Beste kruislijnlaser [Test 2023]

Door: Stijn
Laatste update: 21 november 2022

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Een kruislijnlaser projecteert een rode of groene lijn op de muur, zodat je precies weet waar je moet boren, frezen of hakken. Dit maakt het eenvoudig voor alledaagse klussen, maar ook als je aan de grotere projecten gaat beginnen. In deze review zetten we de beste kruislijnlasers van 2022 op een rij.

Daarbij is de Bosch Quigo als beste uit de test gekomen. Daarbij hebben we gekeken naar de kleur lijn die gebruikt is, de maximale reikwijdte, de meetafwijking en natuurlijk de prijs. Ben je benieuwd naar de andere goede kruislijnlasers uit deze review? Hier lees je er alles over.

Beste kruislijnlaser

 1. Beste koop kruislijnlaser: Bosch Quigo
 2. Best geteste kruislijnlaser: DeWalt DW088CG-XJ
 3. Beste kruislijnlaser met hellingsfunctie: Bosch UniversalLevel 360°
 4. Beste kruislijnlaser met pendelvergrendeling: Bosch GCL 2-15
 5. Beste Bosch kruislijnlaser: Laserliner CompactLine-Laser G360 Lijnlaser

Kruislijnlasers vergelijken

Product Kleur lijn Maximale Reikwijdte Meetafwijking
Bosch Quigo Beste koop kruislijnlaser
Groen 12 meter 0,6 mm Bekijk prijzen
DeWalt DW088CG-XJ Best geteste kruislijnlaser
Groen 15 meter 0,3 mm Bekijk prijzen
Bosch UniversalLevel 360° Beste kruislijnlaser met hellingsfunctie
Groen 24 meter 0,4 mm Bekijk prijzen
Bosch GCL 2-15 Beste kruislijnlaser met pendelvergrendeling
Rood 15 meter 0,3 mm Bekijk prijzen
Groen 20 meter 0,4 mm Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop kruislijnlaser Bosch Quigo

Hierom zijn we fan:
 • Prijs
 • Groene lasers
 • Statief meegeleverd
 • Hellingsfunctie
Let hierop:
 • Batterijen
 • Statief
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 71,98
Kleur lijn: Groen
Maximale Reikwijdte: 12 meter
Meetafwijking: 0,6 mm
Merk: Bosch

Laten we maar direct beginnen met de beste kruislijnlaser van 2022, de Bosch Quigo. Wat ons direct is opgevallen bij het in huis halen van deze goede kruislijnlaser is dat de prijs zeer scherp is. Hierdoor haalt elke beginnende klusser een prima kruislijnlaser in huis.

Groene laser

Daarnaast maakt de Bosch laser gebruik van een groene laser. Dit heeft het grote voordeel dat je deze beter ziet in donkere ruimtes, maar ook dat deze met veel belichting goed zichtbaar blijft. Dit is een voordeel ten opzichte van een rode laser.

Helaas zien we wel dat de kruislijnlaser werkt op basis van batterijen. Hierdoor zul je wel regelmatig de batterijen moeten verwisselen om de kruislijnlaser werkzaam te houden. Wel krijg je twee AAA batterijen meegeleverd. Het apparaat is verder makkelijk hanteerbaar door de volgende afmetingen:

 • Breedte: 6,5 centimeter
 • Hoogte: 6,5 centimeter
 • Diepte: 6,5 centimeter

Statief meegeleverd

Over het statief hebben we zowel een positief als negatief punt te vermelden. Het positieve punt is natuurlijk dat er wel een statief is meegeleverd. We zien dat dit bij lang niet alle kruislijnlasers het geval is.

Toch is het geen statief zoals we dit zouden verwachten. Het statief kun je namelijk aan allerlei objecten bevestigen, waardoor de diagonale lijnen stabiel blijven. Helaas moet je hiervoor wel een stabiel object hebben waar je het aan kunt bevestigen. Een huishoudtrap is daar al niet geschikt voor.

Hellingsfunctie

Een belangrijke functie die op deze kruislijnlaser aanwezig is, is de hellingsfunctie. Deze functionaliteit maakt schuine uitlijning mogelijk bij zowel de verticale laserlijn als de horizontale waterpaslijn. Door de zelfnivelleringsfunctie zorgt de kruislijnlaser er zelf voor dat deze zichzelf waterpas zet.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste kruislijnlaser DeWalt DW088CG-XJ

Hierom zijn we fan:
 • Batterijen meegeleverd
 • Houder
 • Stof- en spatwaterdicht
 • Groene lasers
Let hierop:
 • Statief
 • Batterijen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 239,00
Kleur lijn: Groen
Maximale Reikwijdte: 15 meter
Meetafwijking: 0,3 mm
Merk: DeWalt

Na de verschillende kruislijnlaser getest te hebben, zien we dat deze Dewalt dw088cg xj als beste uit de test is gekomen. Dit komt allereerst doordat het apparaat stof- en spatwaterdicht is. Hierdoor kun je deze voor elke klus gebruiken. Daarnaast wordt er een stevige draagkoffer meegeleverd, die je kunt gebruiken om de Dewalt kruislijnlaser veilig op te bergen.

Horizontale lijn

Bij het gebruiken van de kruislijnlaser valt het op dat je deze door middel van een houder op niet-magnetische muren kunt bevestigen. Daarnaast is er ook een ingebouwde magnetische draaibeugel, waardoor je zonder verstoringen de lijn projecteren kunt.

Hoewel er dus wel een houder is meegeleverd, is er geen statief meegeleverd. Deze geeft je net wat meer mogelijkheden dan de houder. Hoewel deze ontbreekt, krijg je er wel een koffer bij om de kruislijnlaser in op te bergen. De afmetingen van het apparaat zijn als volgt:

 • Breedte: 21,5 centimeter
 • Hoogte: 10 centimeter
 • Diepte: 22,5 centimeter

De nivellerende kruislijnlaser maakt gebruik van een groene laser, die tijdens de productie aan strenge controles onderworpen is. De laser is van klasse 2, waardoor je er niet direct beschadigingen optreden als je kortstondig in de laser kijkt.

Batterijen

Qua batterijen hebben we zowel een voor- als een nadeel. Een groot voordeel is natuurlijk dat de batterijen meegeleverd worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bosch Quigo. Hierdoor kun je na het kopen van de kruislijnlaser ook direct aan de slag.

We zien daarbij wel dat de batterijen regelmatig vervangen moeten worden. Voor thuisklussers is dit natuurlijk geen probleem. Sta je echter op een klus bij een klant, dan is het te adviseren om altijd een set extra batterijen mee te hebben.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste kruislijnlaser met hellingsfunctie Bosch UniversalLevel 360°

Hierom zijn we fan:
 • 360 graden kruislijnlaser
 • Reikwijdte
 • Hellingfunctie
 • Groene laserlijn
Let hierop:
 • Statief
 • Batterijen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 175,00
Kleur lijn: Groen
Maximale Reikwijdte: 24 meter
Meetafwijking: 0,4 mm
Merk: Bosch

Als een van de weinige kruislijnlasers in deze review is er bij deze Bosch kruislijnlaser sprake van een 360 graden kruislijnlaser. Met deze veelzijdige kruislijnlaser heb je dus de mogelijkheid om de gehele ruimte in kaart te brengen. Daarbij is de laser tot op wel 24 meter zichtbaar, wat een zeer goede reikwijdte is ten opzichte van andere kruislijnlasers.

We zien daarnaast dat er sprake is van een hellingfunctie. Hierdoor heb je ook de mogelijkheid om schuine uitlijning zichtbaar te maken, bijvoorbeeld als een strook behang scheef hangt. Andere leuke extra’s van dit apparaat zijn:

 • Zelfnivellering tot 4 graden
 • Pendelvergrendeling
 • Statiefaansluiting

Verticaal lijnen

Naast de vele mogelijkheden, zorgt deze kruislijnlaser met een reikwijdte van 24 meter voor voldoende bereik. Daarnaast zorgt het voor een kaarsrechte lijn, mede vanwege de maximale afwijking van 0,4 mm, zowel bij de verticale loodlijn als bij de horizontale waterpaslijn.

Helaas is de laser wel op batterijen, waardoor deze regelmatig vervangen moeten worden. Voor de doe het zelvers onder ons is dat geen probleem. Ben je ZZP’er en werk je op een klus, dan is het belangrijk om altijd een set reservebatterijen mee te nemen. Het is bij deze kruislijnlaser helaas niet mogelijk om oplaadbare batterijen te gebruiken.

Statief

Helaas ontbreekt het statief bij deze Bosch kruislijnlaser. Het is gelukkig wel mogelijk om er een statief bij te kopen. We zouden dit zeker adviseren, aangezien de kleine afwijking hierdoor nog kleiner wordt. Daarnaast is er sprake van een groot bereik van maar liefst 24 meter. Hierdoor kun je volledig waterpas meten op grotere afstanden!

De groene lijnen maken het een stuk eenvoudiger om de lijnen zichtbaar te krijgen. Wel raden we altijd aan om speciale oogbescherming te dragen om te voorkomen dat er oogbeschadigingen optreden. Hoewel het niet uitmaakt dat je kortstondig in de laser kijkt, is oogbescherming voor de veiligheid aan te raden.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste kruislijnlaser met pendelvergrendeling Bosch GCL 2-15

Hierom zijn we fan:
 • Stof- en spatwaterdicht
 • Houder
 • Pendelvergrendeling
 • Prijs
Let hierop:
 • Statief
 • Batterijen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 145,00
Kleur lijn: Rood
Maximale Reikwijdte: 15 meter
Meetafwijking: 0,3 mm
Merk: Bosch Professional

Een van de grote pluspunten van deze Bosch GCL 2-15 is de prijs. Hoewel het niet de goedkoopste kruislijnlaser van deze review is, zien we wel dat de prijs zeer scherp is. Hierdoor haal je als doe het zelf klusser een zeer goede kruislijnlaser in huis.

Doordat de kruislijnlaser ook nog eens stof- en spatwaterdicht is, kun je deze in vrijwel alle ruimtes gebruiken. Je hoeft je daarbij geen zorgen te maken dat het apparaat beschadigt raakt. Dit maakt het een zeer betrouwbare kruislijnlaser.

Statief ontbreekt

Helaas zien we dat er geen statief is meegeleverd, maar er gebruik is gemaakt van een houder. Hoewel deze houder wel stabiel is, zorgt het ontbreken van het statief ervoor dat je minder makkelijk op hoogte kunt werken. Je krijgt bij deze Bosch UniversalLevel 360 wel een handige opbergtas. Dit zorgt ervoor dat je deze gevoelige apparaten op een juiste manier kunt beschermen tegen vallen ten stoten.

Ondanks dat het statief ontbreekt, krijg je wel een aantal andere accessoires bij deze kruislijnlaser meegeleverd. Deze accessoires zien we als bijkomend voordeel, aangezien zeker niet alle kruislijnlasers in deze review deze meeleveren. Denk daarbij aan:

 • 3x A batterijen
 • Laserrichtbord
 • Houder RM1
 • Opbergetui

Zoals we hierboven al kunnen lezen, wordt er gebruik gemaakt van batterijen. Evenals bij de andere kruislijnlasers in deze review is er dus geen gebruik gemaakt van een oplaadbare accu. Dit zien we als een van de grootste nadelen van de lasers.

Verticale lijnen

De kleur van de horizontale en verticale lijn is rood. Kies je voor het op de muur projecteren van de lijnen, dan moet je er rekening mee houden dat de rode lijnen bij veel licht een stuk minder goed zichtbaar zijn. De kruislijnlaser werkt met een nauwkeurigheid van 0,3 mm.

Om beschadigingen tijdens het transport van de kruislijnlaser te voorkomen, is er gebruik gemaakt van pendelvergrendeling. Dit is een speciaal vergrendelingsmechanisme dat je kunt gebruiken om het pendelsysteem vast te zetten. De vergrendeling van kruislijnlasers zouden we zeker aanraden om schade te voorkomen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste Bosch kruislijnlaser Laserliner CompactLine-Laser G360 Lijnlaser

Hierom zijn we fan:
 • Stof- en spatwaterdicht
 • Meegeleverde statief
 • 360 graden laser
 • Groene kleur
Let hierop:
 • Batterijen
 • Prijzig
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 229,95
Kleur lijn: Groen
Maximale Reikwijdte: 20 meter
Meetafwijking: 0,4 mm
Merk: Laserliner

Wil je een kruislijnlaser kopen, dan is de LaserLiner CompactLine-Laser G 360 SET DC een zeer goede keus. Doordat het een 360 graden laser is, kun je deze uitstekend gebruiken bij een gordijnrails ophangen. Je ziet namelijk precies of deze in de hele kamer op gelijke hoogte hangen.

De loodlijn projecteert een rechte lijn zowel voor als achter het apparaat. De betrouwbare kruislijnlaser kun je op een statief plaatsen, zodat je niet meer afhankelijk bent van trillingen op bijvoorbeeld een tafel of huishoudtrap. Dit maakt de klus een stuk eenvoudiger.

Handige kruislijnlaser

De prima kruislijnlaser projecteert een groene lijn op de muur, waardoor deze veel beter zichtbaar is in het donker én met veel licht. De goede kruislijnlaser zoekt met de zelfnivelleringsfunctie zelf naar een waterpas lijn met een bereik van maximaal 4 graden.

Helaas werkt ook deze kruislijnlaser op batterijen. De meeste kruislijnlasers doen dat, maar we blijven het als een nadeel beschouwen. Hierdoor moet je wel regelmatig de batterijen vervangen om ervoor te zorgen dat deze kruislijnlaser goed blijft werken.

Prijzige set

Doordat de goede kruislijnlaser veel verschillende accessoires bevat, zien we wel dat deze wat duurder is dan de concurrenten. Toch zijn we erg te spreken over het aantal accessoires dat wordt meegeleverd. Hieronder hebben we ze op een rij gezet:

 • Statief
 • Opbergtas
 • Statiefbeugel
 • Muurbeugel
 • Batterijen

De laser is daarnaast ook nog eens stof- en spatwaterdicht. Hierdoor kun je deze uitstekend voor de bouw gebruiken of in vochtige ruimtes laten staan, zonder dat de prestaties van het apparaat daaronder leiden. Dit is een voordeel ten opzichte van een aantal concurrenten.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij kruislijnlasers vergelijken

Bij het vergelijken van de verschillende kruislijnlasers hebben we allereerst gekeken naar de specificaties. Zodra de kruislijnlaser aan deze criteria voldeed, hebben we deze in onze review opgenomen. Laten we eens kijken welke criteria we gebruikt hebben:

 • Zelfnivellering: Allereerst hebben we alleen gekeken naar een nivellerende kruislijnlaser. Iedere kruislijnlaser in deze review beschikt daarom over deze functionaliteit. Dit type laser voorkomt namelijk dat je zelf de kruislijnlaser waterpas moet zetten om deze te kunnen gebruiken. Afhankelijk van het nivelleringsbereik past deze zich aan en staat deze volledig waterpijs.
 • Maximaal klasse 2 laser: Om te voorkomen dat je last krijgt van je ogen, is er gekozen voor alleen klasse 2 lasers. Hoewel het niet aan te raden is om in de laser te kijken, kan het bij dit type laser geen kwaad om er kortstondig in te kijken. Ook als het licht per ongeluk in je ogen schijnt, heb je hier niet direct last van en zorgt het niet voor een oogbeschadiging.
 • Statiefaansluiting: Daarnaast hebben we gekeken naar een statiefaansluiting. In sommige gevallen is het statief meegeleverd, maar dit is dus niet bij elke kruislijnlaser het geval. Een statief geeft je de mogelijkheid om de kruislijnlaser op hoogte te bevestigen.
 • Minder dan 2 kilogram: Om de kruislijnlaser tijdens gebruik hanteerbaar te houden, is ervoor gekozen om alleen kruislijnlasers te selecteren die minder dan 2.5 kilogram wegen. Hierdoor kun je de kruislijnlaser gemakkelijker verplaatsen of op een statief plaatsen.

Waar moet je opletten bij het kopen van een kruislijnlaser? 2022 Koopgids

Bij het kopen van een kruislijnlaser kan het per persoon verschillen waar men naar op zoek is. Toch zijn er wel een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Deze kunnen je keuze sterk beïnvloeden. Daarom bekijken we hier welke punten je mee moet nemen in je keuze voor de beste kruislijnlaser van 2022:

 • Kleur laser: Allereerst is de kleur van de laser van belang. Waar een groene laser beter zichtbaar is voor het menselijk oog, zijn hier ook meer KTP-kristallen voor nodig om de groene lijn te projecteren. Hierdoor zijn lasers met een groene lijn wat duurder. Rode lasers zijn daarbij prima voor het klussen thuis.
 • Aantal lijnen: Kijk daarnaast ook naar het aantal lasers dat gebruikt worden. Zo kun je kiezen voor een 2-lijnslaser, een 3-lijnslaser of een 360 graden laser. Hoewel je voor het klussen in en rondom het huis prima vooruit kunt met een 2-lijnslaser of een 3-lijnslaser, is voor dagelijks gebruik een 360 graden laser aan te raden.
 • Zelfnivellerend: Kijk daarnaast naar het zelfnivellerende vermogen van de kruislijnlaser. Dit voorkomt namelijk dat je met een rolmaat aan de gang moet en telkens punten moet zetten. Een zelfnivellerende laser heeft de mogelijkheid om zichzelf waterpas te zetten. Je kunt een kruislijnlaser ook aan de muur bevestigen met een magnetische strip om dit te bewerkstelligen. In dat geval is meet de kruislijnlaser zowel horizontaal als verticaal loodrechte punten.
 • Ontvangers: Let daarbij ook nog op de aanwezigheid van ontvangers. Toch zien we dit alleen als vereiste bij de echte klussers die bijvoorbeeld ook leidingzoekers en accuboormachines hebben. De zorgen namelijk voor een veel groter bereik van de kruislijnlaser.
 • Afwijking: En tot slot willen we nog benoemen dat je moet letten op de afwijking. Bij kruislijnlaser wordt de afwijking gemeten per 10 meter. Staat er dus een afwijking van 0,3 mm per meter, dan gaat dit over een afstand van 10 meter. Op een afstand van 20 meter is er dus sprake van een afwijking van 0,6 mm.

Veelgestelde vragen

Hoe gebruik je een kruislijnlaser?

Het doel van een kruislijnlaser is om waterpas of haakse lijnen te projecteren je die kan volgens tijdens het klussen. Dit gebeurt aan de hand van twee verschillende lijnen. Let er daarbij op dat je deze op een vlakke ondergrond zet om trillingen te voorkomen.

Welke laserkleur kies ik?

Kruislijnlasers zijn er in verschillende kleuren te verkrijgen voor het klussen. Zo kun je kiezen voor een groene laser, maar behoren rode lasers ook tot de mogelijkheden. Toch adviseren we om een groene laser te kiezen, aangezien deze beter zichtbaar is voor het menselijk ook. Op donkere oppervlakten en langere afstanden werkt dit beter.

Wat is zelfnivellering?

Zelfnivellering wil zeg dat de laserlijn zichzelf waterpas stelt. Zowel de horizontale lijn als de verticale lijnen zijn waterpas. Hoewel er verschillende manieren zijn voor een bouwlaser om zichzelf te nivelleren, wordt dit vaak gedaan op basis van servomotoren.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *