Beste luchtbevochtiger 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Droogte in huis? Dat is vervelend. De ideale luchtvochtigheid in je huis is 40 tot 60% optimaal. Een hygrometer is een apparaat dat luchtvochtigheid meet, maar als de lucht in huis te droog is dan merk je dat eigenlijk vanzelf. Geïrriteerde of droge ogen, een droge huid, hoesten en hoofdpijn kunnen allemaal duiden op een te lage luchtvochtigheid.

Kortom: je wil voorkomen dat er te weinig vocht in je huis is. Een luchtbevochtiger helpt je om de droogte thuis op te lossen en het leefklimaat te verbeteren. Daarom vind je hier de beste luchtbevochtigers. 

Zo gebruiken de diverse apparaten niet allemaal dezelfde techniek (er zijn luchtwassers, apparaten met ionisator, koudwaterverdampers en ga zo maar door), is er verschil in het geluid dat ze produceren en grootte van de ruimte die ze aan kunnen. Uit onze testen is de Stadler Form Oskar Wit als beste koop 2022 naar voren gekomen.

Stadler Form Oskar Wit Bekijk prijzen
Max. oppervlakte: 50 m2
Type: koudwaterverdamper
Max. geluidsniveau: 39 dB
Max. instelbare luchtvochtigheid: 55%
Hierom zijn we fan:
automatische inschakeling, nachtmodus, geschikt voor geuroliën
Let hierop:
geen afneembare watertank, filtercassettes vaak vervangen, dure filtercassettes

Ontspannen in slaap vallen met de heerlijke geur van lavendel, dat kan met de Stadler Form Oskar. Het apparaat heeft een speciale unit voor geuroliën en als je hem in de nachtmodus zet dan hoor je hem nauwelijks. Ideaal voor een goede nachtrust in een gezonde omgeving.

Ben je soms wat vergeetachtig? Geen probleem. In tegenstelling tot de Medisana UHW heeft deze luchtbevochteriger een ingebouwde hygrostaat. Hierdoor schakelt hij vanzelf in wanneer de luchtvochtigheid te laag wordt en andersom. Zo’n hygrostaat meet namelijk continu de luchtvochtigheid in de omgeving en zal de luchtbehandelaar automatisch in- of uitschakelen.

Eigenschappen van de luchtbevochtiger:

 • koudwaterverdamper;
 • geschikt voor oppervlaktes tot 50 m2;
 • instelbaar van 40 tot 50 % luchtvochtigheid;
 • maximaal 39 decibel;
 • nachtmodus
 • hygrometer en hygrostaat.

Filtercassettes

De Stadler Form Oskar Wit heeft filtercassettes nodig om te kunnen werken en je ontvangt bij aanschaf standaard 2 van die filters. Zij houden de bacterievorming in het water tegen, zodat de lucht in je huis niet alleen de juiste luchtvochtigheid heeft, maar ook schoon is en blijft.

Dat klinkt goed, maar je moet ze wel op tijd vervangen. Je hebt er steeds 2 van nodig en volgens de fabrikant moet je ze elke 2 tot 3 maanden vervangen. Dat is zeker iets om goed rekening mee te houden, want de filtercassettes zijn niet goedkoop.

Je moet het waterpeil regelmatig bijvullen en met een gieter voorzien van een lange, smalle hals is dat zo gebeurd. De luchtbevochtiger heeft geen los waterreservoir, dus een gieter is de enige optie om het waterpeil op orde te houden.

Het fraaie design is voor veel gebruikers een reden geweest om dit exemplaar aan te schaffen. Dat de luchtbevochtiger van Stadler er top uit ziet, dat kunnen wij alleen maar beamen. Wist je trouwens dat hij verkrijgbaar is in wit en zwart?

Dit apparaat biedt het complete plaatje voor een alleszins redelijke prijs. Voor ons meer dan genoeg reden om de Stadler Form Oskar tot beste koop luchtbevochtiger 2022 te kronen. 

Medisana Luchtbevochtiger UHW Bekijk prijzen
Max. oppervlakte: 15 m2
Type: ultrasoonbevochtiger
Max. geluidsniveau: 33,9 dB
Max. instelbare luchtvochtigheid: -
Hierom zijn we fan:
stil, afneembaar waterreservoir, goedkoop, eenvoudig te bedienen
Let hierop:
heeft geen hygrometer, niet geschikt voor houten ondergrond vanwege spetters, minder fraai design

De lucht in je huis wordt vochtiger doordat het apparaat met een ventilator onzichtbare nevel de lucht in blaast. Je kunt de hoeveelheid nevel instellen doormiddel van de draaiknop. Je kunt jammer genoeg niet zien hoe hoog de luchtvochtigheid precies is, want dit apparaat heeft geen display of hygrometer.

Dat brengt ons meteen op het grootste minpunt van de Medisana UHW. Als je te weten wil komen wat de luchtvochtigheid is, dan zul je een aparte hygrometer moeten aanschaffen. Gelukkig kun je die op de kop tikken voor een prikkie, maar echt handig is het niet.

Eigenschappen van de luchtbevochtiger:

 • ultrasone luchtbevochtiger;
 • geschikt voor oppervlaktes tot 15m2;
 • maximaal 33,9 decibel;
 • afneembaar waterreservoir;
 • geen hygrometer en hygrostaat.

Makkelijk bijvullen

Gemak dient de mens en deze luchtbevochtiger is erg makkelijk in gebruik. Hij is instelbaar via een draaiknop en heeft, anders dan de Stadler Form Oskar Wit een afneembaar waterreservoir van 4,2 liter. Dat grote reservoir zorgt ervoor, dat je het maar eens in de paar dagen hoeft bij te vullen. Je vult het reservoir eenvoudig onder de kraan.

En als je de goed verstopte, meegeleverde borstel eenmaal hebt gevonden, dan kun je die gebruiken om de waterbak goed schoon te maken. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van de bevochtiger is het gebruik van schoon drinkwater of gefilterd water aan te bevelen.

Omdat er toch nog kalk in het apparaat kan achterblijven, kun je het beste regelmatig een licht ontkalkingsmiddel gebruiken om eventuele kalkresten te verwijderen.

Al met al is de Medisana UHW in al zijn eenvoud zeer fijn in gebruik en prettig geprijsd. De vele lovende gebruikersreacties waren voor ons de bevestiging om van dit apparaat de best geteste luchtbevochtiger 2022 te maken.

Venta LW25 Comfort Plus Zwart Bekijk prijzen
Max. oppervlakte: 45 m2
Type: luchtwasser
Max. geluidsniveau: 44 dB
Max. instelbare luchtvochtigheid: 70 %
Hierom zijn we fan:
geen filters nodig, inclusief luchtreiniging, eenvoudige bediening
Let hierop:
hygiënemiddel nodig om luchtbevochtiger te gebruiken, moet halve meter van muur afgezet worden

Voor deze luchtbevochtiger moet je misschien wat dieper in de buidel tasten, maar dan heb je meteen ook een luchtreiniger erbij. Stofdeeltjes, bacteriën en pollen blijven achter in het waterreservoir en dat alles kan dit apparaat zonder filters.

Voor andere luchtbevochtigers, zoals bij de Stadler Form Oskar dien je vaak dure, losse filters aan te schaffen, maar bij de Venta LW25 Comfort Plus Zwart is dat niet nodig. Wel moet je één keer in de zoveel weken een flesje hygiënemiddel toevoegen. Qua kosten zullen filters en het speciale middel van Venta elkaar weinig maken, maar je  kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor een goedkoper merk hygiënemiddel. 

Met het touchscreen kun je makkelijk en snel de gewenste luchtvochtigheid instellen. En voor ‘s nachts heeft het toestel een slaapmodus. Het maakt dan nog minder lawaai dan het normaal gesproken doet, zodat je er geen last van zult hebben.

Eigenschappen van de luchtbevochtiger:

 • luchtwasser;
 • geschikt voor oppervlaktes tot 45m2;
 • maximaal 44 decibel
 • afneembaar waterreservoir;
 • tevens luchtreiniger;
 • met hygrometer en hygrostaat.

Voor middelgrote tot grote ruimtes

De luchtbevochtiger kan een ruimte met een oppervlakte van maximaal 45 m2 behappen. Dat is leuk, maar hou er wel rekening mee dat het apparaat vrij in de ruimte geplaatst moet worden (op een halve meter afstand van de muur bijvoorbeeld) en wanneer je het op volle toeren laat draaien, kan het toestel best luidruchtig zijn.

Wanneer je de Venta gaat aanschaffen vanwege de luchtreinigingsfunctie, hou dan goed in je achterhoofd, dat voor de luchtreiniging geen maximale oppervlakte van 45 m2 geldt, maar slechts 22 m2.

Voor ons hebben het gebruiksgemak en de dubbele functie de doorslag gegeven om van de Venta LW25 Comfort Plus Zwart de beste luchtbevochtiger en reiniger van 2022 te maken.

Verkrijgbaar bij:
Venta AeroStyle LW74 Zwart Bekijk prijzen
Max. oppervlakte: 90 m2
Type: luchtwasser
Max. geluidsniveau: 47 dB
Max. instelbare luchtvochtigheid: 70%
Hierom zijn we fan:
tevens luchtreiniger, eenvoudige bediening, stil
Let hierop:
niet geschikt voor geurolie, groot apparaat.

Wil je een luchtbevochtiger voor in je woonkamer en is je huiskamer niet groter dan 90 m2, dan is Venta AeroStyle LW74 Zwart de perfecte keuze. Dit apparaat regelt niet alleen dat er voldoende vochtige lucht in de ruimte aanwezig is, maar zorgt ook voor schone lucht. 

Een multifunctionele luchtbevochtiger dus, waarbij alleen het formaat nogal fors is. Als je daarnaast ook de temperatuur wil regelen in je woonkamer en daarom een mobiele airco wil neerzetten, dan ben je wel heel veel ruimte kwijt aan allerhande luchtregelaars. 

Als je de luchtbevochtiger constant laat draaien, dan moet je de hygiëneschijf elke 4 maanden vervangen. Het apparaat gebruikt verder geen filters, zoals de Stadler Form Oskar of hygiënemiddel, zoals de Venta LW25 Comfort Plus Zwart. Behalve de vervanging van de schijf zijn er geen andere bijkomende kosten.

Eigenschappen van de luchtbevochtiger:

 • luchtwasser;
 • geschikt voor oppervlaktes tot 90 m2;
 • maximaal 47 decibel;
 • afneembaar waterreservoir;
 • met hygrometer en hygrostaat.

Extra opties

Om het dertien-in-dozijn design van het apparaat te upgraden, kun je ervoor kiezen om de apart verkrijgbare wifi module aan te schaffen. Met die module verander je eenvoudig de kleur van de ledverlichting en ademt je woonkamer meteen een heel andere sfeer uit. Ook kun je met de module het apparaat bedienen via de bijbehorende app, dit is handig bij gebrek aan een meegeleverde afstandsbediening.

Wanneer je gek bent op gadgets, zoals een activity tracker, dan vind je de app misschien wel een toffe toevoeging. Hoewel die extra module leuk is, het is niet noodzakelijk voor het functioneren van de luchtbevochtiger. Het maakt het geheel wel een stuk prijziger in elk geval

Om het logge apparaat makkelijk te kunnen verplaatsen, zijn er ook transportwieltjes verkrijgbaar.

Los van alle extra opties is de Venta AeroStyle LW74 Zwart een gebruiksvriendelijk apparaat dat een groot oppervlakte aan kan. Met stip is deze luchtbevochtiger annex luchtreiniger dan ook de beste luchtbevochtiger woonkamer 2022 geworden.

Medisana Luchtbevochtiger met hygrometer AH665 Bekijk prijzen
Max. oppervlakte: 25 m2
Type: 25 m2
Max. geluidsniveau: 30 dB
Max. instelbare luchtvochtigheid: 95%
Hierom zijn we fan:
tevens luchtreiniger, geschikt voor geurolie, erg stil
Let hierop:
waterfilter maandelijks vervangen, lelijk design, kan spetteren

Wil je graag een goede luchtvochtigheid in je huis, maar heb je geen zin in gebrom de hele tijd? Dan kies je de Medisana AH665. Dit apparaat doet zijn werk fluisterstil. Wil je daarentegen ook een luchtbevochtiger die er fraai uitziet, dan kun je deze beter negeren.

Anders dan de Medisana UHW heeft het apparaat naast de bevochtigingsfunctie ook ionisatie. Dit wil zeggen dat stofdeeltjes verzwaard worden en vanuit de lucht op de grond neerkomen. Een fijne extra optie als je bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstof.

Stofdeeltjes zijn trouwens niet het enige dat op de grond terecht kan komen. Door de ultrasoon techniek kunnen er ook kleine druppels op de ondergrond vallen. Je zet het apparaat daarom beter niet op een houten ondergrond.

Eigenschappen van de luchtbevochtiger:

 • ultrasoonbevochtiger;
 • geschikt voor oppervlaktes tot 25m2;
 • maximaal 33,9 decibel;
 • met ionisator;
 • afneembaar waterreservoir;
 • inclusief hygrometer en hygrostaat.

Fel verlicht display

Naast de vele voordelen, zoals de energiezuinigheid en het geringe geluid, heeft de Medisana AH 665 ook wat nadelen. Het display is namelijk behoorlijk fel en de geluidssignalen die hij geeft tijdens het instellen zijn luid en duidelijk. Beiden zijn niet zo fijn wanneer je wilt genieten van een goede nachtrust.

Wanneer je hem toch in de slaapkamer wil zetten, dan kun je de timer gelukkig wel zo instellen dat hij tijdens de nacht uitgeschakeld is. Of het display dan ook helemaal (of gedeeltelijk) gedimd wordt, is ons echter niet helemaal duidelijk geworden.

De mogelijkheid om geurolie toe te voegen is dan juist wel weer fijn om ontspannen in slaap te vallen. De geur van bijvoorbeeld lavendel werkt erg rustgevend. Nu maar hopen dat je niet per ongeluk door de wekkerradio heen slaapt. 

Product Max. oppervlakte Type Max. geluidsniveau Max. instelbare luchtvochtigheid
Stadler Form Oskar Wit Stadler Form Oskar Wit
Beste koop
50 m2 koudwaterverdamper 39 dB 55% Bekijk prijzen
Medisana Luchtbevochtiger UHW Medisana Luchtbevochtiger UHW
Best geteste
15 m2 ultrasoonbevochtiger 33,9 dB - Bekijk prijzen
Venta LW25 Comfort Plus Zwart Venta LW25 Comfort Plus Zwart
Beste luchtbevochtiger en reiniger
45 m2 luchtwasser 44 dB 70 % Bekijk prijzen
Venta AeroStyle LW74 Zwart Venta AeroStyle LW74 Zwart
Beste luchtbevochtiger woonkamer
90 m2 luchtwasser 47 dB 70% Bekijk prijzen
Medisana Luchtbevochtiger met hygrometer AH665 Medisana Luchtbevochtiger met hygrometer AH665
Beste luchtbevochtiger met ionisator
25 m2 25 m2 30 dB 95% Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: dinsdag 7 februari 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.