Is Nespresso drinken gezond?

Koffiedrinken is een belangrijke manier voor veel Nederlanders om wakker te blijven en alert de dag door te komen. Maar natuurlijk ook omdat het lekker is. Veel mensen drinken tegenwoordig Nespresso. Is deze manier van koffiedrinken gezonder dan andere koffie?

Nespresso bevat vrij veel cafestol

Cafestol is een stofje in koffie dat je cholesterol kan verhogen. Wie meerdere koppen per dag drinkt kan hier na verloop van tijd last van krijgen. Nespresso is een vorm van koffiedrinken waarbij je vrij veel cafestol binnenkrijgt. Drinken via cups haalt het cafestol niet zo effectief uit de koffie als bijvoorbeeld koffie uit een filtermachine. Dat wordt gezien als meest gezonde manier van koffiedrinken. Toch bevat ook filterkoffie, net als Nespresso, vrij veel cafeïne, wat ook geen gezonde uitwerking heeft op het lichaam bij overmatig gebruik. Vooral in de avond kan dit de slaap verstoren.

Moet ik dan maar stoppen met Nespresso?

Hoewel het verhaal over cafestol nogal beangstigend klinkt, is er geen reden om je zorgen te maken. Bij het gebruik van maximaal drie kopjes Nespresso per dag zijn de risico’s nihil. Dus drink je koffie met mate en kies juist de smaken uit die je graag drinkt en probeer te genieten van je koffie.

Waar zit het meeste cafestol in?

Nespresso is overigens niet de meest ongezonde soort koffie. Volgens het voedingscentrum zit in de volgende soorten koffies de meeste cafestol:

  • ● French Press: drink maximaal 1 kopje per dag
  • ● Kookkoffie of Griekse en Turkse koffie: vermijd deze koffie vanwege hoge gehalte aan cafestol
  • ● Espresso in percolator (mokkapot): drink maximaal 2 tot 3 kopjes per dag

Opletten bij zwangere vrouwen en kinderen

Wanneer je zwanger bent of als je jonger bent dan 18 jaar is veel koffie drinken bijzonder ongezond vanwege de cafeïne. Er gelden dan andere adviezen. Kleine kinderen lusten koffie vaak toch niet, dus daarmee zijn weinig problemen tijdens de zwangerschap kan het echter moeilijk zijn de verleiding van koffie te weerstaan. Gelukkig zijn er bijvoorbeeld cafeïnevrije cups verkrijgbaar bij Nespresso.