Beste motor navigatie 2023. 5x navigatie voor de motor

Laatste ge-update in door Stijn

Een motor navigatiesysteem zorgt er niet alleen voor dat je de mooiste routes kunt rijden, maar helpt je bij onoverzichtelijke punten ook om beter de bochten in te schatten. Zeker in de bergen is dit van groot belang. In deze review hebben we daarom de beste motornavigatie van 2023 op een rij gezet, zodat je niet alleen de juiste weg volgt, maar ook veilig op pad gaat!

We hebben de systemen daarbij vergeleken op basis van het schermdiagonaal, opslagcapaciteit, flitspaalverklikker en natuurlijk de prijs. Daar is de TomTom Rider 500 als beste motornavigatie van 2023 uit gekomen. Toch zijn we ook zeer te spreken over de andere navigatiesystemen die we getest hebben. Hieronder lees je ons oordeel!

Best geteste motor navigatie
Garmin Zūmo XT
Bol.com
Garmin Zūmo XT
Beste motor navigatie West Europa
Garmin Zūmo 394 LMT-S
Coolblue
Garmin Zūmo 394 LMT-S
Beste motor navigatie 4,3 Inch
Garmin Zūmo 396 LMT-S
Coolblue
Garmin Zūmo 396 LMT-S
Beste motor navigatie 5 Inch
Zūmo 595 LM
Bol.com
Zūmo 595 LM
TomTom Rider 500 Europa Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 4,3 inch
Opslagcapaciteit: 16 GB
Meegeleverde kaarten: Europa - West-Europa
Hierom zijn we fan:
Anti reflecterend scherm - Accuduur - Stembediening - Flitspalen
Let hierop:
Schermdiagonaal - Kaartmateriaal uitbreidbaar

Eigenlijk waren we het er allemaal wel over eens, deze TomTom Rider 500 is de beste motornavigatie van 2022. Dit komt allereerst door het anti reflecterend scherm dat gebruikt is. We hebben daarbij de motornavigatie op verschillende manieren in de zon gehouden, maar konden telkens nog voldoende zien om de weg te kunnen volgen.

Toch hebben we qua scherm ook direct een klein nadeel te vermelden. Vergelijken we dit bijvoorbeeld met de andere bekende merken, dan zien we dat het 4,3 inch scherm aan de kleine kant is. Dit scherm kun je vergelijken met andere elektronica, waaronder mobiele telefoons. Hierdoor staat er minder informatie op het scherm weergegeven en is het scherm in zijn algemeenheid wat kleiner.

Beste motornavigatie

Bij het gebruiken van de motornavigatie zijn ons een aantal dingen opgevallen. Allereerst is dat de accuduur. Zelfs als je het navigatiesysteem niet op de accu van de motor aansluit, heb je nog steeds de mogelijkheid om ongeveer 6 uur te rijden. Dit is vooral makkelijk als je het navigatiesysteem op meerdere motoren gebruikt.

Daarnaast is de stembediening erg fijn. Je kunt namelijk je handen aan het stuur en je blik op de weg gericht houden terwijl je de route aanpast. Dit is een stuk veiliger, aangezien je minder snel afgeleid raakt. Ook ben je daardoor niet afhankelijk van het reageren van het Touch screen scherm.

Het laatste grote voordeel dat ons is opgevallen, is de flitspaalverklikker. Op die manier wordt je op de hoogte gehouden van vaste flitspalen en trajectcontroles. Let er wel op dat je dus niet op de hoogte gehouden wordt van:

 • Mobiele flitspalen
 • Flitspalen in Oostenrijk
 • Flitspalen in Zwitserland

Kaartmateriaal

Ondanks dat je gratis kaartupdates krijgt van vrijwel alle landen in Europa, is het kaartmateriaal niet uitbreidbaar. Ben je bijvoorbeeld op vakantie in Azië en wil je daar je motornavigatie gebruiken om te navigeren, dan is dat niet mogelijk.

De kaarten zijn standaard niet geïnstalleerd en je kunt deze er ook niet opzetten. Dit is wel een nadeel ten opzichte van andere navigatiesystemen. Toch kun je wel TomTom Mydrive gebruiken om een route te plannen en deze te uploaden. Dat is voor veel TomTom gebruikers een van de grote voordelen.

De beste motornavigatie van 2022 vanwege het scherm, de flitspaalverklikker en de lange accuduur!

Garmin Zūmo XT Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 5,5 inch
Opslagcapaciteit: 32 GB
Meegeleverde kaarten: Europe - West-Europa
Hierom zijn we fan:
Scherm - Gratis kaartupdates - Off road wegenkaart - Kaartmateriaal uitbreidbaar
Let hierop:
Verwisselbare accu - Stevige regenbui

Bij het bekijken van de verschillende motornavigatie systemen, is deze Garmin Zumo XT als beste uit de test gekomen. Dit komt allereerst door het scherm, dat wat ons betreft verschillende grote voordelen heeft:

 • Anti reflecterend
 • Groot scherm van 5,5 inch
 • Touch screen scherm dat werkt met handschoenen
 • Ingebouwde luidsprekers

Helaas zien we wel dat het scherm niet bestand is tegen een stevige regenbui. In dat geval adviseren we om een beschermhoes te kopen, zodat je navigatiesysteem ook tijdens flinke regenbuien voldoende beschermd is en niet kapot gaat.

Kaarten

Als we kijken naar de kaarten, dan zijn er een aantal dingen die we willen benoemen. Allereerst krijg je bij Garmin levenslang gratis kaartupdates, zodat je altijd voorzien bent van de meest actuele informatie. Daarbij heeft Garmin ook de Adventurous routing optie, waardoor je simpele ritten omtovert tot een spannende route!

Ook is er een geïnstalleerde off road wegenkaart door heel Europa. Hoewel lang niet elke motor geschikt is voor het rijden op off road wegen, is het wel handig als je motor hier wel geschikt voor is. Dit is namelijk een garantie voor avontuurlijke routes, zowel in Nederland als in de rest van Europa.

Tot slot zien we nog dat je het kaartmateriaal ook nog kunt uitbreiden. Hoewel er standaard kaartdekking van Europa en West-Europa is, kun je deze ook uitbreiden naar bijvoorbeeld Azië. Dit doe je door gpx-bestanden van routes te uploaden of door gpx bestanden van andere rijders over te nemen. Ben je op zoek naar een aantal mooie routes in Nederland, dan hebben we hier wat mooie tips!

De accu

Kies je ervoor om deze Garmin motornavigatie niet aan te sluiten op je accu, dan kan deze ongeveer 6 uur mee. Helaas hebben we wel gezien dat je de accu niet kunt vervangen. Is je accu dus kapot, dan moet je direct een nieuw apparaat aanschaffen. Dit is in vergelijking met andere motornavigatiesystemen wel een nadeel.

De beste geteste motornavigatie van 2022 vanwege de kaartupdates en het grote 5,5 inch scherm!

Garmin Zūmo 394 LMT-S Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 4,3 inch
Opslagcapaciteit: 0 GB
Meegeleverde kaarten: West-Europa
Hierom zijn we fan:
Prijs - Gratis kaartupdates - Nuttige plaatsen functie - Waterdicht
Let hierop:
Batterijduur - Glanzende scherm

Ga je niet verder dan West-Europa op vakantie met de motor? Dan is de Garmin Zumo 346 LMT-S het navigatiesysteem dat je moet hebben. Met een kaartdekking door heel West-Europa én een zeer scherpe prijs, is dit het navigatiesysteem dat je moet hebben. Vergelijken we dit namelijk met de meeste motornavigatie, dan is deze een stuk goedkoper!

Het gebruik

We hebben het navigatiesysteem voor verschillende routes gebruikt, waarbij ons vooral de zogenaamde nuttige plaatsen functie is opgevallen. Hierdoor hoef je niet meer op zoek naar deze plaatsen, maar staan ze weergegeven op de kaart. Daarbij moet je denken aan:

 • Toiletten
 • Restaurants
 • Tankstations

Hoewel de gratis kaartupdates bij vrijwel alle navigatiesystemen van toepassing zijn, willen we dit nog wel even vermelden. Bij het aflezen van de route hebben we daarbij wel wat problemen ervaren. Dat komt omdat er gebruik is gemaakt van een glanzend scherm. Hierdoor lees je minder gemakkelijker de route af als de zon op het scherm schijnt.

Wil je het kaartmateriaal uitbreiden, dan is de motornavigatie voorzien van een geheugenkaartlezer. Door een GPX bestand op een Micro SD kaart te zetten, kun je deze via de geheugenkaartlezer toch op deze Garmin Zumo gaan rijden. Afhankelijk van de grootte van je Micro SD kaart kun je verschillende eigen routes rijden!

Waterdicht ontwerp

Het waterdichte ontwerp zorgt ervoor dat zelfs de meest avontuurlijke motorrijder van deze navigatie gebruik kan maken. Door de IPX7 certificering kun je de motornavigatie zelfs een half uur tot 1 meter onderdompelen in water, zonder dat deze beschadigd raakt. Dit is vergelijkbaar met de IP-certificering die bij alle elektronica gebruikt wordt.

Helaas is de batterijduur met maar 4 uur wel minder lang dan bij de hierboven genoemde Garmin XT of de TomTom Rider. Ga je langere ritten maken, dan moet je de navigatie dus wel op de accu van je motor aansluiten om te voorkomen dat de accu halverwege leeg is.

De beste motornavigatie voor West-Europa vanwege het waterbestendige karakter en de nuttige plaatsen functie!

Garmin Zūmo 396 LMT-S Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 4,3 inch
Opslagcapaciteit: 0 GB
Meegeleverde kaarten: Europa - West-Europa
Hierom zijn we fan:
Nuttige plaatsen functie - Kaartmateriaal uitbreiden - Gesproken aanwijzingen - Rijbaanbegeleiding
Let hierop:
Glanzend scherm - Batterijduur

Evenals de hierboven genoemde Garmin Zumo 346 LMT-S, beschikt ook deze Garmin Zumo 396 LMT-S over een nuttige plaatsen functie. Zoals we hierboven al hebben kunnen zien, kun je hiermee plaatsen op de navigatie zien, zoals tankstations bijvoorbeeld.

De aanwijzingen

Bij het gebruiken van het navigatiesysteem zien we de verschillende aanwijzingen die we krijgen als groot voordeel. Dit is allereerst het feit dat je gesproken aanwijzingen krijgt. Dit is vooral erg interessant als je ook een headset hebt die je op het navigatiesysteem kunt aansluiten.

Hierdoor hoef je niet op je systeem te kijken om te zien waar je naartoe moet. Je krijgt onder meer ondersteuning en waarschuwingen voor:

 • Bochten
 • Wegwerkzaamheden
 • Files

Daarnaast is ook de rijbaanbegeleiding een groot voordeel. Je wordt tijdens het rijden namelijk geholpen om de juiste rijbaan te kiezen. Hierdoor kun je op tijd voorsorteren en mis je nooit een volgende afslag, zeker als de afslagen elkaar in rap tempo opvolgen of als je in de stad gaat rijden.

Kies je er alsnog voor om wel op je navigatiesysteem te kijken waar je naartoe moet, dan moet je er wel rekening mee houden dat er sprake is van een glanzend scherm. Zeker als de felle zon op het scherm staat, dan kan dit ervoor zorgen dat de aanwijzingen moeilijker zichtbaar zijn. Hier moet je dus wel rekening mee houden.

Batterijduur

De batterijduur van deze Garmin navigatie is een van de nadelen waar je rekening mee moet houden. Sluit je deze namelijk niet aan op de accu, dan gaat deze maar vier uur mee. Kies je ervoor om de elektronica in de auto aan te sluiten met een usb kabel, dan heb je hier natuurlijk geen last van.

De beste motornavigatie met 4,3 inch scherm, waarbij je profiteert van rijbaanbegeleiding en gesproken aanwijzingen.

Zūmo 595 LM Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 5 inch
Opslagcapaciteit: 6 GB
Meegeleverde kaarten: Europa
Hierom zijn we fan:
Groot scherm - Verkeersinformatie - Handsfree bellen - 16 GB geheugen
Let hierop:
Prijs - Spraakbesturing

De Garmin Zumo 595LM is wat ons betreft de beste navigatie met 5 inch scherm. Dit grote scherm zorgt ervoor dat je veel informatie beschikbaar hebt op het scherm, waarbij je moet denken aan:

 • Notificaties
 • Snelheid
 • Route informatie
 • Verwachte aankomsttijd

Vooral wat betreft de verkeersinformatie is dat een groot voordeel. Je krijgt daarbij precies te zien wat de situatie in het verkeer is, waarbij je informatie krijgt over eventuele vertragingen, wegwerkzaamheden of ongelukken die er gebeurt zijn. Kortom, alle informatie is beschikbaar.

Aansluiting met telefoon

Je kunt door de aansluiting met je telefoon niet alleen routes delen met je vrienden, maar ook gebruik maken van de real-time updates. Dit zorgt er tevens voor dat je ook handsfree kunt bellen en dat je notificaties via je telefoon kunt ontvangen. Daarnaast is het zelfs mogelijk om handsfree te bellen, maar hier moet je wel mee opletten.

Ondanks dat mogelijkheid om te connecten met je mobiele telefoon, is het niet mogelijk om het navigatiesysteem met je stem te besturen. Je moet dus altijd gebruik maken van het Touch screen, waarbij we zouden adviseren om dit alleen te doen als je stil staat. Tijdens het rijden adviseren we om niet met het Touch screen aan de gang te gaan.

16 GB opslag

Voor het tijdelijk opslaan van gegevens wordt er bij deze Garmin Zumo 595LM gebruik gemaakt van 16 GB opslaggeheugen. Hierdoor kun je niet alleen een leuke route opslaan op je apparaat, maar wordt dit ook gebruikt om verkeersinformatie op de route op te slaan. Dit is vergelijkbaar met het TomTom navigatiesysteem.

Zelf routes maken is mogelijk via de Adventurous routing optie. Toch moeten we wel benadrukken dat de prijs van dit navigatiesysteem een stuk hoger ligt dan bij de concurrenten. Het is daarmee het duurste navigatiesysteem dat we in deze review hebben opgenomen.

Het beste navigatiesysteem met 5 inch scherm, 16 GB opslagruimte en de aansluiting met je mobiele telefoon!

Verkrijgbaar bij:
Laatste prijs-update: zondag 26 maart 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.