Hoe lang moet een luchtreiniger aan?

Door: Jasper
Laatste update: 14 januari 2022
image

Uitlaatgassen van auto’s, fabrieken en soms zelfs haarden, kunnen ons lucht flink vies maken. Om vieze lucht in huis tegen te gaan kun je een luchtreiniger aanschaffen. Dit apparaat zorgt er weer voor dat jouw huis fris wordt. Maar hoe lang laat je zo’n apparaat aan staan?

Hoe lang moet je een luchtreiniger aanzetten?

Luchtreinigers zijn zeer nuttige apparaten, maar verwacht geen snelle wonderen. Een luchtreiniger heeft tijd nodig om jouw kamer te zuiveren van vieze lucht. Dat doe je door het apparaat tenminste een etmaal (24 uur) aan te zetten. Houd in de tussentijd alle ramen en deuren gesloten, want anders komt er weer vieze lucht binnen.

Maar overdrijf hier niet mee. Als je te lang geen verse buitenlucht in huis brengt, kan ook het niveau van zuurstof te hard dalen, waardoor je duf wordt en je energieniveau omlaag gaat. Ventileer daarom zo nu en dan met mate, zodat de lucht ververst wordt, maar doe dit niet zo lang dat alle verschoonde lucht weer vies is geworden.

Andere tips voor de luchtreiniger

Hieronder volgen enkele andere tips voor je luchtreiniger:

  • Houd afstand. Het is belangrijk het apparaat tenminste 20 centimeter van andere objecten te plaatsen, omdat deze anders niet optimaal de lucht kan zuiveren.
  • Vervang regelmatig het filter. Een goede luchtreiniger zal hiervoor een signaal geven, zodat je weet dat het tijd is om het filter te vervangen.

Waarom heb je een luchtreiniger nodig?

Overal om ons heen zijn fabrieken en auto’s met vieze uitlaatgassen, In sommige landen ontstaat door dit soort uitlaatgassen zelfs smog. Ook binnen kan de lucht verontreinigd raken. Op dagen dat de lucht buiten fris is, kan je huis zelfs tot vijf maal ongezonde lucht bevatten door bijvoorbeeld stof, schimmels of huisstofmijt.

Om lucht van uitlaatgassen van buiten of vieze luchtjes in huis te voorkomen, kan je dus een luchtreiniger aanschaffen. Een luchtreiniger kan de vieze lucht uit je woning zuiveren, mits je het apparaat gebruikt zoals we hierboven hebben beschreven.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer