Hoe reinig ik mijn luchtbevochtiger?

Je hebt last van een droog huis en hebt eindelijk de perfecte luchtbevochtiger gevonden. Het is nu alleen wel belangrijk je apparaat schoon te houden. Het gezondheidseffect van een vochtigere lucht kun je teniet doen met een vuil apparaat. Hoe maak je een luchtbevochtiger eigenlijk schoon?

Zo maak je een luchtbevochtiger schoon

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: niet iedere luchtbevochtiger is hetzelfde. Dat betekent dat je altijd goed de instructies van jouw luchtbevochtiger moet lezen als je gaat schoonmaken. Doorgaans kun je echter wel de volgende stappen volgen:

  • Maak een luchtbevochtiger niet schoon met de stekker in het stopcontact of als deze aanstaat voor een draadloos model.
  • Gebruik geen heftige reinigingsmiddelen of schurende middelen. Dit kan de buitenkant beschadigen.
  • Azijn is een goed middel om kalk te verwijderen in de watertank. Je kunt ook een antikalkmiddel of een onderhoudsmiddel met zilverionen gebruiken.
  • Zorg dat filters vaak vervangen worden en ververs dagelijks het water van je apparaat. Stil water kan bacteriën bevatten.
  • Dompel het apparaat nooit onder in water en droog het altijd af na een schoonmaakbeurt.
  • De losse filters kun je vaak wel schoonmaken met veel water. Maar let op: lees ook hiervoor altijd de fabrieksaanwijzing.

Hoe vaak moet een luchtbevochtiger aan en hoe vaak moet je schoonmaken?

Luchtbevochtigers moet je doorgaans lange tijd gebruiken en aanzetten als bijvoorbeeld slaapt. Dit kan gewoon in de slaapstand die meestal weinig geluid maakt. Je kunt aan de hand van een hygrometer meten hoe vochtig of juist droog de lucht is in huis. Als je een groter waterreservoir hebt, hoef je deze minder vaak bij te vullen. Omdat luchtbevochtigers lang aanstaan, moet je ze ook vaak schoonmaken. Controleer en ververs het waterpeil dagelijks en vervang filters om de drie maanden als deze vaak aanstaat of eens per jaar als de luchtbevochtiger minder vaak aanstaat.