Beste lattenbodem 2023 (goede schotelbodems en elektrische)

Laatste update: 6 februari 2023

Voel jij je bij het opstaan soms wel 10 jaar ouder dan je daadwerkelijk bent? Is heel je lijf stijf en stram als je uit bed komt? Dikke kans dat je bedbodem niet helemaal in orde is of dat de combinatie van lattenbodem en matras niet goed op elkaar afgestemd is.

Goed slapen begint immers bij de basis. En die basis bestaat, net als bij lekkere pizza, uit de bodem. Wij vonden het een mooie taak om diverse bedbodems met elkaar te vergelijken en voor jou een top 4 te maken met de allerbeste lattenbodems van 2023.

Er ging werkelijk een wereld voor ons open, want wij hadden absoluut geen idee dat er zo veel verschillen zouden zijn. Dat betekende een lang en uitgebreid onderzoek, maar het resultaat liegt er niet om. We hebben 4 absolute toppers voor je gevonden.

Beste lattenbodem

Lattenbodems vergelijken

Product Geschikt voor Materiaal Soort ondergrond
Bossflex 400 vlak Beste koop lattenbodem
Pocketveer, traagschuim, polyether, aerospring, latex, HR-schuim matrassen Beuken frame en latten 28 latten Bekijk prijzen
Bossflex 600 vlak Best geteste lattenbodem
Pocketveer, traagschuim, polyether, aerospring, latex, HR-schuim matrassen Beuken frame en latten 42 latten Bekijk prijzen
Bossflex 200 Beste elektrische lattenbodem
pocketveer;traagschuim;aerospring;latex;HR-schuim matrassen beuken frame en latten 28 latten Bekijk prijzen
Discflex vlak Beste schotelbodem
pocketveer, traagschuim, aerospring, latex, HR-schuim matrassen beuken frame en kunststof schotels 40 kantelbare schotels Bekijk prijzen
Swipe swipe

1. Bossflex 400 vlak

Beste koop lattenbodem

Voordelen:
 • instelbare hardheid, comfortzones voor hoofd en schouder, te combineren met meeste soorten matrassen
Nadelen:
 • geen vering randen bedbodem, zelfdragende potenset aanbevolen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 183,99

Wanneer je aan een bedbodem denkt, dan kom je al snel op een lattenbodem uit. Dat is niet zo vreemd, want de lattenbodem is verreweg de meest verkochte bodem van allemaal. Als je vervolgens denkt, dat zoiets nogal rechttoe, rechtaan is, dan heb je het mis.

De 28 beukenhouten latten van deze bodem veren een beetje met je mee en zorgen ervoor dat je extra comfortabel ligt. Daarnaast kun je zelf bepalen waar je extra veerkracht en ondersteuning bij je heupen en schouder wilt hebben. Dit doe je met het makkelijk te gebruiken schuifmechanisme.

Daarnaast hoef je bij de Bossflex 400 vlak niet na te denken of je matras wel een match is, want eigenlijk kan deze lattenbodem bij elk matras als ondergrond gebruikt worden. Handig wanneer je al een matras hebt, maar ook zeker zo fijn als je nog op pad moet voor een nieuwe.

Eigenschappen van de lattenbodem:

 • 28 latten;
 • schuifmechanisme om ondersteuning aan te passen;
 • je combineren met vrijwel elk matras (uitgezonderd pocketvering);
 • niet verstelbaar (vlak);
 • 2 jaar garantie;
 • gewichtsklasse tot 120 kg.

Zelfdragende potenset

Stel dat je gehorige muren hebt en je de buren niet wil mee laten genieten van jouw nachtelijke avonturen, dan het is aan te bevelen om de lattenbodem op een zelfdragende potenset te bevestigen. En het is ook mooi meegenomen, dat het de levensduur van de bedbodem te verlengt.

Al met al is de lattenbodem van Bossflex een degelijke keuze. Een echte allrounder volgens ons, die bijna alleen maar lovende reviews heeft ontvangen. De hoogste podiumplek is daarom zonder twijfel voor deze lattenbodem, die daarmee de titel Beste koop lattenbodem 2022 verdient.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Op werkdagen voor 23:59 uur besteld, is de volgende dag in huis.

2. Bossflex 600 vlak

Best geteste lattenbodem

Voordelen:
 • 48 latten, 2 jaar garantie, tot 120 kg
Nadelen:
 • montage niet inbegrepen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 243,99

Lig jij ‘s nachts nogal eens te woelen? Dan is deze lattenbodem een goede optie voor jou. De latten veren mee en zelfs de randen zijn voorzien van vering. Dat voelt heerlijk comfortabel, zelfs wanneer je in je slaap veel beweegt.

Wat de Bossflex 600 vlak vooral uniek maakt, zijn de 42 latten. Ook wanneer je een maatje meer hebt, biedt de bedbodem goede ondersteuning. Die wetenschap alleen al zorgt ervoor dat je met een gerust hart in slaap valt.

Een ander voordeel van al die latjes, is dat het de bodem perfect geschikt maakt voor jouw pocketvering matras. De latten liggen dicht bij elkaar, zodat de tussenruimtes niet te groot zijn. Anders krijgt een pocketveermatras namelijk niet voldoende ondersteuning en kunnen de veren door de afdeklaag heen piepen.

Eigenschappen van de bedbodem:

 • 42 latten;
 • niet verstelbaar (vlak);
 • belastbaar tot 120 kg;
 • schuifmechanisme om ondersteuning aan te passen;
 • te combineren met vrijwel elk matras, ook geschikt voor pocketvering;
 • 2 jaar garantie.

Doe-het-zelf

Wanneer je twee linkerhanden hebt, is deze lattenbodem wellicht niet de juiste keuze voor jou. Montage is namelijk niet inbegrepen en ook al lijkt het een klusje van niets, geloof ons, 42 latten, dat zijn er stiekem toch veel.

Behalve het ontbreken van montage, konden wij niet veel meer nadelen ontdekken. Dat gold ook voor de vele tevreden gebruikers. Maarliefst 314 gebruikers geven het maximaal aantal van 5 sterren. Daarom vonden we het niet meer dan passend om deze lattenbodem de titel te geven van Best geteste lattenbodem 2022.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Op werkdagen voor 23:59 uur besteld, is de volgende dag in huis.

3. Bossflex 200

Beste elektrische lattenbodem

Voordelen:
 • op meerdere punten verstelbaar, voor elk matras
Nadelen:
 • gewichtsklasse tot 90 kg, niet draadloos
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 273,99

Je favoriete serie bingwatchen of dat ene boek tot de laatste letter uitlezen, het is allemaal geen enkel probleem met deze elektrisch verstelbare bedbodem. Je maakt het jezelf eenvoudig comfortabel door het verstelbare hoofd- en voeteneinde.

Wij werden blij van de extra neksteun, waardoor urenlang kijken naar onze favo streamingdienst op tv geen enkel probleem vormde. Je kunt verder de hoofdsteun en het voeteneinde onafhankelijk van elkaar bedienen. Dat is wel zo handig.

En als je na een dagje shoppen of een pretparkbezoek last hebt van zware benen en vermoeide voeten, dan zet je het voeteneinde een klein beetje omhoog om dat gevoel eenvoudig te verlichten. Je kijkt er stiekem gewoon naar uit om naar bed te kunnen met deze lattenbodem.

Pas wel op met het oplaadsnoertje van je telefoon en alle andere snoeren rondom je bed en in je slaapkamer. De bediening van de lattenbodem is niet draadloos, dus er kan zomaar een wirwar van draden ontstaan. Of struikelgevaar wanneer je met je nog slaperige hoofd uit bed stapt en de bedrading over het hoofd ziet.

Eigenschappen van de lattenbodem:

 • 28 latten;
 • elektrisch verstelbaar;
 • niet draadloos;
 • hoofdeinde, voeteneinde en knieknik verstelbaar;
 • extra nekondersteuning;
 • 2 jaar garantie.

Met knieknik

Deze bodem is op diverse manieren verstelbaar en heeft een knieknik. Nee, daarmee bedoelen we niet, dat je met knikkende knieën naar bed zult gaan. Je kunt deze lattenbodem ook ter hoogte van je knieën verstellen voor nog meer variatie en comfort in je lighouding.

De Bossflex 200 is enorm veelzijdig en je kunt het combineren met elk matras dat je maar wil. Wij houden ervan en kozen dit exemplaar als Beste elektrische lattenbodem.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Op werkdagen voor 23:59 uur besteld, is de volgende dag in huis.

4. Discflex vlak

Beste schotelbodem

Voordelen:
 • goede verdeling lichaamsgewicht, goede ventilatie
Nadelen:
 • niet extra te verstellen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 579,00

Slapen jij en je lief in een kingsizebed op een tweepersoonsmatras? Dan is een schotelbodem perfect. Met twee Discflex bodems naast elkaar, heb je geen comfort verschil, want ze gaan naadloos in elkaar over. Je hebt door de schotels geen hard deel op de plek waar de bodems samenkomen, waar dat bij andere bodems wel het geval is.

Dit type bedbodem is ook uitstekend geschikt wanneer jouw lichaam extra ondersteuning kan gebruiken. De schotels kunnen allemaal onafhankelijk van elkaar bewegen en dat zorgt voor een goede verdeling van het lichaamsgewicht over je hele matras. Je wordt dus heerlijk uitgerust wakker.

De Discflex vlak heeft bovendien twee extra comfortzones ter hoogte van je schouders en heupen. Deze kun je echter niet verstellen, zoals dat wel kan bij de door ons geteste lattenbodems. Dat is wel iets om in je achterhoofd te houden, maar het hoeft geen probleem te zijn, omdat alle schotels voldoende flexibel zijn.

Eigenschappen van de schotelbodem:

 • 40 kunststof schotels;
 • niet verstelbaar (vlak);
 • gewichtsklasse tot 120 kg;
 • geschikt voor vrijwel alle matrassen;
 • 2 jaar garantie.

Gratis montage

Wij begonnen al te zweten bij het idee dat we al die verschillende schotels zelf op de bodem zouden moeten monteren. Gelukkig is montage inbegrepen bij de levering en hoef jij ook niet zelf aan de slag.

De bodem heeft een open structuur, waardoor vochtregulatie en ventilatie prima geregeld zijn. Daar hoef je geen oog minder om dicht te doen. Sterker nog, de Discflex vlak is voor ons de Beste schotelbodem van 2022.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Op werkdagen voor 23:59 uur besteld, is de volgende dag in huis.

Hoe wij lattenbodems testen

We keken naar de verschillende soorten, types en merken die er allemaal op de markt zijn. Door de merken en producten op een rij te zetten, zagen we veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Voor we startten met de vergelijkingen, deden we nog meer onderzoek.

We interviewden gebruikers en lazen vele reviews om zoveel mogelijk ervaringen met elkaar te kunnen vergelijken. Daarnaast hebben we ons door diverse experts laten informeren over ventilatie, comfort en de minimale vereisten waaraan bedbodems moeten voldoen.

Uiteindelijk zijn er 3 producteigenschappen naar voren gekomen als de belangrijkste:

 • het materiaal;
 • combineerbaar met welke matrassen;
 • soort ondergrond.

Het materiaal

Het materiaal waarvan de bodems gemaakt zijn, is van belang voor de stevigheid en flexibiliteit. Beukenhouten latten zijn steviger en gaan langer mee dan hun tegenhangers van berkenhout. Beuken is een sterke, elastische houtsoort die zorgt dat de bodem wel 10 tot 15 jaar mee zal kunnen gaan. Dat zijn behoorlijk wat nachten bij elkaar opgeteld.

Schotelbodems hebben vaak een houten frame waarin de schotels bevestigd zijn. Ook hier geldt weer dat beuken niet voor niets de meest gebruikte houtsoort is. De schotels zijn meestal gemaakt van kunststof.

Combineerbaar met welke matrassen

Met alleen de aanschaf van een goede bedbodem ben je er nog niet. De combinatie van bedbodem en matras zorgt voor de mate van ondersteuning en ventilatie die je zult ervaren. Je doet er verstandig aan om je matras aan te passen aan je bodem (andersom mag uiteraard ook).

Schotelbodems zijn vooral geschikt voor koudschuim, traagschuim en pocketvering matrassen en een lattenbodem kun je met verreweg de meeste matrassen combineren. Op de pocketveer bodem uit onze top 4 leg je het beste een pocketvering, traag- of koudschuim matras.

Soort ondergrond

Je kunt lattenbodems vinden die bestaan uit een verschillend aantal latten. Wij raden aan om te kiezen voor een bodem met minstens 28 latten. Voor lattenbodems geldt, dat je meer steun ervaart bij een hoger aantal latten. Ook de mate waarin een lattenbodem geschikt is voor een pocketvering matras is afhankelijk van het aantal latten.

Ook bij schotelbodems kan er een verschil in aantallen zijn. Hoe meer schotels, hoe beter je lichaamsgewicht wordt verdeeld over je matras en hoe meer ondersteuning je ervaart. Er bestaan zelfs schotelbodems met verwisselbare schotels.

Waar moet je op letten bij het kopen van een lattenbodem? – Koopgids

Een goed bed is een optelsom van vele factoren. Een matras, hoeslaken, dekbed en hoofdkussen zijn allemaal van belang, maar het begint bij de bodem.

Uiteraard zijn er veel meer dan de 3 door ons genoemde eigenschappen om op te letten wanneer je een lattenbodem nodig hebt. Let ook op deze factoren:

Gewichtsklasse

Net zoals bij matrassen, kunnen niet alle bodems hetzelfde gewicht dragen. Wanneer je dat over het hoofd ziet, kan dat resulteren in gebroken nachten. Elke bodem is zorgvuldig gemaakt om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen. Als het belasting te hoog wordt, dan lig je niet lekker meer en zal de bodem ook sneller slijtage vertonen.

Stugheid

Wanneer je een verende bodem hebt, dan is dat niet alleen goed voor je nachtrust en een goede slaaphouding. Als de bedbodem te stug is, kan deze geen lichaamsbewegingen opvangen, waardoor de levensduur van je matras sneller afneemt. In veel gevallen zal kuilvorming in je matras ontstaan doordat je een te stugge bedbodem gebruikt.

Vlak of verstelbaar

Als je je bed alleen gebruikt om in te slapen, dan volstaat een vlakke lattenbodem. Maar wanneer je graag leest in bed of nog even televisie kijkt voor het slapengaan, dan is een verstelbare bedbodem een aanrader.

Er zijn veel verschillende verstelbare bodems. Denk aan elektrisch of handmatig bedienbaar of met alleen een verstelbaar hoofdeinde of voeteneinde. Een aantal bodems heeft extra nekondersteuning en een knieknik. Allemaal factoren om rekening mee te houden voordat je tot aanschaf over gaat.

Ondersteuning instelbaar

Vooral bij lattenbodems is er een enorm verschil in de mate waarin je de ondersteuning zelf kunt bijstellen. Bij de lattenbodems die wij getest hebben, kun je door een simpel schuifsysteem zelf aanpassen hoeveel steun je nodig hebt ter hoogte van je schouders en hoofd. Wij vinden dit een enorm voordeel, omdat niet iedereen hetzelfde is en slaapcomfort heel persoonlijk is.

Veelgestelde vragen

Waarom kraakt mijn lattenbodem?

Door de werking/wrijving tussen je bedbodem en je bedframe kun je gepiep en gekraak ervaren. Dit kun je heel makkelijk verhelpen door je lattenbodem los van je ledikant te plaatsen op een speciale zelfdragende potenset.

Bijkomend voordeel van een dergelijke potenset is dat je bedbodem en bedframe langer mee zullen gaan. Ze maken immers geen contact meer met elkaar, waardoor slijtage minder snel zal optreden. Met de aanschaf zijn gelukkig geen grote bedragen gemoeid, dus het loont zeker om er gebruik van te maken.

Hoe monteer ik mijn lattenbodem?

Bij een flink aantal bedbodems moet je zelf aan de slag om ze in elkaar te zetten. Behalve dat het verstandig is om altijd de bijgeleverde handleiding na te leven, zijn er wat meer zaken waar je op kunt letten.

Wanneer het hoofdgedeelte verstelbaar is, dan moet je ervoor zorgen dat dat stuk begint bij de nek. Het verstelbare gedeelte voor de rug moet je op een derde (vanaf het hoofdeinde) van de volle lengte van je lattenbodem leggen. Voor het beengedeelte geldt, dat dat op twee derde van de totale lengte dient te liggen (bij het voeteneinde).

Heeft je lattenbodem geen verstelbare segmenten, dan hoef je daar logischerwijs geen rekening mee te houden. Zit je lattenbodem in elkaar en wil je de stevigheid instellen? Wanneer je de schuiven helemaal naar buiten doet (tegen het frame aan), dan staat de stevigheid op zijn meest soepele stand.

Hoe verder naar het midden, hoe minder flexibel en dus hoe steviger de bodem ter plaatse zal zijn. Dit afstellen kun je het beste doen met het matras er op. De combinatie matras en bedbodem zorgt voor het juiste comfort en een goede nachtrust.

Hoe lang gaat een lattenbodem mee?

De levensduur van een lattenbodem is afhankelijk van diverse factoren. Gemiddeld is je lattenbodem na 10 à 15 jaar aan vervanging toe. Toch verschilt de snelheid waarmee je lattenbodem verslijt.

Hoe meer slaapuren, hoe zwaarder je lichaamsbouw of hoe meer je zweet, des te sneller zul je op zoek moeten gaan naar een nieuwe. Het gebruik van een zelfdragende potenset kan de levensduur dan weer verlengen.

Recente updates

 • 6 februari 2023: Dit artikel is gefundeerd op inzichten verkregen uit grondig marktonderzoek en uitgebreide gesprekken met vooraanstaande specialisten in de branche.

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Jasper, oprichter van debeste.com, is expert in productbeoordelingen voor thuisgebruik. Zijn diepgaande kennis en ervaring in het selecteren en testen van huishoudelijke producten maken hem tot een ve... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *