Wat verbruikt een luchtreiniger?

image

Luchtreinigers zijn enorm handige apparaten om de lucht in onze huizen schoon te houden en uitlaatgassen die door de ramen komen of stof en schimmels in huis om te zetten in frisse lucht. Om dat te bereiken moet een luchtreiniger lang aan staat, minstens een etmaal. Welk effect heeft dat op je stroomverbruik?

Wat is het verbruik van een luchtreiniger?

Het is moeilijk om een bepaalde verbruikswaarde aan luchtreinigers in het algemeen te hangen. Iedere luchtreiniger is anders en heeft een ander verbruik. Toch is het natuurlijk niet zo dat de ene luchtreiniger heel veel verbruikt en een andere niet. In principe maken alle apparaten gebruik van ongeveer hetzelfde principe.

Het is over het algemeen een misvatting dat luchtreinigers grootverbruikers zijn. Een luchtreiniger die lang aanstaat verbruikt evenveel als een LED-lamp. Dat betekent dat het dus een stuk zuiniger is dan bijvoorbeeld een ventilator of een televisie.

Niet alleen energiezuinig, ook stiller

Luchtreinigers worden steeds energiezuiniger en dat is goed nieuws voor de portemonnee. Omdat je de luchtreinigers lang aan moet laten staan is het energieverbruik ervan een belangrijke voorwaarde om te bepalen voordat je besluit de luchtreiniger te kopen. Naast zuiniger worden de luchtreinigers ook stiller. Ze hoeven steeds minder hard te draaien om een goed resultaat te bereiken. Daardoor verbruiken ze dus minder energie maar zijn ze ook minder hoorbaar. Dat is fijn als je bijvoorbeeld de lucht in je slaapkamer wilt zuiveren terwijl je slaapt. Je wilt ‘s nachts natuurlijk niet gestoord worden door een lawaaierige machine.

Waar moet je nog meer op letten?

Om de luchtreiniger optimaal te gebruiken moet je niet alleen bij de aanschaf letten op het verbruik van de luchtreiniger, het is ook belangrijk dat je het apparaat optimaal laat functioneren zodat je niet onnodig energie verbruikt zonder effect te hebben van de reiniger. Let daarom op het volgende:

  • Het apparaat moet 20 centimeter van andere objecten vandaan staat
  • Vervang regelmatig de filters
  • Maak het apparaat van buiten schoon zodat het niet stoffig wordt en slechter werkt