Hoe kan ik een melkopschuimer schoonmaken?

Door: Jasper
Laatste update: 15 augustus 2022

Je melkopschuimer gebruiken is handig als je thuis van heerlijke romige cappuccino wilt genieten. Het schuimt melk op voor de beste latte art en zorgt dat je volop kunt genieten van je koffie. Helaas moet je de melkopschuimer wel af en toe schoonmaken. Maar hoe doe je dat?

De melkopschuimer schoonmaken

Het schoonmaken van de melkopschuimer kan soms in de vaatwasser gedaan worden als deze uit losse onderdelen bestaat. Dit is makkelijk en hygiƫnisch, omdat met de hand schoonmaken niet al te doeltreffend is om bacteriƫn te verwijderen. Mocht je toch een melkopschuimer hebben gekocht of willen kopen die wel handmatig afgewassen moet worden, volg dan de volgende stappen:

  • Verwijder eventueel de staaf en garde als dat mogelijk is
  • Spoel het kannetje waar de melk ingaat schoon met warm water
  • Reinig eventueel ook andere onderdelen van de schuimer
  • Veeg de buitenkant en de voet van de schuimer schoon met een vochtige doek
  • Bij aangekoekt vuil kun je ook een afwastablet in de melkkan stoppen

Pas wel op met schoonmaakmiddelen, zoals een vaatwastablet, sop van vaatwasmiddel of zelfs azijn, omdat dit bij slecht spoelen de smaak van je melkschuim aan kan tasten. Warm water of een vaatwasser die goed spoelt heeft daarom altijd de voorkeur.

Altijd spoelen na het opschuimen

Wanneer je een een melkschuimer gebruikt en je denkt dat de melk aan kan koeken op de bodem, is het goed altijd de melkkan te spoelen. Zeker als je iets zoets zoals chocolademelk in de melkschuimer stopt is goed naspoelen belangrijk. Overigens hebben veel moderne melkschuimers een speciale bodem die helpt tegen aankoeken. Op die manier wordt schoonmaken een stuk makkelijker en hoef je de melkschuimer niet om te spoelen voor deze wordt gewassen met de hand of met losse onderdelen in de vaatwasser.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer