Beste luchtbevochtiger 2023. 5x de beste luchtbevochtigers

Door: Eva
Laatste update: 10 augustus 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Droogte in huis? Dat is vervelend. De ideale luchtvochtigheid in je huis is 40 tot 60% optimaal. Een hygrometer is een apparaat dat luchtvochtigheid meet, maar als de lucht in huis te droog is dan merk je dat eigenlijk vanzelf. Geïrriteerde of droge ogen, een droge huid, hoesten en hoofdpijn kunnen allemaal duiden op een te lage luchtvochtigheid.

Kortom: je wil voorkomen dat er te weinig vocht in je huis is. Een luchtbevochtiger helpt je om de droogte thuis op te lossen en het leefklimaat te verbeteren. Daarom vind je hier de beste luchtbevochtigers. 

Zo gebruiken de diverse apparaten niet allemaal dezelfde techniek (er zijn luchtwassers, apparaten met ionisator, koudwaterverdampers en ga zo maar door), is er verschil in het geluid dat ze produceren en grootte van de ruimte die ze aan kunnen. Uit onze testen is de Stadler Form Oskar Wit als beste koop 2023 naar voren gekomen.

Luchtbevochtiger

 1. Beste koop: Stadler Form Oskar Wit
 2. Best geteste: Medisana Luchtbevochtiger UHW
 3. Beste luchtbevochtiger en reiniger: Venta LW25 Comfort Plus Zwart
 4. Best geteste: Venta AeroStyle LW74 Zwart
 5. Beste luchtbevochtiger met ionisator: Medisana Luchtbevochtiger met hygrometer AH665

Luchtbevochtigers vergelijken

Product Type Max. geluidsniveau Max. oppervlakte Max. instelbare luchtvochtigheid
koudwaterverdamper 39 dB 50 m2 55% Bekijk prijzen
ultrasoonbevochtiger 33,9 dB 15 m2 Bekijk prijzen
Venta LW25 Comfort Plus Zwart Beste luchtbevochtiger en reiniger
luchtwasser 44 dB 45 m2 70 % Bekijk prijzen
luchtwasser 47 dB 90 m2 70% Bekijk prijzen
Medisana Luchtbevochtiger met hygrometer AH665 Beste luchtbevochtiger met ionisator
25 m2 30 dB 25 m2 95% Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop Stadler Form Oskar Wit

Hierom zijn we fan:
 • automatische inschakeling, nachtmodus, geschikt voor geuroliën
Let hierop:
 • geen afneembare watertank, filtercassettes vaak vervangen, dure filtercassettes
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 157,00
Type: koudwaterverdamper
Max. geluidsniveau: 39 dB
Max. oppervlakte: 50 m2
Max. instelbare luchtvochtigheid: 55%
Merk: Stadler Form

Ontspannen in slaap vallen met de heerlijke geur van lavendel, dat kan met de Stadler Form Oskar. Het apparaat heeft een speciale unit voor geuroliën en als je hem in de nachtmodus zet dan hoor je hem nauwelijks. Ideaal voor een goede nachtrust in een gezonde omgeving.

Ben je soms wat vergeetachtig? Geen probleem. In tegenstelling tot de Medisana UHW heeft deze luchtbevochteriger een ingebouwde hygrostaat. Hierdoor schakelt hij vanzelf in wanneer de luchtvochtigheid te laag wordt en andersom. Zo’n hygrostaat meet namelijk continu de luchtvochtigheid in de omgeving en zal de luchtbehandelaar automatisch in- of uitschakelen.

Eigenschappen van de luchtbevochtiger:

 • koudwaterverdamper;
 • geschikt voor oppervlaktes tot 50 m2;
 • instelbaar van 40 tot 50 % luchtvochtigheid;
 • maximaal 39 decibel;
 • nachtmodus
 • hygrometer en hygrostaat.

Filtercassettes

De Stadler Form Oskar Wit heeft filtercassettes nodig om te kunnen werken en je ontvangt bij aanschaf standaard 2 van die filters. Zij houden de bacterievorming in het water tegen, zodat de lucht in je huis niet alleen de juiste luchtvochtigheid heeft, maar ook schoon is en blijft.

Dat klinkt goed, maar je moet ze wel op tijd vervangen. Je hebt er steeds 2 van nodig en volgens de fabrikant moet je ze elke 2 tot 3 maanden vervangen. Dat is zeker iets om goed rekening mee te houden, want de filtercassettes zijn niet goedkoop.

Het fraaie design is voor veel gebruikers een reden geweest om dit exemplaar aan te schaffen. Dat de luchtbevochtiger van Stadler er top uit ziet, dat kunnen wij alleen maar beamen. Wist je trouwens dat hij verkrijgbaar is in wit en zwart?

Dit apparaat biedt het complete plaatje voor een alleszins redelijke prijs. Voor ons meer dan genoeg reden om de Stadler Form Oskar Wit tot beste koop luchtbevochtiger 2022 te kronen. 

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste Medisana Luchtbevochtiger UHW

Hierom zijn we fan:
 • stil, afneembaar waterreservoir, goedkoop, eenvoudig te bedienen
Let hierop:
 • heeft geen hygrometer, niet geschikt voor houten ondergrond vanwege spetters, minder fraai design
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 48,99
Type: ultrasoonbevochtiger
Max. geluidsniveau: 33,9 dB
Max. oppervlakte: 15 m2
Max. instelbare luchtvochtigheid: –
Merk: Medisana

De lucht in je huis wordt vochtiger doordat het apparaat met een ventilator onzichtbare nevel de lucht in blaast. Je kunt de hoeveelheid nevel instellen doormiddel van de draaiknop. Je kunt jammer genoeg niet zien hoe hoog de luchtvochtigheid precies is, want dit apparaat heeft geen display of hygrometer.

Dat brengt ons meteen op het grootste minpunt van de Medisana UHW. Als je te weten wil komen wat de luchtvochtigheid is, dan zul je een aparte hygrometer moeten aanschaffen. Gelukkig kun je die op de kop tikken voor een prikkie, maar echt handig is het niet.

Eigenschappen van de luchtbevochtiger:

 • ultrasone luchtbevochtiger;
 • geschikt voor oppervlaktes tot 15m2;
 • maximaal 33,9 decibel;
 • afneembaar waterreservoir;
 • geen hygrometer en hygrostaat.

Makkelijk bijvullen

Gemak dient de mens en deze luchtbevochtiger is erg makkelijk in gebruik. Hij is instelbaar via een draaiknop en heeft, anders dan de Stadler Form Oskar Wit een afneembaar waterreservoir van 4,2 liter. Dat grote reservoir zorgt ervoor, dat je het maar eens in de paar dagen hoeft bij te vullen. Je vult het reservoir eenvoudig onder de kraan.

En als je de goed verstopte, meegeleverde borstel eenmaal hebt gevonden, dan kun je die gebruiken om de waterbak goed schoon te maken. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van de bevochtiger is het gebruik van schoon drinkwater of gefilterd water aan te bevelen.

Al met al is de Medisana UHW in al zijn eenvoud zeer fijn in gebruik en prettig geprijsd. De vele lovende gebruikersreacties waren voor ons de bevestiging om van dit apparaat de best geteste luchtbevochtiger 2022 te maken.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste luchtbevochtiger en reiniger Venta LW25 Comfort Plus Zwart

Hierom zijn we fan:
 • geen filters nodig, inclusief luchtreiniging, eenvoudige bediening
Let hierop:
 • hygiënemiddel nodig om luchtbevochtiger te gebruiken, moet halve meter van muur afgezet worden
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 282,00
Type: luchtwasser
Max. geluidsniveau: 44 dB
Max. oppervlakte: 45 m2
Max. instelbare luchtvochtigheid: 70 %
Merk: Venta

Voor deze luchtbevochtiger moet je misschien wat dieper in de buidel tasten, maar dan heb je meteen ook een luchtreiniger erbij. Stofdeeltjes, bacteriën en pollen blijven achter in het waterreservoir en dat alles kan dit apparaat zonder filters.

Voor andere luchtbevochtigers, zoals bij de Stadler Form Oskar Wit dien je vaak dure, losse filters aan te schaffen, maar bij de Venta LW25 Comfort Plus Zwart is dat niet nodig. Wel moet je één keer in de zoveel weken een flesje hygiënemiddel toevoegen. Qua kosten zullen filters en het speciale middel van Venta elkaar weinig maken, maar je  kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor een goedkoper merk hygiënemiddel. 

Met het touchscreen kun je makkelijk en snel de gewenste luchtvochtigheid instellen. En voor ‘s nachts heeft het toestel een slaapmodus. Het maakt dan nog minder lawaai dan het normaal gesproken doet, zodat je er geen last van zult hebben.

Eigenschappen van de luchtbevochtiger:

 • luchtwasser;
 • geschikt voor oppervlaktes tot 45m2;
 • maximaal 44 decibel
 • afneembaar waterreservoir;
 • tevens luchtreiniger;
 • met hygrometer en hygrostaat.

Voor middelgrote tot grote ruimtes

De luchtbevochtiger kan een ruimte met een oppervlakte van maximaal 45 m2 behappen. Dat is leuk, maar hou er wel rekening mee dat het apparaat vrij in de ruimte geplaatst moet worden (op een halve meter afstand van de muur bijvoorbeeld) en wanneer je het op volle toeren laat draaien, kan het toestel best luidruchtig zijn.

Voor ons hebben het gebruiksgemak en de dubbele functie de doorslag gegeven om van de Venta LW25 Comfort Plus Zwart de beste luchtbevochtiger en reiniger van 2022 te maken.

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Best geteste Venta AeroStyle LW74 Zwart

Hierom zijn we fan:
 • tevens luchtreiniger, eenvoudige bediening, stil
Let hierop:
 • niet geschikt voor geurolie, groot apparaat.
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 629,00
Type: luchtwasser
Max. geluidsniveau: 47 dB
Max. oppervlakte: 90 m2
Max. instelbare luchtvochtigheid: 70%
Merk: Venta

Wil je een luchtbevochtiger voor in je woonkamer en is je huiskamer niet groter dan 90 m2, dan is Venta AeroStyle LW74 Zwart de perfecte keuze. Dit apparaat regelt niet alleen dat er voldoende vochtige lucht in de ruimte aanwezig is, maar zorgt ook voor schone lucht. 

Een multifunctionele luchtbevochtiger dus, waarbij alleen het formaat nogal fors is. Als je daarnaast ook de temperatuur wil regelen in je woonkamer en daarom een mobiele airco wil neerzetten, dan ben je wel heel veel ruimte kwijt aan allerhande luchtregelaars. 

Als je de luchtbevochtiger constant laat draaien, dan moet je de hygiëneschijf elke 4 maanden vervangen. Het apparaat gebruikt verder geen filters, zoals de Stadler Form Oskar Wit of hygiënemiddel, zoals de Venta LW25 Comfort Plus Zwart. Behalve de vervanging van de schijf zijn er geen andere bijkomende kosten.

Eigenschappen van de luchtbevochtiger:

 • luchtwasser;
 • geschikt voor oppervlaktes tot 90 m2;
 • maximaal 47 decibel;
 • afneembaar waterreservoir;
 • met hygrometer en hygrostaat.

Extra opties

Om het dertien-in-dozijn design van het apparaat te upgraden, kun je ervoor kiezen om de apart verkrijgbare wifi module aan te schaffen. Met die module verander je eenvoudig de kleur van de ledverlichting en ademt je woonkamer meteen een heel andere sfeer uit. Ook kun je met de module het apparaat bedienen via de bijbehorende app, dit is handig bij gebrek aan een meegeleverde afstandsbediening.

Wanneer je gek bent op gadgets, zoals een activity tracker, dan vind je de app misschien wel een toffe toevoeging. Hoewel die extra module leuk is, het is niet noodzakelijk voor het functioneren van de luchtbevochtiger. Het maakt het geheel wel een stuk prijziger in elk geval

Los van alle extra opties is de Venta AeroStyle LW74 Zwart een gebruiksvriendelijk apparaat dat een groot oppervlakte aan kan. Met stip is deze luchtbevochtiger annex luchtreiniger dan ook de beste luchtbevochtiger woonkamer 2022 geworden.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste luchtbevochtiger met ionisator Medisana Luchtbevochtiger met hygrometer AH665

Hierom zijn we fan:
 • tevens luchtreiniger, geschikt voor geurolie, erg stil
Let hierop:
 • waterfilter maandelijks vervangen, lelijk design, kan spetteren
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 79,00
Type: 25 m2
Max. geluidsniveau: 30 dB
Max. oppervlakte: 25 m2
Max. instelbare luchtvochtigheid: 95%
Merk: Medisana

Wil je graag een goede luchtvochtigheid in je huis, maar heb je geen zin in gebrom de hele tijd? Dan kies je de Medisana AH665. Dit apparaat doet zijn werk fluisterstil. Wil je daarentegen ook een luchtbevochtiger die er fraai uitziet, dan kun je deze beter negeren.

Anders dan de Medisana UHW heeft het apparaat naast de bevochtigingsfunctie ook ionisatie. Dit wil zeggen dat stofdeeltjes verzwaard worden en vanuit de lucht op de grond neerkomen. Een fijne extra optie als je bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstof.

Stofdeeltjes zijn trouwens niet het enige dat op de grond terecht kan komen. Door de ultrasoon techniek kunnen er ook kleine druppels op de ondergrond vallen. Je zet het apparaat daarom beter niet op een houten ondergrond.

Eigenschappen van de luchtbevochtiger:

 • ultrasoonbevochtiger;
 • geschikt voor oppervlaktes tot 25m2;
 • maximaal 33,9 decibel;
 • met ionisator;
 • afneembaar waterreservoir;
 • inclusief hygrometer en hygrostaat.

Fel verlicht display

Naast de vele voordelen, zoals de energiezuinigheid en het geringe geluid, heeft de Medisana AH 665 ook wat nadelen. Het display is namelijk behoorlijk fel en de geluidssignalen die hij geeft tijdens het instellen zijn luid en duidelijk. Beiden zijn niet zo fijn wanneer je wilt genieten van een goede nachtrust.

De mogelijkheid om geurolie toe te voegen is dan juist wel weer fijn om ontspannen in slaap te vallen. De geur van bijvoorbeeld lavendel werkt erg rustgevend. Nu maar hopen dat je niet per ongeluk door de wekkerradio heen slaapt. 

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Hoe wij testen

Voordat we startten met onze zoektocht naar de luchtbevochtigers hebben we op verschillende manieren onderzoek gedaan. Zo lazen we over de voor- en nadelen van de verschillende soorten luchtbevochtigers en welke merken luchtbevochtigers er op de markt zijn. Door diverse merken en types op een rij te zetten, kwamen we achter de belangrijkste overeenkomsten en de verschillen. Die bevindingen vormden het uitgangspunt van onze vergelijkingen.

Naast ons deskresearch hebben we geluisterd naar de ervaringen van gebruikers. Door al die verschillende ervaringen zijn we erachter gekomen wat gebruikers belangrijk vinden en welke factoren een wezenlijk verschil maken in gebruiksgemak.

Uiteindelijk zijn deze 4 producteigenschappen naar voren gekomen als de belangrijkste:

 • de maximale oppervlakte;
 • het type luchtbevochtiger;
 • het maximale geluidsniveau;
 • de maximaal instelbare luchtvochtigheid.

De maximale oppervlakte

Als je een luchtbevochtiger koopt, zorg er dan voor dat het apparaat geschikt is voor de ruimte waar je hem in wil gebruiken. Als de kamer waar hij komt te staan bijvoorbeeld 30m2 is, dan heb je niks aan een luchtbevochtiger die maximaal 15 m2 aan kan. 

Vergeet trouwens ook de hoogte van de ruimte niet. Met name in oude gebouwen zijn de plafonds hoog en logischerwijze heeft dit invloed op de werking.

Het type luchtbevochtiger

Verder zijn er verschillende technieken die gebruikt worden om de lucht vochtiger te maken. Dit zijn de meest voorkomende types:

 • Koudwaterverdamper

Bij een koudwaterverdamper wordt lucht langs een nat element gezogen. Het water zal op een natuurlijke manier verdampen en de ruimte vochtiger maken.

 • Luchtwasser

Droge lucht wordt aangezogen uit de ruimte en vervolgens door draaiende schijven- of een verdampingsfilter – geleid dat ronddraait in een waterreservoir.

 • Stoombevochtiger

Een stoombevochtiger verwarmt water in een reservoir en blaast de stoom vervolgens de kamer in om de lucht te bevochtigen.

 • Ultrasoonbevochtiger

Een ultrasoonbevochtiger zendt onder water hoogfrequente trillingen uit, waardoor nevel geproduceerd wordt zodat het vocht beter in de lucht opgenomen wordt.

Sommige types, zoals luchtwassers hebben ook een reinigende werking.Dat is mooi meegenomen, want dan hoef je ons overzicht van Beste luchtreinigers van 2023 niet door te nemen.

Het maximale geluidsniveau

Mede afhankelijk van waar je de luchtbevochtiger gaat neerzetten, is het van belang hoeveel geluid het apparaat produceert. Het maximale geluidsniveau is het geluid dat wordt gemaakt als het apparaat in de hoogste stand staat.

Waar kun je zelf op letten? Koopgids 2023

Je hebt al 4 producteigenschappen gezien, waar je op kunt letten als je een luchtbevochtiger gaat kopen. Er zijn natuurlijk nog meer eigenschappen om stil bij te staan, voordat je je keuze maakt. Let ook op deze elementen:

Inhoud waterreservoir

Hoe groter de inhoud van het waterreservoir, hoe minder vaak je het apparaat moet bijvullen. Dat is mooi, maar let er ook op of het reservoir afneembaar is of niet. Wanneer er geen apart reservoir aanwezig is, kan het een hele uitdaging zijn bij de meeste luchtbevochtigers om water bij te vullen.

Hygrometer

Een hygrometer meet het vochtgehalte in de ruimte. Zo kun je eenvoudig bepalen op welke stand je de luchtbevochtiger moet zetten om het gewenste resultaat te behalen. Als de luchtbevochtiger geen ingebouwde hygrometer heeft, dan is het verstandig om een losse meter aan te schaffen.

Ook diverse luchtreinigers, zoals de Philips AC3829 hebben een hygrometer.

Nachtmodus

Sommige luchtbevochtigers produceren behoorlijk wat lawaai. Als je het apparaat op je slaapkamer wilt gebruiken, dan is het handig als er een nachtmodus op zit. In de nachtstand wordt het geluidsniveau lager en wordt het licht van eventuele displays gedimd.

Geschikt voor geuroliën

Hou je van aangename geuren en wil je niet alleen genieten van een lekker parfum, zoals  Lancome La Vie Est Belle maar wil jij ook de heerlijkste geuren in huis? Dan moet je er op letten of de luchtbevochtiger van je keuze ook geschikt is voor geuroliën.

Veelgestelde vragen

Welke luchtbevochtiger is de beste?

Welke luchtbevochtiger het beste is, is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Zo zijn er diverse vragen die je jezelf dient te stellen voor je weet welke je het beste kunt kiezen.  Denk hierbij aan vragen zoals: hoe groot is de ruimte waarin je de bevochtiger gaat plaatsen, hoe gevoelig ben je voor geluid, wat is het budget en in welke ruimte komt het apparaat te staan?

Uit onze eigen tests kwam de Stadler Form Oskar Wit als beste koop luchtbevochtiger 2023 naar voren. Dit apparaat heeft de meeste opties, is het meest gebruiksvriendelijk en dat alles tegen een alleszins redelijke prijs.

Welke luchtbevochtiger woonkamer?

Wanneer je een bevochtiger voor je woonkamer zoekt, dan is het op de eerste plaats van belang dat het apparaat voldoende capaciteit heeft om de gehele ruimte te voorzien van de gewenste luchtvochtigheid.

Is je huiskamer niet groter dan 90 m2, dan is Venta AeroStyle LW74 Zwart de beste keuze. Dit apparaat regelt niet alleen de luchtvochtigheid, maar zorgt eveneens voor schone lucht.

Wat is een goede luchtbevochtiger voor slaapkamer?

Aan te bevelen voor de slaapkamer is een luchtbevochtiger met een nachtmodus. Die speciale stand zorgt ervoor dat je ‘s nachts zo min mogelijk last hebt van het geluid en een eventueel fel verlicht display.

De Venta LW25 Comfort Plus Zwart is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor in de slaapkamer.

Is luchtbevochtiger goed?

Een luchtvochtigheid in je huis van 40 tot 60% is optimaal. Wanneer de luchtvochtigheid lager is, onttrekt de omgeving water aan je huid, zodat je huid steeds droger aanvoelt. Je krijgt last van geïrriteerde ogen. Ook kunnen je longen minder zuurstof uit de lucht die je inademt opnemen. Het gevolg kan kortademigheid zijn, geïrriteerde luchtwegen of je kunt meer gaan hoesten. Ook kunnen astma, psoriasis en allergieën verergeren.

Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk en een luchtbevochtiger kan helpen om de optimale vochtigheid te bereiken.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *