Beste luchtreiniger 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Jasper

Luchtvervuiling is anno 2022 een serieus probleem. Wanneer er gesproken wordt over luchtvervuiling, dan denken wij vooral aan openluchtvervuiling. De meeste luchtvervuiling vindt echter verrassend genoeg binnenshuis plaats. Binnenlucht kan zelfs 2 tot 5 keer slechter zijn dan buitenlucht.

Vervuilende stoffen die vrijkomen bij het koken, verwarmen en verlichten gaan gepaard met ernstige gezondheidsrisico's. Andere schadelijke stoffen zoals schimmel, bouwmaterialen, huishoudelijke producten en vluchtige organische stoffen dragen ook hun steentje bij tot de vervuiling van de lucht in uw huis. Bovendien is de Nederlandse lucht volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog steeds niet gezond genoeg.

Daarom is het een goed idee om te investeren in een goede luchtreiniger. Dit is een investering waar je later geen spijt van krijgt! En waarom zou je houden bij een luchtreiniger? Op onze website vind je nog meer andere elektronica die een goede investering zijn voor jouw huis of appartement. 

Hoe kies je de beste luchtreiniger?

Een snelle zoektocht door een winkel of via het internet zorgt al snel voor een gigantisch en warrig aanbod aan verschillende luchtreinigers en bevochtigers. Je verliest een hoop tijd door meerdere tientallen artikels met elkaar te vergelijken. Wijzer word je er niet van. Daarom willen wij je helpen met onze beste luchtreiniger test aankoop.

Welke luchtreiniger is het meest geschikt voor jouw woning? Wij gaan voor jou op zoek naar de best geteste luchtreiniger.

Wij hebben op voorhand een geweldige selectie gemaakt van de 5 meest overtuigende beste luchtreinigers en hieronder vind je een duidelijk overzicht. Wij helpen jou om de beste koopkeuze te maken door de belangrijkste koopcriteria met elkaar te vergelijken. Lees onze productreviews en wacht niet langer om de luchtkwaliteit van jouw woning weer helemaal leefbaar te maken!

Aan de hand van onze koopgids vind je trouwens nog meer slimme aankooptips die je zullen helpen bij het kiezen van de beste luchtreiniger en bevochtiger. Als je op zoek bent naar handige koopgidsen voor andere producten, dan kan je hier alvast een kijkje nemen.

# Product CADR Max. geluidsniveau Oppervlak
1 WINIX Luchtreiniger ZERO
Best geteste luchtreiniger
390 m3/h 51 dB 50 m3 Bekijk prijzen
2 Philips AC2887/10
Beste luchtreiniger slaapkamer
333 m3/h 43 dB 79 m3 Bekijk prijzen
3 Sharp KCD60EUW
Beste luchtreiniger en bevochtiger
372 m3/h 70 dB 48m3 Bekijk prijzen
4 AEG AX91-604GY
Beste luchtreiniger fijnstof
620 m3/h 49 dB 79 m3 Bekijk prijzen
5 Philips AC0820/10
Beste luchtreiniger allergie
190 m3/h 61 dB 24m3 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 22 januari 2022
Best geteste luchtreiniger Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Hoogwaardige filters en Plasma ionisatie technologie - Stil - Licht gewicht
 • Groot formaat - Geeft een koude luchtstroom af
Productreview:

Woon je in een studio? Ben je de muffe geuren in jouw appartement beu of heb je soms last van stof en pollen? Dan is de Winix ZERO een uitstekende keuze! Deze luchtreiniger is ideaal voor een kleine flat of middelgrote kamer en zorgt ervoor dat je minder last hebt van de vuile stadlucht of alle andere micro-partikels die binnenshuis rondzweven. De Winix ZERO is zeker niet de kleinste luchtreiniger uit onze selectie, maar je kan hem toch gemakkelijk een plek geven in elke kamer.

De meest merkwaardige eigenschappen van deze luchtreiniger zijn:

 • Een hoogwaardig 4-fase filtratie systeem
 • PlasmaWave technologie
 • De stille werking van het toestel

Het krachtige 4-fase filtratie systeem zorgt ervoor dat de Winix ZERO een zeer effectieve beste luchtreiniger fijnstof bestrijder is. Niet enkel fijnstof wordt verwijderd uit de lucht, maar ook pollen, bacteriën, virussen en onaangename geuren. Dankzij de Plasma Wave technologie van Winix wordt de lucht geïoniseerd. Deze technologie zorgt er voor dat kleine partikels en micro-organismen zich niet kunnen hechten aan oppervlakten en dus gemakkelijker gefilterd kunnen worden.

Uitstekende beste luchtreiniger allergie bestrijder voor deze prijs

Beschik je over een beperkt budget maar wil je toch in kwaliteit investeren? De Winix ZERO is een geweldige keuze omwille van zijn prijs-kwaliteitsverhouding. De diepgaande werking van het 4-fase filtratie systeem is uiterst geschikt voor mensen die leiden aan allergieën en de stille werking van het toestel zorgt er voor dat je zowel overdag als ’s nachts geen last hebt van lawaai.

Enig minpunt is de koude luchtstroom die het toestel afgeeft. Dit kan wel een voordeel zijn tijdens de warme zomermaanden als je op zoek bent naar meer frisheid, maar dan raden wij aan om eerder te investeren in een aparte mobiele airco of ventilator. Deze apparaten zijn gespecialiseerd in het afkoelen van grote ruimtes.

Beste luchtreiniger slaapkamer Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Stijlvol product – Muisstil – Goede naverkoopdienst
 • Dure filters met korte levensduur ( 6 - 9 maanden) - Prijzig
Productreview:

Toegegeven: de Philips AC2887/10 luchtreiniger is best wel groot. Nochtans is hij best licht en gemakkelijk te verplaatsen. De afmetingen van deze luchtreiniger worden gecompenseerd door zijn stijlvolle design. Als je op zoek bent naar een luchtreiniger die niet alleen goed filtert maar er ook aantrekkelijk uit ziet, dan maak je met de Philips AC2887/10 een goede keuze.

Hoogtechnologische en gebruiksvriendelijke luchtreiniger

De weergave van de luchtkwaliteit gebeurt via een elegante LED-kleurenring en de digitale display is eenvoudig te bedienen.  De luchtreiniger kan ingesteld worden via een mobiele app.

De Philips AC2887/10 luchtreiniger maakt gebruik van HEPA- en koolstoffilters. Hiermee worden de allerkleinste deeltjes in de lucht, zoals micro-organismen en fijnstof, voor 99,99% gefilterd.

Deze luchtreiniger heeft drie automatische filterstanden:

 • Vervuiling stand (Stand 1)
 • Allergeen stand (Stand 2)
 • Bacterie en virus stand (Stand 3)

Elk van deze standen filtert de kamerlucht met telkens meer efficiëntie.

De krachtige werking van deze Philips luchtreiniger zorgt ervoor dat het apparaat geschikt is voor grotere ruimtes (t.e.m. 80m3). Het grootste voordeel van deze luchtreiniger is volgens ons toch de muisstille werking van de motor. Dit model is zo stil dat je bijna zo vergeten dat ie in de kamer staat.  Aangezien de lichtgevende LED-display tijdens de nacht ook uitgeschakeld kan worden, zijn wij van mening dat dit de beste luchtreiniger slaapkamer keuze is.

Als je tijdens de warmste dagen van het jaar een nog betere nachtrust wilt, dan raden wij je zeker aan om ook een kijkje te nemen naar onze koopgidsen voor de beste mobiele airco’s en ventilators. Luchtreinigers zijn immers niets echt geschikt voor het afkoelen van kamers.

Tenslotte willen wij ook wijzen op het feit dat de naverkoopdienst voor Philips producten uitstekend is. Dit is een beproefd merk dat altijd garant staat voor kwaliteit. Bij minder bekende merken kan dit wel eens tegenvallen.

Ons eindverdict is dat deze Philips luchtreiniger een het woord “kwaliteit” alle eer aandoet.  De luchtreiniger is best prijzig maar ook niet het duurste apparaat op de markt. Hou er wel rekening mee dat de filters voor dit merk duurder zijn dan bij andere merken en ook een kortere levensduur hebben. Als de prijs voor jou geen hinderpaal is, dan is dit product echt het kopen waard.

Beste luchtreiniger en bevochtiger Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Luchtbevochtiging – Plasma en ionisatie technologie – Hoogwaardige filters
 • Zeer prijzig – Geen mobiele applicatie
Productreview:

Ben je op zoek naar een hoogwaardig product dat gebruik maakt van de allernieuwste zuivertechnologie om kamerlucht te reinigen? Kies dan voor de Sharp KCD60EUW. Deze kleine en gemakkelijk verplaatsbare beste luchtreiniger en luchtbevochtiger maakt gebruik van Japanse Plasma Cluster technologie die de lucht ioniseert. De allerkleinste partikels die in de kamer rondzweven kunnen niet ontsnappen aan de krachtige filters van deze luchtreiniger.

De prijs van dit product is bijzonder hoog maar wij zien voldoende goede redenen om deze investering te maken.

Niet enkel een luchtreiniger die veel kost

Naast de zeer effectieve luchtreinigingstechnologie van de Sharp KCD60EUW, maakt het apparaat ook gebruik van luchtbevochtigingstechnologie. Het toestel is voorzien van een grote watertank (4L) waarmee de kamer bevochtigd wordt.

Dit biedt 3 grote voordelen t.o.v. andere luchtreinigers:

 • De bevochtiging van de lucht is bevorderlijk voor jouw gezondheid (luchtwegen, huid, allergieën)
 • De ontwikkeling van micro-organismen wordt afgeremd door ze op te vangen in waterdruppels
 • De vocht dringt doorheen alle stoffen en heeft een extra reinigende functie

De Sharp KCD60EUW kan zich dankzij deze functie echt onderscheiden van andere luchtreinigers en dit maakt hem tot één van de beste luchtreiniger fijnstof en allergie bestrijders op de markt. 

Toegegeven, de Sharp KCD60EUW maakt meer lawaai dan andere luchtreinigers en bestrijkt een redelijk klein oppervlak, maar je kan er zeker van zijn dat je vanaf dag één in een zuivere omgeving woont. Wij vinden dit electro apparaat een geweldige investering voor elke kleine flat. Vergeet niet dat stadslucht gemiddeld zeer ongezond is. Met deze Sharp luchtreiniger loop je in de toekomst alvast minder kans op serieuze gezondheidsproblemen die te wijten zijn aan luchtvervuiling. 

Beste luchtreiniger fijnstof Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Muisstil – Extreem snelle luchtzuivering – AirSurround systeem met 360 filters
 • Prijzig product met dure filters
Productreview:

Zoek je een luchtreiniger die esthetiek, hoogwaardigheid en efficiëntie met elkaar combineert? Dan is de AEG AX91-604GY een waardige kandidaat! Deze mooie luchtreiniger bestaat in twee formaten en wij bespreken hier het kleinste exemplaar. Nou ja, ook het kleinste exemplaar is best wel groot in vergelijking met andere luchtreinigers, maar de schoonheid van het product en de kwaliteit van dit apparaat zorgen ervoor dat je dit minpuntje snel vergeet.  

Zuivering van de allerkleinste partikels

De AEG AX91-604GY beschikt over slimme 360 filters. Zij hebben elk een plug-in die het gebruik van elke filter bijhoudt. De levensduur van elke filter wordt zo automatisch bepaald. Met hun 5-staps zuiveringsproces zijn de filters in staat om de allerkleinste partikels te filteren.

Ze zijn in staat om de volgende partikels te filteren:

 • PM 1 stoffen*
 • PM 2,5 stoffen*
 • PM 10 stoffen*
 • TVOS (Schadelijke stoffen)

*Het getal geeft de maximale grootte aan (in micrometers) van de partikels die gezuiverd kunnen worden

De ionisatietechnologie en het AirSurround systeem van deze goede luchtreiniger zorgen er voor dat geen enkel hoekje van de kamer ongefilterd achterblijft. De hoge CADR (620 , alsjeblieft!) van de AEG luchtreiniger zorgt er voor dat je woning in een mum van tijd frisse en gezonde lucht kan ademen in je woning.

Dacht je dat het hierbij zou blijven? Deze luchtreiniger heeft ook twee verschillende standen die via een handige mobiele app beheerd kunnen worden.

Deze twee standen zijn:

 • De manuele stand die je ook via de luchtreiniger zelf kan instellen.
 • De automatische stand die zich automatisch aanpast aan de luchtkwaliteit van de omgeving.

Via de mobiele app kan je niet alleen nuttige statistieken aflezen over de luchtkwaliteit en het zuiveringsrendement van de beste luchtreiniger. Je kan er ook op voorhand schema’s mee instellen, zoals een dag- of nachtschema.

Als kers op de taart, is deze goede luchtreiniger ook muisstil. Dit maakt hem tot één van de beste luchtreiniger slaapkamer vriendelijke apparaten op de markt. Staat hij aan? Ja hoor! Je hoort hem gewoon niet.

Ja, deze luchtreiniger is wel behoorlijk duur, net zoals het vervangen van de filters. Maar je krijgt er ook kwaliteit voor. Goedkoop is niet altijd beter en onze beste luchtreiniger test aankoop voor AEG AX91-604GY bevestigt dat.

Beste luchtreiniger allergie Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Goedkoop - Stille nachtmodus - Compact – Hepa- en Nanofilters
 • Geen koolstoffilter - Geen ionisator - Geen afstandsbediening
Productreview:

Ok … stel dat je écht weinig geld wilt uitgeven voor een nieuwe luchtreiniger. Je twijfelt misschien nog aan het nut van zo’n apparaat in huis of je zit momenteel krap bij kas. Dan is deze Philips luchtreiniger misschien wel de beste keuze voor jou.

Goedkoper worden ze niet gemaakt. Maar krijg je voor amper 119 € wel een product dat goed werkt? Wij hebben de beste luchtreiniger test aankoop voor jou al gedaan en dit zijn onze bevindingen:

Philips belooft een luchtreiniger die virussen, bacteriën, dierenharen, stof, pollen en buitenlucht vervuiling kan zuiveren. Dankzij de Hepa- en Nanofilters, voel je inderdaad meteen het verschil in de kamer. Omdat de luchtreiniger niet over koolstoffilters en ionisatietechnologie beschikt, kunnen wij echter niet bevestigen of de luchtzuivering even diepgaand is als de andere exemplaren. Het een ontbreken van een mobiele app valt ook op. Dat is best wel jammer. Gelukkig heeft deze luchtreiniger wel een LED-display die met kleuren aangeeft hoe zuiver de lucht in de kamer is.

Klein maar fijn

De Philips AC0820/10 is net zoals andere Philips producten een stijlvol apparaat. Geen complex design, wel een praktisch, compact en afgelijnd ontwerp dat mooi in een kamer staat.

Het lawaai dat deze goede luchtreiniger maakt stoort niet, tenzij je hem in turbo stand zet. De aangepaste nachtstand bevordert de nachtrust.

Tenslotte moet er ook gezegd worden dat deze luchtreiniger enkel geschikt is voor kleine kamers (max 30m3). Ideaal voor een kleine stadstudio, een studentenkamer of kleine individuele kamers in een huis.

Wij willen dit product zeker niet afschrijven: het doet wat het moet doen en biedt een goede luchtzuivering aan een leuke prijs. Als je niet zeker bent of je veel geld wilt investeren in een luchtreiniger, of als dit je eerste aankoop is, dan is deze goede luchtreiniger goed om mee te beginnen.

Jasper van Campen
Door: Jasper
Jasper is samen met Joel verantwoordelijk voor de categorie Elektronica.

Socials: Jasper
LinkedIn - Facebook - E-mail