Beste messenslijper 2022

Laatste ge-update in door Jan Minno

Exotisch recept van internet gehaald. Check. Koelkast vol met verse ingrediënten. Check. Pannenset in de aanslag. Check. Nu nog even het vlees en de groente snijden, en er kan volop gekokkereld worden. Niks is er vervelender dan op zo’n moment te merken dat je mes bot is… en dat terwijl je over een uur al je vrienden verwacht, of die date die je met je kookkunsten wilde verrassen.

Dan is het goed om een messenslijper in huis te hebben, zodat het etentje niet bij voorbaat al in het water valt. Wij hebben daartoe de beste messenslijpers van 2022 voor je op een rijtje gezet. We hebben zowel gekeken naar handmatige als naar elektrische messenslijpers, waarvan de Chef'sChoice USA ons uit die laatste categorie ons het meest beviel.

Als je eenmaal je mes geslepen hebt aan één van de 5 beste messenslijpers van 2022 hieronder, is het verder aan jou om je kookkunsten te botvieren op je gasten.

Beste elektrische messenslijper
Chef'sChoice USA
Coolblue
Chef'sChoice USA
Beste messenslijper voor thuis
Soothe 4-in-1
Bol.com
Soothe 4-in-1
Chef'sChoice USA Bekijk prijzen
Slijptechniek: Slijpmachine
Handgreep: Nee
Slijpmateriaal: Diamant
Kartelmessen: Ja
Hierom zijn we fan:
De diamanten slijpsnede zorgt voor vlijmscherpe messen
Omdat het slijpen elektrisch gaat, bespaart dit je tijd en moeite
De messenslijper kan zowel normale als gekartelde messen slijpen, zodat je hele besteklade kan worden geslepen
De ideale snijhoek wordt door apparaat zelf bepaald, zodat het gebruik van de Chef’sChoice erg simpel is
Let hierop:
Deze messenslijper kan niet in de vaatwasser, dus je moet hem zelf schoon houden
Er zit geen apart handvat op de slijper, waar dat de stabiliteit in mijn ogen wel ten goede zou komen

De beste messenslijper, althans als het om elektrisch slijpen gaat, is wat mij betreft zonder meer de Chef'sChoice USA. De soepel draaiende motor zorgt ervoor dat je messen snel en moeiteloos worden geslepen. Dat er ook gekartelde messen in deze elektrische slijper kunnen, is een meer dan fijne bijkomstigheid. Dit soort messen kan bijvoorbeeld de Blade Masters niet slijpen. Je hele messenset kan kortom worden geslepen met deze elektrische messenslijper.

Gemak dient de mens

Een kind kan de was doen met de Chef’sChoice. Zo wordt de ideale snijhoek door de slijper zelf bepaald. Handig! Een minpuntje vond ik wel het ontbreken van een speciaal handvat; dit had zeker niet op dit product misstaan. Enfin, geen dealbreaker, maar wel nuttig om te vermelden.

Klaar in een zucht

De echte kok spendeert zijn of haar tijd natuurlijk het liefst zoveel mogelijk aan het koken zelf. Dan is het zonde als je onnodig lang bezig bent met een klusje als het slijpen van je messen. Een elektrische messenslijper bespaart je veel tijd, want deze doet in een kwartiertje waar jij met een handmatige messenslijper misschien wel een uur mee bezig bent.

Een elektrische messenslijper voor optimaal resultaat in korte tijd!

Soothe 4-in-1 Bekijk prijzen
Slijptechniek: Doortrekslijper
Handgreep: Ja
Slijpmateriaal: Zirkonia
Kartelmessen: Nee
Hierom zijn we fan:
Vier slijpfuncties in één apparaat, zodat je vrijwel al je botte messen weer scherp kan slijpen
Deze doortrekslijper heeft verschillende slijpknoppen voor zowel groot als klein onderhoud
Speciale opening voor kook- en papierscharen, zodat ook dezen vlijmscherp kunnen blijven
Het product is gemaakt van duurzame materialen, waardoor deze messenslijper langdurig gebruikt kan worden
Let hierop:
De slijper vind ik persoonlijk nogal licht, waardoor je niet volop kracht durft te zetten met een mes in je hand
Ondanks haar multifunctionaliteit is de Soothe niet geschikt voor een gekarteld mes

Vier messenslijpers voor de prijs van één, dat is de Soothe 4-in-1, die zijn dus naam eer aan doet. Botte messen worden in korte tijd omgeturnd tot scherpe exemplaren door deze hoogwaardige messenslijper met liefst vier verschillende slijpknoppen.

Ook voor scharen

Extra fijn is dat je in de Soothe ook je scharen kunt aanscherpen. Jammer is dan weer wel dat de slijper geen gekartelde messen aankan, zoals de Chef'sChoice USA dat nog wel kon. Ook vond ik zelf het product met ruim 300 gram wat aan de lichte kant. Gelukkig was er aan de onderkant een anti sliplaag aangebracht voor de veiligheid, maar toch.

Voor de complete kok

Het fijne aan deze 4 in 1 messenslijper is dat, buiten gekartelde messen dus, er voor de rest werkelijk alles in kan. Met je vers geslepen messen kun je nu op je snijplank alle ingrediënten weer net zo fijn snijden als de dag dat je de messen had gekocht.

Veelzijdige en hoogwaardige messenslijper voor thuis!

Verkrijgbaar bij:
B&H Bekijk prijzen
Slijptechniek: Doortrekslijper
Handgreep: Ja
Slijpmateriaal: Hardmetaal
Kartelmessen: Nee
Hierom zijn we fan:
Apparaat met een mooie, luxe uitstraling die niet zal misstaan in je keuken
Goede vormgeving waardoor de slijper comfortabel en veilig in je hand ligt
Scherp geprijsde slijper, zodat je niet de hoofdprijs hoeft te betalen
Het product komt met een gratis wetsteentje om beschadigingen en bramen te verwijderen
Let hierop:
Kan niet in de vaatwasser, zodat je deze slijper zelf schoon moet houden
Je moet het mes in één richting door de slijper halen, en dus niet heen en weer bewegen

De B&H messenslijper is net als de Soothe 4-in-1 een doortrekslijper, een slijper met over het algemeen keramische wieltjes. Persoonlijk vind ik de B&H er alleen wel wat beter uitzien dan zijn concullega: chiquer en ook robuuster, al zijn de gewichten van beide producten vergelijkbaar. Wat verder positief opvalt is de lage prijs van deze slijper.

Handig en vlot

Deze goede messenslijper van B&H heeft daarnaast een ergonomische handgreep, zodat het slijpen relatief makkelijk en licht gaat. In no time had ik zo weer vlijmscherpe messen, zonder daar al te veel tijd aan kwijt te zijn. Zelfs een speciaal voor de gelegenheid geleend koksmes werd dankzij deze doortrekslijper in korte tijd weer lekker scherp.

Wees voorzichtig met gebruik

Een doortrekslijper is precies dat: om messen doorheen te trekken. Het heen en weer bewegen van het mes in een dergelijke slijper is dus niet aan te bevelen, daar doe je het mes alleen maar kwaad mee. Voorzichtigheid duurt ook hier het langst.

Een uitstekende keus voor de enthousiaste thuiskok!

Verkrijgbaar bij:
Blade Masters Bekijk prijzen
Slijptechniek: Slijpstaaf
Handgreep: Ja
Slijpmateriaal: Roestvrijstaal
Kartelmessen: Ja
Hierom zijn we fan:
Gemaakt van hoogwaardig rvs (roestvrijstaal), zodat dit product zeer duurzaam is
Mooie vormgeving met schitterend houten handvat, waardoor de staaf een toevoeging is op je keuken
Deze handzame staaf is makkelijk op te bergen in een (bestek)lade, en bezit ook nog een haak om eventueel mee op te hangen
De opstaande rand bij het handvat is ter beveiliging; hierdoor ontstaat niet het gevaar dat je jezelf in de vingers snijdt
Let hierop:
Een slijpstaaf is minder geschikt voor groot onderhoud, maar meer voor het nog eens extra opscherpen van een mes
Het is wat lastig om de juiste slijphoek te bepalen, waardoor met name beginnende koks hier moeite mee kunnen hebben

Als je graag handmatig messen slijpt, is de slijpstaaf van Blade Masters echt een aanrader. Deze slijper heeft een mooi, authentiek houten handvat waardoor je je bij het slijpen een echte kok waant. Het op deze wijze handmatig opscherpen van de messen maakt dan ook nog eens zo’n lekker geluid!

Lol in de keuken

Begrijp me goed; koken is een serieuze zaak. Maar het slijpen, het liefst met enig uiterlijk vertoon, van mijn verschillende messen aan deze slijpstaaf gaf me echt een kick. Een kick die ontbreekt bij gebruik van de, overigens voor de rest zeer nette, doortrekslijpers als de B&H. Wel kan het lastig zijn om bij een slijpstaaf de juiste slijphoek te bepalen; hiervoor dien je eigenlijk enige ervaring in de keuken te hebben.

Een scherp mes in de la

Een dergelijke aanzetstaal is ideaal voor dagelijks gebruik, maar niet zozeer voor groot onderhoud. Gebruik daarvoor liever een daadwerkelijke slijper. Als je messen in goede conditie zijn, kan het echter geen kwaad ze met dit aanzetstaal nog eens extra op te scherpen om ook het taaiste vlees uit de vriezer in kleine blokjes te kunnen snijden.

Dagelijks scherpe messen dankzij dit fraaie aanzetstaal!

Verkrijgbaar bij:
VDN wetsteen Bekijk prijzen
Slijptechniek: Slijpsteen
Handgreep: Nee
Slijpmateriaal: Synthetisch steen
Kartelmessen: Ja
Hierom zijn we fan:
Een veelzijdig artikel dat werkelijk alles kan slijpen, van scheermesjes tot tuinscharen
Dubbelzijdige slijpsteen van hoogwaardig korund, zodat je messen vlijmscherp worden
VDN levert een uitgebreid pakket af, met onder andere een hoekgeleider en egaliseersteen
De meegeleverde anti slip houder zorgt ervoor dat je slijpsteen niet ongewenst verschuift
Let hierop:
Kan niet in de vaatwasser, en moet dus handmatig schoongehouden worden
Het meegeleverde E-book is ook voor niet-klanten gewoon te downloaden, dus daarvoor hoef je de steen niet te kopen

Ik heb voor deze tests uiteindelijk niet al te veel slijpstenen in handen gehad, maar de beste daarvan was zeker de VDN wetsteen. En niet alleen dat: deze luxe dubbelzijdige wetsteen behoort ook overall tot de beste messenslijpers die ik heb gebruikt. In vergelijking met een lichtgewicht doortrekslijper als de Soothe 4-in-1 is het vooral het robuuste van dit systeem dat me wel aanstond.

Veilig in gebruik

Of je nu korte of lange messen slijpt, de antislip houder van VDN zorgt ervoor dat al je messen na een slijpsessie weer scherp zijn, zonder dat je je eigen vingers daarbij in gevaar brengt. De slijpsteen is gemaakt van het keiharde en luxe mineraal edelkorund. Als je ziet wat voor een pakket je voor de scherpe prijs in huis krijgt, kan ik niets anders dan onder de indruk zijn.

Lekker kokkerellen

De hele look van de VDN slijpsteen zorgt ervoor dat je zin krijgt om je messen eens een goede behandeling te geven en je kookkunsten tentoon te spreiden. Ik zou zeggen: pak je pannenset tevoorschijn en ga aan de slag!

Stevig en betrouwbaar; deze slijpsteen kan al je messen en scharen moeiteloos aan!

Verkrijgbaar bij:
Product Slijptechniek Handgreep Slijpmateriaal Kartelmessen
Chef'sChoice USA Chef'sChoice USA
Beste elektrische messenslijper
Slijpmachine Diamant Bekijk prijzen
Soothe 4-in-1 Soothe 4-in-1
Beste messenslijper voor thuis
Doortrekslijper Zirkonia Bekijk prijzen
B&H B&H
Beste keus
Doortrekslijper Hardmetaal Bekijk prijzen
Blade Masters Blade Masters
Beste aanzetstaal
Slijpstaaf Roestvrijstaal Bekijk prijzen
VDN wetsteen VDN wetsteen
Beste slijpsteen
Slijpsteen Synthetisch steen Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: dinsdag 30 mei 2023
Door:
Jan Minno

Jan Minno studeerde Geschiedenis in Groningen, waar hij tevens in de nabije toekomst hoopt te promoveren. Intussen schreef en publiceerde hij een biografie én een zestal romans, waarvoor hij in 2022 onder andere de Simke Kloostermanprijs ontving voor beste Friestalige jeugdroman. Daarnaast werkt Jan Minno aan een onderwijsprogramma voor basisscholen op het gebied van geschiedonderwijs.