Wie heeft de luier uitgevonden?

Misschien ken je die plaatjes uit stripboeken of cartoons waar baby’s met een luier met veiligheidsspelden op staan? Voor de uitvinding van de wegwerpluier was het verschonen van een baby een flinke klus. Maar wie heeft de wegwerpluier bedacht en wanneer kwamen deze luiers op de markt?

Wegwerpluiers bestaan nog niet zo lang

De luier zoals we die nu kennen is nog niet zo oud. Tot de negentiende eeuw bestond de katoenen luier met de veiligheidsspelden, zoals we die kennen uit de cartoons, nog niet eens. Maar de wegwerpluier wordt pas in de twintigste eeuw bedacht. Marion Donovan, een Amerikaanse moeder, was het beu dat de luiers van haar kleintje zoveel lekten. Katoen liet destijds immers veel vocht door. Ze maakte zelf een luier die gemaakt was van materialen met kunststof erin, zoals dat toen ook werd gebruikt voor een douchegordijn. Vanaf de jaren 50 komen de eerste wegwerpluiers op de markt.

De voor- en nadelen van de wegwerpluier

Je kindje verschonen met een wegwerpluier, kunnen we nu al niet meer wegdenken uit de routine voor ouders. Wegwerpluiers geven namelijk enorm gemak en je hoeft nooit meer luiers te wassen of ergens op te bergen tot ze gewassen zijn. Toch kleven er naast vele voordelen ook enkele nadelen aan het gebruik van deze luiers:

  • Wegwerpluiers hebben een fikse milieu-impact omdat ze gemaakt worden van plastic en een enorme afvalberg opleveren.
  • De billetjes van de baby’s kunnen sneller geïrriteerd raken door de materialen en parfums die soms in deze luiers worden gestopt.
  • Hoewel wasbare luiers duurder zijn in de aanschaf, hoef je er wel veel minder van te kopen dan wegwerpluiers.

De wasbare luier is weer in opmars

Vanwege de bovenstaande nadelen is de wasbare luier weer in opkomst de laatste jaren. Daarnaast zijn er ook steeds meer biologische luiers, die gemaakt worden van materialen die biologisch afbreekbaar zijn en daarom bij het GFT-afval kunnen worden gegooid. Toch blijven normale wegwerpluiers nog steeds het populairst vanwege hun comfort en gemak.