilerend
Hierom zijn we fan:
meervoudig best getest, goede ondersteuning, 10 jaar garantie
Let hierop:
alleen bovenste laag tijk wasbaar op 60°C, ongeschikt voor lattenbodems met minder dan 28 latten

Als je rug je zwakke plek is, dan loont het zeker de moeite om dit matras aan te schaffen. De verschillende lagen zorgen voor een goede ondersteuning van je ruggengraat. Het vormt zich naar je lichaam, waardoor je geen hinderlijke drukpunten ervaart.

Of je nu op je zij slaapt, op je buik of op je rug Emma Original is zo flexibel, dat jouw wervelkolom altijd op een natuurlijke manier in de juiste slaaphouding terecht komt. Dat is altijd heerlijk slapen, ongeacht of je rugklachten hebt of niet.

Uiteraard is het matras geen medisch hulpmiddel waar eventuele klachten door verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het ligt gewoon comfortabel en ondersteunt je lichaam beter dan het gemiddelde matras.

Dat is vast en zeker de reden, dat dit koudschuim matras Europa´s meest bekroonde matras is. Als je, net als wij, waarde hecht aan onafhankelijke testuitslagen, dan is dit een uitstekende koop.

Het matras kwam 4 keer als best getest uit de bus bij de Consumentenbond Nederland en werd 2x Winnaar 'Testaankoop' en 'Product van het jaar' in België. Aan die lange erelijst kunnen ze nu ook toevoegen, dat ze bij ons als beste getest koudschuim matras 2022 uit de bus zijn gekomen.

Eigenschappen van het matras:

 • opgebouwd uit verschillende lagen;
 • afritsbaar tijk;
 • witte bovenkant tijk wasbaar op 60°C;
 • geschikt tot 130 kg;
 • 10 jaar garantie;
 • 100 dagen omruilgarantie;
 • meervoudig best getest.

Tevredenheidsgarantie

Naast de 10 jaar garantie die Emma geeft, heb je de mogelijkheid om het matras zelf 100 dagen te testen. Wanneer je niet tevreden bent, dan mag je het matras ruilen voor een ander exemplaar.

De hoge testresultaten laten zien, dat dit niet zomaar een matras is. Wanneer je het in combinatie met een goed hoofdkussen gebruikt, zorgt het ervoor dat je lichaam een gezonde slaaphouding aanneemt.

Loes Bekijk prijzen
Stevigheid: medium
Geschikt tot: 80 kg
Tijk: Afritsbaar
Hierom zijn we fan:
goede ventilatie, tijk met extra schuimlaag, goede prijs-kwaliteitverhouding
Let hierop:
geschikt voor personen tot 80 kg, tijk niet anti-huisstofmijt

Heeft je kind het snel warm? Dan kan dit matras wel eens de uitkomst bieden. Wij gaan niet beweren, dat je in de zomer geen ventilatoren of airco meer nodig zult hebben op de kinderkamer met dit matras, maar ventileren doet het als de beste.

Het kan trouwens niet alleen gebruikt worden voor kinderen, maar kan ook prima door volwassenen gebruikt worden. Dan moet je er wel rekening mee houden, dat het matras berekend is op een belasting van maximaal 80 kg.

Door de extra schuimlaag in de afritsbare hoes lig jij of je kind lekker comfortabel. Het tijk is afritsbaar en kan gewassen worden op 60°C. Dat is fijn, want wanneer het klamme zweet je uiteindelijk toch nog is uitgebroken, krijg je het tijk eenvoudig schoon.

Het matras is heeft een medium hardheid, maar voor een aantal proefslapers voelde het juist hard aan. Dit specifieke matras heeft 7 comfortzones (die zorgen voor meer ondersteuning op plaatsen waar je lijf dat nodig heeft), wellicht is dat de reden geweest voor hun bevindingen.

Je krijgt 2 jaar garantie op koudschuimmatras Loes, maar er is geen mogelijkheid om gebruik te maken van proefslapen of een omruiloptie. Dat is goed om in je achterhoofd te houden.

Een fijne bijkomstigheid is dat er in dezelfde serie dekbedden, kinderbedden en nog veel meer  producten verkrijgbaar zijn. Stuk voor stuk met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Eigenschappen van het koudschuimmatras:

 • medium hardheid;
 • tijk met extra schuimlaag;
 • afneembaar tijk, wasbaar op 60°C;
 • aan weerszijde te gebruiken;
 • geschikt tot 80 kg.

Geen kuilvorming

Liggen in een kuil in je matras klinkt misschien knus, maar goed is het natuurlijk niet. Je lichaam kan daar namelijk niet tegen en dat komt zeker niet ten goede van je nachtrust. Gelukkig is dit matras zo veerkrachtig, dat er niet zo snel kuilvorming zal ontstaan.

Zelf kun je ook helpen om kuilen te voorkomen. Keer het matras elke maand (van hoofd- naar voeteneind) en draai het ook eens per maand. Zo wordt de belasting op het matras zoveel mogelijk verdeeld en gaat het matras langer mee.

Het advies om te keren geldt voor alle matrassen. Alleen kun je niet alle matrassen omdraaien. Het Loes matras wel, want dat kan aan beide zijden gebruikt worden. Al met al een top matras, dat een welverdiende derde plaats heeft veroverd als beste eenpersoons koudschuim matras 2022.

Verkrijgbaar bij:
Flex Cool Bekijk prijzen
Stevigheid: Medium
Geschikt tot: 120 kg
Tijk: anti huisstofmijt - afritsbaar
Hierom zijn we fan:
koel matras, 7 comfortzones, anti-huisstofmijt
Let hierop:
tijk wasbaar op 40°C, geen handvatten.

Wil je ‘s ochtends fris en fruitig opstaan, dan is dit koudschuimmatras een prima optie. Niet alleen het matras is ventilerend, ook de afritsbare hoes is voorzien van een koele, ademende laag. Wanneer je het juist snel koud hebt, dan kun je beter een traagschuim matras aanschaffen.

Of je nu een rug, buik of zijslaper bent, op dit matras slaap je altijd als een roos. Het Flex Cool matras heeft namelijk 7 comfortzones, die zorgen voor steun daar waar je het nodig hebt en het koudschuim vormt zich naar je lichaam. Fijn, want die combinatie zorgt ervoor dat je lichaam de optimale slaaphouding aanneemt.

Eigenschappen van het matras:

 • medium hardheid;
 • met afneembaar tijk;
 • tijk wasbaar op 40°C;
 • eenzijdig te gebruiken;
 • geen handvatten;
 • geschikt tot 120 kg.

Ontbrekende handvatten

Om het matras zo lang mogelijk te kunnen gebruiken, is het aan te raden om dit matras 1x per maand te keren van hoofd- naar voeteneind. Omdat er aan de tijk van dit tweepersoonsmatras geen handvatten zitten, vonden wij het een behoorlijke uitdaging.

Wanneer je graag het hoofd extra koel houdt en de voorkeur geeft aan een nog koeler matras, dan is er ook nog het Flex cool Deluxe matras. Dit koudschuimmatras biedt de overtreffende trap in ventilatie en ademend materiaalgebruik.

Verkrijgbaar bij:
Wave Light Bekijk prijzen
Stevigheid: Medium
Geschikt tot: 100 kg
Tijk: afritsbaar - met handvatten
Hierom zijn we fan:
kies uit 2 hardheden, 10 jaar garantie, 7 comfortzones, 125 dagen omruilgarantie
Let hierop:
tijk niet anti-allergisch, niet anti-huisstofmijt

Vind je het moeilijk om de juiste hardheid te kiezen? Dat is geen probleem, wanneer je dit matras van M-line koopt. Je verandert de hardheid namelijk eenvoudig en snel door het matras om te draaien.

Of je nu graag op een stevige of iets minder stevige ondergrond slaapt, de keuze is volledig aan jou.Je kunt de twee lagen onafhankelijk van elkaar omkeren. Voor zacht ligcomfort, leg je de witte kant naar boven. Wanneer je liever iets steviger ligt, dan leg je de groene kant naar boven.

Je kunt de afritsbare matrashoes wassen op maximaal 40°C. Dat is goed nieuws voor het milieu in het algemeen, maar ook voor het milieu van bacteriën, viezigheid en mijten in de tijk. Persoonlijk wassen wij ons beddengoed en dekbed liever op een hogere temperatuur.

Eigenschappen van het matras:

 • ● aan weerszijde  te gebruiken;
 • ● 2 verschillende hardheden;
 • ● afneembaar tijk;
 • ● tijk wasbaar op 40°C;
 • ● 10 jaar garantie;
 • ● 125 dagen omruilgarantie.

Super elastisch

Hou je hoofd koel en de rest van je lichaam ook met dit matras. Door de goede vochtregulatie, blijft de temperatuur in bed zeer fijn. De binnenkant is namelijk gemaakt van super elastisch schuim, zodat jij iedere nacht geniet van een heerlijke, koele nachtrust!

Wanneer je veel beweegt in je slaap, dan is een koudschuimmatras ideaal. Zo’n matras is enorm veerkrachtig, waardoor je je heel makkelijk kunt omdraaien in bed.

M-Line matrassen worden niet alleen aanbevolen door fysiotherapeuten en topsporters. Ook wij bevelen dit keerbare koudschuimmatras aan en zetten het op nummer 5 als het beste weerszijde beslaapbare koudschuim matras van 2022.

Verkrijgbaar bij:
Product Stevigheid Geschikt tot Tijk
Emma O2 hard Emma O2 hard
Beste koop koudschuim matras
stevig 130 kg met handvatten - anti huisstofmijt - afritsbaar - ventilerend Bekijk prijzen
Emma Original Emma Original
Best geteste koudschuim matras
stevig 130 kg met handvatten - afritsbaar - ventilerend Bekijk prijzen
Loes Loes
Beste eenpersoons koudschuim matras
medium 80 kg Afritsbaar Bekijk prijzen
Flex Cool Flex Cool
Beste tweepersoons koudschuim matras
Medium 120 kg anti huisstofmijt - afritsbaar Bekijk prijzen
Wave Light Wave Light
Beste weerszijde slaapbare koudschuim matras
Medium 100 kg afritsbaar - met handvatten Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 4 februari 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit