Beste microfoon 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Inmiddels kennen we allemaal wel Enzo Knol, Stuk TV en Qucee. Allemaal vloggers die groot zijn geworden met het online zetten van content. Hiervoor heb je niet alleen een goede camera, laptop en editing skills nodig, maar ook een goede microfoon mag niet ontbreken. Vandaar dat we in deze review de beste microfoons van 2022 voor je op een rij hebben gezet.

Of je nu op zoek bent naar een microfoon om te vloggen, te streamen of te zingen, wij hebben ze voor je. Mede op basis van de transducer, dan aansluiting en richtingsakoestiek hebben we de microfoons vergeleken. Daar is de Blue Yeti Blackout als beste keus naar voren gekomen. Benieuwd naar andere goede microfoons? Wij zetten ze voor je op een rij!

Blue Yeti Blackout Bekijk prijzen
Transducer: Condensator
Aansluiting: USB
Richtingsakoestiek: Bidirectioneel Cardioïde Omnidirectioneel
Hierom zijn we fan:
Richtingskarakteristieken
Verstelbare tafelstatief
USB kabel
Mute knop
Let hierop:
Opnamekwaliteit
Shock mount

Geschikt voor: Mensen die in verschillende situaties muziek, podcasts of andere spraakopnames willen doen.

De eerste microfoon in deze review is de Blue Yeti Blackout, wat ons betreft de beste microfoon van 2022. Dit komt onder meer door het verstelbare tafelstatief dat is meegeleverd. Hiermee kun je de richting van de microfoon eenvoudig en snel aanpassen.

Het gebruik van de beste microfoon

Bij het gebruiken van de microfoon valt het op de er maar liefst drie verschillende richtingskarakteristieken mogelijk zijn. Zo kun je bij de microfoon kiezen uit:

 • Bidirectioneel
 • Cardioïde
 • Omnidirectioneel

Hierdoor kun je de microfoon eenvoudig aan jouw gebruik aanpassen. Het maakt daarom niet uit of je de microfoon gebruikt voor gaming, podcasten, streaming of online vergaderingen. En als je even niet wilt praten, dan maak je gewoon gebruik van de ingebouwde mute knop.

Doordat je de microfoon eenvoudig met usb kunt aansluiten, kun je deze op elke computer aansluiten, dus ook op game pc's. Let er wel op dat je bij de nieuwste MacBooks een andere kabel nodig hebt.

De verbeterpunten

Er zijn ook een tweetal verbeterpunten die ons zijn opgevallen. Laten we beginnen met de zogenaamde shock mount. Door het ontwerp van de microfoon kun je alleen de Blue Radius III shock mount gebruiken. Een universele shock mount werkt namelijk niet op deze usb microfoon.

Daarnaast is ook de opnamekwaliteit wel wat minder dan bijvoorbeeld van de Blue Yeti X. Deze Blue Yeti Blackout is daarom ook minder geschikt voor het opnemen van muziek in CD kwaliteit bijvoorbeeld. Ondanks deze twee puntjes zijn we wel zeer tevreden over deze goede microfoon.

De beste microfoon van 2022 vanwege de richtingskarakteristieken, het verstelbare statief en de usb aansluiting.

Verkrijgbaar bij:
Røde NT1-A Bekijk prijzen
Transducer: Condensator
Aansluiting: XLR
Richtingsakoestiek: XLR
Hierom zijn we fan:
Studio microfoon
Accessoires
Garantie
Cardioïde
Let hierop:
Statief
Mute knop

Geschikt voor: Mensen die graag muziek, zang of podcasten opnemen.

Sta je vaak in de studio voor het opnemen van muziek, podcasts of zang, dan is de Rode NT1-a zeer geschikt. het grote voordeel is namelijk dat dit een cardioïde microfoon is, waardoor je het geluid alleen vanaf de voorkant en een beetje van de zijkant opneemt.

Dit maakt de microfoon ideaal voor in de studio, aangezien je zowel vocalen als instrumenten kunt opnemen. Door één of meerdere microfoons in de studio te plaatsen, krijg je een geweldige geluidsopname van goede kwaliteit.

De accessoires

Naast dat je de microfoon geleverd krijgt, zijn er nog een aantal andere accessoires die in de doos zitten. Zo krijg je ook:

Vooral deze popfilter is erg belangrijk bij een zangmicrofoon, aangezien hiermee plofklanken worden geëlimineerd én er geen speeksel in contact komt met de microfoon. Dit is vooral belangrijk om de levensduur van de microfoon te verlengen, aangezien speeksel voor beschadigingen kan zorgen.

Let er daarbij ook op dat er geen mute knop op de microfoon zit. Vooral bij het opnemen van podcasts kan dit handig zijn. Wil je een microfoon met mute knop, dan kan wellicht de Blue Yeti Blackout een uitkomst bieden. Daarnaast heb je met deze microfoon ook een audio interface nodig of preamp met 48V fantoomvoeding.

Helaas wordt er standaard geen statief meegeleverd bij de microfoon, waardoor je deze nog los moet aanschaffen. Daarvoor zijn geen speciale vereisten nodig. In principe past een microfoonstandaard altijd op deze microfoon.

Garantie

Het laatste grote voordeel van deze microfoon is dat je deze via de website van Rode kunt registreren. Zodra je dit gedaan hebt, verleng je de garantietermijn. Waar je bij winkels als Coolblue vaak twee jaar garantie krijgt, wordt deze termijn na registratie verlengt tot maar liefst 10 jaar!

De best geteste microfoon voor opnames in de studio vanwege de popfilter, de cardioïde opname en de accessoires!

HyperX SoloCast Bekijk prijzen
Transducer: Condensator
Aansluiting: USB
Richtingsakoestiek: Onbekend
Hierom zijn we fan:
Mute sensor
Verstelbare standaard
Microfoonarm
Prijs
Let hierop:
Shock mount
Geluiden opgepikt

Geschikt voor: Beginnende streamers die graag geluid onder video's willen opnemen.

Draadloze microfoons hebben natuurlijk het grote voordeel dat je deze overal mee naartoe kunt nemen, zonder dat je ook je laptop mee moet nemen. Dat is ook de reden dat we deze HyperX Solocast in deze review hebben opgenomen. Toch heeft deze nog verschillende andere voordelen!

Draadloze microfoons

Evenals bijvoorbeeld de LifeGoods Condensator USB microfoon, kan deze HyperX Solocast uitstekend geluid voor je opnemen. Toch is het feit dat deze draadloos is een enorm voordeel ten opzichte van de concurrentie. Ook de Vivid Green usb microfoon heeft dit nadeel.

Met een verstelbare arm én microfoonstandaard kun je de microfoon precies de juiste richting op wijzen, zodat je het geluid in zeer goede kwaliteit kunt opnemen. Helaas hebben we wel ervaren dat er op sommige momenten ongewenste geluiden worden opgepikt, waaronder bijvoorbeeld het klikken van de muis.

Ook is het voor gamers nog belangrijk om te vermelden dat er geen shock mount wordt meegeleverd. Kun je het tijdens een potje Call of Duty niet winnen, ga dan niet met de microfoon gooien. Dit zouden we natuurlijk nooit aanraden, maar door het ontbreken van de shock mount al helemaal niet!

Verschil met dynamische microfoons

Het belangrijkste verschil met dynamische microfoons is dat deze microfoons beter geschikt zijn voor gaming, het opnemen van podcasts of het opnemen van video's. Door de certificering van onder meer Discord en TeamSpeak is deze zeer geschikt voor gamers. Daarnaast is deze compatibel met:

 • OBS
 • XSplit
 • Streamlabs OBS

De prijs van deze microfoon is ook nog eens zeer voordelig. Het is, evenals de Blue Microphones Snowball, een van de goedkopere microfoons uit deze review. Hierdoor ben je niet direct een fortuin kwijt voor je gaming setup. Je gaming muis, gaming toetsenbord en gaming headset kosten waarschijnlijk al geld genoeg.

De beste microfoon voor gamers vanwege de verstelbare arm, de mute sensor en de scherpe prijs!

Verkrijgbaar bij:
Blue Microphones Snowball Bekijk prijzen
Transducer: Condensator
Aansluiting: USB
Richtingsakoestiek: Cardioïde
Hierom zijn we fan:
Snel opnemen
Verstelbaar standaard
USB microfoon
Cardioïde polair patroon
Let hierop:
Windscherm
Richtingsgevoelig

Geschikt voor: Mensen die graag zang, muziek en podcasts willen opnemen.

En tot slot hebben we nog de Blue Microphones Snowball, de microfoon die het meeste lijkt op een dynamische microfoon. Dit komt onder meer door het cardioïde polair patroon, waardoor het geluid van voren zeer goed opgepikt wordt.

Met dit patroon hebben we direct ervaren dat de microfoon erg richtingsgevoelig is. Zit je ook maar een beetje aan de zijkant van de microfoon, dan wordt het geluid eigenlijk al niet meer opgepikt. Hierdoor is het de juiste microfoon voor zangers, maar minder geschikt voor groepsgesprekken.

Verstelbare standaard

Door de verstelbare standaard kun jij de microfoon gemakkelijk richten op de plek waar het geluid vandaan komt. Dit doe je ook nog eens enorm snel, aangezien het een Plug & Play microfoon is. Bij dit type microfoon plug je de USB kabel in je laptop of computer en kun je direct aan de slag.

Bij het aansluiten op een laptop moet je er wel rekening mee houden dat je in sommige gevallen dus een andere kabel nodig hebt. Heb je namelijk een nieuwe MacBook, dan beschikken deze alleen over een Lightning of USB-C aansluiting. In dat geval heb je een ander snoer nodig.

Windscherm

Helaas merken we wel dat er een windscherm ontbreekt. Zeker als het een beetje toch óf er in de microfoon geademd wordt, is dit geluid goed hoorbaar. We adviseren daarom wel om dit accessoire nog los aan te schaffen.

Naast de Snowball iCE zelf, vind je in de verpakking ook nog:

 • Een verstelbaar standaard
 • USB kabel
 • Handleiding

We hebben zelf ervaren dat een handleiding eigenlijk niet nodig is. Door het hierboven genoemde plug & play design kun je eigenlijk direct aan de slag! Vergelijken we dit bijvoorbeeld met de Blue Yeti X, dan hoef je dus ook geen software te installeren om sommige functies te ontgrendelen!

De beste microfoon voor het opnemen van geluid in de studio, bijvoorbeeld voor zang, podcasts of het opnemen van video's!

Blue Yeti X Bekijk prijzen
Transducer: Condensator
Aansluiting: USB
Richtingsakoestiek: Bidirectioneel Cardioïde Omnidirectioneel
Hierom zijn we fan:
Opnamekwaliteit
LED meter
Schakelbare richtingskarakteristieken
Statief meegeleverd
Let hierop:
Popfilter
Shock mount

Geschikt voor: Mensen die een microfoon voor meerdere doeleinden willen gebruiken met verschillende richtingskarakteristieken

Ben je veel onderweg voor het interviewen van personen, het opnemen van podcasts óf wil je overal kunnen gamen, dan is de Blue Yeti X een zeer geschikte microfoon. Dit komt doordat je deze door de usb aansluiting eenvoudig op vrijwel elk apparaat kunt aansluiten!

Ook de opname is van zeer hoge kwaliteit. Dit komt omdat de geluiden worden opgenomen in 24 bit/48 kHz. Hiermee registreer je zelfs het kleinste detail in je stem, in de instrumenten of tijdens het opnemen van de podcast. Dit zorgt voor een dieper geluid, waardoor deze microfoon net wat beter werkt dan de Blue Yeti Blackout.

De knoppen op deze usb microfoon

De microfoon heeft een aantal verschillende knoppen die je kunt gebruiken om deze snel te bedienen. Zo heeft deze onder meer:

 • Pattern Switch om de richtingskarakteristiek te wijzigen
 • LED meter om weer te geven hoe luid de opnames zijn
 • Zelf instelbare Smart Knob

Vooral het met een druk op de knop aanpassen van de richtingskarakteristiek is enorm handig. Zo schakel je snel tussen verschillende settings, bijvoorbeeld voor gaming, streaming of podcasten. Dit is een functionaliteit die we ook bij andere usb microfoons zien, zoals de Blue Yeti Blackout.

Om ervoor te zorgen dat je deze microfoon altijd en overal kunt gebruiken, wordt er een handig tafelstatief meegeleverd. Hierdoor staat de microfoon stevig op tafel en hoef je deze niet in de hand te houden bij het opnemen van een podcast.

De verbeterpunten

Er zijn een tweetal verbeterpunten die we willen benoemen. Deze hebben te maken met de accessoires die zijn meegeleverd. Zo ontbreken er een popfilter en een shock mount. Doordat beide accessoires ontbreken, is de kans groter dat er geluiden worden waargenomen die eigenlijk niet opgenomen zouden mogen worden.

De beste usb microfoons van 2022 met een hoge opnamekwaliteit, verschillende knoppen en een meegeleverd statief.

Product Transducer Aansluiting Richtingsakoestiek
Blue Yeti Blackout Blue Yeti Blackout
Beste koop microfoon
Condensator USB Bidirectioneel Cardioïde Omnidirectioneel Bekijk prijzen
Røde NT1-A Røde NT1-A
Best geteste microfoon
Condensator XLR XLR Bekijk prijzen
HyperX SoloCast HyperX SoloCast
Beste draadloze microfoon
Condensator USB Onbekend Bekijk prijzen
Blue Microphones Snowball Blue Microphones Snowball
Beste dynamische microfoon
Condensator USB Cardioïde Bekijk prijzen
Blue Yeti X Blue Yeti X
Beste USB microfoon
Condensator USB Bidirectioneel Cardioïde Omnidirectioneel Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 3 juni 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.