Wat kost een mobiele airco aan stroom?

Door: Stijn
Laatste update: 17 februari 2022

Mobiele airco’s zijn handige apparaten die je ‘s zomers voor de dag kunt halen als je woning enorm heet begint te worden. Zo kun je ervoor zorgen dat je woning net zo aangenaam aanvoelt als een sportschool, supermarkt of kantoor. Het voorkomt ook dat je ligt te woelen tijdens lange plaknachten in je bed. Toch kun je je misschien zorgen maken over het energieverbruik van dit soort apparaten. Hoeveel verbruikt een gemiddelde mobiele airco aan energie?

Niet iedere mobiele airco verbruikt hetzelfde

Er zijn verschillende soorten mobiele airco’s op de markt. Sommige zijn energiezuiniger dan anderen. Zo kun je investeren in een mobiele airco met twee afvoerslangen. Deze is een stukje duurder, maar zo bespaar wel veel energie. Ideaal als je daar vooral kosten op wilt besparen ten opzichte van de aanschaf. Gemiddeld verbruikt een mobiele airco tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt per uur.

Wat zal je dat ongeveer kosten?

Dus afhankelijk van hoelang het apparaat aanstaat, weet je de kosten. De prijs per kilowattuur is tegenwoordig zo’n 48 cent. Op die manier zou je aan de hand van het verbruik en de duur dat het apparaat aanstaat de kosten kunnen berekenen. Als we ervan uitgaan dat je mobiel airco bijvoorbeeld zo’n 5 uur aanstaat, verbruik je dus gemiddeld 1,75 kw per uur en daarmee zo’n 8.75 kilowattuur. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld een koelkast die ongeveer 100 kwh per jaar gebruikt.

Hoe zorg je dat de airco zo min mogelijk verbruikt?

Een mobiele airco verbruikt dus gemiddeld meer dan een hoop andere apparaten. Het is daarom goed om je airco optimaal te laten werken. Dat kun je doen door een energiezuinig model te kopen maar ook door de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Plaats geen voorwerpen op de mobiele airco
  • Plaats de airco niet te dicht bij de muur
  • Gebruik een raamafdichtingsset zodat warme lucht buiten blijft
  • Koel de ruimte met zonweringen

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer