Beste luchtreiniger 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Jasper van Campen


Met het COVID-19 virus nog vers in ons geheugen, is de vraag naar luchtreinigers sterk gestegen. De beste luchtreinigers hebben namelijk de mogelijkheid om bacteriën en virussen uit de lucht te filteren. In deze review hebben we de beste luchtreiniger van 2022 voor je, die we vergeleken hebben met enkele factoren.

Zo hebben we gekeken naar de extra functionaliteiten, het maximaal te reinigen oppervlakte, het geluidsniveau en natuurlijk de prijs. Daar is uiteindelijk de Philips AC2887/10 als beste luchtreiniger van 2022 uit de test gekomen. Ben je benieuwd naar de andere goede luchtreinigers? Hier hebben we een complete top-5 voor je samengesteld!

# Product Extra functionaliteiten Oppervlakte Geluidsniveau
1 Philips AC2887/10
Beste koop luchtreiniger
Automatische modus 67 m2 35 – 62 dB Bekijk prijzen
2 Winix Zero Pro
Best geteste luchtreiniger
Ionisatie functie - Automatische modus 96 m2 28 – 56 dB Bekijk prijzen
3 Philips AC3829/10
Beste luchtreiniger en bevochtiger
Bevochtiger - Automatische modus 62 m2 32 – 50 dB Bekijk prijzen
4 Philips Connected AC4236/10
Beste luchtreiniger allergie
Automatische modus 100 m2 34 – 70 dB Bekijk prijzen
5 AEG AX91-404DG
Beste luchtreiniger slaapkamer
Ionisatie functie - Automatische modus 90 m2 23,4 – 49 dB Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: maandag 26 september 2022
Philips AC2887/10 Bekijk prijzen
Extra functionaliteiten: Automatische modus
Oppervlakte: 67 m2
Geluidsniveau: 35 – 62 dB

Laten we direct beginnen met het grootste voordeel van de beste luchtreiniger van 2022, de Philips AC2887/10. Dat is namelijk het compacte formaat, gecombineerd met het mooie design van de luchtreiniger. Hierdoor plaats je deze eenvoudig in de woonkamer, zonder dat het een doorn in het oog is. De luchtreiniger heeft de volgende afmetingen:

 • Breedte: 35,9 centimeter
 • Diepte: 24 centimeter
 • Hoogte: 55,8 centimeter
 • Gewicht: 7,73 kilogram

De lichtring zorgt ervoor dat je van een afstand eenvoudig kunt zien wat de luchtkwaliteit is. Deze verandert namelijk van kleur als de kwaliteit van de lucht slecht is. Naarmate de luchtreiniger de lucht reinigt, zul je zien dat de kleur van de ring verandert.

Daarnaast zien we de nachtmodus als een groot voordeel, aangezien hiermee slapeloze nachten voorkomen worden. Hoewel het niet de stilste luchtreiniger in deze review is, zijn we nog steeds erg tevreden en kun je deze prima op je slaapkamer gebruiken. Met 35 dB zul je hier wel meer last van hebben dan bij andere luchtreinigers.

De prijs

Qua prijs zien we dat deze luchtreiniger de goedkoopste uit deze review is. Zo heb je voor een goede prijs een luchtreiniger die haar werk meer dan prima doet. Daarentegen lever je automatisch wel in op een tweetal andere aspecten. Zo zien we dat een applicatie ontbreekt, waardoor het op afstand bedienen van de luchtreiniger niet tot de mogelijkheden behoort. Je kunt hierdoor ook niet de luchtkwaliteit in de kamer checken.

Daarnaast zien we dat extra functionaliteiten ontbreken, zoals het fungeren als luchtbevochtiger of ventilator. Hoewel we dit niet mogen verwachten tegen deze prijs, moet je er als consument wel rekening mee houden. Dat is ook de reden dat we dit in deze review benoemd hebben.

Met afstand de beste luchtreiniger van 2022 door de voordelige prijs en de handige lichtring!

Plus- en minpunten
Prijs - Lichtring - Nachtmodus - Compacte luchtreiniger
Applicatie - Extra functionaliteiten
Winix Zero Pro Bekijk prijzen
Extra functionaliteiten: Ionisatie functie - Automatische modus
Oppervlakte: 96 m2
Geluidsniveau: 28 – 56 dB

Een van de beste luchtreinigers is deze Winix Zero Pro. Dit komt vooral door de grote ruimtes die de luchtreiniger kan bedienen. Je hebt namelijk de mogelijkheid om ruimtes tot wel 96 m2 volledig te reinigen, waarbij 99,97% van alle micro organismen uit de lucht verwijderd worden! Met een clean air delivery rate van 479 m3 kun je de grootste ruimtes van schone lucht voorzien. Hiermee is het de op een na krachtigste luchtreiniger in deze review met de volgende mogelijkheden:

 • 96 m2 maximaal te reinigen oppervlakte
 • 55 m2 maximaal te reinigen oppervlakte bij allergie
 • 38 m2 maximaal te reinigen oppervlakte bij astma

Het grote voordeel is dat het dit ook nog eens enorm stil kan doen. Met een minimaal geluidsniveau van maar 28 dB in de nachtmodus kun je deze eenvoudig op je slaapkamer neerzetten. Gebruik je de zwaarste stand, dan produceert deze een geluid van 56 dB. Vergelijken we dit echter met andere luchtreinigers in deze review, dan is dit enorm goed. Wel moet je hierdoor je televisie net wat harder zetten als je deze goed wil blijven verstaan.

Bij het filteren van de lucht is het helaas niet mogelijk om door middel van een applicatie de luchtreiniger te besturen óf de luchtkwaliteit te checken, iets wat bij veel andere elektronica vandaag de dag wel mogelijk is. Hierdoor zul je dus altijd in de buurt van de luchtreiniger moeten zijn. Hoewel dit in veel gevallen geen groot probleem is, is het wel makkelijker als je de luchtreiniger niet de hele dag aan hebt staan.

Lucht filteren

Gaan we kijken naar het filteren van de lucht, dan zien we dat de luchtreiniger werkt met een automatische stand. Deze leest de luchtkwaliteit in de ruimte en activeert de luchtreiniger als de kwaliteit onder een ingesteld niveau daalt. Deze automatische modus is handig als je niet thuis bent en toch de kwaliteit van de lucht op pijl wilt houden.

Een nadeel van het filteren van de lucht is dat je regelmatig de filter moet vervangen. Als de luchtreiniger lucht filtert, blijven er altijd bacteriën en virussen achter in de luchtfilter. Deze filters moeten daarom na ongeveer 12 maanden vervangen te worden. Doe je dit niet, dan zien we dat de luchtreiniger ook niet meer werkt.

De luchtreiniger van Winix heeft ook een ionisatie functie. Dit wil zeggen dat er negatieve ionen in de lucht worden gebracht. Deze gaan zich hechten aan de stofdeeltjes, waardoor deze naar de grond zakken. Het stof wordt hierdoor beter zichtbaar en is gemakkelijker op te ruimen. Dit moet je nog wel zelf doen.

Deze Winix luchtreiniger is zeer geschikt voor grotere oppervlaktes en filtert enorm stil.

Plus- en minpunten
Luchtkwaliteitssensor - Automatische stand - Nachtmodus - Oppervlakte
Filters vervangen - Applicatie
Philips AC3829/10 Bekijk prijzen
Extra functionaliteiten: Bevochtiger - Automatische modus
Oppervlakte: 62 m2
Geluidsniveau: 32 – 50 dB

Laten we beginnen met de fysieke eigenschappen van een van de beste luchtreinigers. Het grote voordeel ten opzichte van veel andere luchtreinigers is dat deze verrijdbaar is. Hierdoor kun je deze gemakkelijk naar verschillende ruimtes verplaatsen, zoals de slaapkamer, de woonkamer of de keuken. Let er daarbij wel op dat de luchtreiniger maar liefst 11,5 kilogram weegt, dus dat je deze een stuk moeilijker mee de trap op neemt.

Een nadeel is wel dat je de filters periodiek moet vervangen, wat neerkomt op ongeveer één keer in de 12 maanden. Let er wel op dat de luchtreiniger volledig stopt met werken als de luchtfilters niet tijdig vervangen worden. We raden daarom aan om altijd een aantal extra filters in huis te hebben om te voorkomen dat het apparaat lange tijd stilstaat. Om de luchtreiniger op afstand te besturen, is het mogelijk om de applicatie te gebruiken.

Beste luchtreiniger woonkamer

De lichtring op het apparaat geeft de luchtkwaliteit aan, zodat je van een afstand al kunt zien hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in huis. De Philips AC3829/10 is van de redelijk geprijsde modellen degenen die het minste geluid maakt in de zwaarste stand. Dit maakt het tevens de beste luchtreiniger om in de woonkamer te gebruiken.

Een ander groot voordeel van deze luchtreiniger is dat dit ook direct een luchtbevochtiger is. De gereinigde lucht komt op die manier met meer vocht de kamer is. Dit is enorm handig als de verwarming in de kamer hoog staat en hierdoor droge lucht produceert. Dit kan namelijk zorgen voor droge ogen, een droge huid en moeite met ademhalen. Deze luchtbevochtiger gaat dat tegen.

In totaal maakt deze Philips luchtreiniger gebruik van een drietal filters, die in totaal een oppervlakte van 62 m2 kunnen reinigen. Dit valt in vergelijking met de andere luchtreinigers wel tegen:

 • HEPA filter
 • Koolstoffilter
 • Voorfilter

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air en filtert minimaal 99,95% van de schadelijke stoffen uit de lucht. De voorfilter zorgt er juist voor dat de grotere stofdeeltjes gefilterd worden, terwijl de koolstoffilter zorgt voor het filteren van nare geurtjes.

Voor zowel het bevochtigen als reinigen van de lucht is dit de beste luchtreiniger van 2022.

Plus- en minpunten
Luchtbevochtiger - Lichtring - Applicatie - Verrijdbaar
Filters vervangen - Oppervlakte
Verkrijgbaar bij:
Philips Connected AC4236/10 Bekijk prijzen
Extra functionaliteiten: Automatische modus
Oppervlakte: 100 m2
Geluidsniveau: 34 – 70 dB

De Philips Connected AC4236/10 is een effectieve luchtreiniger die tot wel 100 m2 kan reinigen, wat het de krachtigste luchtreiniger van deze review maakt. Deze heeft een clean air delivery rate van 610 m3, waardoor het enorm grote ruimtes meerdere keren per uur kan reinigen. Hierdoor zijn schadelijke stoffen en verontreinigende stoffen verleden tijd!

Daarnaast is de luchtreiniger makkelijk te besturen door middel van een applicatie. Met deze applicatie heb je de mogelijkheid om:

 • Luchtreiniger eenvoudig op afstand te besturen
 • Luchtkwaliteit af te lezen
 • Stand van de luchtreiniger te wijzigen

Met de luchtkwaliteitsindicator en de automatische modus voelt de luchtreiniger zelf aan wanneer deze in een hogere stand moet schieten. Verschillende luchtreinigers in deze review beschikken over deze functionaliteit, maar deze luchtreiniger van Philips steekt er met kop en schouders bovenuit!

Minpunten

Een van de grote minpunten van deze luchtreiniger is het hoge geluidsniveau in de hoogste stand. In dat geval produceert deze een geluidsniveau van maar liefst 70 dB, waardoor je bijvoorbeeld de televisie aanzienlijk harder moet zetten om het nog te kunnen verstaan. Hoewel het tot een van de beste luchtreinigers behoort, is dit wat ons betreft wel een minpunt.

Daarnaast is de prijs wat ons betreft ook aan de hoge kant. Hoewel je hier veel functionaliteiten voor terugkrijgt, is het verschil in prijs met concurrenten vrij groot. Voor die prijs hadden we minimaal ook een luchtbevochtiger verwacht. Beschik je niet over een ruimte van 100 m2 in huis, dan zouden we ook niet snel adviseren om deze luchtreiniger aan te schaffen.

Deze luchtreiniger vermindert allergenen en kan ruimtes tot wel 100 m2 filteren.

Plus- en minpunten
Krachtige luchtreiniger - Applicatie - Luchtkwaliteitsindicator - Automatische modus
Geluidsniveau - Prijs
AEG AX91-404DG Bekijk prijzen
Extra functionaliteiten: Ionisatie functie - Automatische modus
Oppervlakte: 90 m2
Geluidsniveau: 23,4 – 49 dB

En tot slot in deze review van de beste luchtreinigers hebben we nog de AEG AX91-404DG, gekwalificeerd als beste luchtreiniger voor in de slaapkamer. Dit komt vooral door het filteren van de schadelijke stoffen met de koolstoffilter, maar ook doordat de luchtreiniger beschikt over een ionisatie functionaliteit.

Deze functionaliteit zorgt er namelijk voor de negatieve ionen zich aan de stofdeeltjes binden, waardoor deze sneller naar de grond zakken. Vervolgens is het alleen nog maar een kwestie van stofzuigen, wat je natuurlijk ook door een robotstofzuiger kunt laten doen!

Een van de andere grote voordelen is dat deze goede luchtreiniger ruimtes tot wel 90 m2 kan filteren. Hiermee is het niet de krachtigste filter, maar kun je eenvoudig je slaapkamer of woonkamer filteren. En juist voor de slaapkamer is deze filter enorm geschikt, aangezien deze een geluidsniveau van maximaal 49 dB produceert. In de stilste stand is dit zelfs maar 23,4 dB. Dit maakt het de stilste luchtreiniger in haar klasse.

Daarnaast is het nog een enorm licht model dat je eenvoudig verplaatst door het huis. Dit komt door de fysieke eigenschappen:

 • Breedte: 31,5 centimeter
 • Diepte: 31,5 centimeter
 • Hoogte: 56,5 centimeter
 • Gewicht: 7,9 kilogram

Vervangen van filters

Ondanks dat de vervuilde lucht goed gefilterd wordt, is het nog steeds nodig om eens in de twaalf maanden de filters te vervangen. Het vervangen van de filters is nodig om de luchtkwaliteit hoog te houden. Het lampje op de luchtreiniger zal automatisch beginnen te knipperen als de filters vervangen moeten worden.

Helaas is er geen gebruik gemaakt van een zogenaamde UVC functie. Dit is een functie waarbij door middel van UV licht de schadelijke bacteriën, schimmels en virussen gedood worden. Dit zou de kwaliteit van de lucht in huis nog verder verhogen. Helaas is dat niet het geval.

Tot slot hebben we nog de prijs als grote nadeel, aangezien deze luchtreiniger tot de duurdere modellen behoort. Hoewel je hiermee grote ruimtes kunt filteren, zijn er ook luchtreinigers verkrijgbaar die voordeliger geprijsd zijn. Vooral bij kleinere ruimtes is dit aan te raden.

De beste luchtreiniger voor op de slaapkamer en het verwijderen van micro organismen.

Plus- en minpunten
Ionisatie werkt - Geluidsniveau - Oppervlakte - Koolstoffilter
Prijs - Filters vervangen
Door: Jasper van Campen
 • Jasper is het brein achter DeBeste.com, met een online marketing achtergrond. Hij is woonachtig in het mooie Zeewolde.
 • Hij is o.a. bekend van SEO Benelux meet-up juni 2022.
 • Jasper heeft zijn HBO communicatie opleiding afgerond aan de Hogeschool Zuyd in Maastricht.

Lees meer over Jasper