Beste naaimachine 2023. 5x de beste naaimachines

Laatste ge-update in door Eva

Er is een lange periode geweest waarin naaien eigenlijk alleen gedaan werd door oma’s, maar steeds meer jongere mensen ontdekken de vele voordelen van het naaien.  Ook in 2023 wordt er weer een piek verwacht in het aantal naai(st)ers. Sommige mensen maken graag hele uitgebreide ontwerpen, maar ook om een simpel scheurtje te repareren wordt de naaimachine steeds vaker uit de kast gepakt. 

Er ontstaat echter nog wel eens verwarring over wat voor naaimachine precies nodig is. Moet het per se heel uitgebreid zijn, of is een simpel ontwerp ook goed genoeg?

Gezien de lockdown en het thuiswerken hebben wij eens even uitgebreid de tijd genomen om onszelf nuttig te maken en naaimachines uit te testen. Hierbij hebben wij gekeken naar de verschillende functionaliteiten, gebruiksvriendelijkheid en meer. Naaimachines zijn er in allerlei verschillende vormen en maten, dus we hebben in 5 verschillende categorieën de beste naaimachine van 2022 uitgeroepen.

Singer Tradition 2250 Bekijk prijzen
Aantal steken: 7
Knoopsgat: 4-fase
Aantal steken per minuut: 600
Hierom zijn we fan:
Automatische bovenspanning – Inclusief beschermhoes – Automatische draadinrijging – Regelbare steekbreedte en steeklengte
Let hierop:
Geen accessoirebakje – Geen tweelingnaald mogelijk

Deze lijst bestaat uit Singer naaimachines. Onze test heeft uitgewezen dat Singer eigenlijk in alle situaties de beste naaimachine heeft. Als je op zoek bent naar een naaimachine van hoge kwaliteit, maar niet te veel geld kwijt wilt zijn, dan kunnen wij de Singer 2250 aanbevelen. Dit model is voor zowel beginners als gevorderden geschikt en wordt vooral gebruikt voor dunne stof en gordijnen.

Je kunt gebruik maken van een traploos regelbare steeklengte waardoor jouw naaiprojecten een stuk makkelijker worden. Met de tien verschillende programma’s is het naaien een eitje. Je kunt kiezen tussen 5 basissteken, 1 elastieksteek en 1 borduursteek waardoor je flink wat creaties kunt maken. De steekbreedte en steeklengte zijn allebei regelbaar.

Bij aanschaf van dit model krijg je het volgende meegeleverd:

 • Standaardpersvoet;
 • Ritsvoet;
 • Knoopsgatenvoet;
 • Knoopaanzetvoet;
 • Haakse schroevendraaier;
 • Tornmesje/stofkwastje;
 • Flesje olie;
 • Set naalden;
 • 3x Spoelen;
 • Kantgeleider;
 • Stopplaat;
 • Garenkloshouder;
 • Stoffen beschermhoes.

Automatisering

Het kan nog wel eens een gedoe zijn om de bovenspanning precies goed te krijgen, daarom is het wel zo fijn dat dit apparaat gebruik maakt van automatische bovenspanning. Draadinrijger gaat ook automatisch. Je kunt wel merken dat er veel automatisch gaat bij dit systeem, en dat is met de 4-fases knoopsgat niet anders. Er is ook nog een ingebouwd licht zodat je te allen tijde goed zicht hebt op jouw werkstuk.

We hebben al flink wat behandeld wat allemaal positief is over dit model, maar we willen toch nog een verbeterpuntje aan het licht brengen. Er wordt wel een stoffen beschermhoes meegeleverd, maar we missen het accessoirebakje om de accessoires netjes op te kunnen bergen. Deze is natuurlijk wel los te kopen, maar we hadden het fijn gevonden als dit al bij de naaimachine zat.

Heb jij de basis al onder de knie en wil je graag een naaimachine waar je lichte werkzaamheden mee kan verrichten om met jouw nieuwe hobby te starten? Dan is dit het model voor jou! Houd er wel rekening mee dat de snoerlengte slechts 1 meter is.

Verkrijgbaar bij:
Singer HD 4423 Bekijk prijzen
Aantal steken: 23
Knoopsgat: 1-fase
Aantal steken per minuut: 1100
Hierom zijn we fan:
Hoge naaisnelheid – Opbergruimte voor accessoires – 1-fase knoopsgat – Kan ingebouwd worden
Let hierop:
Niet aan te raden voor beginners – Nederlandstalige handleiding alleen digitaal

Onder het genot van een lekker bakje koffie hebben wij de Singer hd 4423 getest, want wat ging alles lekker soepel en vlot met dit apparaat! Met maar liefst 1100 steken per minuut ging alles een stuk sneller dan het bovengenoemde apparaat.

De heavy duty metalen frame zorgt ervoor dat de naaimachine goed op zijn plek blijft staan, je kunt er ook voor kiezen om het apparaat in te bouwen in een naaitafel of ander soortgelijk meubel. Tijdens het naaien kun je gebruik maken van 23 verschillende steekpatronen die er stuk voor stuk prachtig uitzien. Je moet er wel voor zorgen dat je de handleiding goed leest zodat alles goed ingesteld kan worden.

Bij aankoop van dit model krijg je het volgende meegeleverd:

 • Heavy duty metalen frame;
 • Metalen naaiplaat;
 • Regelbare persvoetdruk;
 • Klik voetjes;
 • Extra hoge persvoet lift;
 • Stoefhoes;
 • En meer.

De beste arbeid is nog altijd handarbeid

Dit apparaat is, net zoals het vorige model, vooral geschikt voor dunne stof en gordijnen, maar kan ook prima gebruikt worden voor denim. Je maakt gebruik van een variabele steekbreedte en -lengte, evenals een regelbare naaivoetdruk. Het inrijgen van de draad gebeurt automatisch als alles goed ingesteld is, maar je zal het zelf moeten afrijgen.

Er wordt hier helaas geen gebruik gemaakt van een automatische bovenspanning, je moet er dus zelf voor zorgen dat dit goed staat. Er is ook geen onderdraadsensor of automatische naaldstop aanwezig. Het voordeel is wel dat hier gebruik wordt gemaakt van een 1-fase knoopsgat, dus dit gaat wel automatisch.

De vrije arm biedt opbergruimte voor de accessoires die je meegeleverd krijgt, en eventueel kleine extra accessoires. Wij raden dit model echter alleen aan voor gevorderden wegens de complexiteit van alle uitbreidingen.

Verkrijgbaar bij:
Singer F3323 Bekijk prijzen
Aantal steken: 23
Knoopsgat: 1-fase
Aantal steken per minuut: 1100
Hierom zijn we fan:
Vrije arm – 23 stekenprogramma’s – Hoge naaisnelheid – 1-fase knoopsgat
Let hierop:
Nederlandse handleiding alleen digitaal – Geen onderdraadsensor

De beste naaimachine voor gevorderden is wat ons betreft de Singer F3323. Dit heeft onder andere te maken met de gebruiksvriendelijkheid, maar ook zeker met de veelzijdigheid aan functies. Er wordt gebruik gemaakt van automatische draadspanning waardoor je altijd de juiste steken maakt.

Het spreekt voor zich dat je variabele steeklengte en -breedte hebt bij dit model. Wat betreft automatisering kun je gebruik maken van een automatische draadinrijger en automatische draadspanning zoals al eerder vermeld. Met 23 stekenprogramma’s is er meer dan genoeg keuze om een mooi ontwerp te maken.

Bij het bestellen van dit model krijg je de volgende dingen meegeleverd:

 • Beschermhoes;
 • Accessoirebox;
 • Universele naaivoet;
 • Ritsvoet;
 • Knoopgatenvoet;
 • Knopenaannaaivoet;
 • Handleiding.

Gebruiksvriendelijkheid staat voorop

Als je ontwerpen maakt waar broekspijpen en mouwen in voorkomen, of vaak de kleding van de kinderen moet naaien, dan zal je blij zijn om te weten dat het apparaat beschikt over een vrije arm. Hierdoor kun je het hoekgedeelte verwijderen zodat de machine omgevormd kan worden naar een ander naaioppervlak. Het 1-fase knoopsgat mechanisme zorgt ervoor dat de knoopsgaten automatisch gaan.

Deze naaimachine kun je vrijwel direct gebruiken als je een beetje verstand hebt van naaien, ook zonder de handleiding te lezen. Alles staat duidelijk aangegeven. Mocht je toch liever de handleiding lezen, dan kun je de Nederlandse versie digitaal lezen.

De 23 stekenprogramma’s bestaan uit 5 basissteken, 12 decoratieve steken en 6 stretchsteken waardoor je al een groot aantal projecten op jouw to-do lijstje kunt zetten.

Verkrijgbaar bij:
Singer Talent 3321 Bekijk prijzen
Aantal steken: 21
Knoopsgat: 4-fase
Aantal steken per minuut: 1100
Hierom zijn we fan:
21 naaiprogramma’s – Vrije arm – Accessoires bijgeleverd – Tweelingnaald mogelijk
Let hierop:
Geen automatische bovenspanning – Geen ingebouwd naailicht

De beste naaimachine voor beginners heeft veel mogelijkheden, maar niet zo veel dat je er als beginner helemaal van in paniek slaat. Het zijn er genoeg om te doen wat je moet doen zonder moeilijke handelingen die best wat kennis vereisen.

Wij vonden de Singer Talent 3321 hiervoor de beste optie. Je komt hiermee niets tekort, je hebt namelijk 21 naaiprogramma’s waar je uit kunt kiezen. De bediening is ook niet al te lastig, de programma’s kies je gemakkelijk via het keuzewiel. Zodra je de basis eenmaal onder de knie hebt kun je ook proberen om wat complexere handelingen uit te voeren met de vrije arm. Het zal niet lang duren eer je de mooiste creaties maakt, naaien is net als fietsen: je verleert het nooit.

Een aantal productkenmerken van de Talent 3321:

 • 21 naaiprogramma’s;
 • 4-fase knoopsgat;
 • Automatische draadinrijger;
 • Variabele steeklengte en -breedte;
 • Vrije arm;
 • Solide metalen behuizing;
 • Extra hoge naaivoetstand;
 • Automatisch kliksysteem;
 • Accessoires bijgeleverd.

Alles wat een beginner nodig heeft

Als beginner kan het soms lastig zijn om te kiezen welke steken je moet gebruiken, welke accessoires noodzakelijk zijn en hoe je bepaalde handelingen uit moet voeren. Met deze naaimachine kom je al een heel eind. Je kunt gebruik maken van alle belangrijke nuttige steken, maar ook decoratieve steken. Stretchsteken kunnen ook gebruikt worden voor elastische stoffen.

Eigenlijk waren wij best verrast om te zien hoeveel mogelijkheden er zijn met dit beginnersapparaat. Waar je bij de bovenstaande modellen geen tweelingnaald kunt gebruiken, kan dat met dit model wel. Ook is er een regelbare naaivoetdruk beschikbaar.

Houd er wel rekening mee dat er geen automatische bovenspanning is. Wellicht is dit ook weer een voordeel omdat je als beginner dan écht de inhoudelijke kennis tot je neemt, maar als je graag wilt dat alles voor je gedaan wordt is dit een nadeel.

Verkrijgbaar bij:
Singer F4432 Bekijk prijzen
Aantal steken per minuut: 1100
Knoopsgat: 1-fase
Aantal steken: 32
Hierom zijn we fan:
Heeft maar liefst 32 steken - naald gaat door elke stof
Let hierop:
Pedaal is gevoelig

En dan onze professionele naaimachine: de singer 4432. Met maar liefst 32 soorten steken gaat deze machine door weer en wind. Leer, canvas of denim: de machine geeft geen krimp. Maar ook bij dunnere stoffen werkt deze machine fantastisch. 

Beste professionele naaimachine

De machine wordt wel geleverd met een gevoelig pedaal: langzame klussen gaan daardoor wat moeilijker. Het probleem kan verholpen worden als je het pedaal even openmaakt en de potmeter iets tegen de klok in draait. 

Verder is de machine ook praktisch en eenvoudig om te gebruiken. De knoppen zijn gebruiksvriendelijk en met een simpele stekker in het stopcontact, kun je al aan het werk. Naast 32 steken, wordt deze naaimachine ook geleverd met een volautomatische 1 fase knoopsgat en bevat deze machine een automatische naaldinrijger. Scheelt een hoop gepiel!

Al met al: de beste professionele naaimachine!

Verkrijgbaar bij:
Product Aantal steken Knoopsgat Aantal steken per minuut
Singer Tradition 2250 Singer Tradition 2250
Beste koop naaimachine
7 4-fase 600 Bekijk prijzen
Singer HD 4423 Singer HD 4423
Best geteste naaimachine
23 1-fase 1100 Bekijk prijzen
Singer F3323 Singer F3323
Beste naaimachine voor gevorderden
23 1-fase 1100 Bekijk prijzen
Singer Talent 3321 Singer Talent 3321
Beste naaimachine voor beginners
21 4-fase 1100 Bekijk prijzen
Singer s010l Singer s010l
Beste lockmachine
- 1-fase 1300 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zondag 26 maart 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.