Beste motorhelm 2022

Laatste ge-update in door Jan Minno

Vanaf 2023 is het in Nederland verplicht om een helm te dragen op een snorscooter of snorfiets, oftewel een tweewieler met een blauw kenteken. Motorrijders hebben deze verplichting al langer, en kennen het belang van een goede motorhelm. Deze zorgt er immers voor dat bij een onverhoopt ongeval je hoofd goed beschermd blijft.

Er zijn verschillende soorten motorhelmen, allen met hun eigen voor- en nadelen. De meest verkochte en populairste motorhelmen zijn de integraalhelmen, maar er zijn ook jethelmen en systeemhelmen. Wij hebben al deze verschillende soorten motorhelmen voor je getest. De resultaten, een overzicht van de beste motorhelmen, vind je in onderstaand artikel.

De best geteste motorhelm met een vriendelijke prijs is de Vito Integraal. Maar er zijn meer goede opties, en onderstaande motorhelmen hebben allemaal met glans onze tests doorstaan.

Vito Integraal Bekijk prijzen
Type helm: Integraal
Gewicht: 950 gram
Geschikt voor brildragers: Nee
Zonnevizier: Nee
Hierom zijn we fan:
Lichte helm die makkelijk op- en afgaat, waardoor hij perfect is voor dagelijks gebruik
Fraai uiterlijk met moderne strakke lijnen, waardoor je met deze helm een goed figuur slaat
Dankzij de scherpe prijs is de helm ook voor motorrijders met een kleinere beurs beschikbaar
De helm komt met een eigen helmzak, zodat je deze makkelijk ergens op kunt bergen en bewaren
Let hierop:
Dit is niet een erg stille helm bij hoge snelheden, wat zeker bij langere afstanden op de snelweg wat kan gaan irriteren
Geen zonnevizier en ook geen pinlock om deze nog te plaatsen, wat niet ideaal is op zonnige dagen

Een fijn instapmodel, zo laat de Vito Integraal zich het best omschrijven. Ik was alvast blij verrast door de lage prijs waarmee deze werd aangeboden. Natuurlijk is de Vito niet zo compleet als pak hem beet de SHARK SPARTAN RS, maar daar is de prijs dan ook naar.

Makkelijk in gebruik

Wat direct opvalt aan de Vito Integraalhelm, is dat hij zo lekker zit. Door de goede pasvorm zit het ding in no-time op je hoofd, en dan ziet de helm er ook nog eens pico bello uit. De Vito weegt bovendien nog geen kilo, waarmee hij nadrukkelijk lichter is dan enkele andere helmen in deze toplijst.

Een paar minpuntjes

Sportieve rijders zullen er wel achter komen dat de Vito niet de allerstilste motorhelm is zodra je de gashendel stevig opentrekt. Ook kan er geen tweede, interne zonnevizier worden geplaatst. Dat terwijl zonlicht bij het rijden best wel vervelend kan zijn. In de auto draag ik daarom op zonnige dagen altijd een zonnebril, en op de fiets een fietsbril. Ondanks dit alles mag de Vito, zeker voor die prijs, toch onder de beste helmen worden geschaard.

Een buitenkansje voor deze prijs!

Verkrijgbaar bij:
VINZ Kennet Bekijk prijzen
Type helm: Integraal
Gewicht: 1500 gram
Geschikt voor brildragers: Ja
Zonnevizier: Ja
Hierom zijn we fan:
Een groot vizier, zodat je een breed gezichtsveld hebt en de omgeving goed kan overzien
Intern zonnevizier, zodat je deze tijdens zonnige dagen dicht kunt klappen wat je comfort en veiligheid ten goede komt
Goed werkend ventilatiesysteem, zodat je hoofd in deze helm niet snel oververhit raakt
Extra’s als een helmzak en een zachte, wasbare binnenvoering maken de helm zeer compleet
Let hierop:
Beide vizieren zijn niet ontspiegeld, waardoor brildragers hun eigen bril in het vizier kunnen opmerken
De helm valt wat klein, dus een groter formaat nemen kan zich uitbetalen

De VINZ Kennet is een topproduct voor een zeer goede prijs. In vergelijking met de Vito Integraal heeft deze helm een intern geïntegreerd zonnevizier, zodat een laagstaande zon je niet meer hoeft te verblinden. Het Quick Release Visor System laat je bovendien snel van vizier wisselen bij veranderende (weers)omstandigheden.

Hollandse glorie

Wat niet iedereen weet, is dat VINZ een Nederlands merk is, dat in rap tempo Europa aan het veroveren is met haar uitstekende, betaalbare motorhelmen. Onder de goedkopere helmen behoort de Kennet daarbij tot de beste motorhelmen van dit merk.

Veel extra’s

Ondanks de scherpe prijs heeft VINZ niet vergeten de nodige extra’s in de motorhelm te stoppen. Zo vind je in de helm een zachte binnenvoering, die je uit de helm kunt halen om te wassen. De uitstekende ventilatie middels het ingebouwde ventilatiesysteem zorgt ervoor dat je de VINZ motorhelmen bovendien langdurig gebruiken kunt. Oftewel: de motor-navigatie aan en karren maar!

Deze geweldige integraalhelm is een sterk staaltje Dutch design!

Verkrijgbaar bij:
VINZ Santiago Bekijk prijzen
Type helm: Systeem
Gewicht: 1730 gram
Geschikt voor brildragers: Ja
Zonnevizier: Ja
Hierom zijn we fan:
De helm heeft een uitsparing voor brilpootjes, zodat de Santiago ideaal is voor brildragers
Opklapbaar kinstuk, zodat je deze gemakkelijk even omhoog kunt doen om met iemand te praten
Er is ruimte in de Santiago gelaten voor een bluetooth communicatieset, zodat je onderweg handsfree je belletjes kan plegen
Ingebouwd zonnevizier, zodat je geen last hebt van een felle en/of lage zon
Let hierop:
De helm kan wat klein vallen, dus het is misschien verstandig om een maat groter te bestellen
De Santiago maakt bij hogere snelheden soms een wat fluitend geluid, en is dus niet geheel geluidsdicht

Ook van VINZ is de VINZ Santiago. In tegenstelling tot de VINZ Kennet is dit echter een systeemhelm. Een systeemhelm verschilt in die zin van een integraalhelm, dat de eerste een opklapbaar kinstuk heeft. Dit is erg handig als je onderweg even met iemand moet praten. De Santiago is volgens ons de beste systeemhelm die we op ons hoofd hebben gehad.

De gebruikelijke VINZ extra’s

De Santiago heeft veel van dezelfde voordelen als de Kennet. Ook in de Santiago vind je weer een zonnevizier, zodat je geen last zult hebben van de zon. Ook het ingebouwde ventilatiesysteem ontbreekt niet. Bovendien heeft VINZ in deze helm ruimte gelaten voor een communicatieset, zodat je onderweg gewoon bereikbaar bent en je belletjes kan plegen. Door al deze voordelen is ook deze Vinz weer ideaal voor lange ritten.

De maat van de Santiago

Voor de beste helm komt de maat altijd heel precies, zeker als je een bril draagt. Bij mij viel de Santiago goed over mijn hoofd, maar ik heb elders wel gelezen dat deze motorhelm volgens sommigen wat aan de kleine kant is. Je kunt er dus voor kiezen om een maatje groter te nemen.

Een ideale motorhelm als je een bril draagt!

Verkrijgbaar bij:
SHARK SPARTAN RS Bekijk prijzen
Type helm: Integraal
Gewicht: 1350 gram
Geschikt voor brildragers: Ja
Zonnevizier: Ja
Hierom zijn we fan:
Fantastisch design, zodat je met een extreem stoere helm op je motor zit
Een veilige dubbel D ringsluiting, waardoor je deze motorhelm zelfs op het circuit kunt dragen
Door het vergrendelingssysteem zit het vizier goed vast, ook bij (zeer) hoge snelheden
Geschikt voor brildragers dankzij uitsparingen bij de slapen
Let hierop:
Dit model is niet getest in een windtunnel, maar met eigen software van de producent
Voor de Shark moet je stevig in je buidel tasten, en de helm is daardoor minder geschikt als instapmodel

Een helm voor echte motorrijders, dat is de SHARK SPARTAN RS. De helm is gemaakt van duurzaam carbon, waardoor de helm extra lang meegaat. Voor de prijs mag je dat overigens ook wel verwachten, want deze is nadrukkelijk hoger dan bijvoorbeeld die van de VINZ Santiago.

Racen op het circuit…

De Shark is dan ook niet zomaar een doorsnee helm. Hij is geschikt voor racen op een circuit, en biedt ook op hoge snelheden goede bescherming aan de drager. De zogenaamde dubbel D sluitingen dragen hier ook aan bij: een extra veilige sluiting die ook goed blijft zitten als de gashendel helemaal tot het einde toe wordt opengedraaid. De speciale wangkussens in de helm zijn makkelijk te verwijderen, mocht het onverhoopt toch fout gaan en je de bocht uitvliegen.

…maar ook toeren op de weg

De Shark is niet slechts bedoeld om tijdens het sporten te gebruiken. Door de constante luchtstroom blijft de helm ook over langere afstanden op de autoweg lekker koel. Aangezien de meeste coureurs hun motorhelmen langdurig gebruiken willen, komt dit goed uit. Op vakantie naar het buitenland of lekker een weekendje naar Center Parcs, de Shark staat zijn mannetje.

Een carbon staaltje krachtpatserij voor echte motormuizen!

Verkrijgbaar bij:
VINZ Sole Bekijk prijzen
Type helm: Jet
Gewicht: 990 gram
Geschikt voor brildragers: Ja
Zonnevizier: Nee
Hierom zijn we fan:
Zeer compact en licht, en daardoor een ideale helm voor op de scooter of brommer
Een jethelm geeft je meer vrijheid en een beter zicht
Het vizier van de Sole is prima, zodat je goed bestand bent tegen bijvoorbeeld vochtige omstandigheden op de weg
Zeer schappelijk geprijsd, zodat je voor de VINZ Sole niet al te diep in de buidel hoeft te tasten
Let hierop:
Een jethelm is door haar openheid over het algemeen wat minder veilig dan een integraal- of systeemhelm
Neem als vaker bij de helmen van VINZ liever een maatje meer, want de helmen willen nog wel eens klein uitvallen

De meeste helmen, zoals de VINZ Kennet, zijn integraalhelmen. Het broertje VINZ Sole is echter een jethelm. Jethelmen zijn helmen die het gezicht vrij laten, zodat deze je meer ruimte geven om bijvoorbeeld te praten met degene die naast je rijdt. Vandaar dat jethelmen veelal op scooters en brommers worden gedragen, maar ook als je op de motor zit mag je een jethelm dragen.

Compact en licht

Het draagcomfort van een jethelm is door haar open karakter over het algemeen hoger. Door de compactheid van de helm past deze bovendien in het opbergvak van de meest scooters, naast je (fiets)slot. Handig natuurlijk dat je niet altijd je helm met je mee hoeft te zeulen! En als dat dan toch moet, dan is het goed te weten dat deze helm minder dan een kilo weegt.

Kies de juiste maat

Net als bij alle kleding, en laten we een helm daar ook maar onder scharen, is het kiezen van de juiste maat erg belangrijk. Zelf heb ik alle helmen met de maat M getest, waarbij ik soms vond dat de helm groot en dan weer klein uitviel. De helmen van VINZ vielen vaker klein dan groot uit, wees je hiervan bewust.

De beste jethelm om volop van je tochtjes te genieten!

Verkrijgbaar bij:
Product Type helm Gewicht Geschikt voor brildragers Zonnevizier
Vito Integraal Vito Integraal
Beste goedkope helm
Integraal 950 gram Bekijk prijzen
VINZ Kennet VINZ Kennet
Beste integrale helm
Integraal 1500 gram Bekijk prijzen
VINZ Santiago VINZ Santiago
Beste helm voor brildragers
Systeem 1730 gram Bekijk prijzen
SHARK SPARTAN RS SHARK SPARTAN RS
Beste carbon helm
Integraal 1350 gram Bekijk prijzen
VINZ Sole VINZ Sole
Beste jethelm
Jet 990 gram Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 3 februari 2023
Door:
Jan Minno

Jan Minno studeerde Geschiedenis in Groningen, waar hij tevens in de nabije toekomst hoopt te promoveren. Intussen schreef en publiceerde hij een biografie én een zestal romans, waarvoor hij in 2022 onder andere de Simke Kloostermanprijs ontving voor beste Friestalige jeugdroman. Daarnaast werkt Jan Minno aan een onderwijsprogramma voor basisscholen op het gebied van geschiedonderwijs.