Waarom mogen messen niet in de vaatwasser?

Messen uit je professionele messenset waarmee je snijdt mogen niet in de vaatwasser. Natuurlijk geldt dat niet voor de messen waar je een boterham mee smeert, want anders zou je alsnog dagelijks veel bestek met de hand moeten wassen. Maar waarom mag je een goed mes om te snijden niet in de vaatwasser stoppen? We zochten het voor je uit.

Waarom geen messen in de vaatwasser?

Een mes waarmee je snijdt wordt ook wel een koksmes of een keukenmes genoemd. Deze messen zijn gemaakt van roestvrijstaal (RVS) maar kun je toch maar beter niet in de vaatwasser stoppen. De vaatwasser wast je mes met enorm veel hitte en water. Dat is ondanks het feit dat het mes is gemaakt van RVS niet goed voor de snede.

Je mes kan corroderen, dus kleine roestplekjes krijgen door etensresten die in de vaatwasser rondgaan en je mes kan zelfs afnemen in scherpte en hardheid door de warmte van de vaatwasser. Ook zogenoemde ‘elektrolytische werking’ is van invloed op de kwaliteit van je mes. Omdat er koolstof in een mes zit, is je mes een beetje magnetisch. In de vaatwasser komt je mes veel in aanraking met andere materialen en kan als het ware een soort kortsluiting ontstaan.

Hoe kun je beschadigde messen repareren?

Als je mes toch beschadigd is geraakt in de vaatwasser, kun je ervoor kiezen om je mes nog te redden door deze te repareren. Daarvoor bestaan de volgende methoden:

  • Verwijder roest met azijn, multispray, citroensap of baksoda.
  • Messen die bot zijn geworden in de vaatwasser kun je slijpen met een slijpstang of messenslijper.
  • Messen kun je ook onderhouden door ze regelmatig langs een zogenoemd aanzetstijl te bewegen.
  • Maak messen met kleine beschadigingen met de hand schoon, maar gebruik nooit schuursponsjes.

Is je mes toch ernstig beschadigd? Dan kun je het mes weggooien. Gooi messen, zelfs als ze wat botter zijn geworden, nooit zomaar los in de vuilnisbak natuurlijk maar pak ze goed in of geef ze weg om te recyclen.