Is een luchtreiniger gezond?

image

De lucht in onze woningen kan flink verontreinigd raken door stof, huisstofmijt, bacteriën, schimmels en virussen maar ook door uitlaatgassen die door open ramen ons huis binnenkomen. Sommige mensen kopen daarom een luchtreiniger. Is zo’n apparaat echter wel gezond en hoe weet je zeker dat de luchtreiniger werkt?

Luchtreinigers kunnen soms ongezond zijn

Een goede luchtreiniger vangt verontreinigde lucht op in een filter en zorgt dat de lucht die terugstroomt schoon is. Het kan echter gebeuren dat een luchtreiniger van een onbekende fabrikant niet doet wat het belooft en de lucht in je huis er zelfs viezer op maakt. Dat komt doordat deze apparaten soms restproducten afgeven tijdens het filterproces zoals ozon.

Als de apparaten deze niet goed opvangen, kan de lucht in huis er zelfs op achteruit gaan. Gelukkig doen de bekende fabrikanten van luchtreinigers er alles aan om dit te voorkomen. Je kunt er daarom zo goed als zeker van zijn dat een goede luchtreiniger doet wat het moet doen.

Hoe koop je een goede luchtreiniger voor jouw woning?

Wanneer je op zoek bent naar de juiste luchtreiniger voor jouw woning, is het goed om op een aantal belangrijke punten te letten, zodat jij het meeste voordeel hebt van het type luchtreiniger dat je aanschaft. Let daarom vooral op de volgende punten:

  • Welke filters gebruikt het apparaat en wat is de kwaliteit? (koolstoffilters, HEPA-filters, nano-filters, etc.)
  • Maakt het apparaat gebruik van ionisatie of plasmatechnologie waarmee het microdeeltjes opvangt?
  • Wat ‘Clear Air Delivery Rate’ (CADR) oftewel het luchtvolume dat gezuiverd kan worden? Dit is belangrijk voor de grootte van je kamer.
  • Maakt de luchtreiniger veel geluid? Een luidruchtige luchtreiniger kan bijvoorbeeld je nachtrust verstoren.
  • Is de luchtreiniger smart en werkt deze bijvoorbeeld met een afstandbediening? Veel luchtreinigers werken tegenwoordig via de wifi en kun je gemakkelijk van een afstandje instellen.