Waarom heeft een mobiele airco een slang?

Door: Stijn
Laatste update: 17 februari 2022

Om een ruimte warm te houden zou je een airconditioner aan kunnen schaffen. Het nadeel van zo’n apparaat is echter dat je hiervoor een grote en vrij luidruchtige koeler aan de buitenzijde van je woning zult moeten plaatsen. Het installeren van een vaste airco is bovendien een fikse klus. Een alternatief is daarom de mobiele airco. Wanneer je deze in huis haalt zal het je opvallen dat hier een soort slang aan vast zit. Maar waar dient die slang precies voor?

De slang op een mobiele airco

Een mobiele airco heeft net als een gewone airco frisse lucht nodig om af te koelen. Een mobiele airco zal dit doen door met een slang via een raam. Daarom zit er dus een slang op jouw mobiele airco. Omdat de slang via een raam naar buiten geleid moet worden, zul je het raam open moeten zetten.

Helaas komt er hierdoor wel warme lucht naar binnen. Een oplossing hiervoor is een zogenoemde raamafdichtingsset. Dit is een plastic strip die je rondom het uiteinde van de slang kunt zetten en die ervoor zorgt dat de warme lucht buiten blijft en je mobiele airco optimaal werkt. Zorg er daarnaast ook voor dat de slang goed vastzit aan de airco, anders kan de lucht daar ontsnappen en werkt de airco slecht.

Andere oplossingen voor optimale werking mobiele airco

Je airco werkt dus het beste met een raamafdichtingsset, maar er zijn tal van andere manieren om de werking van je mobiele airco te optimaliseren. Ontdek hieronder de beste methoden:

  • Schakel andere warmtebronnen zoals elektrische apparaten uit
  • Zorg dat de ruimte die je koelt goede zonwering heeft
  • Begin met koelen als de ruimte nog niet zo warm is, bijvoorbeeld in de ochtend
  • Maak de mobiele airco niet met veel water schoon en verschoon wekelijks het filter
  • Zet een mobiele airco nooit in een te grote ruimte
  • Belemmer de luchttoevoer niet, verwijder obstakels om het apparaat

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer