Hoe vaak zet je een luchtbevochtiger aan?

Je luchtbevochtiger in huis staat al een paar uur aan, maar je vochtigheidsmeter, de hygrometer, geeft nog niet de gewenste resultaten. Hoe kan dat en hoe lang en hoe vaak moet je een luchtbevochtiger aanzetten?

Een luchtbevochtiger optimaal gebruiken

De ideale luchtvochtigheid in huis is tussen de 40 en 60%. Is de luchtvochtigheid hoger? Dan kun je schimmelvorming krijgen. Is deze juist te laag? Dan kun je last krijgen van hoest, droog haar, droge lippen, hoofdpijn of een zere keel. Je kunt een te lage luchtvochtigheid bestrijden met een luchtbevochtiger. Deze moet je echter wel lang aan laten staan. Daarom zit er ook een slaapstand op de meeste moderne modellen. In deze stand is de luchtbevochtiger erg stil en verstoort het niet je nachtrust.

Zeker als je net een luchtbevochtiger hebt gekocht moet je deze dagelijks aanzetten en bijvullen. Houten meubels, of andere objecten die vocht opnemen, kunnen namelijk eerst het vocht onttrekken. Meet aan de hand van een hygrometer of de luchtvochtigheid op peil is in je huis. Als de luchtvochtigheid boven de 60% is gekomen, kun je de luchtbevochtiger wat minder vaak aanzetten.

Waar moet je rekening mee houden bij een luchtbevochtiger?

Als je een luchtbevochtiger hebt gekocht moet je deze, zoals gezegd, vaak aan laten staan om een effect te voelen van het apparaat. Daarnaast moet je ook rekening houden met het volgende:

  • Je moet water bijna dagelijks verversen en filters om de drie maanden of tenminste elk jaar bij sporadisch gebruik.
  • Je moet een luchtbevochtiger regelmatig ontkalken en schoonmaken. Doe dat bijvoorbeeld met azijn.
  • En luchtbevochtiger mag niet te dicht in de buurt van andere apparaten staan, zoals een stereotoren of computer en kan bij gebruik van stoom ook gevaarlijk zijn voor kinderen en huisdieren.
  • Om het beste effect van de luchtbevochtiger te krijgen, is het belangrijk ramen en deuren niet te veel en vaak open te zetten.