Wanneer moet je een luier verschonen voor of na voeding?

Meestal ruik je het al van een afstandje. Je kind heeft een volle broek! Dat betekent verschonen. Maar hoe vaak moet je een kind eigenlijk verschonen en is het beter om een kind voor of na het voeden een schone luier en broek te geven?

Luiers verschonen van een pasgeboren baby

Voor heel jonge kindjes is het moeilijk om te bepalen wanneer de luier vol zit. Heel kleine baby’s zullen ook steeds maar kleine beetjes plassen. Je doet er dus goed aan de luier regelmatig te controleren bij een kleine baby. Bijvoorbeeld om de drie uur. Een volle luier kan de billetjes van je kind irriteren, omdat het vocht tussen de luier en de billetjes de huid kan schaden en schuren. Het is bovendien beter om kinderen na een voeding te verschonen, omdat dan pas de darmen op gang komen natuurlijk. Gemiddeld gebruik je zo’n acht luiers per dag voor je kleine baby.

Oudere kindjes verschonen

Wanneer kinderen wat ouder zijn geworden, zal het verschonen ook wat makkelijker aan te voelen zijn. Kinderen zullen bijvoorbeeld een stinkluier hebben en soms huilerlig worden, waardoor je de situatie als ouder snel aanvoelt. Voor oudere kindjes geldt dat je ongeveer 5 keer per dag een nieuwe luier aantrekt. Natuurlijk zal dat ook vaak na het eten zijn.

Zo verschoon je de luier

De uitvinding van de luier heeft ons veel comfort gebracht. Toch is een baby verschonen nog steeds een vrij tijdvullende zaak. Om het zo soepel mogelijk te laten verlopen, kun je de volgende stappen aanhouden:

  • Zorg dat je alles klaar hebt staan. Het is enorm vervelend als iets niet binnen handbereik is, want je kunt een baby nooit onbewaakt achterlaten op de commode natuurlijk!
  • Maak de luier los en bekijk de ontlasting. Maak de schade op.
  • Maak de billetjes schoon en smeer desgewenst een crème met zinkzalf op tegen de irritatie.
  • Vouw de oude luier goed dicht en leg hem apart.
  • Doe nu de nieuwe luier voorzichtig om de billetjes.
  • Nu kunnen de kleertjes weer aan en is je kindje weer een tijdje fris!