De 5 beste leidingzoekers van 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Bij het boren in de muur is het belangrijk om geen leidingen te raken. Een leidingzoeker kan je hierbij helpen. Niet alleen is het een stuk veiliger om een leidingzoeker te gebruiken, deze zorgt er ook nog eens voor dat gevaarlijke situaties voorkomen kunnen worden.

In deze review hebben we de beste leidingzoekers van 2022 voor je op een rij gezet. Daar is uiteindelijk de Lomvum leidingdetector als beste uit de test gekomen. Deze hebben we vergeleken op basis van prijs, verschillende leidingen, detectiediepte en natuurlijk de meegeleverde accessoires. Benieuwd naar andere goede leidingzoekers? Hier lees je er alles over!

Product Leidingen Detectiediepte Accesoires
Lomvum Leidingdetector Lomvum Leidingdetector
Beste koop leidingzoeker
Ijzerhoudende metalen - Niet-ijzerhoudende metalen - Elektriciteitsleidingen - Hout 120 mm Geen
Bosch Truvo Leidingzoeker Bosch Truvo Leidingzoeker
Best geteste leidingzoeker
Ijzerhoudende metalen - Elektriciteitsleidingen 50 mm Batterijen
Laserliner MultiFinder Plus Laserliner MultiFinder Plus
Beste leidingzoeker ferrometalen
Ijzerhoudende metalen - Niet-ijzerhoudende metalen - Elektriciteitsleidingen - Hout 100 mm Batterij
Bosch Professional GMS120 Bosch Professional GMS120
Beste leidingzoeker non-ferrometalen
Ijzerhoudende metalen - Niet-ijzerhoudende metalen - Elektriciteitsleidingen - Hout 120 mm Beschermende tas - Batterijen
Bosch D-tect 120 Bosch D-tect 120
Beste leidingzoeker op batterijen en accu
Ijzerhoudende metalen - Niet-ijzerhoudende metalen - Elektriciteitsleidingen - Hout 120 mm Snellader - Opbergkoffer
Laatste prijs-update: zaterdag 28 januari 2023
Lomvum Leidingdetector Bekijk bij Bol.com
Leidingen: Ijzerhoudende metalen - Niet-ijzerhoudende metalen - Elektriciteitsleidingen - Hout
Detectiediepte: 120 mm
Accesoires: Geen
Hierom zijn we fan:
Waarschuwingsalarm - 4 detectiemodus - Easy Grip - Prijs
Let hierop:
Batterij - Meerdere metingen

De beste leidingzoeker van 2022 is de Lomvum Leidingdetector. Dit komt allereerst door het waarschuwingsalarm dat gebruikt is. Dit is zowel een geluids- als lichtalarm. Op die manier weet je precies waar een leiding zicht bevindt. Het geluidsalarm is lekker luid, waardoor je geen problemen hebt om de leidingen te detecteren.

4 Detectiemodus

Een groot voordeel is dat er maar liefst vier verschillende detectiemodus zijn. Laten we daar eens naar gaan kijken:

 • Scanmodus 1: Vind het midden van houten balken;
 • Scanmodus 2: Voor koper, ijzer, lood en andere metalen objecten
 • Deepmodus: Tot wel 120 mm diep
 • ExactModus: Extreem nauwkeurig, bijvoorbeeld voor het vinden van randen

Deze verschillende modus maken het dus enorm eenvoudig om verschillende objecten te vinden. Dit maakt het enorm geschikt voor de doe het zelver om thuis te gebruiken. Ook de prijs is hier een van de belangrijkste kenmerken van.

We hebben daarbij wel direct wel een klein nadeel van deze leidingzoeker. We hebben namelijk verschillende keren gehad dat de leidingzoeker voor lange tijd geluid bleef maken, ondanks dat we het apparaat al lang van de muur hadden gehaald. Daarnaast hebben we ook een aantal keer gehad dat we deze terug op de muur plaatste en het even duurde voordat de leiding gedetecteerd werd.

Kijken we namelijk naar de prijs van deze leidingzoeker, dan is deze een stuk goedkoper dan de andere leidingzoekers in deze review, dan ligt de prijs vaak een stuk hoger. Hierdoor is het een stuk interessanter voor consumenten die erover denken om deze leidingzoeker aan te schaffen.

EasyGrip

De leidingzoeker maakt gebruik van het zogenaamde EasyGrip. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om het apparaat te hanteren. Je kunt de leidingzoeker niet alleen beter vasthouden, maar ook het aflezen is een stuk makkelijker doordat het om een digitale leidingmeter gaat.

Als laatste nadeel moeten we er wel bij vermelden dat we het product niet direct konden gebruiken. Dit komt omdat er geen batterijen werden meegeleverd. Doordat we verschillende leidingmeters moesten testen, hadden wij zelf nog wat batterijen liggen. Heb je deze niet liggen en wil je direct beginnen met klussen, dan adviseren we om direct wat batterijen bij te bestellen.

De beste leidingzoeker van 2022 vanwege de zeer scherpe prijs en de verschillende detectiemodus die zijn gebruikt!

Verkrijgbaar bij:
Bosch Truvo Leidingzoeker Bekijk bij Bol.com
Leidingen: Ijzerhoudende metalen - Elektriciteitsleidingen
Detectiediepte: 50 mm
Accesoires: Batterijen
Hierom zijn we fan:
Eenvoudig in gebruik - Visuele feedback - Nauwkeurige metingen - automatische kalibratie
Let hierop:
LCD scherm - 50 millimeter

De best geteste leidingzoeker is de Bosch truvo leidingzoeker, die vooral erg in de smaak is gevallen vanwege de eenvoud van het apparaat. Bij onze eerste klus hebben we deze leidingzoeker gebruikt, die na het aanzetten eigenlijk direct klaar was voor gebruik.

Dit komt door de automatische kalibratie. Vanaf het moment dat we het apparaat uit de doos haalde, konden we eigenlijk meteen aan de slag. Waar je bij andere leidingzoekers het apparaat nog moet kalibreren, is dat bij deze niet het geval. Dit maakt het een ideale leidingzoeker voor de doe het zelver.

LED Verlichting

Daarnaast is de visuele feedback die je krijgt bij het zoeken naar leidingen enorm handig. Dit gebeurt namelijk op basis van drie verschillende kleuren. Door deze kleuren te gebruiken, wordt je direct op de hoogte gebracht als er een leiding gevonden is en je daar niet kunt boren.

Bij de visuele feedback moeten we wel direct vermelden dat dit alleen gebeurt op basis van de drie kleuren. Waar andere leidingzoekers gebruik maken van een LCD scherm, doet deze Bosch truvo leidingzoeker dat niet. Dit is erg simpel, maar bij de concurrentie ziet het er wel net wat beter uit.

De metingen

Bij het meten van de verschillende leidingen hebben we allereerst natuurlijk gekeken naar de diepte van de metingen. Dit kan tot maximaal 50 millimeter. Ook dit vinden we wel een kleine tegenvaller, aangezien er ook leidingzoekers zijn die tot wel 120 millimeter gaan. Je kunt de volgende leidingen meten:

 • Spanningvoerende leidingen
 • Metalen leidingen
 • Koperleidingen

De best geteste leidingzoeker van 2022 vanwege de automatische kalibratie en visuele feedback door het driekleurensysteem.

Verkrijgbaar bij:
Laserliner MultiFinder Plus Bekijk bij Coolblue
Leidingen: Ijzerhoudende metalen - Niet-ijzerhoudende metalen - Elektriciteitsleidingen - Hout
Detectiediepte: 100 mm
Accesoires: Batterij
Hierom zijn we fan:
Niet-spanningvoerende leidingen - Verschillende toepassingen - 100 millimeter - Prijs
Let hierop:
Batterijen - Kunststof leidingen

Uit de verschillende tests die we gedaan hebben, konden we concluderen dat deze leidingzoeker de beste leidingzoeker is om ferrometalen op te sporen. Dit zijn leidingen die voornamelijk uit ijzer bestaan en magnetische eigenschappen hebben. Daarnaast kunnen er ook non ferro metalen mee opgespoord worden.

Het gebruik

Tijdens het gebruiken van de leidingzoeker zien we dat de batterijen als groot plus- en minpunt kunnen worden ervaren. Natuurlijk vergroot het de hanteerbaarheid van het apparaat enorm, maar je moet er ook rekening mee houden dat je de batterijen wel regelmatig moet vervangen.

Op onze testmuur hebben we verschillende materialen tijdens het klussen getest, waarbij we gezien hebben dat we, afhankelijk van het materiaal, tot ongeveer 100 millimeter materialen kunnen vinden. Onder meer de volgende materialen zijn getest:

 • Ferrometalen
 • Non-ferrometalen
 • Houten balken
 • Spanningvoerende leidingen
 • Stroomvoerende leidingen

Helaas is het niet mogelijk om kunststof leidingen of watergevulde kunststof buizen te detecteren. Dit missen we wel als we deze leidingzoeker vergelijken met een aantal concurrenten. Heb je nog tips nodig over hoe je de leidingzoeker het beste kunt gebruiken? Hier hebben we er een aantal voor je!

De prijs

Wat ons nog wel als groot pluspunt is opgevallen is de prijs. Door de vele functionaliteiten van deze leidingzoeker, dachten we eerst dat de prijs wat hoger zou liggen. Toch is de prijs zeer gunstig en is het wat ons betreft echt een koopje. Deze Laserliner MultiFinder Plus behoort dan ook tot een van de beste leidingzoekers van dit moment.

De beste leidingzoeker voor ferrometalen van 2022 voor een scherpe prijs!

Bosch Professional GMS120 Bekijk bij Coolblue
Leidingen: Ijzerhoudende metalen - Niet-ijzerhoudende metalen - Elektriciteitsleidingen - Hout
Detectiediepte: 120 mm
Accesoires: Beschermende tas - Batterijen
Hierom zijn we fan:
LED verlichting - Markeringsopening - Verlicht display - 120 mm
Let hierop:
Batterijen - Onderhoud

Bij het gebruiken van de leidingzoeker zien we direct dat de LED-verlichting een groot voordeel is. De lichtring laat precies zien of er een leiding achter de muur zit. Ook is er gebruik gemaakt van een markeringsopening, zodat je kunt markeren waar de leiding precies zit. Dit kun je vervolgens met een rolmaat verder markeren.

Het verlichte display zorgt ervoor dat je ook in donkere ruimtes kunt zien waar de leidingen precies zitten. Er zijn daarnaast drie verschillende modi die je kunt gebruiken. Zo is er de droogbouwmodus, de metaalmodus en de modus voor spanningvoerende leidingen.

Je kunt verschillende soorten leidingen tot wel 120 mm detecteren. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken bij het in de muur boren. Dit maakt de Bosch Professional gms 120 een van de beste leidingzoekers van 2022. Hier lees je hoe je het beste verschillende leidingen kunt detecteren.

Stroomvoerende leidingen

De accessoires van deze digitale leidingzoeker zorgen ervoor dat je nóg beter met de leidingzoeker werkt. Je krijgt namelijk niet alleen de leidingzoeker thuisgestuurd, maar je hebt ook nog:

 • Een handlus
 • Beschermende tas
 • Blokbatterij

Helaas zien we ook direct een van de twee minpunten van deze leidingzoeker. Je hebt namelijk te maken met batterijen die je om de zoveel tijd moet vervangen. We adviseren daarom altijd een extra blokbatterij bij de hand te hebben om te voorkomen dat je op de tast moet gaan boren.

Het onderhoud

Bij het kopen van deze leidingzoeker moet je ook rekening houden met het onderhoud. Vanuit de fabrikant krijgen we de instructies mee om geen schurende of chemisch agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, aangezien deze de werking van de leidingzoeker kunnen beïnvloeden.

Een van de beste leidingzoekers vanwege de meegeleverde accessoires en de LED verlichting.

Bosch D-tect 120 Bekijk bij Coolblue
Leidingen: Ijzerhoudende metalen - Niet-ijzerhoudende metalen - Elektriciteitsleidingen - Hout
Detectiediepte: 120 mm
Accesoires: Snellader - Opbergkoffer
Hierom zijn we fan:
Statische elektriciteit - Accu - Houten onderconstructies - 120 mm
Let hierop:
Prijs - Stof- en spatwaterdicht

De Bosch D-tect 120 is de beste leidingzoeker die werkt op zowel accu als batterij. Hierdoor detecteer je eenvoudig verborgen leidingen of bestaande houten onderconstructies, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de batterij leeg gaat. Dit is een voordeel ten opzichte van andere leidingzoekers.

Spanningvoerende leidingen

Om je een overzicht te geven van de verschillende leidingen die gedetecteerd kunnen worden, hebben we deze hier opgesomd:

 • Max detectiediepte non-ferrometalen: 120 mm
 • Max detectiediepte houten onderconstructies: 38 mm
 • Max detectiediepte spanningvoerende leidingen: 60 mm
 • Max detectiediepte ferrometalen: 120 mm

Statische elektriciteit

Bij het boren met een accuboormachine is het belangrijk om geen leidingen te raken. Is er namelijk sprake van statische elektriciteitsleidingen, dan kan aanraking met de boormachine zorgen voor een gevaarlijke ontsteking. Daarom is een leidingzoeker ook zo belangrijk bij het detecteren van leidingen.

Je hebt bij deze leidingzoeker de mogelijkheid om leidingen tot wel 120 mm te detecteren. In tegenstelling tot concurrenten als de einhell tc md 50 kan deze leidingzoeker veel meer leidingen detecteren. Hierdoor hoef je je dus geen zorgen te maken over het boren in de muur.

Stof- en spatwaterdicht

Bij het gebruiken van deze leidingzoeker moet je er wel rekening mee houden dat deze niet stof- en spatwaterdicht is. Gebruik je deze in stoffige ruimtes, dan is het belangrijk om deze na gebruik goed schoon te maken. Daarna kun je de leidingzoeker opbergen in de meegeleverde opbergkoffer.

Hoewel we over het algemeen zeer tevreden zijn over het gebruik van de leidingzoeker, moeten we daarnaast nog vermelden dat de prijs echt aan de hoge kant is. Met bijna €300 is dit een van de duurdere leidingzoekers, zeker als we dit vergelijken met de goedkopere varianten.

De beste leidingzoeker van 2022 met batterijen en accu die je voor verschillende type leidingen kunt gebruiken.

Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.