Waarom kiezen voor wasbare luiers?

Van stoffen boodschappentasjes tot zeepblokjes om je handen en haren te wassen, we kiezen steeds vaker voor milieuvriendelijke producten die we niet na een keer gebruiken hoeven weg te gooien. Ook voor luiers is zo’n product bedacht: wasbare luiers. Wat zijn de voordelen van wasbare luiers en hoe gebruik je ze?

Het materiaal van een wasbare luier

Luiers worden normaal gesproken gemaakt van een materiaal dat vooral uit plastics bestaat. De billetjes van een baby kunnen hierdoor gemakkelijker geïrriteerd raken. Bovendien bevatten gewone luiers materialen die vocht absorberen, wat de billetjes ook kan irriteren omdat de huid uitdroogt door het enorme absorptievermogen van deze materialen. Wasbare luiers worden daarentegen gemaakt van materialen die we kennen van gewone kleding, zoals katoen maar ook bamboe, microvezel en hennep. Er is soms alleen een inlegvel dat je weg moet gooien, al kan deze ook van een wasbare stof gemaakt zijn.

Dit zorgt ervoor dat de babybilletjes minder snel schraal of geïrriteerd raken. Je kunt daarnaast de luiers natuurlijk wassen, zoals gewone kleding, waar je een gewone luier na een keer gebruiken moet weggooien. Dit is zeer belastend voor het milieu en het maken van luiers kost ook veel energie, waardoor een wasbare luier minder CO2 uitstoot.

Andere voordelen van wegwerpluiers

Naast voordelen voor de billetjes van de baby en het milieu, zijn er ook enkele andere voordelen van wasbare luiers. Je kunt daarbij denken aan:

  • Baby’s zijn eerder zindelijk met wasbare luiers, omdat hun billetjes natter aanvoelen. Daardoor ontwikkelen ze een beter gevoel voor de momenten dat ze naar de wc moeten.
  • Luiers zijn dure producten, hoewel wassen ook geld en energie kost, is het toch een stuk goedkoper om niet steeds een nieuw pak wegwerpluiers te kopen.
  • Wasbare luiers hebben leuke designs, wat het omdoen en kopen van de luiers net zo leuk maakt als het aanschaffen van nieuwe kleertjes.
  • Wasbare luiers sluiten vaak beter aan, waardoor zogenoemde spuitluiers, oftewel lekken in de luier, minder snel voorkomen.