Beste multitool 2023. 5x de beste multitools

Laatste ge-update in door Jasper

Door de COVID-crisis van de laatste jaren blijven we als Nederlanders maar klussen. Met een multitool haal je gereedschap in huis dat je voor een allerlei projecten in kunt zetten. Daarbij maakt het niet uit of je een beginnende klusser of een professional bent. Hier kijken we naar de beste multitool van 2023!

De verschillende multitools hebben we vergeleken op basis van het type multitool, het aantal accessoires, het toerental per minuut en de prijs. Daar is de Dremel 4000 Platinum Editie als beste naar voren gekomen. Ben je benieuwd naar andere goede multitools voor 2023? Hier lees je het!

Dremel 4250-35 Multitool Bekijk prijzen
Toerental per minuut: 5000 rpm
Aantal accessoires: 128
Type multitool: Roterend
Hierom zijn we fan:
Roterende beweging – Opzetstukken wisselen – Gewicht – Accessoires
Let hierop:
Netstroom - Prijs

De beste multitool van 2023 is de Dremel 4250 Platinum. Het belangrijkste voordeel van deze multitool is het aantal meegeleverde accessoires. Zo vonden we in de doos onder meer:

 • Polijstviltjes
 • Boren
 • Frezen
 • Invalzaag

Dit is een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie, aangezien deze een stuk minder accessoires mee leveren. In vergelijking met de rest steekt de Dremel 4250 er met 128 accessoires met kop en schouders bovenuit. Je hebt met deze tool voldoende mogelijkheden om te klussen rondom het huis.

Daarnaast zijn we ook fan van de roterende beweging van de multitool. Dit stelt je als klussen namelijk in staat om zonder zorgen aan de fijnere detailwerkzaamheden te beginnen. De opzetstukken die zijn meegeleverd wissel je daarnaast ook nog eens zonder gereedschap.

Dremel met 128 asccessoires

Een ander groot voordeel van het apparaat is het gewicht. Met maar 0,7 kilogram is dit een van de lichtste multitools en ander gereedschap dat er vandaag de dag op de markt is, zeker als we dit vergelijken met een schuurmachine bijvoorbeeld. 

Met een dergelijk licht gewicht zouden we verwachten dat de multitool op een accu werkt zodat je deze eenvoudig in en rondom het huis gebruikt. Dit is echter niet het geval. Je moet de multitool op stroom aansluiten om deze te kunnen gebruiken.


Makita TM3010CX15 Bekijk prijzen
Type multitool: Oscillerende multitool
Aantal accessoires: Geen
Toerental per minuut: 6000 – 20000 rpm
Hierom zijn we fan:
Oscillerende beweging – Opzetstukken wisselen – Lange netsnoer
Let hierop:
Zware multitool - Accessoires

Makita staat natuurlijk bekend om haar gereedschap, waaronder accuboormachines, schuurmachines en bouwradio’s. Toch laten zij met de Makita TM3010CX15 ook zien dat zij multitools kunnen maken. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen van deze multitool.

De reden dat deze behoort tot de lijst met de beste multitool van 2022 is de oscillerende beweging. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om de volgende werkzaamheden moeiteloos uit te voeren:

 • Schuren
 • Zagen
 • Slijpen
 • Schrapen

Ben je dus nog op zoek naar een leuk bouwproject voor thuis, dan heb je met deze multitool gereedschap in huis gehaald dat het eigenlijk allemaal wel kan. Je wisselt eenvoudig de opzetstukken door het simpele kliksysteem. Hierdoor is ander gereedschap niet eens meer vereist.

Hoewel de multitool alleen werkt op netstroom, is er wel gebruik gemaakt van een netsnoer van maar liefst 5 meter. Hierdoor heb je toch ruime mogelijkheden en is een verlengsnoer niet altijd vereist. Vaak zien we namelijk dat er binnen 5 meter wel ergens een stopcontact te vinden is.

Accessoires

Helaas missen we bij deze multitool de accessoires, zeker als we dit vergelijken met de andere multitools uit deze review. Deze leveren allemaal wel minimaal een aantal accessoires mee. Bij de Makita multitool moet je deze echter apart nog aanschaffen. Dit maakt de aankoop ook direct wat duurder.

Daarnaast valt het gewicht van het apparaat op. Vergelijken we dit bijvoorbeeld met de twee multitools van Dremel, dan zien we dat deze maar liefst een kilo lichter zijn dan de concurrent. Zeker voor de wat langere klussen werkt een multitool met een lager gewicht een stuk prettiger.

Met deze beste geteste Makita TM3010CX15 haal je een zwaargewicht in huis dat zeer geschikt is voor de professionals onder ons.

Dremel 3000 JU Bekijk prijzen
Type multitool: Roterende multitool
Aantal accessoires: 5 meegeleverde accessoires
Toerental per minuut: 10000 – 33000 rpm
Hierom zijn we fan:
Roterende beweging – Opzetstukken wisselen – Gewicht – Prijs
Let hierop:
Accessoires – Af-en-toe klusser

Ben jij niet zo van de grote bouwprojecten en klus je liever af-en-toe wat bij? Dan is deze Dremel 3000 JU geschikt voor jou! Met een zeer aantrekkelijke prijs gebruik je deze multitool voor de kleinste klusjes. Zoals gezegd is deze wel voor de af-en-toe klusser en niet geschikt voor dagelijks gebruikt.

De roterende beweging stelt je als klusser echter prima in staat om de fijnere detailwerkzaamheden op te pakken. Dit maakt de multitool erg geschikt voor bijvoorbeeld het afwerken en bijschuren van hout of het snijden van laminaat. Kortom, voor alle kleine klussen is de Dremel 3000 JU er voor jou.

Dat ze bij Dremel aan gemak veel waarde hechten, zien we aan de eenvoud van het wisselen van opzetstukken. Binnen no-time hebben we het ene accessoire vervangen door het andere, zodat we direct door kunnen met waar we mee bezig waren. Helaas worden er maar 5 accessoires meegeleverd, zoals:

 • Schuurstukken
 • Slijpschijven
 • Opbergkoffer

Dit is een nadeel ten opzichte van haar grote broer, die maar liefst 128 accessoires meelevert. Toch is de prijs van de vorige Dremel multitool ook een stuk hoger. Het is dus aan jou als consument om een keuze te maken tussen het aantal accessoires en de prijs van het product.

Gewicht

Evenals bij de grote broer die we hierboven al behandeld hebben, valt het gewicht van de Dremel multitool in positieve zin op. Doordat deze maar 0,6 kilogram weegt én lekker in de hand ligt, gebruik je deze moeiteloos de hele dag door. Het behoort daarmee tot de lichtere multitools uit deze 2022 review.

Het gewicht zorgt er daarnaast nog voor dat er maar trillingswaarden van 4 m/s worden gemeten. De trillingswaarden zeggen iets over de belasting van armen en handen tijdens het gebruik. Met 4 m/s heeft de Dremel 3000 JU een zeer lichte belasting.

De Dremel 3000 JU is een goede multitool die je gebruikt voor elke kleine klus in en rondom het huis!
Makita TM3010CX2J Bekijk prijzen
Type multitool: multitool
Aantal accessoires: 20 meegeleverde accessoires
Toerental per minuut: 60000 – 20000 rpm
Hierom zijn we fan:
Oscillerende beweging – Opzetstukken wisselen – Netsnoer – Accessoires
Let hierop:
Zware multitool – Trillingswaarden

Ben je als professional op zoek naar een multitool die je kunt gebruiken voor al jouw grote én kleine klussen? Dan is deze oscillerende Makita TM3010CX2J multitool de geschikte kandidaat voor jou. Deze is geschikt voor zagen, schuren, slijpen en schrapen en gebruik je moeiteloos in en rondom het huis.

Door het eenvoudig wisselen van de opzetstukken, kun je binnen no-time weer verder met de klus die je uitgekozen hebt. Voor het wisselen is namelijk geen gereedschap nodig. Dit komt door het eenvoudige kliksysteem dat gebruikt is.

Ook het aantal accessoires dat is meegeleverd willen we nog benadrukken. Dit maakt in veel gevallen een schuurmachine overbodig, aangezien er verschillende schuurstukken bij zitten. Je vindt bij deze multitool onder meer:

 • Schuurstuk
 • Segmentzaagblad
 • Invalzagblaad
 • Schaaf
 • Schraapblad

Fysieke eigenschappen

Kijken we naar de fysieke eigenschappen, dan hebben we een aantal voor- en nadelen. Laten we beginnen met het grootste voordeel, het netsnoer die maar liefst 5 meter lang is. Hierdoor heb je vrijwel altijd wel een stopcontact in de buurt dat je kunt gebruiken.

Helaas zijn er ook twee nadelen aan de fysieke eigenschappen. De multitool behoort namelijk tot de zwaarste multitools in deze review van 2022. Met 1,6 kilo is deze een stuk zwaarder dan haar concurrenten, wat ook te zien is aan de trillingswaarden van de multitool.

Deze komt namelijk uit op 6,5 m/s, wat aan de zwaardere kant is. Hierdoor voel je dat het gebruik van de multitool na verloop zwaar gaat worden aan je armen en handen. Bij de andere multitools in deze review ligt dit vaak lager, tenzij je kiest voor de Bosch multitool die we hierna gaan behandelen.

De Makita TM3010CX2J is de beste oscillerende multitool in deze review van beste multitools 2022.

Bosch AdvancedMulti 18 Bekijk prijzen
Type multitool: Oscillerende multitool
Aantal accessoires: 3 meegeleverde accessoires
Toerental per minuut: 10000 – 20000 rpm
Hierom zijn we fan:
Opzetstukken wisselen – Oscillerende beweging – Accu
Let hierop:
Meegeleverde opzetstukken - Trillingswaarden

Door de oscillerende beweging van de multitool zaag, slijp, schuur en schraap je moeiteloos verschillende materialen en oppervlakten. Dit maakt de Bosch AdvancedMulti 18 multitool zeer geschikt voor een groot aantal kleine en grotere bouwprojecten.

Doordat de multitool ook nog eens op een accu werkt, kun je deze snel en eenvoudig overal mee naar toe nemen. Gebruik je de multitool dagelijks, dan adviseren we voor de zekerheid wel om een extra accu aan te schaffen. Hiermee voorkom je dat je de klus moet staken omdat de accu leeg is.

Hoewel de multitool met 1,4 kilogram aan de zware kant is, zijn de twee multitools van Makita nog een stuk zwaarder. De multitool van Bosch valt echter wel in negatieve zin op door de hoge trillingswaarden. Met een trillingswaarden van 14 m/s is dit een multitool die je snel in je handen en armen gaat voelen.

Opzetstukken

De opzetstukken die zijn meegeleverd hebben zowel een belangrijk voordeel als een groot nadeel. Laten we beginnen met het grote voordeel en dat is dat deze zonder ander gereedschap eenvoudig gewisseld kunnen worden. Hierdoor heb je geen ander gereedschap nodig.

Helaas worden er wel maar drie opzetstukken meegeleverd, waardoor je voor veelvuldig gebruik extra opzetstukken moet aanschaffen. De meegeleverde opzetstukken zijn:

 • Invalzaagblad voor het uitzagen van vormen
 • Segmentzaagblad voor diverse zaagwerkzaamheden
 • Schuurplateau met schuurbladen voor al jouw schuurwerkzaamheden

Hoewel het er maar drie zijn, maar dit een schuurmachine wel overbodig. Zonder het aanschaffen van extra opzetstukken kun je helaas geen boorwerkzaamheden uitvoeren. Je moet dus wel een accuboormachine of ander gereedschap aanschaffen om de klus te klaren. 

Met deze multitool van Bosch haal je de beste multitool in huis die werkt op een accu!

Product Type multitool Aantal accessoires Toerental per minuut
Dremel 4250-35 Multitool Dremel 4250-35 Multitool
Beste koop multitool
Roterend 128 5000 rpm Bekijk prijzen
Makita TM3010CX15 Makita TM3010CX15
Best geteste multitool
Oscillerende multitool Geen 6000 – 20000 rpm Bekijk prijzen
Dremel 3000 JU Dremel 3000 JU
Beste roterende multitool
Roterende multitool 5 meegeleverde accessoires 10000 – 33000 rpm Bekijk prijzen
Makita TM3010CX2J Makita TM3010CX2J
Beste oscillerend multitool
multitool 20 meegeleverde accessoires 60000 – 20000 rpm Bekijk prijzen
Bosch AdvancedMulti 18 Bosch AdvancedMulti 18
Beste multitool op accu
Oscillerende multitool 3 meegeleverde accessoires 10000 – 20000 rpm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 24 maart 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit