Wanneer gebruik je een luchtbevochtiger?

Je vindt je huis droog aanvoelen en denkt erover een luchtbevochtiger in huis te halen. Is dat echter altijd nodig en voor wie is de luchtbevochtiger bedoeld?

Droge lucht is slecht voor je

Te droge lucht is slecht voor je gezondheid en kan zorgen voor luchtwegklachten, zoals:

  • Keelpijn en droge hoest.
  • Hoofdpijn
  • Gebarsten lippen
  • Problemen met je bijholtes
  • Droog haar

 Zeker als er ook veel stof in huis is en je slecht ventileert kunnen klachten zoals hoest of keelpijn erger worden. Een goede luchtvochtigheid is 40 tot 60%. In een vliegtuig is bijvoorbeeld vaak een hele lage luchtvochtigheid. Daar merk je bijvoorbeeld snel dat je hoofdpijn krijgt of keelpijn. Heb je thuis ook dat gevoel, dan is de luchtvochtigheid te laag.

Vaker in de winter dan de zomer

Het klinkt gek, maar in de winter heb je vaker een droge lucht in huis dan in de zomer. Dat komt omdat je dan alle ramen dicht hebt zitten en de verwarming aanzet. Dit maakt de lucht extra droog. Pas overigens ook op met te vochtige lucht in huis. Een vochtig huis kan bijvoorbeeld schimmels veroorzaken. Dat is ook niet gezond natuurlijk. Naast vochtige of droge lucht is goed ventileren ook altijd belangrijk in huis. Zelfs in de winter.

Zijn luchtbevochtigers voor iedere leeftijd geschikt?

Luchtbevochtigers kun je vanaf iedere leeftijd gebruiken. Sterker nog, kleine baby’s hebben er met name baat bij. Zorg er wel voor dat je de filters van je luchtbevochtiger op tijd vervangt. Anders kan het apparaat averechts werken voor je kindje en zorgen dat bacteriën en schimmels bijvoorbeeld kans krijgen zich in de kamer te verspreiden, met ongezonde lucht tot gevolg. Het is ook belangrijk dat de luchtbevochtiger niet aangeraakt kan worden door een kindje. Met stoom is de kans bijvoorbeeld dat een kind zich verwondt.