Wat reinigt een luchtreiniger?

image

We besteden veel van onze tijd binnen. Zeker nu we vaker thuiswerken. Het is door de isolatie van onze woningen maar ook door uitlaatgassen die door de ramen kunnen komen, niet altijd even gezond in onze woningen. We kunnen last hebben van vieze lucht. Een luchtreiniger is bedoeld om deze lucht zuiveren. Maar welke stoffen haalt deze luchtreiniger eigenlijk uit de lucht van jouw woonkamer?

Stoffen in huis

De lucht in onze huizen kan soms tot vijf keer slechter zijn dan buiten! In onze huiskamers zweven stoffen rond die we met het blote oog niet kunnen zien maar wel van invloed zijn op onze gezondheid. Je kunt denken aan stoffen als:

  • Gewoon stof en huisstofmijt
  • Chemische stoffen zoals dampen van verf.
  • Bacteriën, schimmels, virussen, pollen en andere allergenen

Deze stoffen kunnen zich door de lucht verspreiden en je kunt hier branderige ogen of luchtwegproblemen door krijgen als je last hebt van een allergie. Een luchtreiniger kan gelukkig deze stoffen uit de lucht filteren en ervoor zorgen dat jij weer frisse en schone lucht inademt.

Uitlaatgassen buiten huis

Hoewel Nederland een land is waar we onze woningen verwarmen op gas of stadsverwarming en niet meer via een kachel met kolen of hout, kunnen we door de uitlaatgassen van fabrieken en auto’s toch last houden van een slechte luchtkwaliteit. In uitlaatgassen zitten kleine roetdeeltjes die we inademen.

Smog

In sommige landen, zoals India en China zorgen dit soort roetdeeltjes voor de beruchte smog. Dat lijkt op een mist die bestaat uit miniscule deeltjes roet en zelfs voor gezonde mensen kan het inademen van dit soort lucht al heel slecht zijn. Hoewel we in Nederland bijna nooit last hebben van smog, kan een luchtreiniger plaatsen in huis wel goed zijn om vieze uitlaatgassen van auto’s die door de ramen in het huis waaien te zuiveren. Net als voor stoffen in het huis zelf, zal de luchtreiniger deze roetdeeltjes via een filter omzetten in schone lucht in huis zodat je weer gezond kunt ademen.