Wie heeft de krultang uitgevonden?

De beroemde krultang. Wie kent hem niet? Miljoenen vrouwen gebruiken de haartool iedere dag om hun die mooie lokken te geven. De moderne krultang is al 149 jaar oud! Weet jij wie hem heeft uitgevonden?

De uitvinder

De uitvinder van de krultang was een Franse kapper genaamd Marcel Grateau. Hij creëerde in 1872 de krultang gemaakt van twee buizen. Deze buizen moesten natuurlijk verwarmd worden om het haar te krullen. Hij verwarmde deze buizen aan de hand van gasbranders. Dit klinkt nogal gevaarlijk en dat was het ook. Alleen getrainde mensen konden de haren krullen.

Deze uitvinding was een doorbraak in de geschiedenis van haarstyling en blijft een van de meest populaire manieren om haar te krullen.

Verschil tussen normale krultang en de Marcel krultang

Een normale krultang heeft een veermechanisme op de klem dat hem strak tegen het cilinderoppervlak houdt. Een Marcel krultang heeft een klem die door de gebruiker met de hand bediend wordt. Normale krultangen zijn eenvoudiger te gebruiken. Marcel krultangen vergen ervaring om goed te bedienen en worden het vaakst door salonprofessionals gebruikt. Ze kosten wel een fortuin. Dus als je budget minder dan € 4.000 is, dan raad ik je een van deze krultangen aan.

Voordelen Marcel krultang

De Marcel krultang is zeker lastiger om te gebruiken, maar het heeft wel zijn voordelen. Bijvoorbeeld:

  • Het is gemaakt van goud in plaats van keramiek
    Keramiek is erg zwaar en daardoor perfect voor het stijlen van je haar. Maar voor het krullen wil je het haar luchtig houden. Daarnaast warmt het snel op en het houdt de warmte goed vast.
  • Het heeft een draaibar handvat
    Normale krultangen hebben dit niet en hierdoor is de Marcel krultang veel praktischer.
  • Het helpt tegen pluizig haar
    Het goud geeft positieve ionen af. Dit maakt het haar lekker zacht.

Tegenwoordig hoeft de Marcel krultang niet meer verwarmd te worden met gasbranders en wordt dit gewoon gedaan door elektriciteit. Nogmaals, het is wat lastig te gebruiken, maar wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, kan je niet meer zonder. Wil je leren hoe je deze krultang gebruikt? Zie de video hieronder: