Beste 5 OLED tv’s van 2023

Door: Stijn
Laatste update: 1 oktober 2022

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Wat ooit begon met een grote kast op het tv-meubel, is via een LCD-televisie en LED-televisie inmiddels verandert in een OLED-televisie. Door de ontwikkeling van films in 4K en 5K wordt ook op dit gebied hard aan de weg getimmerd. Hoewel je tegenwoordig televisie kunt kijken op je telefoon, tablet en computer, kijken we in deze review naar de beste OLED TV van 2022.

Bij het vergelijken van de verschillende OLED televisies hebben we onder meer gekeken naar de verversingssnelheid, of het een Smart TV is, of deze beschikt over Bluetooth, of de televisie 4K resolutie heeft en natuurlijk de prijs. Daar is uiteindelijk de LG OLED55C16LA als beste OLED televisie uit de test gekomen. Toch hebben we nog verschillende andere goede televisies!  

Beste OLED tv 2022

 1. Beste koop OLED tv: LG C1 OLED55C16LA
 2. Best geteste OLED tv: Sony XR-65A90J
 3. Beste LG OLED tv: LG OLED55G1RLA
 4. Beste 55 inch OLED tv: Philips 55OLED706
 5. Beste Sony OLED tv: Sony KE-55A8P

OLED tv’s vergelijken

Product Schermdiagonaal Verversingssnelheid Aanbevolen kijkafstand
LG C1 OLED55C16LA Beste koop OLED tv
55 inch 100 Hz 2 – 4 meter Bekijk prijzen
Sony XR-65A90J Best geteste OLED tv
65 inch 100 Hz 3 – 5 meter Bekijk prijzen
LG OLED55G1RLA Beste LG OLED tv
55 inch 100 Hz 2 – 4 meter Bekijk prijzen
Philips 55OLED706 Beste 55 inch OLED tv
55 inch 100 Hz 2 – 4 meter Bekijk prijzen
Sony KE-55A8P Beste Sony OLED tv
55 inch 100 Hz 2 – 4 meter Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop OLED tv LG C1 OLED55C16LA

Hierom zijn we fan:
 • OLED-technologie – Processor – WebOS besturingssysteem
 • Applicatie besturing
Let hierop:
 • Soundbar
 • Draaibare voet
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 949,00
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Aanbevolen kijkafstand: 2 – 4 meter
Merk: LG

De beste OLED tv van 2022 is de LG OLED55C16LA. Het OLED scherm zorgt er namelijk voor dat je enorm scherpe beelden krijgt met diepere zwartwaarden. Dit maakt het ook een geschikte gaming monitor, aangezien je zelfs de donkere hoekjes enorm goed zichtbaar krijgt!

De televisie maakt gebruik van aan a9 Gen4 processor. Hoewel je dit als consument weinig zegt, heeft het als grote voordeel dat je vloeiende en kleurrijke beelden krijgt. Daarnaast beweeg je hierdoor razendsnel en moeiteloos door het smart menu. Hier wordt gebruik gemaakt van WebOS.

Het WebOS besturingssysteem zorgt ervoor dat je kunt profiteren van verschillende technologieën op hetzelfde apparaat, wat ook wel een smart tv wordt genoemd. Met dit besturingssysteem zie je het volgende in één overzichtelijk menu:

 • Live Televisie
 • Externe apparatuur voor dvd’s en blu rays
 • Internet
 • Applicaties (Pinterest, Youtube video’s)
 • Streamingsdiensten (Netflix, Videoland)

Daarnaast kun je de televisie ook meteen applicatie bedienen. Deze applicatie is te downloaden voor tablets en smartphones met zowel Android als iOS als besturingssysteem. Daarnaast kun je de Android tv ook bedienen door middel van spraakherkenning via Amazon Alexa. Dit kan wel alleen als de tv is verbonden met internet.

Fysieke eigenschappen

Helaas wordt er bij deze OLED tv van LG geen soundbar wordt meegeleverd. Je moet dus zelf een soundbar of (bluetooth) geluidssysteem aansluiten als je de geluidskwaliteit wilt verbeteren. Hoewel er twee Dolby Vision boxen zijn ingebouwd, geven deze niet dezelfde kwaliteit als een soundbar of surround system.

Daarnaast is er geen sprake van een draaibare voet. Hierdoor moet je de televisie fysiek verplaatsen als je een andere kijkhoek wilt. Dit maakt het lastiger als je een grotere kamer hebt met meerdere zitplekken. Dit is wel een nadeel ten opzichte van televisies met een draaibare voet.

De mogelijkheid om beste tv met een 48 inch scherm te kopen maakt dit tevens een van de kleine oled tv’s met enorm goede beeldkwaliteit. De meeste televisies in deze review zijn namelijk alleen verkrijgbaar in 55 inch of groter. De tv heeft ook usb poorten beschikbaar voor aansluiting met een laptop.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste OLED tv Sony XR-65A90J

Hierom zijn we fan:
 • OLED tv
 • Analyse van kijkgedrag
 • Geluidssysteem
 • 65 inch tv
Let hierop:
 • Draaibare voet
 • Prijs
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 2,747,20
Schermdiagonaal: 65 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Aanbevolen kijkafstand: 3 – 5 meter
Merk: Sony

Als beste uit de test komt de Sony Bravia OLED XR-65A90J. Met deze OLED televisie haal je een kwalitatief hoogstaande kijkervaring in huis. Het OLED scherm zorgt voor een prachtige weergaven van de kleuren, een krachtig contrast en hoge helderheid. Dit verhoogt de kijkervaring in positieve zin.

Daarnaast hebben we positieve ervaringen met de Cognitive Processor XR. Deze analyseert namelijk wat je op dat moment aan het kijken bent. Hier wordt de beeld- en geluidsweergave op aangepast. Dit is erg handig als je overschakelt van een romantische komedie naar een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld.

Zoals gezegd zorgt de processor er ook voor dat de geluidservaring verbeterd wordt. Daarbij gebruikt Sony een Acoustic Surface geluidssysteem. Dit wil zeggen dat er geen speakers zijn, maar het geluid uit het scherm komt. Hierdoor komt het geluid ook echt van links als er op die plek een acteur praat.

Doordat Sony allerlei extra functionaliteiten heeft aangebracht, ligt de prijs van de televisie ook een stuk hoger dan die van de concurrenten. Het maakt deze OLED televisie de duurste tv die er in deze review is opgenomen. Hier moet je bij aankoop dus wel rekening mee houden.

Omvang en voetstukken

Het grote voordeel van deze televisie is dat het de grootste OLED tv uit deze review is. Dit maakt de televisie ook geschikt voor grotere ruimtes. De aanbevolen kijkafstand bedraagt namelijk tussen de 3 en 5 meter. Dit is ook een van de redenen dat de prijs hoger ligt.

We hebben nog wel een opmerking over de voetjes van de deze Sony televisie. Deze hebben namelijk de volgende eigenschappen:

 • 2 voetjes
 • In hoogte verstelbaar
 • In breedte verstelbaar

Hoewel dit natuurlijk enorm handig is, is de voet niet draaibaar. Je moet de televisie dus fysiek verplaatsen als je de kijkhoek wilt veranderen. Dit kan erg vervelend zijn als de zon bijvoorbeeld op het OLED scherm valt.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste LG OLED tv LG OLED55G1RLA

Hierom zijn we fan:
 • Muurbeugel
 • OLED EVO
 • Processor
 • Filmmaker mode
Let hierop:
 • Voetjes
 • Soundbar
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1,097,00
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Aanbevolen kijkafstand: 2 – 4 meter
Merk: LG

De beste van alle LG OLED tv’s is de LG OLED55G1RLA. Dit begint al direct met de filmmaker modus, een functionaliteit die door LG is ontworpen. Waar een normale OLED TV juist de beelden verscherpt en instellingen aanpast om de kijkervaring te verbeteren, is dit bij deze speciale functie niet het geval.

Daarnaast is er gebruik gemaakt van OLED EVO, een nieuwe tv die werd geïntroduceerd asl de nieuwste generatie OLED tv van LG. OLED staat voor Organic Light Emitting Diode (OLED). In vergelijking met een reguliere OLED tv zorgt deze namelijk voor:

 • Diepere zwartwaarden, dus zwarte beelden écht zwart
 • Krachtig contrast
 • Helderdere beelden

Zoals we bij de beste tv van 2022 al gezien hebben, maakt ook deze LG televisie gebruik van een krachtige processor, waarmee je nog vloeiender door het startmenu gaat en de beelden nog gedetailleerder en extra kleurrijk worden weergegeven. Ook zijn er verschillende apps beschikbaar, wat het een smart tv maakt.

Plaatsing

Bij de LG tv zit standaard een muurbeugel. Hierdoor hang je deze strak en stijlvol tegen de muur. Let er wel op dat je de muurbeugel zelf nog moet installeren. Bij deze muurbeugel moeten we wel twee minpunten plaatsen.

Allereerst wordt er geen verstelbare muurbeugel meegeleverd. Wil je de kijkhoek dus veranderen, dan is dat met deze muurbeugel niet mogelijk. Daarnaast worden er ook geen voetjes meegeleverd voor als je de televisie gewoon op een tv-meubel wil plaatsen. Dit is een nadeel ten opzichte van de concurrentie.

Een ander nadeel dat we hebben opgemerkt bij deze LG televisie is het ontbreken van een soundbar. Deze moet je dus bij de muurbeugel ophangen of los op het tv-meubel plaatsen. Hoewel de kwaliteit van het geluid prima is, merkte we na het aansluiten van een goede soundbar een groot verschil in de geluidsbeleving.

Beste 55 inch OLED tv Philips 55OLED706

Hierom zijn we fan:
 • Verversingssnelheid
 • Ambilight
 • Dun tv scherm
 • Prijs
Let hierop:
 • Draaibare voet
 • Soundbar
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1,299,00
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Aanbevolen kijkafstand: 2 – 4 meter
Merk: Philips

Met de Philips 55OLED706 hebben we de beste OLED TV met 55 inch getest. Deze televisie is echter ook verkrijgbaar in 65 inch voor als je een nog betere kijkervaring wilt! Het dunne beeldscherm bevestig je moeiteloos tegen de muur, terwijl de voetjes ervoor zorgen dat deze mooi op een tv-meubel past.

In tegenstelling tot de andere OLED televisies in deze review valt het op dat deze Philips televisie beschikt over Ambilight. Dit zorgt voor een verbeterde en sfeervolle kijkervaring. Wel moeten we daarbij vermelden dat het Ambilight alleen op de bovenkant en zijkant van toepassing is.

We zijn daarnaast erg te spreken over de verversingssnelheid van het scherm. Met 100 Hz kun je deze televisie namelijk ook gebruiken als gaming monitor. In een conferentiezaal kun je de televisie zelfs gebruiken als extensie van je laptop om je presentatie aan een grote groep te laten zien.

Ook de prijs van het apparaat valt op. In vergelijking met andere televisies in deze review is deze namelijk een stuk goedkoper. Dit maakt de televisie interessant voor een grotere groep consumenten die toch uitstekende beeldkwaliteit én een Smart TV in de huiskamer willen hebben hangen.

De minpunten

Er zijn een tweetal minpunten van deze OLED tv. Allereerst is de voet niet draaibaar, wat trouwens bij de meeste led tv’s het geval is, waardoor je altijd op een juiste plek voor de televisie moet gaan zitten. Valt het zonlicht op het beeldscherm, dan moet je de complete televisie verplaatsen om de lichtinval te verwijderen.

Daarnaast is er geen sprake van een soundbar die is geïntegreerd. Wil je genieten van de beste geluidskwaliteit, dan moet je een externe speaker of soundbar aanschaffen. De standaard audio is voorzien van:

 • 3 speakers
 • Subwoofer
 • Dolby Atmos ondersteuning
Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste Sony OLED tv Sony KE-55A8P

Hierom zijn we fan:
 • 10 bit paneel – Acoustic Surface – OLED scherm
 • Prijs
Let hierop:
 • Draaibare voet
 • Soundbar
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1,349,00
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Aanbevolen kijkafstand: 2 – 4 meter
Merk: Sony

De Sony OLED KE-55A8P, de beste Sony OLED TV die er in 2022 op de markt is, is voorzien van een 10 bit paneel. Voor veel mensen zegt dit weinig, maar het paneel zorgt voor extreem realistische kleuren en een scherpe beeldweergave. Dit wordt gecombineerd met het Acoustic Surface geluid.

Dit wil zeggen dat het geluid niet uit de boxen maar juist uit de televisie zelf komt. Het scherm dient namelijk als speaker. Ben je een film aan het kijken en komt er van rechts aan auto aangereden, dan hoor je ook daadwerkelijk het geluid uit de rechterkant van de televisie komen!

Door dit te combineren met het OLED scherm met 4K ultra HD een verversingssnelheid van 100 Hz heb je niet alleen geweldig geluid, maar ook fantastisch beeld. Door de hoge verversingssnelheid kijk je moeiteloos de beste actiefilms of de spannendste voetbalwedstrijden.

Dit alles is mogelijk voor een zeer voordelige prijs. Hoewel het niet de goedkoopste televisie uit de review is, is de prijs zeer scherp. Zeker als we kijken naar alle extra functionaliteiten die je ervoor terugkrijgt. Toch moeten we een tweetal minpunten benadrukken.

Door de bluetooth functionaliteit kun je de televisie verbinden met een koptelefoon zodat je vrouw ongestoord een boek op de e-reader kan lezen. Andere aansluitingen op de televisie zijn:

 • HDMI-aansluiting
 • USB-aansluiting
 • Antenne-aansluiting

De televisie zelf

De functionaliteiten zijn zoals gezegd erg goed, maar de fysieke eigenschappen schieten wat tekort. Helaas is er geen gebruik gemaakt van een draaibare voet, waardoor je de televisie moet verzetten als je eens in een andere stoel gaat zitten.

Daarnaast is er ook geen gebruik gemaakt van een soundbar. Hoewel dit de kwaliteit van het geluid gaat verbeteren, kun je dan geen gebruik meer maken van het Acoustic Surface systeem. Daarom zien we dit niet als een groot nadeel, zeker omdat het Acoustic Surface systeem een van de grote voordelen is.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij OLED-tv’s vergelijken

Niet alleen gaan de ontwikkelingen rondom televisies vandaag de dag enorm snel, ook brengt vrijwel elke producent wel een OLED televisie op de markt. De nieuwe tv beschikt dan ook weer over de nieuwste technologieën. We hebben er daarom voor gekozen om alleen OLED-televisies te testen die aan vooraf opgestelde voorwaarden konden voldoen. Deze voorwaarden zijn:

 • Verversingssnelheid: Allereerst de verversingssnelheid, waarbij we een minimum hebben vastgesteld van 100 Hz. Dit is genoeg om vloeiend actiefilms of sportwedstrijden te kijken, maar ook om de televisie te gebruiken als gaming monitor. Ga je echt voor multifunctionaliteit, dan kun je deze zelfs gebruiken als monitor voor je computer of extra monitor voor je laptop.
 • Smart TV: Daarnaast moet te OLED tv ook een Smart TV zijn. Dit geeft je de mogelijkheid om verschillende applicaties op je televisie te gebruiken, waaronder bijvoorbeeld YouTube, Netflix, Videoland of andere streamingsdiensten.
 • Bluetooth: Ook bluetooth is een harde vereiste voor de televisie. Hierdoor kun je verschillende accessoires aansluiten op de televisie, waaronder bijvoorbeeld een soundbar, een surround systeem of een koptelefoon als je ouders ook in de kamer zitten.  
 • 4K televisie: En tot slot zijn alle televisies die we getest hebben 4K resolutie. Hierdoor krijg je enorm scherpe beelden en worden films en series van streamingsdiensten ondersteund. Deze worden vandaag de dag vrijwel allemaal aangeboden in 4K formaat.

Waar moet je op letten bij het kopen van een OLED tv? 2022 koopgids

Tegenwoordig zijn OLED-televisies in allerlei soorten, maten en prijsklassen beschikbaar. Om ervoor te zorgen dat je door de bomen het bos nog kunt zien, hebben we in deze review eerst bekeken of de OLED-televisies aan vooraf opgestelde criteria konden voldoen. Zodra dit het geval was, hebben deze in de test opgenomen. Daarbij hebben we de volgende criteria gebruikt.

Verversingssnelheid

Een eerste punt is de verversingssnelheid. Over het algemeen maken Europese merken onderscheidt tussen 50 Hertz en 100 Hertz. Als minimum hebben we in deze review alleen televisies getest met een verversingssnelheid van 100 Hertz. Dit stelt je in staat om vloeiend televisie te kijken, vooral als je graag naar sportwedstrijden of actiefilms kijkt. Dit zorgt er ook voor dat je de televisie kunt gebruiken als gaming monitor of extra scherm voor je laptop.

Smart TV

Daarnaast vinden we het belangrijk dat de OLED televisie ook een Smart TV is. Hierdoor kun je verschillende applicaties op de televisie gebruiken, zoals Videoland of Netflix, en kun je de televisie met spraak besturen. Sluit deze bijvoorbeeld aan op je Smart Home en je kunt de televisie vanuit je luie stoel besturen.

Bluetooth

Om verschillende elektronische apparaten op je televisie aan te kunnen sluiten, is bluetooth een vereiste. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor je bluetooth speakers, maar is het ook fijn als je bij bezoek je koptelefoon kunt aansluiten op de televisie. Ook het aansluiten van een soundbar behoort dan tot de mogelijkheden, speciaal voor de mensen die tijdens het kijken van films en series willen genieten van het beste geluid!

4K resolutie

Alle OLED televisies in deze review beschikken over 4K resolutie, waardoor je haarscherpe beelden krijgt. Aangezien ook steeds meer films en series op Netflix geschikt zijn voor 4K, kijk je deze films in de beste kwaliteit mogelijk. Hoewel er vandaag de dag ook al 8K televisies zijn, worden er nog maar weinig films met deze hoge resolutie gemaakt.

Veelgestelde vragen

Hoe vervoer ik een OLED tv?

Het vervoeren van een OLED tv moet zo veilig mogelijk gebeuren. Je kunt de televisie daarom het beste in de doos vervoeren, maar altijd staand. Doe je dit namelijk niet, dan kan dit schade aan het panel of aan interne onderdelen veroorzaken.

Hoe maak je je OLED tv schoon?

Het schoonmaken van je OLED tv is natuurlijk erg belangrijk. Toch zijn er wel bepaalde regels waar je je aan moet houden. Spijt bijvoorbeeld geen reinigingsmiddel rechtstreeks op de televisie. Veeg het scherm voorzichtig schoon met een droge doek. Maak vervolgens een doek nat met water en reinigingsmiddel (minder dan 1% zeep). Voer daarbij geen druk uit, aangezien dit de vloeibare kristallen kan beschadigen.

Is een OLED tv het waard?

Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze die je zelf moet maken. De kleurenweergaven bij een OLED-tv is een stuk beter. Daarnaast is het beeld haarscherp doordat de kleur van elk beeldpuntje apart wordt aangestuurd. Vooral bij donkere scènes merk je het voordeel van een OLED-tv. Wil je voor goedkopere varianten gaan, dan kun je nog kiezen voor een led tv, full hd televisie, QLED (quantum light emitting diode) of lcd tv.

Welke tv is het beste, OLED of QLED?

Het belangrijkste verschil tussen OLED en QLED is dat je bij OLED natuurlijkere kleuren krijgt. Donkere scènes in films zijn dan ook echt donker. Bij een QLED-televisie is er meer achtergrondverlichting, waardoor je beter beeld hebt in een kamer met veel zonlicht. Hoewel de een niet beter is dan de ander, moet je wel voor jezelf bepalen welke het beste bij jouw situatie past.

Wat is beter, NEO QLED of OLED?

Neo QLED is weer een hele verbetering ten opzichte van gewoon QLED. Bij Neo QLED worden er namelijk meer LED lampjes gebruikt, waardoor de kleuren nóg preciezer aangestuurd kunnen worden in verlichte kamers. Toch zorgt OLED nog steeds voor meer natuurlijke kleuren dan QLED.

Wat zijn de nadelen van een OLED televisie?

De belangrijkste nadelen van een OLED televisie zijn dat deze in een sterk verlichte ruimte, bijvoorbeeld met zonlicht, erg kan spiegelen. Daarnaast verbruikt een OLED televisie meer stroom, iets wat vooral in de huidige tijd van stijgende energieprijzen als nadeel gezien kan worden.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *