Waar zijn luiers van gemaakt?

Je staat er als kersverse oude niet altijd bij stil wanneer je weer een pak luiers uit het schap in de supermarkt haalt, maar wat zit er eigenlijk allemaal in een luier? Je ontdekt het hieronder.

De verschillende soorten luiers en hun materialen

Er zijn eigenlijk drie soorten luiers te koop in de winkel:

  • Synthetische wegwerpluiers gemaakt van voornamelijk plastics
  • Biologische wegwerpluiers die worden gemaakt van producten die bij het GFT-afval kunnen
  • Wasbare luiers gemaakt van katoen, hennep, bamboe of een microvezel

De laagjes van een luier

Luiers bestaan uit verschillende laagjes. Voor een wasbare luier geldt dat er alleen een buitenkant van een wasbare stof is, en daarin kan een inlegvel worden gelegd om het vocht op te vangen. In sommige gevallen is zelfs het inlegvel wasbaar. Wegwerpluiers worden echter in drie verschillende lagen gemaakt:

  • Een doorlatende laag die de billetjes van de baby raakt en op die manier het vocht kan afvoeren naar de absorberende laag. Voor dit materiaal gebruiken fabrikanten doorgaans polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP) en soms een parfum om de luchtjes te maskeren.
  • De tweede laag is de absorberende laag. Polymeer neemt bijvoorbeeld goed vocht op. Ook kan er SAP in een luier zitten. In dat geval zorgen korrels of poeder ervoor dat vocht wordt opgevangen en wordt omgezet in een soort gel. In biologische luiers zitten in deze laag bijvoorbeeld materialen als fluffpulp van duurzaam hout.
  • De buitenste laag wordt bij chemische luiers gemaakt van wederom polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) maar ook textiel of rubber kunnen worden gebruikt. Het materiaal moet echter niet doorlatend zijn, zoals de eerste laag, maar juist het vocht in de luier houden.

Niet elke luier is voor elke baby

Om te ontdekken welke luier past bij jouw kind, zul je luiers moeten proberen. Misschien heeft je kindje veel last van luieruitslag met een bepaald merk luier. Probeer dan eens een andere luier uit of stap over op wasbare luiers. Daarmee bespaar je ook het milieu.