Is een kunstkerstboom beter voor het milieu?

Door: Jasper
Laatste update: 17 mei 2022

De kerst komt er weer aan en iedereen wil een mooie boom scoren. Maar ga jij voor echt of nep? En wat is nou eigenlijk beter voor het milieu? Dat zal ik je allemaal vertellen!

Kunstkerstbomen en de impact op het milieu

Het milieu is de laatste jaren een grote zorg voor veel mensen.

Er zijn veel factoren die het milieu kunnen beïnvloeden, zoals:

  • Vervuiling
  • Ontbossing
  • Klimaatverandering

Het vervaardigen van kunstkerstbomen heeft ook een impact op het milieu.

De kunstkerstboom is een populair alternatief voor de echte kerstboom. Kunstbomen kunnen jaar na jaar hergebruikt worden, ze hoeven niet bewaterd te worden, en ze werpen geen naalden af. Kunstbomen zijn echter niet biologisch afbreekbaar en hebben een grotere milieu-impact dan echte bomen.

Deze soort boom is meestal gemaakt van PVC of polyester materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn en tijdens hun productieproces giftige dampen uitstoten.

Sommige mensen denken dat de kunstboom beter voor het milieu is omdat hij herbruikbaar is. Maar dit is niet waar, want hij ontbindt niet zoals een echte boom dat doet en blijft in plaats daarvan jarenlang op stortplaatsen liggen.

Bedenk je wel dat kunstkerstbomen niet allemaal gelijk gemaakt zijn en hebben een heel verschillend effect op het milieu.

Echte kerstbomen en de impact op het milieu

Anderzijds hebben natuurlijke bomen een veel geringer milieueffect dan kunstbomen. Ze gebruiken minder energie om te produceren, wat betekent dat ze minder koolstofdioxide in de atmosfeer uitstoten dan kunstbomen doen. Natuurlijke bomen absorberen ook kooldioxide uit de lucht terwijl ze groeien, wat de opwarming van de aarde helpt verminderen omdat ze helpen CO2 uit onze atmosfeer te verwijderen.

Als je toch voor een kunstkerstboom kiest, is dit artikel misschien wel handig. Hier vind je informatie over wanneer je je kunstkerstboom het beste kunt kopen.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer