Hoe moet je messen bewaren?

Je hebt eindelijk een messenset gekocht waar je heel blij mee bent. Je wilt echter ook lang kunnen genieten van je messen. Messen kunnen namelijk na verloop van tijd bot worden. Dat komt doordat messen slijten en steeds als je druk zet op het lemmet de snede van het mes een klein beetje buigt. Je messen slijpen moet dit voorkomen. Daarnaast kun je je messen ook verzorgen door ze goed op te bergen. Hoe doe je dat op een goede manier?

Messen correct opbergen

Je messen opbergen kan eigenlijk op vier juiste manieren. We bespreken deze manieren hieronder:

  • Messenhoes: door een hoes om je mes te plaatsen, kun je messen beschermen wanneer ze in de keukenlade liggen en daar slijten als ze andere messen aanraken.
  • Messenblok: een messenblok werkt net zoals een hoesje, maar heeft als nadeel dat de messen langs het materiaal van het blok glijden als je ze uit het blok haalt. Zo kunnen ze alsnog slijten.
  • Messencassette: je kunt messen ook in een daarvoor bestemd doosje stoppen met een zachte binnenkant. Deze oplossing werkt echter vaak niet voor messen die je al hebt omdat de cassettes op maat gemaakt zijn.
  • Magneet: je kunt messen ook ophangen aan de muur via een magneetstrip. Dit is een goede oplossing want de messen kunnen zo niet tegen elkaar aan bewegen. Een magneetstrip met veel messen geeft ook een leuke authentieke look aan je keuken en neemt geen plek in op het aanrecht of in een lade zoals de andere opbergoplossingen.

Je mes slijpen of aanzetten

Naast een mes opbergen kun je zoals gezegd je mes ook slijpen of aanzetten. Een mes aanzetten is iets anders dan slijpen. Met aanzetten maak je je mes als het ware weer recht door deze langs een leer of staal te bewegen. Met slijpen haal je staal van het mes af, waardoor de snede weer scherp wordt. Je kunt een mes dagelijks aanzetten. Slijpen kun je beter alleen doen als het mes wat botter wordt.