Beste 5 oordoppen van 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Je geniet maar half van het concert van die te gekke band om achteraf te merken dat je inderdaad te dicht bij de boxen hebt gestaan. Een vervelende piep achtervolgt je de rest van de week, en wie weet nog langer.

Oordoppen zijn niet alleen de oplossing voor iedereen die geen zin meer heeft om met een piep in de oren rond te lopen, het is een fantastische manier om bij het zwemmen het water uit je oren te houden én ook nog eens goed voor je nachtrust.

Maar in een tijdperk waar oordoppen populair is geworden, zijn er ook een hoop extra modellen en varianten op de markt gekomen. En bij de verkeerde keus, eindigt je goede voornemen met een vies, onhygiënisch propje ellende.

Van demping tot herbruikbaarheid: wij vergeleken 5 verschillende modellen om de beste oordoppen voor jou uit te zoeken. En wij waren de grootste fan van Alpine SleepDeep. Wil je juist oordoppen voor het uitgaan? Lees dan de koopgids.

Best geteste oordoppen
SleepCore®
Bol.com
SleepCore®
Beste oordoppen tegen snurken
Alpine SleepSoft
Coolblue
Alpine SleepSoft
Beste oordoppen tegen geluid
Get Plugged Sleep Plugs
Bol.com
Get Plugged Sleep Plugs
Beste festival oordoppen
Alpine PartyPlug
Coolblue
Alpine PartyPlug
Alpine SleepDeep Bekijk prijzen
Demping: 27 dB
Doel oordoppen: Slapen
Herbruikbaarheid: 100 keer
Hierom zijn we fan:
Herbruikbaar – Slaapfilter – Demping – Schoonmaak
Let hierop:
Maatvoering – Kinderen

De beste oordoppen van 2022 zijn van Alpine. De Alpine SleepDeep zorgen ervoor dat jij én je partner heerlijk kunnen slapen, aangezien deze tot wel 27 dB aan geluid weg te filteren. Hierdoor heb je geen last meer van het gesnurk van je partner en hoef je het dekbed niet over je hoofd te trekken van ellende.

De oordoppen maken namelijk gebruik van een speciaal ontwikkeld slaapfilter. Deze zorgt er voor dat specifieke geluiden, zoals snurken, het draaien van de airco of geluiden van buiten, gefilterd worden. Daarnaast zijn de oordoppen gemaakt van AlpineThermoShape, wat de volgende voordelen oplevert:

 • Ultra zacht
 • Huidvriendelijk
 • Duurzamer en hygiënischer

Wat daarnaast een groot voordeel van de oordoppen van Alpine is, is dat je deze tot wel 100 keer kunt gebruiken. De oordoppen van foam moet je eigenlijk direct na gebruik weggooien, aangezien er sneller vuil en bacteriën in kunnen blijven hangen. Dit is bij de oordoppen van Alpine niet het geval.

En wil je de oordoppen een keer schoonmaken, dan is dat eigenlijk heel eenvoudig. Doe wat ontsmettingsmiddel op een wattenstaafje en maak je oordoppen zorgvuldig schoon. Let er wel op dat de meeste oordoppen niet waterbestendig zijn. Voor deze én meer tips, hebben we hier een stuk van BNN!

De minpunten

Helaas zijn ons ook twee minpunten opgevallen. De oordoppen zijn momenteel alleen te bestellen in maat M. Hoewel Alpine zelf claimt dat dit bij 95% van de personen past, zijn we er zelf achter gekomen dat maar liefst 3 van de 8 leden van ons testpanel de oordoppen niet goed paste. Attentie dus!

Daarnaast zijn deze niet geschikt voor kinderen. Hebben je kinderen veel last van geluiden ’s nachts, dan kun je hier beter specifieke oordoppen voor kopen. De gehoorgang van je kinderen is namelijk nog niet goed genoeg ontwikkeld om hier tegen te kunnen.

De beste oordoppen van 2022 vanwege de slaapfilter en het gebruik van AlpineThermoShape!

SleepCore® Bekijk prijzen
Demping: 27 dB
Doel oordoppen: Slapen
Herbruikbaarheid: Onbekend
Hierom zijn we fan:
Zwemmen – 12 herbruikbare oordoppen – Kinderen – Vormbaar
Let hierop:
Levensduur - Siliconen

Na meerdere tests te hebben uitgevoerd tijdens meerdere activiteiten, zijn we erachter gekomen dat deze SleepCore oordoppen als beste uit de test komen. Deze kun je namelijk tijdens allerlei verschillende activiteiten gebruiken, waaronder:

 • Slapen
 • Zwemmen
 • Reizen
 • Werk

Dit maakt de oordoppen ook geschikt voor een zeer brede doelgroep. De oordoppen zij namelijk vormbaar. Door ze te kneden kun je ze eenvoudig in je gehoorgang plaatsen. Heb je ze juist ingebracht, dan sluiten deze je oor helemaal af en hoor je vrijwel niks meer!

Tijdens het testen hebben we ook een aantal kinderen gevraagd of zij deze oordoppen wilde testen. Dit hebben we gedaan tijdens het studeren, maar ook als een vriendje of vriendinnetje muziek aan het luisteren was. Zij gaven aan dat ze vrijwel geen geluid hoorde, hoe hard de muziek ook stond!

Siliconen

In de verpakking vind je maar liefst 12 herbruikbare oordoppen, zodat je voorlopig ook nog wel even vooruit kunt. Wat we bij deze siliconen oordoppen wel hebben is dat de levensduur een stuk korter is. De siliconen oordoppen moet je telkens kneden, wat niet bevorderlijk is voor de levensduur.

Tijdens het slapen hebben we wel al een aantal keer meegemaakt dat we een oordop verloren zijn. Lig je vaak met de zijkant op het kussen of slaap je heel onrustig, dan is dit misschien niet ideaal voor je.

Daarnaast voelen de siliconen oordoppen op den duur wat apart aan. Dit komt vooral doordat er geen gebruik is gemaakt van een filter. Wil je dus dat er wel wát geluid door wordt gelaten, dan ben je bij deze oordoppen aan het verkeerde adres. We raden het dan ook niet aan om ze op festivals te gebruiken.

Deze goede oordoppen zijn geschikt voor verschillende activiteiten en kunnen zelfs door kinderen gebruikt worden!

Verkrijgbaar bij:
Alpine SleepSoft Bekijk prijzen
Demping: 25 dB
Doel oordoppen: Slapen
Herbruikbaarheid: Ruim 100 keer
Hierom zijn we fan:
Slaapfilter – Zijslapers – Herbruikbaar – Hypoallergeen
Let hierop:
Onrustige slapers - Uitneemhulp

Heb je last van een snurkende partner, dan kunnen deze beste oordoppen tegen snurken weleens de oplossing bieden. De Alpine SleepSoft oordoppen zijn namelijk speciaal ontwikkeld met een slaapfilter, waardoor snurken en ander omgevingsgeluid vakkundig gefilterd wordt.

Daarnaast hebben we ervaren dat de oordoppen zeer geschikt zijn voor mensen die op hun zij slapen. Ik slaap zelf op mijn linkerzij, waardoor een oordop altijd op het kussen ligt. Echter ben ik nog niet een keer mijn oordoppen verloren.

Let er daarbij wel op dat het voor onrustige slapers een ander verhaal kan zijn. Om het product goed te testen hebben we ook (in wakkere toestand) regelmatig bewogen in bed en van zij gewisseld. Op dat moment heb je wel kans dat de oordop losser gaat zitten en na verloop van tijd uitvalt.

De oordoppen

Wat ons zo goed is bevallen aan de oordoppen, is dat deze herbruikbaar zijn. Volgens Alpine kun je tot wel 100 keer met dezelfde oordoppen doen, mits je ze goed onderhoud. We hebben ze nu al in een tijdje in gebruik en ze werken nog prima. Daarnaast worden ze ook niet snel vies.

Als nadeel willen we nog wel de uitneemhulp benoemen. Deze zou het makkelijk moeten maken om de oordoppen weer te verwijderen. Toch is dit maar een fragiel stukje, waardoor we al meerdere malen bang zijn geweest dat dit afbrak. Op dat moment is het een stuk moeilijker om de oordop te verwijderen.

Wat we nog wel als pluspunt hebben is dat de oordoppen gemaakt zijn van hypoallergeen materiaal. Dit wil zeggen dat het geen allergische reacties zal veroorzaken, waarbij je moet denken aan:

 • Uitslag
 • Jeuk
 • Rode plekken
 • Irritaties of ontstekingen

De beste slaap oordoppen voor een heerlijke nachtrust, gemaakt van hypoallergeen materiaal!

Get Plugged Sleep Plugs Bekijk prijzen
Demping: 35 dB
Doel oordoppen: Slapen
Herbruikbaarheid: Onbekend
Hierom zijn we fan:
Prijs – SNR-waarde – Opbergdoosje – Inbrengen
Let hierop:
Foam – Langdurig dragen

De goedkoopste oordoppen die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden, zijn de Get Plugged Sleep oordoppen. Voor een zeer scherpe prijs krijg je maar liefst 14 oordoppen die je kunt gebruiken. Hierdoor heb je voor de komende tijd wel even genoeg.

Daarnaast is de SNR-waarde van deze oordoppen enorm goed. Vergeleken met de andere oordoppen hebben deze de hoogste SNR-waarde. Met een filtering van 35 dB kun je enorm veel geluid wegfilteren. Hiermee kun je ongeveer het volgende bereiken:

 • Van 45 dB (geluiden in een bibliotheek) naar bijna absolute stilte!
 • Van 80 dB (het verheffen van je stem) naar 45 dB (geluiden in een bibliotheek)
 • Van 100 dB (festival) naar 65 dB (vergaderruimte op kantoor)

De oordoppen komen daarnaast in een handig opbergdoosje, waardoor je heel eenvoudig de oordoppen kunt opbergen als je ze niet meer gebruikt. Zet deze langs je nachtkastje neer en je vergeet ze ook nooit meer in te doen.

De oordoppen

Wat we als een nadeel moeten vermelden, is dat dit de enige oordoppen van foam zijn. Dit zorgt ervoor dat ze minder lang meegaan dan de andere oordoppen, vooral omdat deze snel veel bacteriën bevatten en ook een stuk breekbaarder zijn. In dat geval is de set van 14 oordoppen wel handig.

Bij het inbrengen van de oordoppen valt het op dat dit enorm gemakkelijk gaat. Een paar keer kneden en je kunt eigenlijk al vooruit. Let er wel op dat je lang genoeg kneedt en dat je de oordoppen de ruimte geeft om zich uit te zetten. Alleen in dat geval wordt er genoeg geluid weg gefilterd.

Als tweede kleine nadeel hebben we ervaren dat het bij langdurig dragen wat ongemakken kan opleveren. In dat geval geeft het soms druk aan je oor, terwijl het bij flinke activiteiten ook kan zorgen voor een zweterig gevoel. Ook als je met één oor op het kussen ligt kan dit plakkerig aanvoelen.

Met 14 stuks de meeste en beste oordoppen om geluid weg te filteren met een filter tot wel 35 dB.

Verkrijgbaar bij:
Alpine PartyPlug Bekijk prijzen
Demping: 18 dB
Doel oordoppen: Uitgaan
Herbruikbaarheid: Ruim 100 keer
Hierom zijn we fan:
Festival – Gesprekken hoorbaar – Comfortabel – Bewaardoosje
Let hierop:
Geluiddemping – Opletten met indoen

Wist je dat je bij een festival gedurende een aantal uren wordt blootgesteld aan zo’n 90 tot 110 decibel? En dat het schadelijk is om langdurig naar geluiden van meer dan 80 dB te luisteren? Met deze Alpine PartyPlugs voorkom je gehoorschade tijdens de beste feestjes en voorkom je een piep in je oren!

Kijken we naar een aantal andere oordoppen in deze review, dan zien we wel dat er oordoppen zijn die nog meer geluid dempen. Bij deze PartyPlugs is de geluiddemping maximaal 19 dB. Gaat het volume echt hard open, dan is het alsnog mogelijk dat je (beperkt) last krijgt van je oren.

Tijdens het feesten is het trouwens wel gewoon mogelijk om gesprekken met je vrienden te voeren. De oordoppen zijn er namelijk speciaal op gericht om stemgeluid te filteren, terwijl geluid van de muziek gedempt wordt. Let er op dat deze minder geschikt zijn tijdens het slapen in je boxspring.  

Het dragen van de oordoppen

Tijdens het dragen van de oordoppen zijn we erachter gekomen dat ze heel comfortabel zitten. Zelfs bij festivals waar we ze meerdere uren achter elkaar in moesten doen, hebben we er geen enkel moment last van gehad. Dit komt vooral door de AlpineThermoShape, waardoor deze zich naar je oor vormt.

We hebben wel gemerkt dat je op moet letten tijdens het indoen. Als je namelijk te hard duwt, dan heb je kans dat je het staafje niet meer bij kunt. Dit maakt het erg lastig om de oordoppen nog uit je oor te krijgen. We hebben al menig festivalganger naar de EHBO zien lopen, dus let hier goed mee op.

En is het festival voorbij, dan kun je de oordoppen gewoon opbergen in het bewaardoosje. Hiermee voorkom je dat de oordoppen beschadigd raken of vies worden. Naast het bewaardoosje vind je ook nog in de verpakking:

 • Twee oordoppen met akoestisch filter
 • Alpine Miniboxx
 • Alpine inbrenghuls

Voor festivalgangers zijn dit de oordoppen die voor jou een gehoorbeschadiging gaan voorkomen!

Product Demping Doel oordoppen Herbruikbaarheid
Alpine SleepDeep Alpine SleepDeep
Beste koop oordoppen
27 dB Slapen 100 keer Bekijk prijzen
SleepCore® SleepCore®
Best geteste oordoppen
27 dB Slapen Onbekend Bekijk prijzen
Alpine SleepSoft Alpine SleepSoft
Beste oordoppen tegen snurken
25 dB Slapen Ruim 100 keer Bekijk prijzen
Get Plugged Sleep Plugs Get Plugged Sleep Plugs
Beste oordoppen tegen geluid
35 dB Slapen Onbekend Bekijk prijzen
Alpine PartyPlug Alpine PartyPlug
Beste festival oordoppen
18 dB Uitgaan Ruim 100 keer Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 4 februari 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.