Beste 5 OLED tv's van 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Wat ooit begon met een grote kast op het tv-meubel, is via een LCD-televisie en LED-televisie inmiddels verandert in een OLED-televisie. Door de ontwikkeling van films in 4K en 5K wordt ook op dit gebied hard aan de weg getimmerd. Hoewel je tegenwoordig televisie kunt kijken op je telefoon, tablet en computer, kijken we in deze review naar de beste OLED TV van 2022.

Bij het vergelijken van de verschillende OLED televisies hebben we onder meer gekeken naar de verversingssnelheid, of het een Smart TV is, of deze beschikt over Bluetooth, of de televisie 4K resolutie heeft en natuurlijk de prijs. Daar is uiteindelijk de LG OLED55C16LA als beste OLED televisie uit de test gekomen. Toch hebben we nog verschillende andere goede televisies!  

LG C1 OLED55C16LA Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Aanbevolen kijkafstand: 2 – 4 meter
Hierom zijn we fan:
OLED-technologie – Processor – WebOS besturingssysteem - Applicatie besturing
Let hierop:
Soundbar - Draaibare voet

De beste OLED tv van 2022 is de LG OLED55C16LA. Het OLED scherm zorgt er namelijk voor dat je enorm scherpe beelden krijgt met diepere zwartwaarden. Dit maakt het ook een geschikte gaming monitor, aangezien je zelfs de donkere hoekjes enorm goed zichtbaar krijgt!

De televisie maakt gebruik van aan a9 Gen4 processor. Hoewel je dit als consument weinig zegt, heeft het als grote voordeel dat je vloeiende en kleurrijke beelden krijgt. Daarnaast beweeg je hierdoor razendsnel en moeiteloos door het smart menu. Hier wordt gebruik gemaakt van WebOS.

Het WebOS besturingssysteem zorgt ervoor dat je kunt profiteren van verschillende technologieën op hetzelfde apparaat, wat ook wel een smart tv wordt genoemd. Met dit besturingssysteem zie je het volgende in één overzichtelijk menu:

 • Live Televisie
 • Externe apparatuur voor dvd's en blu rays
 • Internet
 • Applicaties (Pinterest, Youtube video's)
 • Streamingsdiensten (Netflix, Videoland)

Daarnaast kun je de televisie ook meteen applicatie bedienen. Deze applicatie is te downloaden voor tablets en smartphones met zowel Android als iOS als besturingssysteem. Daarnaast kun je de Android tv ook bedienen door middel van spraakherkenning via Amazon Alexa. Dit kan wel alleen als de tv is verbonden met internet.

Fysieke eigenschappen

Helaas wordt er bij deze OLED tv van LG geen soundbar wordt meegeleverd. Je moet dus zelf een soundbar of (bluetooth) geluidssysteem aansluiten als je de geluidskwaliteit wilt verbeteren. Hoewel er twee Dolby Vision boxen zijn ingebouwd, geven deze niet dezelfde kwaliteit als een soundbar of surround system.

Daarnaast is er geen sprake van een draaibare voet. Hierdoor moet je de televisie fysiek verplaatsen als je een andere kijkhoek wilt. Dit maakt het lastiger als je een grotere kamer hebt met meerdere zitplekken. Dit is wel een nadeel ten opzichte van televisies met een draaibare voet.

De mogelijkheid om beste tv met een 48 inch scherm te kopen maakt dit tevens een van de kleine oled tv's met enorm goede beeldkwaliteit. De meeste televisies in deze review zijn namelijk alleen verkrijgbaar in 55 inch of groter. De tv heeft ook usb poorten beschikbaar voor aansluiting met een laptop.

De LG OLED55C16LA is de beste OLED televisie van 2022 door het geweldige besturingssysteem en de voordelige prijs!

Sony XR-65A90J Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 65 inch
Aanbevolen kijkafstand: 3 – 5 meter
Verversingssnelheid: 100 Hz
Hierom zijn we fan:
OLED tv – Analyse van kijkgedrag – Geluidssysteem – 65 inch tv
Let hierop:
Draaibare voet – Prijs

Als beste uit de test komt de Sony Bravia OLED XR-65A90J. Met deze OLED televisie haal je een kwalitatief hoogstaande kijkervaring in huis. Het OLED scherm zorgt voor een prachtige weergaven van de kleuren, een krachtig contrast en hoge helderheid. Dit verhoogt de kijkervaring in positieve zin.

Daarnaast hebben we positieve ervaringen met de Cognitive Processor XR. Deze analyseert namelijk wat je op dat moment aan het kijken bent. Hier wordt de beeld- en geluidsweergave op aangepast. Dit is erg handig als je overschakelt van een romantische komedie naar een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld.

Zoals gezegd zorgt de processor er ook voor dat de geluidservaring verbeterd wordt. Daarbij gebruikt Sony een Acoustic Surface geluidssysteem. Dit wil zeggen dat er geen speakers zijn, maar het geluid uit het scherm komt. Hierdoor komt het geluid ook echt van links als er op die plek een acteur praat.

Doordat Sony allerlei extra functionaliteiten heeft aangebracht, ligt de prijs van de televisie ook een stuk hoger dan die van de concurrenten. Het maakt deze OLED televisie de duurste tv die er in deze review is opgenomen. Hier moet je bij aankoop dus wel rekening mee houden.

Omvang en voetstukken

Het grote voordeel van deze televisie is dat het de grootste OLED tv uit deze review is. Dit maakt de televisie ook geschikt voor grotere ruimtes. De aanbevolen kijkafstand bedraagt namelijk tussen de 3 en 5 meter. Dit is ook een van de redenen dat de prijs hoger ligt.

We hebben nog wel een opmerking over de voetjes van de deze Sony televisie. Deze hebben namelijk de volgende eigenschappen:

 • 2 voetjes
 • In hoogte verstelbaar
 • In breedte verstelbaar

Hoewel dit natuurlijk enorm handig is, is de voet niet draaibaar. Je moet de televisie dus fysiek verplaatsen als je de kijkhoek wilt veranderen. Dit kan erg vervelend zijn als de zon bijvoorbeeld op het OLED scherm valt.

De Sony Bravia OLED XR-65A90J is de best geteste televisie met een aantal geweldig geluidssysteem en slimme processor!

LG OLED55G1RLA Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Aanbevolen kijkafstand: 2 – 4 meter
Hierom zijn we fan:
Muurbeugel – OLED EVO – Processor – Filmmaker mode
Let hierop:
Voetjes - Soundbar

De beste van alle LG OLED tv's is de LG OLED55G1RLA. Dit begint al direct met de filmmaker modus, een functionaliteit die door LG is ontworpen. Waar een normale OLED TV juist de beelden verscherpt en instellingen aanpast om de kijkervaring te verbeteren, is dit bij deze speciale functie niet het geval.

Daarnaast is er gebruik gemaakt van OLED EVO, een nieuwe tv die werd geïntroduceerd asl de nieuwste generatie OLED tv van LG. OLED staat voor Organic Light Emitting Diode (OLED). In vergelijking met een reguliere OLED tv zorgt deze namelijk voor:

 • Diepere zwartwaarden, dus zwarte beelden écht zwart
 • Krachtig contrast
 • Helderdere beelden

Zoals we bij de beste tv van 2022 al gezien hebben, maakt ook deze LG televisie gebruik van een krachtige processor, waarmee je nog vloeiender door het startmenu gaat en de beelden nog gedetailleerder en extra kleurrijk worden weergegeven. Ook zijn er verschillende apps beschikbaar, wat het een smart tv maakt.

Plaatsing

Bij de LG tv zit standaard een muurbeugel. Hierdoor hang je deze strak en stijlvol tegen de muur. Let er wel op dat je de muurbeugel zelf nog moet installeren. Bij deze muurbeugel moeten we wel twee minpunten plaatsen.

Allereerst wordt er geen verstelbare muurbeugel meegeleverd. Wil je de kijkhoek dus veranderen, dan is dat met deze muurbeugel niet mogelijk. Daarnaast worden er ook geen voetjes meegeleverd voor als je de televisie gewoon op een tv-meubel wil plaatsen. Dit is een nadeel ten opzichte van de concurrentie.

Een ander nadeel dat we hebben opgemerkt bij deze LG televisie is het ontbreken van een soundbar. Deze moet je dus bij de muurbeugel ophangen of los op het tv-meubel plaatsen. Hoewel de kwaliteit van het geluid prima is, merkte we na het aansluiten van een goede soundbar een groot verschil in de geluidsbeleving.

Philips 55OLED706 Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 55 inch
Aanbevolen kijkafstand: 2 – 4 meter
Verversingssnelheid: 100 Hz
Hierom zijn we fan:
Verversingssnelheid – Ambilight – Dun tv scherm – Prijs
Let hierop:
Draaibare voet - Soundbar

Met de Philips 55OLED706 hebben we de beste OLED TV met 55 inch getest. Deze televisie is echter ook verkrijgbaar in 65 inch voor als je een nog betere kijkervaring wilt! Het dunne beeldscherm bevestig je moeiteloos tegen de muur, terwijl de voetjes ervoor zorgen dat deze mooi op een tv-meubel past.

In tegenstelling tot de andere OLED televisies in deze review valt het op dat deze Philips televisie beschikt over Ambilight. Dit zorgt voor een verbeterde en sfeervolle kijkervaring. Wel moeten we daarbij vermelden dat het Ambilight alleen op de bovenkant en zijkant van toepassing is.

We zijn daarnaast erg te spreken over de verversingssnelheid van het scherm. Met 100 Hz kun je deze televisie namelijk ook gebruiken als gaming monitor. In een conferentiezaal kun je de televisie zelfs gebruiken als extensie van je laptop om je presentatie aan een grote groep te laten zien.

Ook de prijs van het apparaat valt op. In vergelijking met andere televisies in deze review is deze namelijk een stuk goedkoper. Dit maakt de televisie interessant voor een grotere groep consumenten die toch uitstekende beeldkwaliteit én een Smart TV in de huiskamer willen hebben hangen.

De minpunten

Er zijn een tweetal minpunten van deze OLED tv. Allereerst is de voet niet draaibaar, wat trouwens bij de meeste led tv's het geval is, waardoor je altijd op een juiste plek voor de televisie moet gaan zitten. Valt het zonlicht op het beeldscherm, dan moet je de complete televisie verplaatsen om de lichtinval te verwijderen.

Daarnaast is er geen sprake van een soundbar die is geïntegreerd. Wil je genieten van de beste geluidskwaliteit, dan moet je een externe speaker of soundbar aanschaffen. De standaard audio is voorzien van:

Met de beste OLED TV van 55 inch in huis geniet je gegarandeerd van prachtige beeldkwaliteit!

Sony KE-55A8P Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 55 inch
Aanbevolen kijkafstand: 2 – 4 meter
Verversingssnelheid: 100 Hz
Hierom zijn we fan:
10 bit paneel – Acoustic Surface – OLED scherm - Prijs
Let hierop:
Draaibare voet - Soundbar

De Sony OLED KE-55A8P, de beste Sony OLED TV die er in 2022 op de markt is, is voorzien van een 10 bit paneel. Voor veel mensen zegt dit weinig, maar het paneel zorgt voor extreem realistische kleuren en een scherpe beeldweergave. Dit wordt gecombineerd met het Acoustic Surface geluid.

Dit wil zeggen dat het geluid niet uit de boxen maar juist uit de televisie zelf komt. Het scherm dient namelijk als speaker. Ben je een film aan het kijken en komt er van rechts aan auto aangereden, dan hoor je ook daadwerkelijk het geluid uit de rechterkant van de televisie komen!

Door dit te combineren met het OLED scherm met 4K ultra HD een verversingssnelheid van 100 Hz heb je niet alleen geweldig geluid, maar ook fantastisch beeld. Door de hoge verversingssnelheid kijk je moeiteloos de beste actiefilms of de spannendste voetbalwedstrijden.

Dit alles is mogelijk voor een zeer voordelige prijs. Hoewel het niet de goedkoopste televisie uit de review is, is de prijs zeer scherp. Zeker als we kijken naar alle extra functionaliteiten die je ervoor terugkrijgt. Toch moeten we een tweetal minpunten benadrukken.

Door de bluetooth functionaliteit kun je de televisie verbinden met een koptelefoon zodat je vrouw ongestoord een boek op de e-reader kan lezen. Andere aansluitingen op de televisie zijn:

 • HDMI-aansluiting
 • USB-aansluiting
 • Antenne-aansluiting

De televisie zelf

De functionaliteiten zijn zoals gezegd erg goed, maar de fysieke eigenschappen schieten wat tekort. Helaas is er geen gebruik gemaakt van een draaibare voet, waardoor je de televisie moet verzetten als je eens in een andere stoel gaat zitten.

Daarnaast is er ook geen gebruik gemaakt van een soundbar. Hoewel dit de kwaliteit van het geluid gaat verbeteren, kun je dan geen gebruik meer maken van het Acoustic Surface systeem. Daarom zien we dit niet als een groot nadeel, zeker omdat het Acoustic Surface systeem een van de grote voordelen is.

Met de beste OLED TV van Sony geniet je van Acoustic Surface, een OLED scherm en een zeer scherpe prijs!

Product Schermdiagonaal Aanbevolen kijkafstand Verversingssnelheid
LG C1 OLED55C16LA LG C1 OLED55C16LA
Beste koop OLED tv
55 inch 2 – 4 meter 100 Hz Bekijk prijzen
Sony XR-65A90J Sony XR-65A90J
Best geteste OLED tv
65 inch 3 – 5 meter 100 Hz Bekijk prijzen
LG OLED55G1RLA LG OLED55G1RLA
Beste LG OLED tv
55 inch 2 – 4 meter 100 Hz Bekijk prijzen
Philips 55OLED706 Philips 55OLED706
Beste 55 inch OLED tv
55 inch 2 – 4 meter 100 Hz Bekijk prijzen
Sony KE-55A8P Sony KE-55A8P
Beste Sony OLED tv
55 inch 2 – 4 meter 100 Hz Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 30 maart 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.