Beste multimeter 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Stijn

Na het slapen sta je ‘s ochtends vol goede moed op om een vers bakje koffie te zetten met je koffiezetapparaat, om erachter te komen dat er geen leven meer in het ding zit. Natuurlijk.

Je plugt de stekker opnieuw in en geeft, als dat ook niet helpt, uit arren moede maar een klap op het apparaat. Wat zou er toch aan de hand zijn? Zo oud is de koffiezetter toch nog niet?

Een multimeter: je onderschat het altijd. Je apparaten weigeren altijd dienst wanneer je het niet verwacht.

Een goed voorbeeld van goedkoop is duurkoop, want nu moet je misschien een monteur laten komen om te kijken wat er precies aan de hand is. Om je dit jaar te voorzien van betrouwbare multimeters, hebben wij een aantal exemplaren voor je op een rijtje gezet.

Van de inbegrepen batterij tot het verlichte lcd scherm wij zijn het grootste fan van de Strex Digitale Multimeter. Lees snel waarom!

Strex Digitale Multimeter Bekijk bij Bol.com
Meetafwijking: DC 0,5% - AC 0,8%
Veiligheidsbescherming: Opberghoes - Bumper
Accesoires: Meetkabels - Krokodillenklemmen - Opberghoes
Hierom zijn we fan:
Stootrubber - Verlicht lcd scherm - Batterij inbegrepen - Accessoires
Let hierop:
Niet oplaadbaar - Categorie II

Laten we beginnen met de fysieke kenmerken van de beste multimeter van 2022. Dat is namelijk het stootrubber dat aan de buitenkant van de multimeter is aangebracht. We hebben de multimeter een aantal keer laten vallen, maar geen enkele beschadiging gezien. Daarnaast werkte deze ook nog goed.

Ook het verlichte LCD scherm hebben we als positief punt ervaren. Door de lichtblauwe achtergrond kun je goed zien wat de meter aangeeft. Ook als je buiten metingen doet, zien we dat het verlichte scherm in het zonlicht nog prima werkt. Dit is een groot voordeel.

Batterijen

Evenals de andere multimeters in deze review, werkt deze multimeter op losse batterijen. Dit heeft natuurlijk als grote voordeel dat je deze overal kunt gebruiken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de batterij. De batterijen worden daarnaast ook meegeleverd. Helaas zijn deze niet oplaadbaar, dus hier moet je rekening mee houden.

Naast de meegeleverde batterijen, zijn er ook klemmen meegeleverd die je kunt gebruiken met de multimeter zelf. Deze klemmen worden aangesloten op de multimeter en op de batterij die je wilt meten. Dit alles kun je eenvoudig opbergen in het etui dat wordt meegeleverd.

Categorie II veiligheid

Een punt van verbetering is dat het bij deze multimeter gaat om een Categorie II multimeter. We hebben namelijk verschillende andere multimeters getest die een categorie III veiligheid hebben, waardoor deze net wat meer mogelijkheden hebben. Met een categorie II multimeter heb je de mogelijkheid om:

 • Metingen van stekkerverbinding, zoals huishoudelijke apparaten
 • Metingen van lage spanning en stroom
 • Metingen van mobiele telefoons, zaklampen en elektronische apparatuur

De beste multimeter van 2022 door de categorie II veiligheid, de stootrand en het LCD scherm.

Verkrijgbaar bij:
JACKMEND Digitale Multimeter Bekijk bij Bol.com
Meetafwijking: Onbekend
Veiligheidsbescherming: Stootvast omhulsel
Accesoires: AAA-batterijen
Hierom zijn we fan:
Zaklamp - Uitklapbare stand - Categorie III veiligheid - Verlicht scherm
Let hierop:
Geen etui

De digitale multimeter van JACKMEND is de best geteste multimeter van 2022. Dit komt allereerst door de uitklapbare stand die je kunt gebruiken. Hierdoor kun je de multimeter eenvoudig neerzetten en hoef je deze niet in de hand te houden of op de grond te leggen. Door deze neer te zetten kun je ook gemakkelijker de waarden aflezen.

Doe het zelvers

Voor doe het zelvers is het een zeer geschikte digitale multimeter. Als Categorie III veiligheid multimeter heb je de mogelijkheid om elektrische installaties van gebouwen tot 400 Volt te meten. Deze kun je in sommige gevallen ook voor woningen en fornuizen met hoge vermogens gebruiken.

Let er daarbij wel op dat je deze multimeter niet kunt gebruiken om laagspanningsinstallaties of ondergrondse leidingen te meten. Hiervoor zijn er andere multimeters op de markt.

Een mooie extra feature van deze multimeter is dat deze aan de bovenkant een zaklamp heeft. Naast het verlichte scherm kun je dit uitstekend gebruiken als verlichting in het donker. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je 's avonds aan het werk bent of in vaak in donkere ruimtes werkt.

Helaas zien we wel dat er een etui ontbreekt waarin je de multimeter kunt opbergen. Dit is wel een nadeel ten opzichte van de concurrentie. Je moet dus opletten als je de multimeter in je gereedschapskist doet of als je deze meeneemt naar een klus.

Verschillende metingen

Met de JACKMEND multimeter heb je de mogelijkheid om verschillende metingen te voltooien:

 • AC DC Spanning meten
 • Continuïteit controleren
 • Weerstand meten tussen twee punten
 • Dioden testen door middel van een buzzer

Het is daarnaast ook mogelijk om wisselstroom te meten. Het verschil tussen gelijkstroom en wisselstroom is dat de spanning bij gelijkstroom constant is. Bij wisselstroom wisselt deze stroom continu tussen positieve spanning en negatieve spanning. Bij wisselstroom moet je denken aan een dynamo.

Voor de echte klussers is het een zeer handige multimeter met zaklamp die verschillende metingen kan uitvoeren!

Verkrijgbaar bij:
Fluke 115 Bekijk bij Coolblue
Meetafwijking: DC 1% - AC 1%
Veiligheidsbescherming: Stootvast omhulsel
Accesoires: Meetsnoeren
Hierom zijn we fan:
Compacte afmetingen - Waarschuwingssignaal - Digitale multimeter - Verlicht scherm
Let hierop:
Prijs - Geen etui

Deze Cat III Fluke 115 multimeter is de beste multimeter van het merk. Naast het stroom meten, kun je ook de weerstand meten, de frequentie meten en diode testen. Dit maakt het een van de beste multimeters van dit moment. Naast de verschillende metingen, zijn er nog verschillende andere voordelen.

Akoestisch waarschuwingssignaal

Bij deze Fluke 115 wordt er gebruikt gemaakt van een akoestisch waarschuwingssignaal. Dit is bijvoorbeeld bij de doorgang test. De meter geeft dan een pieptoon als er een gesloten stroomkring is vastgesteld. Dit voorkomt dat je continu op de multimeter moet kijken.

Naast het waarschuwingssignaal, kun je ook profiteren van het verlichte scherm. Hierdoor kun je veel beter de waarden van de meting aflezen. Doordat de schermverlichting fel is, kun je deze ook buiten tijdens het klussen en bij fel zonlicht gebruiken.

Analoge multimeters

Een groot voordeel van digitale multimeters is dat deze een stuk minder foutgevoelig zijn. Waar analoge multimeters een afwijking van ongeveer 3% kunnen hebben. Is dat bij digitale multimeters een stuk kleiner. Deze Fluke 115 heeft een afwijking bij gelijkstroom van ongeveer 0,5%.

Een nadeel van deze multimeter is wel de prijs. Vergelijken we deze namelijk met de andere multimeters op de markt én in deze review, dan behoort deze wel tot de top. Dit maakt de multimeter een stuk minder geschikt voor de doe het zelvers onder ons.

Compacte afmetingen

De compacte afmetingen van deze goede multimeter zorgen ervoor dat je ook op de kleinere plekken de multimeter gewoon kunt gebruiken én de gemeten waarden op de multimeter kunt aflezen. Laten we eens naar de afmetingen kijken:

 • Breedte: 8,5 centimeter
 • Diepte: 4,6 centimeter
 • Hoogte: 16,7 centimeter
 • Gewicht: 0,8 kilogram

Naast dat het apparaat compact is, wordt het ook geleverd in een klein etui. Deze kun je gebruiken om de multimeter veilig op te bergen. Ook als deze onverhoopt uit je gereedschapskist of uit de kast valt, hoef je je daarom geen zorgen te maken dat deze kapot is. Ook de stootbumper draagt hier natuurlijk aan bij.

De beste compacte multimeter van 2022 met akoestisch waarschuwingssignaal van Fluke!

Beha-Amprobe AM-520-EUR Bekijk bij Coolblue
Meetafwijking: DC 0,8% - AC 1%
Veiligheidsbescherming: Bumper
Accesoires: 9V batterijen - Meetsnoeren - Band
Hierom zijn we fan:
Temperatuur meten - Data hold functie - IPX2 certificering - Continuïteitstest
Let hierop:
Aanpasbare wijzerplaat - Prijs

Bij de Beha-Amprobe AM-520-EUR valt vooral de veelzijdigheid van het apparaat op. Je kunt er namelijk een grote verscheidenheid aan waarden mee meten. Naast dat je deze kunt gebruiken om stroom, weerstand en spanning te meten, kun je deze ook gebruiken voor:

 • Temperatuur
 • Capaciteit
 • Frequentie

Hiermee heeft het een groot voordeel dat je enorm veel verschillende metingen kunt uitvoeren, bijvoorbeeld ook voor apparaten met niet lineaire belastingen, zoals computers. Heb je deze tests eenmaal uitgevoerd, dan kun je de Data Hold functionaliteit gebruiken. Hierdoor blijft de data behouden, ook als de verbinding tussen de meetnaalden en materialen is verbroken.

Continuïteitstest & Temperatuur meten

Zoals we hierboven al aangaven, is het apparaat ook geschikt om bijvoorbeeld de temperatuur te meten. Dit kan het van -40 tot maar liefst 1000 graden Celcius. Ook dit is in aspect dat de andere onderzochte producten niet hebben. Wil je de beste multimeter vinden, dan zou dit wel eens jouw nieuwe multimeter kunnen zijn.

Ook is het met deze multimeter mogelijk om een continuïteitstest te doen. Dat is een test die aangeeft of het elektriciteitscircuit met elkaar verbonden is of niet. Hierdoor kun je kijken of het circuit gesloten is.

Verschillende multimeters

Waar verschillende andere multimeters niet in vochtige ruimtes gebruikt kunnen worden, heeft deze multimeter een IPX2-certificering. Het product is daarmee beter bestand tegen stof, wat nog weleens wil voorkomen op plaatsen waar je een multimeter nodig hebt.

Hoewel we genoeg voordelen kunnen benoemen, hebben we ook een tweetal nadelen. Allereerst is dat de prijs. Deze ligt in vergelijking met verschillende andere multimeters wel een stuk hoger. Helaas kun je ook de wijzerplaat op het apparaat niet aanpassen om aan jouw wensen te voldoen.

Zeker een van de aanbevolen producten vanwege de verschillende metingen die mogelijk zijn!

Verkrijgbaar bij:
Novalits Digitale Multimeter Bekijk bij Bol.com
Meetafwijking: DC 0,8% - AC 1,0%
Veiligheidsbescherming: Bumper
Accesoires: 2x Klemtangen - 2x Meetpinnen
Hierom zijn we fan:
Data Hold functie - Klemtangen - Lichtgewicht - Prijs
Let hierop:
Geen etui - Fragiel

Laten we beginnen met het feit dat ook deze Novalits Digitale multimeter over een Data Hold functionaliteit beschikt. Mede hierdoor is dit het beste digitale elektrische meetinstrument van dit moment. Met deze functionaliteit kun je de waarden meten en later ngo aflezen.

In de doos

Bij het openmaken van de doos kwamen we er al direct achter dat we iets meer kregen dan bij de andere multimeters. Hierin vonden we namelijk:

 • Multimeter
 • 2 Meetpinnen
 • 9 Volt batterij
 • Klemtangen

Deze klemtangen kun je dus ook gebruiken om de accu van de auto door te meten. Gelukkig kun je de multimeter ook gewoon voor tijdens het klussen gebruiken. Door het lichte gewicht neem je de multimeter snel overal mee naartoe. Helaas hebben we ook een nadeel aan dit lichte gewicht.

We hebben namelijk ervaren dat deze hierdoor wat fragiel aanvoelt. Hoewel bijvoorbeeld de Fluke 115 een stuk zwaarder is met 800 gram, is deze met maar 245 wel erg licht. Hoewel de prestaties meer dan prima zijn, voelt het zoals gezegd wat breekbaar aan in vergelijking met andere multimeters.

De prijs

De prijs is het laatste voordeel van deze multimeter. Door de prijs is het voor de meeste huis, tuin en keukenklussers een meer dan uitstekende multimeter die voor allerlei verschillende problemen een oplossing biedt. Hoewel het een multimeter is die bij ons in de smaak is gevallen, hebben we een laatste nadeel dat we nog willen vermelden.

Dat is namelijk het feit dat een etui ontbreekt, waardoor het apparaat moeilijker op te bergen is. Je moet namelijk enorm opletten als je deze bijvoorbeeld in een gereedschapskist doet. Hierdoor kan het apparaat sneller beschadigen. We zouden dan ook adviseren om een etui of koffer aan te schaffen voor dergelijke producten.

De beste digitale multimeter van 2022 door de lage prijs en het lichte gewicht!

Verkrijgbaar bij:
Product Meetafwijking Accesoires Veiligheidsbescherming
Strex Digitale Multimeter Strex Digitale Multimeter
Beste koop multimeter
DC 0,5% - AC 0,8% Meetkabels - Krokodillenklemmen - Opberghoes Opberghoes - Bumper
JACKMEND Digitale Multimeter JACKMEND Digitale Multimeter
Best geteste multimeter
Onbekend AAA-batterijen Stootvast omhulsel
Fluke 115 Fluke 115
Beste fluke multimeter
DC 1% - AC 1% Meetsnoeren Stootvast omhulsel
Beha-Amprobe AM-520-EUR Beha-Amprobe AM-520-EUR
Beste analoge multimeter
DC 0,8% - AC 1% 9V batterijen - Meetsnoeren - Band Bumper
Novalits Digitale Multimeter Novalits Digitale Multimeter
Beste digitale multimeter
DC 0,8% - AC 1,0% 2x Klemtangen - 2x Meetpinnen Bumper
Laatste prijs-update: zaterdag 28 januari 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.