Vanaf welke leeftijd kun je een luchtbevochtiger gebruiken?

Luchtbevochtigers zijn handige apparaten om een te droog huis gezonder en leefbaarder te maken. Vanaf welke leeftijd zijn de luchtbevochtigers eigenlijk in te zetten? We zochten het voor je uit.

Iedereen heeft baat bij een goede luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid bevindt zich binnen de marge van 40 tot 60% vochtigheid. Te droge lucht kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, hoesten of droge lippen. Je kunt luchtbevochtigers gebruiken om deze problemen tegen te gaan. Het apparaat is zelfs geschikt voor kinderen. Merk je bijvoorbeeld dat je kind droge lippen heeft of al een tijdje een kuchje heeft? Dan is de luchtvochtigheid in huis misschien te laag.

Plaats de luchtbevochtiger voor een kind overigens nooit te dichtbij het bedje. Het kindje kan zich bijvoorbeeld verwonden aan de stoom! Ook is het belangrijk om de luchtbevochtiger regelmatig schoon te maken en filters te vervangen. Anders kan het apparaat zorgen voor het verspreiden van bacteriën of schimmels. Met natuurlijk allerlei gezondheidsnadelen.

Luchtbevochtiger voor ouderen

Ouderen zijn nog gevoeliger voor een te lage luchtvochtigheid dan jongeren. Het is voor oudere mensen daarom belangrijk de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Een luchtbevochtiger kan hen hierbij helpen en vervelende kleine kwaaltjes helpen verbeteren.

Nadelen van een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger heeft naast enorme gezondheidsvoordelen soms ook nadelen. We sommen hieronder enkele nadelen op van deze apparaten:

  • Luchtbevochtigers hebben veel onderhoud nodig, zoals filters vervangen en water of tijd verversen.
  • Een luchtbevochtiger gebruikt meer stroom dan bijvoorbeeld het plaatsen van een bakje water aan de verwarming of het openen van een raam bij vochtiger weer in de winter.
  • Heb je onverhoopt juist een te hoge luchtvochtigheid door een luchtbevochtiger, kun je last krijgen van schimmel in je huis. Bijvoorbeeld op de muur of het plafond.

Het is belangrijk om zeker te weten dat je huis te droog is voordat je een luchtbevochtiger koopt. Dit kun je meten met een hygrometer. Dat apparaat is ook handig om te gebruiken nadat je een luchtbevochtiger hebt aangeschaft.