Beste luchtreiniger 2023. 5x de beste luchtreinigers

Laatste ge-update in door Jasper

Tegenwoordig brengen we steeds meer tijd in huis door, of het nu is voor thuiswerken, na het werk of juist voor de televisie. Wat niet veel mensen weten, is dat de luchtkwaliteit in huis vaak 4 tot wel 5 keer slechter is dan buiten. In dat geval kunnen luchtreinigers, luchtbevochtigers of aircoolers een oplossing bieden.

In deze review hebben we daarom de beste luchtreiniger van 2023 voor jouw uitgezocht. Daarbij hebben we onder meer gekeken naar het aantal vierkante meters, de nachtmodus, luchtkwaliteitssensor, koolstoffilter en prijs. Daar is de Philips AC3039/10 als beste luchtreiniger naar voren gekomen. Benieuwd naar reinigers voor grotere én kleinere ruimtes? Wij vertellen je er alles over!

Jasper met de Winix Zero Compact
Jasper met de Winix Zero Compact
Product Aantal vierkante meters Nachtmodus Luchtkwaliteitssensor Koolstoffilter
Philips ac3039/10 Philips ac3039/10
Beste koop
104 m2 Bekijk prijzen
Winix Zero Pro Winix Zero Pro
Best getest
96 m2 Bekijk prijzen
AEG AX91-604GY AEG AX91-604GY
Kleine ruimtes / slaapkamer
118 m2 Bekijk prijzen
AEG AX71-304GY AEG AX71-304GY
Met ionisator
58 m2 Bekijk prijzen
Rolfstone Air Balance Rolfstone Air Balance
Luchtreiniger HEPA
21 m2 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: dinsdag 30 mei 2023
Philips ac3039/10 Bekijk prijzen
Aantal vierkante meters: 104 m2
Nachtmodus: Ja
Luchtkwaliteitssensor: Ja
Koolstoffilter: Ja
Hierom zijn we fan:
Grote ruimtes
Timer
Filter indicatie
Filters
Let hierop:
Filter vervangen
Afstandsbediening

Geschikt voor: Mensen die lucht in grote ruimtes willen reinigen

Laten we beginnen met de beste review van 2023, de Philips AC3039/10. Dit komt allereerst doordat de luchtreiniger geschikt is voor grote ruimtes tot wel 104 vierkante meter. Daarnaast is deze luchtreiniger ook in verschillende andere modellen beschikbaar, waaronder:

 • Tot 60 vierkante meter
 • Tot 66 vierkante meter
 • Tot 76 vierkante meter
 • Tot 80 vierkante meter

De filters van schadelijke gassen en micro organismen

Kijken we naar de filters, dan beschikt deze over een HEPA filter, een koolstoffilter en een voorfilter. Hierdoor worden stof, bacteriën, vieze geuren, gassen en pollen uit de lucht gehaald. Het is daarmee een luchtreiniger die geschikt is voor mensen met hooikoorts of astma.

Je krijgt bij deze luchtreiniger ook een melding zodra je de filter moet vervangen. Helaas moet je dit nog altijd zelf doen én moet je dit ook regelmatig doen om de werking van de luchtreiniger te maximaliseren. Hoe je dat doet, dat lees je hier!

Goede luchtreiniger, maar hoe is die in het gebruik?

Bij het gebruiken van de luchtreiniger vallen nog een tweetal punten op. Het eerste punt is dat je een timer op de luchtreiniger kunt instellen. Hierdoor wordt deze 's avonds automatisch uitgeschakeld als je naar bed gaat. Ook zorgt de automatische stand ervoor dat de werking van de luchtreiniger zich aan de omgeving aanpast.

Helaas zien we wel dat er geen afstandsbediening is meegeleverd. Hierdoor kun je de luchtreiniger dus ook niet op afstand bedienen, zoals aan/uit zetten, de timer instellen of de stand instellen. Hiervoor moet je de app op je smartphone installeren.

Winix Zero Pro Bekijk prijzen
Aantal vierkante meters: 96 m2
Nachtmodus: Ja
Luchtkwaliteitssensor: Ja
Koolstoffilter: Ja
Hierom zijn we fan:
Timer instellen
Grote ruimtes
Kinderbeveiliging
Geluidsniveau
Let hierop:
Filters vervangen
Smartphones

Geschikt voor: Mensen die een grote ruimte willen reinigen en ruimte hebben om de luchtreiniger op een onzichtbare plek te plaatsen

De Winix Zero Pro is een krachtige luchtreiniger die ruimtes tot wel 96 vierkante meter kan beluchten. Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat deze veel meer ruimte in beslag neemt dan de hierboven genoemde apparaten. Deze heeft de volgende afmetingen:

 • Breedte: 49 centimeter
 • Diepte: 32 centimeter
 • Hoogte: 69,5 centimeter
 • Gewicht: 9,7 kilogram

Kinderbeveiliging

Om te voorkomen dat je kinderen met ermee gaan spelen, heeft de fabrikant ervoor gekozen om kinderbeveiliging te gebruiken. Hiermee kun je de knoppen op je luchtreiniger beveiligen, zodat deze niet te gebruiken zijn. Ook voor nieuwsgierige huisdieren kan dit een oplossing bieden.

Een van de knoppen geeft je de mogelijkheid om een timer in te stellen, bijvoorbeeld voor als je het huis verlaat of als je gaat slapen. Gebruik je de luchtreiniger op de sterkste stand, dan maakt deze ongeveer 56 dB aan geluid. Kies je voor de lichtste stand, dan maakt deze maar 28 dB geluid.

Winix luchtreiniger, de verbeterpunten:

Er zijn twee verbeterpunten die we nog willen vermelden. Allereerst is dat het feit dat je ongeveer elke 12 maanden je filters moet vervangen. In tegenstelling tot de hierboven genoemde luchtreiniger van Philips kun je deze winix luchtreiniger niet met je smartphone of via een mobiele app besturen.

Ook is er geen afstandsbediening meegeleverd, wat wil zeggen dat je naar de luchtreiniger toe moet lopen om deze te kunnen bedienen. Ondanks deze twee negatieve punten is dit nog een van de beste luchtreinigers van 2023.

AEG AX91-604GY Bekijk prijzen
Aantal vierkante meters: 118 m2
Nachtmodus: Ja
Luchtkwaliteitssensor: Ja
Koolstoffilter: Ja
Hierom zijn we fan:
Allergieën
Geluidsniveau
Ionisatie functie
Automatische stand
Let hierop:
Maximaal geluidsniveau
ULPA filter

Geschikt voor: Geschikt voor mensen in kleine ruimtes met verschillende allergieën

De AEG AX91-604GY is een zogenaamde slimme luchtreiniger, wat wil zeggen dat deze beschikt over een automatische stand. Dit wil zeggen dat er een luchtkwaliteitssensor wordt gebruikt, waardoor pollen, stofdeeltjes of nare geurtjes worden gemeten.

Op basis van deze meting gaat die automatisch harder of zachter. Kijken we naar het minimale geluidsniveau, dan is dat met minimaal 22 dB erg laag. Toch ligt het maximale geluidsniveau met 61 dB dan weer erg hoog in vergelijking met andere luchtreinigers.

Krachtig apparaat

We zien dat we bij deze luchtreiniger te maken hebben met een zeer krachtige luchtreiniger. Deze kan in grote ruimtes veel lucht reinigen, namelijk:

 • Maximaal te reinigen oppervlakte: 118 m2
 • Maximaal te reinigen oppervlakte bij allergie: 68 m2
 • Maximaal te reinigen oppervlakte bij astma: 47 m2

Dit maakt de luchtreiniger erg geschikt voor mensen met allergieën, waaronder bijvoorbeeld huisstofmijt. Hierdoor krijgen zij minder last van deze allergie en kunnen zij vrijer ademen. Ook voor astma kan deze luchtreiniger een oplossing bieden.

De filters en functies

Een van de andere voordelen is dat de luchtreiniger beschikt over een ionisatie functie. Deze zorgt ervoor dat er negatieve ionen in de lucht komen en zich hechten aan de stofdeeltjes. Hierdoor zakken ze naar de grond en kun je deze deeltjes gemakkelijker met de stofzuiger opzuigen.

Helaas ontbreekt er wel een ULPA filter. Deze zorgt er normaal gesproken voor dat je tot wel 99,9995% of meer deeltjes uit de lucht kunt filteren. Deze luchtreiniger vangt fijne stofdeeltjes van 0,3 micron uit de lucht tot maximaal 99,5%. Hierdoor filter deze minder dan de Winix Zero Pro.

De beste luchtreiniger voor kleinere ruimtes en zeer geschikt voor mensen met allergieën of astma!

AEG AX71-304GY Bekijk prijzen
Aantal vierkante meters: 58 m2
Nachtmodus: Ja
Luchtkwaliteitssensor: Ja
Koolstoffilter: Ja
Hierom zijn we fan:
Max geluidsniveau
Ionisatie functie
Nachtmodus
Smartphone
Let hierop:
Verrijdbaar
Kleine ruimte

Geschikt voor: Mensen met kleinere ruimtes die behoefte hebben aan een stille luchtreiniger

Deze effectieve luchtreiniger van AEG heeft de mogelijkheid om tot maximaal 58 m2 lucht te reinigen. Met een Clean Air Delivery Rate van 290 m3 per uur is dit een gemiddelde apparaat. Daarbij zien we dat alleen de Rolfstone Air Balance een lagere Clean Air Delivery Rate heeft met 160 m3 per uur.

Ionisatie functie

Deze luchtreiniger beschikt over een ionisatie functie. Ionisatie werkt op basis van negatieve ionen en biedt je de volgende voordelen:

 • Lichaam kan gemakkelijker zuurstof opnemen;
 • Minder last van luchtwegen doordat er minder histamine vrijkomt;
 • Schadelijke stoffen worden uit de lucht gefilterd.

Daarnaast zien we dat de AEG AX71-304GY de lucht reinigt met een geluidsniveau van maximaal 50 dB. Hierdoor kun je deze moeiteloos op de slaapkamer neerzetten, zonder de je 's nachts last hebt van het geluid. Met een geluidsniveau van maar 50 dB en een nachtmodus is dit tevens de stilste luchtreiniger in deze review.

Je hebt daarnaast nog de mogelijkheid om hem op afstand te besturen met een mobiele app op je Android of iPhone. Hierdoor hoef je niet altijd op te staan om de luchtreiniger te kunnen gebruiken.

De minpunten

Er zijn een tweetal minpunten die we willen benoemen. Allereerst is de luchtreiniger namelijk niet verrijdbaar. Ondanks dat deze maar 5 kilogram weegt, verplaats je deze dus minder snel van ruimte naar ruimte.

In sommige gevallen is dat echter wel nodig, aangezien de luchtreiniger maar een maximaal oppervlakte van 58 m2 kan reiniger. Hierdoor kan deze dus een stuk minder lucht in de ruimte reiniger dan de hierboven genoemde luchtreinigers van AEG, Winix en Philips.

Een van de beste luchtreinigers van AEG met een laag geluidsniveau, nachtmodus en ionisatie functie.

Rolfstone Air Balance Bekijk prijzen
Aantal vierkante meters: 21 m2
Nachtmodus: Ja
Luchtkwaliteitssensor: Ja
Koolstoffilter: Ja
Hierom zijn we fan:
Automatisch in- en uitschakelen
Automatische modus
Drie filterlagen
Slaapmodus
Let hierop:
Kleine ruimtes
Mobiele app

Geschikt voor: Mensen die kleinere ruimtes willen voorzien van schone lucht!

En als laatste luchtreiniger in deze review hebben we nog de Rolfstone Air Balance. Dit apparaat is zeer geschikt voor kleinere ruimtes, zoals kantoren, slaapkamers of afgesloten keukens. Dit komt onder meer door de slaapmodus, die zorgt voor enorm stil gebruik 's nachts!

Hoewel deze uitstekende luchtreiniger voor de kleine ruimtes erg geschikt is, is deze dus minder geschikt voor grote ruimtes. Dit komt omdat deze maximaal 21 m2 kan reinigen. Hier moet je bij aanschaf dus wel rekening mee houden.

Automatische functies

Er zijn een tweetal automatische functies die we erg kunnen waarderen. Allereerst is dat het automatisch aan- en uitzetten. Hierdoor kun je deze 's avonds automatisch aan laten zetten, terwijl deze weer uit gaat als je in de ochtend naar het werkt gaat.

Daarnaast is ook de automatische modus handig, waarbij de omstandigheden in de ruimte worden gemeten. Op basis hiervan wordt er een kleur afgegeven én worden de instellingen van het apparaat gewijzigd. Daarbij worden de volgende kleuren gebruikt:

 • Blauw = goed
 • Groen = redelijk
 • Oranje = slecht
 • Rood = zeer slecht

De lucht wordt vervolgens gereinigd door middel van drie verschillende filterlagen. De buitenste laag houdt grove vervuiling tegen, terwijl de tweede laag pollen, vuil, fijnstof, bacteriën en virussen uit de lucht haalt. De laatste filter zorgt voor het verwijderen van nare luchtjes en sigarettenrook.

Connectiviteit

Helaas zien we ook bij deze luchtreiniger dat het niet mogelijk is om een mobiele app te gebruiken. Hierdoor moet je de luchtreiniger dus altijd handmatig instellen. Hoewel dit een kleine moeite is, kan het lastig zijn voor mensen die slecht ter been zijn. In dat geval biedt de Philips AC3038/10 uitkomst.

De beste luchtreiniger met HEPA filter, automatische functies en drie filterlagen met een vriendelijk prijsje.

Verkrijgbaar bij:
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit