Verschillen tussen dag- en nachtcrème

Door: Jasper
Laatste update: 4 augustus 2023

Is het zo eenvoudig? Dagcrème gebruik je overdag, en nachtcrème smeer je op als je ’s avonds naar bed gaat. Een veelgehoorde vraag is of het nodig is om twee crèmes te gebruiken, als beiden je gezicht verzorgen. Dan kan je overdag net zo goed een nachtcrème gaan smeren. En andersom, ’s nachts een lekkere dagcrème op je gezicht doen. Het ligt toch iets genuanceerder.

Verschillen dag- en nachtcrème

Overdag is het belangrijk dat je huid wordt beschermd door invloeden van buitenaf. Denk aan de zon en airco, maar ook de verwarming bijvoorbeeld of snijdende wind. Kortom, een dagcrème moet hier de juiste bescherming voor geven. ’s Nachts herstelt je huid, tijdens je slaap. Dit is een natuurlijk proces, dat je kan helpen door de juiste nachtcrème te gebruiken.

Omdat je een andere werking vraagt van de crèmes, zijn de gebruikte ingrediënten ook verschillend. Zo bevatten veel dagcrèmes tegenwoordig een SPF factor om tegen de zon te beschermen. Deze SPF factor is natuurlijk ’s nachts niet nodig als de zon onder is en jij lekker in bed ligt te slapen. Verder zijn nachtcrèmes vaak wat vetter, doordat het je huid helpt te herstellen en vocht vasthoudt. Een dagcrème bevat vaak meer water en heeft een lichtere textuur zodat de crème sneller in huid trekt. Dit is handig voor de make-up die je daarna aanbrengt. Een nachtcrème bevat vaak olie of andere voedende bestanddelen, en doet er langer of om in de huid te komen. Je krijgt dan ook een glimmende huid.

Dag- en nachtcrème in 1

Er is ook nog een tussenvariant beschikbaar. Namelijk een dag- en nachtcrème in 1. Dat betekent dat je dezelfde crème dus gebruikt ’s ochtends en ’s avonds. Als je deze crème wilt gebruiken, hou dan in gedachten dat er dan bijvoorbeeld geen SPF-bescherming in zit verwerkt. En misschien vettiger aanvoelt dan een normale dagcrème. Als je hier rekening mee houdt, dan is dat een goede crème voor jou. Denk er dus om dat als je naar buiten gaat, nog extra zonnebrandcrème smeert voor bescherming van de Uv-straling.

Een goede dag- en nachtcrème in 1 is de Biodermal dag- en nachtcrème. Een heerlijk natuurlijke crème, met een goede hydraterende werking. Deze crème bevat alleen geen UV filter, dus houd hier rekening mee als je naar buiten gaat.

Het kiezen van een nachtcrème

Een nachtcrème helpt jouw huid door het geven van extra verzorging bij het vernieuwen van de huidcellen. Dit proces van vernieuwing gebeurt de hele dag door. Maar in de nacht – als je slaapt – wordt dit nog intensiever gedaan. Als je zoekt naar een nachtcrème krijg je een breed aanbod. Welke soorten nachtcrèmes zijn er op de markt te vinden?

Nachtcrème vette huid

Als je een vette huid hebt herken je dat aan glimmende plekken op je voorhoofd, boven je neus en eventueel oneffenheden in je gezicht. Je kan dan beter geen crème maar een lotion of gel gebruiken. Dit trekt sneller in de huid en laat geen vettige waas achter. Een goede keuze is Paula’s Choice Clear Oil Free Nachtcrème, en is zeer geschikt voor de vette huid.

Nachtcrème gecombineerde huid

Bij een gecombineerde huid is sprake wanneer je wel last hebt van een vettige huid maar verder geen oneffenheden hebt in je gezicht. L’Oreal Paris Triple Active helpt jou bij de dagelijkse nachtverzorging.

Nachtcrème normale huid

Ook al ben je gezegend met een normale huid, toch moet je ook jouw huid verzorgen om te zorgen dat dit zo blijft. Kies daarom voor een crème die hydrateert en voedt. De Olaz Double action nachtcrème bijvoorbeeld is niet vet en wordt snel opgenomen in de huid.

Nachtcrème voor de gevoelige huid

Het hebben van een gevoelige huid is vervelend. Kenmerken voor een gevoelige huid zijn dat je last hebt van vlekjes, bultjes, jeuk en een schrale rode huid. De oorzaken van een gevoelige huid zijn per persoon verschillend. Het kan genetisch bepaald zijn, maar het kan ook zijn dat je de verkeerde producten gebruikt waar je huid dan op reageert.

Stappenplan gevoelige huid

Als je last hebt van een gevoelige huid, zijn er een aantal zaken die je moet laten of juist wel moet doen.

  • Gebruik geen zeep of badschuim, dit droogt namelijk je huid uit waardoor je meer last krijgt van jeuk.
  • Hetzelfde geldt eigenlijk voor hete douches, stoombaden en scrubs. Dit droogt ook je huid uit en werkt dus irriterend.
  • Als je een nieuw product hebt, kan je het beste dit aan de binnenkant van je elleboog uitproberen. Laat dit een nacht intrekken en kijk dan hoe je huid reageert. Mocht het goed gaan, gebruik het product dan op een klein stukje van je gezicht. Je wilt hiermee voorkomen dat je jouw hele gezicht insmeert en daar een allergische reactie op krijgt.
  • Als er hypoallergeen of dermatologisch getest staat op de verpakking is dit nog geen garantie dat het voor jou het beste product. Het bekent alleen dat iets getest is maar het resultaat van de test wordt er niet bij vermeld.
  • Koop geen nachtcrème waar parfum, alcohol of kleurstoffen in zit. Dit geeft namelijk huidirritatie. Gebruik liever crèmes waar bijvoorbeeld groene thee of zoethoutwortel in is verwerkt.

Keuze nachtcrème gevoelige huid

Als je bovenstaande stappenplan volgt krijg je de best passende nachtcrème voor jouw gevoelige huid. Bijvoorbeeld de Biodermal nachtcrème gevoelige huid. Een fijne crème die ervoor zorgt dat je huid intensief wordt gehydrateerd zonder verdere uitdroging. In combinatie met de beste dagcreme is jouw huid weer in balans, zonder irritaties en jeuk!

Anti-rimpel nachtcrème

Wist je dat jouw huid tijdens de nacht extra herstelt? Gedurende de dag is jouw huid al bezig om zich te herstellen, maar tijdens de nacht wordt er nog een schepje bovenop gedaan. Afvalstoffen worden gescheiden, cellen vernieuwen zich en de stofwisseling is zo’n 8 keer actiever dan overdag. Het is dus belangrijk dat je huid alle ruimte krijgt om deze processen tijdens je slaap z’n werk te laten doen.

Wanneer begin je met een anti-rimpel nachtcrème?

Vaak wordt gedacht dat als je maar vroeg genoeg begint met een anti-rimpel crème, je dan kan voorkomen dat je rimpels in je gezicht krijgt. Dit is helaas een onjuist vooroordeel. Want te vroeg beginnen met een anti-rimpel crème kan juist negatieve gevolgen hebben voor je huid. En versnel je het verouderingsproces. Er zitten verschillende ingrediënten in een anti-rimpel crème die zwaarder zijn dan normale crèmes. Als je dit te vroeg gebruikt raken je poriën verstopt. Je krijgt dan last van puistjes en andere onzuiverheden.

Begin daarom pas met een anti-rimpel crème als je merkt dat je huid verandert. Dit is vaak rond de 30 jaar, je huid wordt droger of juist vetter, en je begint de eerste rimpels te zien. Als je nu begint met een anti-rimpel nachtcrème ben je er vroeg genoeg bij. Een goede nachtcrème anti-rimpel is bijvoorbeeld de Nivea Q10 Plus nachtcrème. Een goede crème voor de normale huid.

Voorkomen van rimpels

Rimpels zijn een teken van veroudering, maar het verschilt per persoon op welke leeftijd rimpels komen. Sommige mensen krijgen het al op jonge leeftijd, terwijl bij anderen dit pas vele jaren later zichtbaar wordt. Je genen bepalen de rimpel ontwikkeling. In die zin heb je dus pech of juist mazzel. Maar je hebt zelf ook veel invloed op de ontwikkeling van rimpels. Mensen die vaak roken of alcohol gebruiken hebben een slechtere huid dan personen die dit niet gebruiken. Ook slechte voeding heeft een negatief effect op de huid. Drink daarnaast voldoende water en verzorg je gezicht met de juiste dagcrème.

Wanneer je begint met een anti-rimpel nachtcrème moet je eerst rekening houden met het soort crème. Is het voor een droge huid, gecombineerde huid, vette huid of normale huid, wat past bij jou? En kijk daarna welke crèmes een anti-rimpel functie hebben, dan heb je het beste product tijdens de nacht!

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer