Beste mondwater 2023. 5x de beste mondwaters

Laatste ge-update in door Eva

Sinds de uitvinding van de tandenborstel, zijn er enorm veel mogelijkheden bijgekomen om je gebit te verzorgen. Daaronder valt ook mondwater, wat niet alleen bacteriën doodt, maar ook zorgt voor een heerlijke frisse adem. Mondwaters focussen zich vaak op een schoon gebit, frisse adem het verminderen van tandplak of andere zaken.

Aangezien we allemaal met een schoon gebit rond willen lopen, hebben we in deze review de beste mondwaters van 2023 voor je op een rij gezet. Daarbij hebben we gekeken naar de inhoud en of het fluoride, menthol en alcohol bevat. Natuurlijk hebben we ook naar de prijs gekeken. Uiteindelijk is de Oxyfresh Power Rinse mondwater als beste uit de test gekomen! In deze review vind je daarnaast ook nog vier uitstekende andere mondwaters!

Oxyfresh Power Rinse Mondwater Bekijk prijzen
Inhoud: 0,5 liter
Fluoride: Nee
Menthol: Nee
Alcoholvrij: Ja
Hierom zijn we fan:
Alcoholvrij – Ontstekingen – Speeksel stimulerend – Aanpak bij de bron
Let hierop:
Fluoride – Menthol

We beginnen deze review met het beste mondwater van 2022, namelijk de Oxyfresh Power Rinse. Bij het gebruiken van dit mondwater hebben we ervaren dat we geen droge mond kregen, vooral omdat het een alcoholvrij mondwater is. Dit zorgt ervoor dat je geen last hebt van:

 • Bijtend of prikkel gevoel
 • Een nare nasmaak
 • Het gevoel van een droge mond

Dit laatste aspect wordt nog eens versterkt door de speekselstimulerende werking van een aantal van de ingrediënten. Dit is ook een stuk beter voor de mondflora, aangezien een droge mond kan zorgen voor meer bacteriën.

Hoewel we dit natuurlijk niet zelf kunnen testen, geeft Oxyfresh aan dat de problemen bij de bron worden aangepakt. Dat heeft vooral betrekking op een slechte adem. Bacteriën die langdurig in de mond blijven, kunnen zorgen voor een slechte adem. Door deze bacteriën in een vroeg stadium te doden, wordt een slechte adem voorkomen.

Een laatste voordeel waar we zeer over te spreken zijn, is de ontstekingen die voorkomen worden. Ontstoken tandvlees zorgt niet alleen voor moeite met eten, maar kan ook voor een slechte adem zorgen. Door dit tegen te gaan, voorkom je moeite met eten en een slechte adem.

De verbeterpunten

Er zijn wel een tweetal verbeterpunten in vergelijking met de andere mondwaters in deze review. Allereerst is dat het fluoride dat ontbreekt. Fluoride zorgt er namelijk voor dat je tanden steviger worden en ze beschermd worden tegen zuur. Dit voorkomt dat bacteriën de tanden kunnen aantasten.

Daarnaast ontbreekt ook de menthol, wat vergelijkbaar is met de frisse adem die je krijgt van tandpasta. Hoewel het mondwater je wel helpt om je tanden te reinigen, krijg je hier niet direct een frisse adem van. We hebben in deze review wel een aantal mondwaters opgenomen die wél menthol hebben gebruikt voor een frisse adem, zoals Listerine!

Het beste mondwater van 2022, doordat het mondwater de problemen bij de bron aanpakt!

Verkrijgbaar bij:
Vitis Orthodontic Mondspoelmiddel Bekijk prijzen
Inhoud: 0,5 liter
Fluoride: Ja
Menthol: Nee
Alcoholvrij: Ja
Hierom zijn we fan:
Fluoride – Alcoholvrij – Maatbeker – Prijs
Let hierop:
Menthol - Waterstofperoxide

In tegenstelling tot het hierboven genoemde mondwater, is het Vitis Orthodontic mondwater wel in het bezit van fluoride. Hierdoor worden je tanden veel beter beschermd. Fluoride heeft over het algemeen een drietal voordelen:

 • Versterken van het tandglazuur
 • Zorgt voor gezond tandvlees
 • Vermindert vorming tandplak
 • Voorkomt slechte adem

Daarnaast krijg je bij deze fles mondwater ook een maatbeker. Zo hoef je geen slok uit de fles te nemen of een lepel te gebruiken. Je kunt eenvoudig het kleine maatbekertje gebruiken, waarna je deze eenvoudig weer op de dop van de fles zet. Hierdoor raak je deze ook niet kwijt.

Vergelijken we dit mondwater met de concurrentie, dan is de prijs een stuk voordeliger. Hoewel het niet de goedkoopste variant is, dat is namelijk de Dontodent mondspoeling, zien we dat het alsnog een zeer goedkope variant is. Hiermee onderscheidt het zich van de concurrenten.

Beste mondwater zonder alcohol

Kijken we naar de ingrediënten, dan missen we drie verschillende ingrediënten. Het ontbreken van de een is voordelig, het ontbreken van de ander is nadelig. Als eerste heeft Vitis geen alcohol gebruikt, waardoor je ook geen last hebt van een prikkend gevoel in de mond. Dit is zeer voordelig.

Een tweede missend ingrediënt is de menthol. Doordat dit ingrediënt ontbreekt, krijg je van het gebruik van dit mondwater geen frissere adem. Hiervoor moet je dus tandpasta gebruiken om dit frisse gevoel te krijgen. De menthol zorgt er daarnaast voor dat je minder last krijgt van een slechte adem.

Ook zien we dat er geen waterstofperoxide in het mondwater zit. Hoewel dit ontsmettend werkt en het infecties in de mond en keel kan voorkomen, moet je er wel rekening mee houden dat het schade aan kleding kan veroorzaken. Zorgt er daarom voor dat je niet knoeit.

Het best geteste mondwater van 2022 vanwege het fluoride, de meegeleverde maatbeker en de scherpe prijs!

Verkrijgbaar bij:
Listerine Bekijk prijzen
Inhoud: 0,5 liter per fles
Fluoride: Nee
Menthol: Ja
Alcoholvrij: Nee
Hierom zijn we fan:
Two pack – Tandsteen – Maatbeker – Bekend merk
Let hierop:
Alcoholvrij – Fluoride

Heb je last van tandsteen, dan is Listerine het beste mondwater dat je kunt gebruiken. Tandsteen zorgt niet alleen voor meer bacteriën die kunnen blijven plakken achter de tanden, maar zorgt er ook voor dat je regelmatig langs de mondhygiëniste moet. En iedereen die er weleens geweest is, weet hoe vervelend dit is!

Daarnaast krijg je hier ook twee flessen mondwater voor de prijs van één. Hierdoor is de prijs ook direct een stuk voordeliger. Hierdoor zitten zij ook direct bij de goedkopere mondwaters in deze review, wat ook de reden is dat we deze in de review hebben opgenomen.

Doordat Listerine een bekend merk is, kun je ook nog kiezen uit allerlei andere varianten. Zo kun je kiezen voor:

 • Listerine Nightly Reset
 • Listerine Anti Cariës
 • Listerine Coolmint
 • En nog vele andere

Bij al deze Listerine flessen krijg je een maatbeker mee. Deze gebruik je om de hoeveelheid mondwater af te meten. Let er daarbij wel op dat het merk aangeeft dat je het mondwater niet kunt doorslikken. Dit kan namelijk problemen veroorzaken met de maag.

Niet alcoholvrij

In tegenstelling tot de andere mondwaters in deze review, heeft Listerine wél alcohol in het mondwater zitten. Het grote nadeel hiervan is dat je er een droge mond van kunt krijgen. Daarnaast kan het ook de gezondheid van de mondflora aantasten, vooral omdat het ook goede bacteriën kan doden.

Helaas missen we ook fluoride bij dit mondwater. Hierdoor profiteer je minder van het herstellend vermogen van de tanden. Fluoride zorgt namelijk voor sterkere tanden én dat ze beschermd worden tegen zuur, bijvoorbeeld bij het eten van een appel. Om dit te compenseren, adviseren we om te poetsen met een elektrische tandenborstel.

Het beste mondwater tegen tandsteen, vanwege de aanwezigheid van etherische oliën en een zinkformule!

Verkrijgbaar bij:
Atemfrisch Mondwater Bekijk prijzen
Inhoud: 0,5 liter
Fluoride: Nee
Menthol: Nee
Alcoholvrij: Ja
Hierom zijn we fan:
Speekselklieren – Actieve zuurstof wetenschap – Alcoholvrij – Slechte adem
Let hierop:
Maatbeker – Menthol

Heb je last van een slechte adem, dan moet je het Atemfrisch mondwater hebben. Dit komt door een aantal belangrijke factoren, waaronder:

 • Het activeren van de speekselklieren
 • De actieve zuurstof wetenschap
 • Het alcoholvrij aspect

Laten we beginnen met de actieve zuurstof wetenschap die gebruikt is. Normaal gesproken krijg je een slechte adem door bacteriën die in je mond leven. Deze bacteriën leven een stuk beter als er weinig zuurstof en speeksel in de mond is.

De actieve zuurstof technologie zorgt ervoor dat er méér zuurstof in de mond komt én dat er meer speeksel wordt geproduceerd. Beide aspecten zorgen ervoor dat bacteriën minder kans hebben om in de mond te overleven, waardoor je ook minder last hebt van een slechte adem.

Aangezien Atemfrisch geen gebruik maakt van menthol in het mondwater, adviseren we om tandpasta met menthol te gebruiken. In dat geval profiteer je namelijk van het dodende aspect van de bacteriën én heb je een frisse adem na het poetsen van je tanden.

De verbeterpunten

Ten opzichte van de andere mondwaters zien we dat er een maatbeker op de dop ontbreekt. Hierdoor kun je een stuk lastiger inschatten hoeveel mondwater je moet gebruiken. We zouden dan ook niet adviseren om uit de fles te drinken. Kies daarom voor een lepel of klein glas om niet te veel mondwater te gebruiken.

We willen daarbij als grote voordeel nog wel even vermelden dat Atemfrisch geen alcohol heeft gebruikt om de mond te reinigen. Hierdoor wordt de gezondheid van de mond beter behouden en krijg je geen last van een droge mond.

Mondwater dat door de actieve zuurstof wetenschap uitstekend werkt tegen een slechte adem!

Verkrijgbaar bij:
Dontodent Mondspoeling gevoelig voor gevoelige tanden Bekijk prijzen
Inhoud: 0,5 liter
Fluoride: Ja
Menthol: Ja
Alcoholvrij: Ja
Hierom zijn we fan:
Alcoholvrij – Fluoride – Menthol – Prijs
Let hierop:
Aparte maatbeker – Handleiding

En als laatste mondwater in deze review hebben we nog Dontodent! Als enige mondwater in deze review beschikken zijn over drie belangrijke kenmerken:

 • Alcoholvrij
 • Mét fluoride
 • Mét menthol

Dit alles zorgt ervoor dat de goede mondspoeling extreem goed werkt tegen gevoelige tanden. Hiervoor heb je niet direct specifieke tandpasta nodig om dit probleem aan te pakken. Het alcoholvrije aspect zorgt voor een minder droge mond, terwijl je door de fluoride sterkere tanden krijgt.

Naast dat je minder last krijgt van je tanden, zorgt menthol er ook voor dat je een frisse adem krijgt. Hierdoor kun je er ook voor kiezen om náást het twee keer per dag je tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel, na de lunch ook nog eens je mond te spoelen. Hierdoor blijft je gebit fris!

Als laatste grote voordeel willen we nog de prijs van het mondwater vermelden. Het is namelijk de goedkoopste fles mondwater die je kunt krijgen. In sommige gevallen betaal je voor het mondwater zelfs het dubbele, wat dit een zeer interessante aankoop maakt.

De verbeterpunten

Toch hebben we niet alleen maar pluspunten bij deze fles mondwater. Een nadeel is namelijk dat je geen aparte maatbeker krijgt meegeleverd. Je moet hiervoor de dop van de fles gebruiken. We hebben verschillende keren gehad dat er nog een beetje mondwater in de maatbeker zat, waardoor dit op de tafel terecht kwam.

Een tweede punt van aandacht is de Duitse handleiding die je krijgt. Hoewel het niet heel moeilijk is om het mondwater te gebruiken, moet je wel met een aantal aspecten rekening houden. Zo adviseren ze om maximaal 4 keer per dag je mond te spoelen en het mondwater niet in te slikken! 

Voor mensen met gevoelige tanden is dit het beste mondwater van 2022!

Verkrijgbaar bij:
Product Inhoud Alcoholvrij Fluoride Menthol
Oxyfresh Power Rinse Mondwater Oxyfresh Power Rinse Mondwater
Beste koop
0,5 liter Bekijk prijzen
Vitis Orthodontic Mondspoelmiddel Vitis Orthodontic Mondspoelmiddel
Best geteste
0,5 liter Bekijk prijzen
Listerine Listerine
Beste mondwater tegen tandsteen
0,5 liter per fles Bekijk prijzen
Atemfrisch Mondwater Atemfrisch Mondwater
Beste mondwater tegen slechte adem
0,5 liter Bekijk prijzen
Dontodent Mondspoeling gevoelig voor gevoelige tanden Dontodent Mondspoeling gevoelig voor gevoelige tanden
Beste mondwater
0,5 liter Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.