Beste 5 kussens zijslaper van 2022

Laatste ge-update in door Agnes

Slapen op je zij verlicht rugpijn en het is goed voor je spijsvertering. Als je een zijslaper bent, heb je het beste kussen voor een zijslaper nodig. Dit hoofdkussen zorgt voor een goede ondersteuning van je nek en uitlijning van je wervelkolom. Zo slaap je als zijslaper altijd in de juiste houding.

Slaap je op je zij en ben je op zoek naar het beste hoofdkussen voor een zijslaper? Bekijk dan het overzicht van de beste kussens voor zijslapers 2022 dat we hebben gemaakt. Hierin staan 5 hoofdkussens voor zijslapers die wij gereviewd hebben.

Eén kussen voor zijslapers kwam duidelijk als beste naar voren in onze test. Het Swiss boxkussen vonden wij het beste kussen voor een zijslaper van 2022, o.a. door de anti-allergische eigenschappen en de navulbaarheid.

# Product Materiaal Anti-allergisch? Navulbaar
1 Swiss Boxkussen
Beste koop kussen zijslaper
Katoen en holle vezel Bekijk prijzen
2 Invelux Hotel Collectie
Best geteste kussen zijslaper
Percale katoen Bekijk prijzen
3 Cinderella Classic Hoofdkussen
Beste kussen voor rug en zijslaper
Percale katoen Bekijk prijzen
4 Best Life Hoofdkussen
Beste traagschuim kussen zijslaper
Traagschuim Bekijk prijzen
5 Slaapcity® Hoofdkussen
Beste anti allergie kussen zijslaper
Katoen en dons Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 24 september 2022
Swiss Boxkussen Bekijk prijzen
Materiaal: Katoen en holle vezel
Anti-allergisch?: Ja
Navulbaar: Ja

Het eerste kussen dat we hier reviewen in onze zoektocht naar het beste kussen voor een zijslaper 2022 is het Swiss Boxkussen. Dit kussen is geschikt voor zijslapers omdat het stevig is gevuld. Daardoor geeft het veel steun aan je hoofd en nek als je op je rug of op je zij ligt.

Bij het uitpakken zagen we dat dit hoofdkussen een rits aan de zijkant heeft. Daarmee kun je de zijkant van het kussen openmaken en er wat vulling uithalen als je het kussen te hard vindt. Het kussen is vrij dik, dus als je daar niet van houdt, dan kun je het kussen dunner maken.

Hou er wel rekening mee dat dit kussen na verloop van tijd dunner kan worden. Als je er dus vulling uithaalt, dan kan het handig zijn om dit ergens te bewaren, want misschien heb je het later nog nodig om het kussen weer op te vullen.

In de verpakking zitten twee kussens dus dat is lekker voordelig. De kussens zijn ca. 50x60x10 cm groot en dat is niet heel groot, maar voldoende om goed op te liggen. De kussens zijn ook geschikt als je allergisch bent, dus dat is zeker een pluspunt.

Beste koop kussen zijslaper met mooie afwerking

Deze kussens zien er heel luxe uit door de afwerking met een luxe bies. De vulling bestaat uit een speciale holle vezel die zorgen voor de speciale eigenschappen van het Swiss Boxkussen. Dit is een goed kussen voor zijslapers, o.a. door de volgende eigenschappen:

 • 100% katoenen tijk
 • Anti-nekpijn
 • Vochtregulerend

Het kussen heeft geen speciale versteviging bij de nek. Tijdens het slapen kan de neksteun dus minder worden omdat de vulling wijkt. Toch is dit wat ons betreft het beste koop kussen voor een zijslaper door de aanpasbare dikte, de anti-allergische materialen en de duoverpakking.

In deze verpakking zitten twee kussens.

Plus- en minpunten
Anti-allergisch – Navulbaar – Verpakt per 2
Kussen wordt op termijn dunner – Geen aparte neksteun in het kussen
Verkrijgbaar bij:
Invelux Hotel Collectie Bekijk prijzen
Materiaal: Percale katoen
Anti-allergisch?: Ja
Navulbaar: Ja

Het volgende kussen wat we reviewen is een hoofdkussen uit de Invelux Hotel Collectie. Dit kussen zit verpakt in een set van 2, net als het Swiss Boxkussen wat we hiervoor hebben getest. Dus ook dit is een relatief voordelig kussen.

Dit Invelux hoofdkussen voelt lekker zacht aan door het Percale katoen waarvan de hoes is gemaakt. Qua vulling vinden we het wat zachter dan het Swiss Boxkussen, maar de dikte is heel comfortabel. Als je op je zij op het kussen ligt, dan wordt je nek goed ondersteund.

Het kussen is 60x70 cm groot en is daarmee 10 cm breder dan het Swiss Boxkussen. Het is een mooie maat voor een hoofdkussen en het past makkelijk op een matras met een gemiddelde breedte. Je kunt dit kussen fris houden door het in de wasmachine te wassen op 40°C.

Als je last hebt van allergieën dan is dit kussen geschikt voor jou. Het is namelijk anti-allergisch. Het kussen biedt steun aan je nek maar het is niet anatomisch gevormd. We zagen dat je de vulling kunt aanpassen via de rits aan de zijkant. We konden het kussen makkelijk harder of zachter maken.

Best geteste kussen zijslaper voor als je allergisch bent

Dit Invelux kussen vinden we het beste kussen voor een zijslaper van 2022. Dat komt o.a. door de volgende eigenschappen:

 • Het kussen is betaalbaar
 • Je kunt het kussen bijvullen
 • Het kussen is anti-allergisch

Omdat het kussen per 2 is verpakt, is het niet alleen goed, maar ook nog eens een heel voordelig kussen.

Dit kussen voor zijslapers is anti-allergisch.

Plus- en minpunten
Voordelig kussen – Goede neksteun – Anti-allergisch
Vulling is wat dunner – Niet anatomisch gevormd
Verkrijgbaar bij:
Cinderella Classic Hoofdkussen Bekijk prijzen
Materiaal: Percale katoen
Anti-allergisch?: Ja
Navulbaar: Ja

Het Cinderella Classic kussen is het derde kussen dat we hebben getest. Het kussen is geschikt voor zijslapers en rugslapers, maar is niet anatomisch gevormd. Bij het openen van de verpakking viel het ons op dat het kussen vrij zwaar was en een redelijk stevige vulling had.

We zagen dat dit kussen open kan aan de zijkant. Zo kun je er vulling uit halen of extra vulling in het kussen stoppen. Zo kun je de hardheid van het kussen aanpassen aan je eigen voorkeur en dat is een pluspunt. Bij het Swiss Boxkussen en het Invelux kussen kun je de vulling ook aanpassen.

Slaap je nu al onder een Cinderella Classic dekbed? Dan is dit kussen een mooie aanvulling daarop. Het is bovendien anti-allergisch, zodat het ook geschikt is als je overgevoelig bent voor huisstofmijt. Je kunt het kussen en de vulling wassen in de wasmachine en het kussen mag ook in de droger.

De fabrikant adviseert wel om dit kussen elke dag op te kloppen en regelmatig te luchten. Doe je dit niet, dan zal het kussen snel plat worden, dus dat is wel een nadeel. Niet iedereen heeft namelijk tijd en zin om elke dag z’n kussen op te kloppen.

Beste kussen voor rug en zijslaper

Het is positief dat Cinderella een garantie van 5 jaar geeft op fabricagefouten. Bij de kussens van Swiss en Invelux krijg je dat niet. De samenstelling van het kussen is als volgt:

 • Gemaakt van 100% witte percaline katoen
 • Vulling van 100% synthetische bolletjes

Met een vulgewicht van 800 gram is dit een stevig kussen. Het formaat van 60 x 70 cm biedt genoeg ruimte voor je hoofd. Wij vonden het kussen lekker liggen en hadden de indruk dat het voldoende steun geeft aan je hoofd en nek.

Op dit kussen krijg je 5 jaar garantie op fabricagefouten.

Plus- en minpunten
5 jaar garantie – Anti-allergisch - Navulbaar
Elke dag opkloppen – Niet geschikt als je van zachte kussens houdt
Verkrijgbaar bij:
Best Life Hoofdkussen Bekijk prijzen
Materiaal: Traagschuim
Anti-allergisch?: Nee
Navulbaar: Nee

Dit Best Life hoofdkussen is het eerste ergonomische kussen uit onze test. De voorgaande 3 kussens waren geen ergonomische kussens en deze is dat wel. Het kussen is gevuld met traagschuim, wat zich vormt naar je lichaam en drukverlagend werkt, voor een fijne nachtrust.

Bij het uitpakken valt het ons op dat het kussens steviger is dan we hadden verwacht. Of je dat prettig vindt, is een beetje afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Het kussen heeft een golvende vorm met wat dikkere en wat dunnere ondersteuning voor je nek. Je kunt kiezen wat je prettig vindt.

Het is een orthopedisch kussen wat is gevuld met traagschuim. Dit verschuift niet, iets wat de losse vullingen van de vorige hoofdkussens uit deze review wel deden. Zo blijft je nek de hele nacht goed ondersteund en lig je de hele nacht in een comfortabele positie.

Toen wij op het kussen gingen liggen, viel het meteen op hoe het kussen zorgt dat je nek en je rug in een rechte lijn liggen. Het kussen is niet specifiek anti-allergisch. De hoes is ademend, afneembaar en kan gewassen worden. De vulling kan helaas niet gewassen worden. Dat kon bij de andere kussens wel.

Beste traagschuim kussen zijslaper tegen nekklachten

Dit kussen kan goed helpen als je nek- en schouderklachten hebt. Het traagschuim geeft verlichting en verschuift niet. De pluspunten van dit kussen zijn:

 • 2 jaar garantie & 30 nachten proefslapen
 • Extra binnenhoes
 • Afneembare buitenhoes

Dit is wat ons betreft het beste traagschuim kussen voor zijslapers omdat het zorgt voor een goede slaaphouding.

Dit traagschuim kussen is ergonomisch gevormd.

Plus- en minpunten
Ergonomisch gevormd – Afneembare hoes – Vulling verschuift niet
Vulling niet wasbaar – Niet navulbaar
Verkrijgbaar bij:
Slaapcity® Hoofdkussen Bekijk prijzen
Materiaal: Katoen en dons
Anti-allergisch?: Ja
Navulbaar: Ja

Het laatste kussen wat we hier reviewen is het Slaapcity hoofdkussen. Dit kussen is een katoenen kussen en het voelt dus lekker zacht aan. Bij het uitpakken van het kussen zagen we dat het kussen 3 lagen heeft. Je kunt het kussen dus dunner of dikker maken en aanpassen aan je eigen voorkeur.

Aan de zijkant van het kussen zit een rits die je open kunt maken. Je kunt dan het kussen vullen met de bijgeleverde lagen. Het kussen is niet ergonomisch gevormd. Wij hadden het idee dat het je nek wel ondersteunt, maar dat je slaaphouding niet zo goed is als bij het Best Life Hoofdkussen.

Dit kussen is 70 x50 cm groot en past dus makkelijk op de gemiddelde boxspring. Het is verder anti-allergisch, net als de kussens van Cinderella, Swiss en Invelux. Handig als je gevoelig bent voor huisstofmijten. De tijk is wasbaar op 30 graden, maar de vulling kun je niet wassen.

Dit kussen is geen ergonomisch kussen zoals het Best Life hoofdkussen. In plaats daarvan bepaal je zelf je slaaphouding door de verschillende lagen aan het kussen toe te voegen of eruit te halen. Je moet dus eerst uitproberen wat het beste ligt.

Beste anti allergie kussen zijslaper

Dit kussen heeft anti-allergische eigenschappen. De vulling is niet van dons, maar van katoen. Zo is het beter geschikt als je allergisch bent voor veren. De katoenen vulling heeft volgens de fabrikant wel de eigenschappen van dons. Het voelt ook wel lekker zacht aan. Maar er zitten dus geen veren in.

De fabrikant geeft de volgende garanties bij dit kussen:

 • 5 Jaar garantie
 • 30 Dagen proberen
 • Gratis retour als het kussen niet bevalt

Door de vulling zonder veren vinden wij dit het beste anti allergie kussen voor een zijslaper.

Bij dit kussen kun je de vulling makkelijk aanpassen aan je persoonlijke voorkeur.

Plus- en minpunten
Anti-allergisch – Vulling aanpasbaar – Mooie afwerking
Vulling niet wasbaar – Niet ergonomisch gevormd
Verkrijgbaar bij:
Door: Agnes

Agnes is samen met haar team verantwoordelijk voor de reviews uit verschillende categorieën. Dagelijks testen en vergelijken zij producten om het voor jou makkelijker te maken. Agnes houdt van schilderen en paardrijden.