Hoe maak je zelf een lippenbalsem?

Onze lippen zijn het meest gevoelige stukje huid. Er zijn weinig beschermende barrières tegen zon en wind waardoor ze snel kunnen scheuren of gevoelig kunnen worden. Om je lippen goed te beschermen kun je kiezen voor een goede lippenbalsem, al dan niet met een kleurtje of een zonnebrandcrème erin, of zelf een lippenbalsem maken. Maar hoe doe je dat?Zelf een lippenbalsem maken

Je eigen lippenbalsem maken is niet heel moeilijk en er is eigenlijk geen echt recept voor omdat iedereen zijn lippenbalsem op zijn of haar eigen manier maakt. Toch is er een aantal ingrediënten dat vaak terugkomt in de lippenbalsem. Deze zijn meestal van natuurlijke herkomst en daarmee geschikt voor vegans en milieubewuste mensen:

● Natuurlijke boters, zoals cacaoboter of kokosboter

● Bijenwas

● Natuurlijke oliën zoals amandelolie of zelfs zonnebloemolie

● Natuurlijke kleurstoffen zoals gedroogde bieten

● Vaseline (geen natuurlijke oorsprong)

● Honing

    Je kunt de ingrediënten naar eigen inzicht in een pannetje opwarmen, in een potje doen en langzaam uit laten harden om het vervolgens op je lippen te gebruiken. Je kunt ook gebruikmaken van een zonnebrandcrème voor je gezicht, maar meestal geeft dit niet zoveel vettigheid aan je lippen om ze soepel en zacht te houden. Het houdt echter wel je lippen beschermd tegen de zon.

    Waarom een lippenbalsem kopen?

    Een gekochte lippenbalsem bevat vaak een SPF, dus bescherming tegen de zon. Bescherming tegen de zon is belangrijk voor onze huid, dus ook onze lippen. Een eigengemaakte lippenbalsem bevat dit meestal niet, tenzij je er zelf een factor 50 doorheen wilt mengen. Een ander nadeel van een zelfgemaakte balsem voor je lippen is het feit dat je het vrijwel altijd uit een potje moet halen, het aanbrengen met een stick is een stuk lastiger om zelf te maken. Ook het gebruik van kleur op je lippen, als een soort verzorgende lipgloss is een stuk lastiger te bereiken wanneer je zelf ingrediënten mengt.