Hoe zet je een mes aan?

Zelfs de scherpste messen uit je messenset worden naar verloop van tijd bot. Dat is vervelend, want op die manier kun je jouw set niet meer optimaal gebruiken. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om een mes weer scherp te maken. Dat kan door een mes te slijpen, maar ook door een mes aan te zetten. Maar wat is dat aanzetten van een mes precies?

Hoe werkt een mes aanzetten?

Een mes aanzetten werkt aan de hand van een aanzetstaal. Een aanzetstaal is natuurlijk gemaakt van staal. Het principe van het aanzetstaal werkt als volgt: je zorgt dat de snede van het mes weer recht wordt. Het staal van de snede van je mes kan namelijk verbuigen wanneer je druk zet op je mes om iets te snijden. Deze verbuigingen kunnen ook ontstaan doordat je op een hard oppervlak drukt zoals een bot of een snijplank. Door je mes langs een aanzetstaal te bewegen. Je kunt je mes ook aanzetten door het langs een aanzetleer te laten bewegen.

Het verschil tussen een mes slijpen en een mes aanzetten

Naast een aanzetstaal bestaan er ook slijpstaven, maar deze slijpen het mes, zoals de naam al doet vermoeden. Een slijpstaaf is gemaakt van keramiek of diamant. Ook met een messenslijper kun je een mes slijpen. Het principe van slijpen werkt door het mes met de snede langs een ander materiaal te laten gaan, waardoor de snede weer scherp wordt. Hierbij verwijder je dus kleine deeltjes staal van het mes.

Tips om de levensduur van je mes te verlengen

Je messen worden bot naarmate je ze langer gebruikt. Toch zijn er manieren om je mes langer scherp te houden. Zo hoef je meteen naar een messenslijper of aanzetstaal te grijpen. Hieronder vind je enkele tips voor het verlengen van de levensduur van je messen:

  • Kies voor goede snijplanken die gemaakt zijn van materialen zachter dan je mes.
  • Was je messen niet in de vaatwasser en laat geen etensrechten achter op het mes. Dit kan corrosie veroorzaken.
  • Berg messen op met een strip om de snede in een lade of hang ze op aan een magneetstrip. Ook een messenblok is een goede manier om messen op te bergen.