Beste multitool 2023. 5x de beste multitools

Door: Jasper
Laatste update: 21 februari 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Door de COVID-crisis van de laatste jaren blijven we als Nederlanders maar klussen. Met een multitool haal je gereedschap in huis dat je voor een allerlei projecten in kunt zetten. Daarbij maakt het niet uit of je een beginnende klusser of een professional bent. Hier kijken we naar de beste multitool van 2023!

De verschillende multitools hebben we vergeleken op basis van het type multitool, het aantal accessoires, het toerental per minuut en de prijs. Daar is de Dremel 4000 Platinum Editie als beste naar voren gekomen. Ben je benieuwd naar andere goede multitools voor 2023? Hier lees je het!

Multitool

 1. Beste koop multitool: Dremel 4250-35 Multitool
 2. Best geteste multitool: Makita TM3010CX15
 3. Beste roterende multitool: Dremel 3000 JU
 4. Beste oscillerend multitool: Makita TM3010CX2J
 5. Beste multitool op accu: Bosch AdvancedMulti 18

Multitool vergelijken

Product Type multitool Aantal accessoires Toerental per minuut
Dremel 4250-35 Multitool Beste koop multitool
Roterend 128 5000 rpm Bekijk prijzen
Makita TM3010CX15 Best geteste multitool
Oscillerende multitool Geen 6000 – 20000 rpm Bekijk prijzen
Dremel 3000 JU Beste roterende multitool
Roterende multitool 5 meegeleverde accessoires 10000 – 33000 rpm Bekijk prijzen
Makita TM3010CX2J Beste oscillerend multitool
multitool 20 meegeleverde accessoires 60000 – 20000 rpm Bekijk prijzen
Bosch AdvancedMulti 18 Beste multitool op accu
Oscillerende multitool 3 meegeleverde accessoires 10000 – 20000 rpm Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop multitool Dremel 4250-35 Multitool

Hierom zijn we fan:
 • Roterende beweging
 • Opzetstukken wisselen
 • Gewicht
 • Accessoires
Let hierop:
 • Netstroom
 • Prijs
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 204,00
Type multitool: Roterend
Aantal accessoires: 128
Toerental per minuut: 5000 rpm
Merk: Dremel

De beste multitool van 2023 is de Dremel 4250 Platinum. Het belangrijkste voordeel van deze multitool is het aantal meegeleverde accessoires. Zo vonden we in de doos onder meer:

 • Polijstviltjes
 • Boren
 • Frezen
 • Invalzaag

Dit is een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie, aangezien deze een stuk minder accessoires mee leveren. In vergelijking met de rest steekt de Dremel 4250 er met 128 accessoires met kop en schouders bovenuit. Je hebt met deze tool voldoende mogelijkheden om te klussen rondom het huis.

Daarnaast zijn we ook fan van de roterende beweging van de multitool. Dit stelt je als klussen namelijk in staat om zonder zorgen aan de fijnere detailwerkzaamheden te beginnen. De opzetstukken die zijn meegeleverd wissel je daarnaast ook nog eens zonder gereedschap.

Dremel met 128 asccessoires

Een ander groot voordeel van het apparaat is het gewicht. Met maar 0,7 kilogram is dit een van de lichtste multitools en ander gereedschap dat er vandaag de dag op de markt is, zeker als we dit vergelijken met een schuurmachine bijvoorbeeld. 

Met een dergelijk licht gewicht zouden we verwachten dat de multitool op een accu werkt zodat je deze eenvoudig in en rondom het huis gebruikt. Dit is echter niet het geval. Je moet de multitool op stroom aansluiten om deze te kunnen gebruiken.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Best geteste multitool Makita TM3010CX15

Hierom zijn we fan:
 • Oscillerende beweging
 • Opzetstukken wisselen
 • Lange netsnoer
Let hierop:
 • Zware multitool
 • Accessoires
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 182,39
Type multitool: Oscillerende multitool
Aantal accessoires: Geen
Toerental per minuut: 6000 – 20000 rpm
Merk: Makita

Makita staat natuurlijk bekend om haar gereedschap, waaronder accuboormachines, schuurmachines en bouwradio’s. Toch laten zij met de Makita TM3010CX15 ook zien dat zij multitools kunnen maken. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen van deze multitool.

De reden dat deze behoort tot de lijst met de beste multitool van 2022 is de oscillerende beweging. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om de volgende werkzaamheden moeiteloos uit te voeren:

 • Schuren
 • Zagen
 • Slijpen
 • Schrapen

Ben je dus nog op zoek naar een leuk bouwproject voor thuis, dan heb je met deze multitool gereedschap in huis gehaald dat het eigenlijk allemaal wel kan. Je wisselt eenvoudig de opzetstukken door het simpele kliksysteem. Hierdoor is ander gereedschap niet eens meer vereist.

Hoewel de multitool alleen werkt op netstroom, is er wel gebruik gemaakt van een netsnoer van maar liefst 5 meter. Hierdoor heb je toch ruime mogelijkheden en is een verlengsnoer niet altijd vereist. Vaak zien we namelijk dat er binnen 5 meter wel ergens een stopcontact te vinden is.

Accessoires

Helaas missen we bij deze multitool de accessoires, zeker als we dit vergelijken met de andere multitools uit deze review. Deze leveren allemaal wel minimaal een aantal accessoires mee. Bij de Makita multitool moet je deze echter apart nog aanschaffen. Dit maakt de aankoop ook direct wat duurder.

Daarnaast valt het gewicht van het apparaat op. Vergelijken we dit bijvoorbeeld met de twee multitools van Dremel, dan zien we dat deze maar liefst een kilo lichter zijn dan de concurrent. Zeker voor de wat langere klussen werkt een multitool met een lager gewicht een stuk prettiger.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste roterende multitool Dremel 3000 JU

Hierom zijn we fan:
 • Roterende beweging
 • Opzetstukken wisselen
 • Gewicht
 • Prijs
Let hierop:
 • Accessoires
 • Af-en-toe klusser
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 57,88
Type multitool: Roterende multitool
Aantal accessoires: 5 meegeleverde accessoires
Toerental per minuut: 10000 – 33000 rpm
Merk: Dremel

Ben jij niet zo van de grote bouwprojecten en klus je liever af-en-toe wat bij? Dan is deze Dremel 3000 JU geschikt voor jou! Met een zeer aantrekkelijke prijs gebruik je deze multitool voor de kleinste klusjes. Zoals gezegd is deze wel voor de af-en-toe klusser en niet geschikt voor dagelijks gebruikt.

De roterende beweging stelt je als klusser echter prima in staat om de fijnere detailwerkzaamheden op te pakken. Dit maakt de multitool erg geschikt voor bijvoorbeeld het afwerken en bijschuren van hout of het snijden van laminaat. Kortom, voor alle kleine klussen is de Dremel 3000 JU er voor jou.

Dat ze bij Dremel aan gemak veel waarde hechten, zien we aan de eenvoud van het wisselen van opzetstukken. Binnen no-time hebben we het ene accessoire vervangen door het andere, zodat we direct door kunnen met waar we mee bezig waren. Helaas worden er maar 5 accessoires meegeleverd, zoals:

 • Schuurstukken
 • Slijpschijven
 • Opbergkoffer

Dit is een nadeel ten opzichte van haar grote broer, die maar liefst 128 accessoires meelevert. Toch is de prijs van de vorige Dremel multitool ook een stuk hoger. Het is dus aan jou als consument om een keuze te maken tussen het aantal accessoires en de prijs van het product.

Gewicht

Evenals bij de grote broer die we hierboven al behandeld hebben, valt het gewicht van de Dremel multitool in positieve zin op. Doordat deze maar 0,6 kilogram weegt én lekker in de hand ligt, gebruik je deze moeiteloos de hele dag door. Het behoort daarmee tot de lichtere multitools uit deze 2022 review.

Het gewicht zorgt er daarnaast nog voor dat er maar trillingswaarden van 4 m/s worden gemeten. De trillingswaarden zeggen iets over de belasting van armen en handen tijdens het gebruik. Met 4 m/s heeft de Dremel 3000 JU een zeer lichte belasting.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste oscillerend multitool Makita TM3010CX2J

Hierom zijn we fan:
 • Oscillerende beweging
 • Opzetstukken wisselen
 • Netsnoer
 • Accessoires
Let hierop:
 • Zware multitool
 • Trillingswaarden
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 282,79
Type multitool: multitool
Aantal accessoires: 20 meegeleverde accessoires
Toerental per minuut: 60000 – 20000 rpm
Merk: Makita

Ben je als professional op zoek naar een multitool die je kunt gebruiken voor al jouw grote én kleine klussen? Dan is deze oscillerende Makita TM3010CX2J multitool de geschikte kandidaat voor jou. Deze is geschikt voor zagen, schuren, slijpen en schrapen en gebruik je moeiteloos in en rondom het huis.

Door het eenvoudig wisselen van de opzetstukken, kun je binnen no-time weer verder met de klus die je uitgekozen hebt. Voor het wisselen is namelijk geen gereedschap nodig. Dit komt door het eenvoudige kliksysteem dat gebruikt is.

Ook het aantal accessoires dat is meegeleverd willen we nog benadrukken. Dit maakt in veel gevallen een schuurmachine overbodig, aangezien er verschillende schuurstukken bij zitten. Je vindt bij deze multitool onder meer:

 • Schuurstuk
 • Segmentzaagblad
 • Invalzagblaad
 • Schaaf
 • Schraapblad

Fysieke eigenschappen

Kijken we naar de fysieke eigenschappen, dan hebben we een aantal voor- en nadelen. Laten we beginnen met het grootste voordeel, het netsnoer die maar liefst 5 meter lang is. Hierdoor heb je vrijwel altijd wel een stopcontact in de buurt dat je kunt gebruiken.

Helaas zijn er ook twee nadelen aan de fysieke eigenschappen. De multitool behoort namelijk tot de zwaarste multitools in deze review van 2022. Met 1,6 kilo is deze een stuk zwaarder dan haar concurrenten, wat ook te zien is aan de trillingswaarden van de multitool.

Deze komt namelijk uit op 6,5 m/s, wat aan de zwaardere kant is. Hierdoor voel je dat het gebruik van de multitool na verloop zwaar gaat worden aan je armen en handen. Bij de andere multitools in deze review ligt dit vaak lager, tenzij je kiest voor de Bosch multitool die we hierna gaan behandelen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste multitool op accu Bosch AdvancedMulti 18

Hierom zijn we fan:
 • Opzetstukken wisselen
 • Oscillerende beweging
 • Accu
Let hierop:
 • Meegeleverde opzetstukken
 • Trillingswaarden
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 167,00
Type multitool: Oscillerende multitool
Aantal accessoires: 3 meegeleverde accessoires
Toerental per minuut: 10000 – 20000 rpm
Merk: Bosch

Door de oscillerende beweging van de multitool zaag, slijp, schuur en schraap je moeiteloos verschillende materialen en oppervlakten. Dit maakt de Bosch AdvancedMulti 18 multitool zeer geschikt voor een groot aantal kleine en grotere bouwprojecten.

Doordat de multitool ook nog eens op een accu werkt, kun je deze snel en eenvoudig overal mee naar toe nemen. Gebruik je de multitool dagelijks, dan adviseren we voor de zekerheid wel om een extra accu aan te schaffen. Hiermee voorkom je dat je de klus moet staken omdat de accu leeg is.

Hoewel de multitool met 1,4 kilogram aan de zware kant is, zijn de twee multitools van Makita nog een stuk zwaarder. De multitool van Bosch valt echter wel in negatieve zin op door de hoge trillingswaarden. Met een trillingswaarden van 14 m/s is dit een multitool die je snel in je handen en armen gaat voelen.

Opzetstukken

De opzetstukken die zijn meegeleverd hebben zowel een belangrijk voordeel als een groot nadeel. Laten we beginnen met het grote voordeel en dat is dat deze zonder ander gereedschap eenvoudig gewisseld kunnen worden. Hierdoor heb je geen ander gereedschap nodig.

Helaas worden er wel maar drie opzetstukken meegeleverd, waardoor je voor veelvuldig gebruik extra opzetstukken moet aanschaffen. De meegeleverde opzetstukken zijn:

 • Invalzaagblad voor het uitzagen van vormen
 • Segmentzaagblad voor diverse zaagwerkzaamheden
 • Schuurplateau met schuurbladen voor al jouw schuurwerkzaamheden

Hoewel het er maar drie zijn, maar dit een schuurmachine wel overbodig. Zonder het aanschaffen van extra opzetstukken kun je helaas geen boorwerkzaamheden uitvoeren. Je moet dus wel een accuboormachine of ander gereedschap aanschaffen om de klus te klaren. 

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 22.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Hoe wij multitools vergelijken

Het beoordelen van een multitool gaat niet over een nacht ijs. We hebben enorm veel verschillende multitools getest, maar het is natuurlijk ondoenlijk om ze allemaal op allerlei verschillende vlakken uit te testen. Daarom hebben we alleen de multitools getest die aan vooraf opgestelde criteria konden voldoen. Deze criteria zijn:

 • Sleutelvrije gereedschapswissel: Het eerste belangrijke criterium is de sleutelvrije gereedschapswissel. Als klusser hoef je in dit geval geen overdaad aan gereedschap in huis te hebben om alsnog van accessoire te kunnen wisselen. Je kunt hierdoor sneller schakelen en ‘klikt’ het accessoire eenvoudig op de multitool.
 • Opbergkoffer: Daarnaast moest er een opbergkoffer meegeleverd worden. We willen natuurlijk niet dat de multitool én alle accessoire los in de kast, in de schuur of in de garage komen te liggen. Daarom hebben we alleen multitools beoordeeld met een opbergkoffer.
 • Toerental: Tot slot moet het toerental minimaal 20.000 rotaties per minuut kunnen bereiken. Dit aantal rotaties is nodig voor de grotere klussen. Omdat alle multitools die we voor 2022 beoordeeld hebben hieraan voldoen, kun je deze prima gebruiken voor een breed scala aan projecten. We hebben daarbij geen onderscheidt gemaakt tussen een roterende of oscillerende multitool. Beide typen multitools ga je in de review van de beste multitool 2022 terugvinden.

Hier kun je zelf op letten – Koopgids

Het aanschaffen van een multitool is voor veel vakmensen én hobbyisten een belangrijke keuze. Je wilt namelijk dat het apparaat voldoet aan jouw wensen en daarmee het overgrote deel van de klussen aankan die je voor ogen hebt. Daarom hebben we hier een aantal aspecten op een rij gezet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een multitool.

 • Accu of snoer: Evenals bij een accuboormachine en schuurmachine, zijn er bij de multitools grofweg twee verschillende categorieën, met snoer of met accu. Het grote voordeel van een accu is natuurlijk dat je deze overal mee naar toe kunt namen. Bij een snoer heb je weer niet het nadeel dat de accu leeg kan raken, maar moet je wel altijd in de buurt van een stopcontact zijn. Ga je voor een accu, schaf dan altijd een extra accu aan.
 • Accessoires: Daarnaast zijn er nog de accessoires. Sommige multitools leveren een breed scala aan accessoires, terwijl je deze bij andere multitools nog apart moet aanschaffen. Weet je al wat je gaat klussen, kies dan voor een multitool met de accessoires meegeleverd óf schaf deze direct bij aankoop aan.
 • Oscillerend of roterend: Een ander criteria kan zijn een roterende of een oscillerende multitool. Een oscillerende multitool is vaak voor de middelgrote klussen, terwijl je een roterende multitool gebruikt voor het fijnere werk, zoals het opschuren van hout. Een roterende multitool is vaak een stuk kleiner dan de oscillerende multitool.
 • Vermogen: Heb je regelmatig wat te klussen, dan is het aan te raden om een multitool aan te schaffen met een flink vermogen. Heb je af en toe eens een klein klusje dat je moet klaren, dan is een multitool met minder vermogen vaak al voldoende. Houdt daarbij ook rekening met het materiaal dat je gaat bewerken. Bij staal of ijzer heb je bijvoorbeeld meer vermogen nodig dan bij houtbewerking.

Veelgestelde vragen

Wat is een multitool?

Een multitool is gereedschap dat voor een breed scala aan projecten ingezet kan worden. Dit komt door de verschillende accessoires die worden meegeleverd of die je extra kunt aanschaffen. De naam multitool is gebaseerd op de brede inzetbaarheid van het apparaat.

Wat kan je allemaal met een multitool doen?

Een multitool is een machine waarmee je verschillende materialen kunt schuren, zagen én snijden. Hiervoor worden er verschillende accessoires meegeleverd. Dit maakt het een zeer handige tool voor een groot aantal verschillende klussen.

Hoe werkt een multitool?

Een multitool werkt eigenlijk heel eenvoudig. Schroef simpelweg het benodigde accessoire op de multitool en je bent klaar voor elke klus. Let er wel op dat niet alle accessoires standaard worden bijgeleverd en dat je deze in sommige gevallen nog apart moet aanschaffen.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *