Inmiddels kennen we allemaal wel Enzo Knol, Stuk TV en Qucee. Allemaal vloggers die groot zijn geworden met het online zetten van content. Hiervoor heb je niet alleen een goede camera, laptop en editing skills nodig, maar ook een goede microfoon mag niet ontbreken. Vandaar dat we in deze review de beste microfoons van 2022 voor je op een rij hebben gezet.
Of je nu op zoek bent naar een microfoon om te vloggen, te streamen of te zingen, wij hebben ze voor je. Mede op basis van de transducer, dan aansluiting en richtingsakoestiek hebben we de microfoons vergeleken. Daar is de Blue Yeti Blackout als beste keus naar voren gekomen. Benieuwd naar andere goede microfoons? Wij zetten ze voor je op een rij!
Beste microfoon 2022
- Beste koop microfoon - Blue Yeti Blackout
- Best geteste microfoon - Røde NT1-A
- Beste draadloze microfoon - HyperX SoloCast
- Beste dynamische microfoon - Blue Microphones Snowball
- Beste USB microfoon - Blue Yeti X
Beste koop microfoon
Geschikt voor: Mensen die in verschillende situaties muziek, podcasts of andere spraakopnames willen doen.
De eerste microfoon in deze review is de Blue Yeti Blackout, wat ons betreft de beste microfoon van 2022. Dit komt onder meer door het verstelbare tafelstatief dat is meegeleverd. Hiermee kun je de richting van de microfoon eenvoudig en snel aanpassen.
Het gebruik van de beste microfoon
Bij het gebruiken van de microfoon valt het op de er maar liefst drie verschillende richtingskarakteristieken mogelijk zijn. Zo kun je bij de microfoon kiezen uit:
- Bidirectioneel
- Cardioïde
- Omnidirectioneel
Hierdoor kun je de microfoon eenvoudig aan jouw gebruik aanpassen. Het maakt daarom niet uit of je de microfoon gebruikt voor gaming, podcasten, streaming of online vergaderingen. En als je even niet wilt praten, dan maak je gewoon gebruik van de ingebouwde mute knop.
Doordat je de microfoon eenvoudig met usb kunt aansluiten, kun je deze op elke computer aansluiten, dus ook op game pc's. Let er wel op dat je bij de nieuwste MacBooks een andere kabel nodig hebt.
De verbeterpunten
Er zijn ook een tweetal verbeterpunten die ons zijn opgevallen. Laten we beginnen met de zogenaamde shock mount. Door het ontwerp van de microfoon kun je alleen de Blue Radius III shock mount gebruiken. Een universele shock mount werkt namelijk niet op deze usb microfoon.
Daarnaast is ook de opnamekwaliteit wel wat minder dan bijvoorbeeld van de Blue Yeti X. Deze Blue Yeti Blackout is daarom ook minder geschikt voor het opnemen van muziek in CD kwaliteit bijvoorbeeld. Ondanks deze twee puntjes zijn we wel zeer tevreden over deze goede microfoon.
Best geteste microfoon
Geschikt voor: Mensen die graag muziek, zang of podcasten opnemen.
Sta je vaak in de studio voor het opnemen van muziek, podcasts of zang, dan is de Rode NT1-a zeer geschikt. het grote voordeel is namelijk dat dit een cardioïde microfoon is, waardoor je het geluid alleen vanaf de voorkant en een beetje van de zijkant opneemt.
Dit maakt de microfoon ideaal voor in de studio, aangezien je zowel vocalen als instrumenten kunt opnemen. Door één of meerdere microfoons in de studio te plaatsen, krijg je een geweldige geluidsopname van goede kwaliteit.
De accessoires
Naast dat je de microfoon geleverd krijgt, zijn er nog een aantal andere accessoires die in de doos zitten. Zo krijg je ook:
- Een popfilter
- Een XLR kabel
- Een Shock mount
Vooral deze popfilter is erg belangrijk bij een zangmicrofoon, aangezien hiermee plofklanken worden geëlimineerd én er geen speeksel in contact komt met de microfoon. Dit is vooral belangrijk om de levensduur van de microfoon te verlengen, aangezien speeksel voor beschadigingen kan zorgen.
Let er daarbij ook op dat er geen mute knop op de microfoon zit. Vooral bij het opnemen van podcasts kan dit handig zijn. Wil je een microfoon met mute knop, dan kan wellicht de Blue Yeti Blackout een uitkomst bieden. Daarnaast heb je met deze microfoon ook een audio interface nodig of preamp met 48V fantoomvoeding.
Helaas wordt er standaard geen statief meegeleverd bij de microfoon, waardoor je deze nog los moet aanschaffen. Daarvoor zijn geen speciale vereisten nodig. In principe past een microfoonstandaard altijd op deze microfoon.
Garantie
Het laatste grote voordeel van deze microfoon is dat je deze via de website van Rode kunt registreren. Zodra je dit gedaan hebt, verleng je de garantietermijn. Waar je bij winkels als Coolblue vaak twee jaar garantie krijgt, wordt deze termijn na registratie verlengt tot maar liefst 10 jaar!
Beste draadloze microfoon
Geschikt voor: Beginnende streamers die graag geluid onder video's willen opnemen.
Draadloze microfoons hebben natuurlijk het grote voordeel dat je deze overal mee naartoe kunt nemen, zonder dat je ook je laptop mee moet nemen. Dat is ook de reden dat we deze HyperX Solocast in deze review hebben opgenomen. Toch heeft deze nog verschillende andere voordelen!
Draadloze microfoons
Evenals bijvoorbeeld de LifeGoods Condensator USB microfoon, kan deze HyperX Solocast uitstekend geluid voor je opnemen. Toch is het feit dat deze draadloos is een enorm voordeel ten opzichte van de concurrentie. Ook de Vivid Green usb microfoon heeft dit nadeel.
Met een verstelbare arm én microfoonstandaard kun je de microfoon precies de juiste richting op wijzen, zodat je het geluid in zeer goede kwaliteit kunt opnemen. Helaas hebben we wel ervaren dat er op sommige momenten ongewenste geluiden worden opgepikt, waaronder bijvoorbeeld het klikken van de muis.
Ook is het voor gamers nog belangrijk om te vermelden dat er geen shock mount wordt meegeleverd. Kun je het tijdens een potje Call of Duty niet winnen, ga dan niet met de microfoon gooien. Dit zouden we natuurlijk nooit aanraden, maar door het ontbreken van de shock mount al helemaal niet!
Verschil met dynamische microfoons
Het belangrijkste verschil met dynamische microfoons is dat deze microfoons beter geschikt zijn voor gaming, het opnemen van podcasts of het opnemen van video's. Door de certificering van onder meer Discord en TeamSpeak is deze zeer geschikt voor gamers. Daarnaast is deze compatibel met:
- OBS
- XSplit
- Streamlabs OBS
De prijs van deze microfoon is ook nog eens zeer voordelig. Het is, evenals de Blue Microphones Snowball, een van de goedkopere microfoons uit deze review. Hierdoor ben je niet direct een fortuin kwijt voor je gaming setup. Je gaming muis, gaming toetsenbord en gaming headset kosten waarschijnlijk al geld genoeg.
Beste dynamische microfoon
Geschikt voor: Mensen die graag zang, muziek en podcasts willen opnemen.
En tot slot hebben we nog de Blue Microphones Snowball, de microfoon die het meeste lijkt op een dynamische microfoon. Dit komt onder meer door het cardioïde polair patroon, waardoor het geluid van voren zeer goed opgepikt wordt.
Met dit patroon hebben we direct ervaren dat de microfoon erg richtingsgevoelig is. Zit je ook maar een beetje aan de zijkant van de microfoon, dan wordt het geluid eigenlijk al niet meer opgepikt. Hierdoor is het de juiste microfoon voor zangers, maar minder geschikt voor groepsgesprekken.
Verstelbare standaard
Door de verstelbare standaard kun jij de microfoon gemakkelijk richten op de plek waar het geluid vandaan komt. Dit doe je ook nog eens enorm snel, aangezien het een Plug & Play microfoon is. Bij dit type microfoon plug je de USB kabel in je laptop of computer en kun je direct aan de slag.
Bij het aansluiten op een laptop moet je er wel rekening mee houden dat je in sommige gevallen dus een andere kabel nodig hebt. Heb je namelijk een nieuwe MacBook, dan beschikken deze alleen over een Lightning of USB-C aansluiting. In dat geval heb je een ander snoer nodig.
Windscherm
Helaas merken we wel dat er een windscherm ontbreekt. Zeker als het een beetje toch óf er in de microfoon geademd wordt, is dit geluid goed hoorbaar. We adviseren daarom wel om dit accessoire nog los aan te schaffen.
Naast de Snowball iCE zelf, vind je in de verpakking ook nog:
- Een verstelbaar standaard
- USB kabel
- Handleiding
We hebben zelf ervaren dat een handleiding eigenlijk niet nodig is. Door het hierboven genoemde plug & play design kun je eigenlijk direct aan de slag! Vergelijken we dit bijvoorbeeld met de Blue Yeti X, dan hoef je dus ook geen software te installeren om sommige functies te ontgrendelen!
Beste USB microfoon
Geschikt voor: Mensen die een microfoon voor meerdere doeleinden willen gebruiken met verschillende richtingskarakteristieken
Ben je veel onderweg voor het interviewen van personen, het opnemen van podcasts óf wil je overal kunnen gamen, dan is de Blue Yeti X een zeer geschikte microfoon. Dit komt doordat je deze door de usb aansluiting eenvoudig op vrijwel elk apparaat kunt aansluiten!
Ook de opname is van zeer hoge kwaliteit. Dit komt omdat de geluiden worden opgenomen in 24 bit/48 kHz. Hiermee registreer je zelfs het kleinste detail in je stem, in de instrumenten of tijdens het opnemen van de podcast. Dit zorgt voor een dieper geluid, waardoor deze microfoon net wat beter werkt dan de Blue Yeti Blackout.
De knoppen op deze usb microfoon
De microfoon heeft een aantal verschillende knoppen die je kunt gebruiken om deze snel te bedienen. Zo heeft deze onder meer:
- Pattern Switch om de richtingskarakteristiek te wijzigen
- LED meter om weer te geven hoe luid de opnames zijn
- Zelf instelbare Smart Knob
Vooral het met een druk op de knop aanpassen van de richtingskarakteristiek is enorm handig. Zo schakel je snel tussen verschillende settings, bijvoorbeeld voor gaming, streaming of podcasten. Dit is een functionaliteit die we ook bij andere usb microfoons zien, zoals de Blue Yeti Blackout.
Om ervoor te zorgen dat je deze microfoon altijd en overal kunt gebruiken, wordt er een handig tafelstatief meegeleverd. Hierdoor staat de microfoon stevig op tafel en hoef je deze niet in de hand te houden bij het opnemen van een podcast.
De verbeterpunten
Er zijn een tweetal verbeterpunten die we willen benoemen. Deze hebben te maken met de accessoires die zijn meegeleverd. Zo ontbreken er een popfilter en een shock mount. Doordat beide accessoires ontbreken, is de kans groter dat er geluiden worden waargenomen die eigenlijk niet opgenomen zouden mogen worden.
Hoe hebben wij microfoons vergeleken
Bij het vergelijken van de verschillende microfoons hebben we eerst naar een aantal punten gekeken die belangrijk zijn bij het kopen van een nieuwe microfoon. Mede op basis van deze punten hebben we de microfoons met elkaar vergeleken.
Transducer
Allereerst hebben we alleen een condensator microfoon in deze review opgenomen. Dit komt omdat de condensator microfoon voor meer toepassingen gebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor het opnemen van podcasts, gaming of voor het opnemen van video's.
Aansluiting
Daarnaast hebben we ook gekeken naar het type aansluiting dat gebruikt is. We hebben daarbij alleen microfoons vergeleken die beschikken over een XLR aansluiting of USB aansluiting.
Dit komt omdat de overige aansluitingen, een Lightning aansluiting of 3,5 mm Jack, vooral geschikt zijn voor het aansluiten van je microfoon op je smartphone. Dat is voor deze review niet de focus.
Richtingskarakteristiek
En tot slot hebben we nog gekeken naar de richtingskarakteristiek van de microfoons. Om ervoor te zorgen dat je kunt kiezen uit de beste microfoons, hebben we in deze review microfoons met verschillende richtingen opgenomen.
Microfoons vergelijken |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Product | Transducer | Aansluiting | Richtingsakoestiek | ||||||
|
Blue Yeti Blackout
Beste koop microfoon
|
Condensator | USB | Bidirectioneel Cardioïde Omnidirectioneel | Bekijk prijzen | ||||
|
Røde NT1-A
Best geteste microfoon
|
Condensator | XLR | XLR | Bekijk prijzen | ||||
|
HyperX SoloCast
Beste draadloze microfoon
|
Condensator | USB | Onbekend | Bekijk prijzen | ||||
|
Blue Microphones Snowball
Beste dynamische microfoon
|
Condensator | USB | Cardioïde | Bekijk prijzen | ||||
|
Blue Yeti X
Beste USB microfoon
|
Condensator | USB | Bidirectioneel Cardioïde Omnidirectioneel | Bekijk prijzen |
Waar moet je op letten bij het kopen van een microfoon? - 2022 Koopgids
Een microfoon kan voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt worden. Het is daarom belangrijk om een microfoon te kopen die bij jouw wensen past. Hieronder hebben we daarom een aantal punten op een rij gezet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe microfoon.
Type microfoon
Allereerst kijken we naar het type microfoon. Daarbij kan er onderscheidt gemaakt worden tussen een condensator microfoon en een dynamische microfoon.
- Condensator microfoon: Een condensator microfoon heeft een natuurlijkere geluidsweergave in hoge frequenties. Deze microfoons zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor gaming of voor het opnemen van podcasts.
- Dynamische microfoon: Een dynamische microfoon wordt vooral veel gebruikt bij het registreren van live muziek en instrumenten. Dit komt doordat de hogere tonen beter geregistreerd kunnen worden.
Aansluiting
Ook qua aansluiting zijn er verschillende mogelijkheden bij en microfoon. Zo kun je kiezen voor:
- XLR: Dit type wordt vaak gebruikt voor als je een microfoon wilt verbinden met een preamp, audio interface of DJ mixer.
- USB: Dit soort microfoons worden gebruikt voor het aansluiten van je microfoon op een game pc, laptop of gaming laptop.
- 3,5 mm jack: Een microfoon die je ook kunt aansluiten op je Android smartphone of andere audio apparaten in huis.
- Lightning: Een lightning aansluiting wordt gebruikt voor het aansluiten van een microfoon op een iPad of iPhone.
Richtingsakoestiek
Ook de richtingsakoestiek is belangrijk. Dit zegt iets over de plekken waarvan de microfoon geluid opvangt. Daarbij valt onderscheidt te maken tussen:
- Cardioïde microfoon: Deze ontvangt vooral geluid vanaf de voorkant en weinig tot geen geluid vanaf de achterkant. De opnamehoek is 131 graden, zoals dat bij de Rode NT1-a het geval is.
- Supercardioïde microfoon: Met een opnamehoek van 115 graden ontvangt deze nog minder geluid van de zijkant. Toch wordt er een klein beetje geluid vanaf de achterkant ontvangen.
- Omnidirectioneel: Deze neemt geluid in 360 graden op. Hierdoor hoef je niet direct in de microfoon te praten, maar wordt er wel veel meer omgevingsgeluid opgevangen.
- Bidirectioneel: Dit type ontvangst is ideaal voor gesprekken tussen twee mensen met maar één microfoon. Het geluid wordt namelijk vanuit twee kanten ontvangen. In dat geval is de Blue Yeti Blackout een mooie optie.
Veelgestelde vragen
#1 - Welke microfoon is het beste voor zang?
De beste studio microfoon is de Rode NT1-A. Dit komt doordat deze met een zeer goede geluidskwaliteit zowel vocalen als instrumenten kan opnemen. Een mooie bijkomstigheid is dat je bij deze microfoon ook nog eens 10 jaar garantie krijgt zodra je deze online registreert!
#2 - Wat is de beste USB-microfoon?
De beste usb microfoon is de Blue Yeti X. Deze heeft namelijk een schakelbare richtingskarakteristiek, waardoor je deze eenvoudig kunt veranderen. Daarnaast de opnamekwaliteit ook zeer goed en krijg je een statief om de microfoon op te zetten.
#3 - Welke microfoon voor een PC?
Alle microfoons in deze review zijn geschikt om aan te sluiten op een PC. Toch is de HyperX SoloCast zeer geschikt voor als je ook op je pc wilt gamen. Deze heeft namelijk een plug & play functionaliteit en een verstelbare standaard en microfoonarm!