Beste oorthermometer 2023. 5x de beste oorthermometers

Door: Eva
Laatste update: 1 maart 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Met de corona pandemie nog in het achterhoofd, willen mensen in een vroeg stadium weten of zij koorts hebben of dreigen te krijgen. Tijdens de pandemie waren de thermometers zelfs tijdelijk uitverkocht door de grote vraag! Ondanks dat er veel verschillende type thermometers zijn, waaronder oormetingen, voorhoofdsmetingen en rectale metingen, waren de apparaten niet aan te slepen.

Om ervoor te zorgen dat jij niet zonder thermometer zit, hebben we hier de beste thermometers van 2022 op een rij gezet. Daarbij hebben we gekeken naar de meetmethode, of deze geschikt is voor baby’s, of er meerdere metingen mogelijk zijn en natuurlijk de prijs. Daar is de Premiumful Medische thermometer als beste uit de test gekomen. Ben je nog op zoek naar een andere goede koortsthermometer? Wij hebben ze voor je!

Beste Oorthermometer

 1. Beste nauwkeurige: Braun IRT 6020 Mnla – Thermometer
 2. Beste voor baby’s: Braun IRT 3030 – Thermometer
 3. Best geteste: Braun IRT 6520 – Digitale Oorthermometer
 4. Beste voor de voorhoofd: Easypix ThermoGun TG2

Oorthermometers vergeleken

Product Meetmethode Geschikt voor baby’s Multifunctioneel
Infrarood Ja Nee Bekijk prijzen
Digitaal Ja Nee Bekijk prijzen
Digitaal Ja Nee Bekijk prijzen
Easypix ThermoGun TG2 Beste voor de voorhoofd
Infrarood/Contactloos Ja Nee Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste nauwkeurige Braun IRT 6020 Mnla – Thermometer

Hierom zijn we fan:
 • Meet omgevingstemperatuur
 • Oormeting
Let hierop:
 • Geen piep bij koorts
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 49,99
Meetmethode: Infrarood
Geschikt voor baby’s: Ja
Multifunctioneel: Nee
Merk: Braun

Deze infrarood thermometer van Braun is hartstikke nauwkeurig! Ze meet deze oorthermometer ook de omgevingstempratuur. Als je eenmaal hebt gemeten, is deze thermometer maar liefst 1 graad nauwkeurig.  Verder zitten er genoeg oorkapjes meegeleverd om met het hele gezin hygienisch gebruik te maken van de thermometer. 

Lees deze oorthermometer makkelijk af via het praktische LCD-scherm

Op het LCD-scherm kun je de temperatuur aflezen, ook als je in het donker staat. Wel zo makkelijk. Verder schakelt het systeem automatisch na 60 seconden uit. Mocht je je handen vol hebben aan zieke kinderen, dan hoef jij je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

Wel handig is het gewicht. Deze thermometer weegt maar 305 gram en dat is lekker stevig in de hand. Wil jij graag een thermometer waarmee je nauwkeurig meet? Dan is deze oorthermometer geschikt voor jou!

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste voor baby’s Braun IRT 3030 – Thermometer

Hierom zijn we fan:
 • Koortsindicator met geluid
 • Ook voor pasgeborenen
 • Binnen 1 seconde meetresultaat
Let hierop:
 • Wegwerplensfilters nodig
 • Spatwaterdicht
 • Geen smartfunctie
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 26,00
Meetmethode: Digitaal
Geschikt voor baby’s: Ja
Multifunctioneel: Nee
Merk: Braun

Ben je op zoek naar een eenvoudige, maar betrouwbare en functionele oorthermometer? Dan heb je die nu gevonden. De oorthermometers van Braun worden door artsen het meest gebruikt en vaakst aanbevolen, dus dat zegt wel iets over de kwaliteit. Deze thermometer kun je snel gebruiken en geeft een betrouwbare temperatuurmeting, dus na 1x meten weet je genoeg. Het laatste meetresultaat wordt in het geheugen opgeslagen, zodat je het later nog eens kunt bekijken.

Andere fijne eigenschappen van deze thermometer zijn:

 • Geschikt voor pasgeboren kinderen
 • Binnen 1 seconde een meetresultaat
 • Koortsindicator met geluid

Deze thermometer kun je voor het hele gezin gebruiken, zodat je maar 1 apparaat nodig hebt.

Hygiënische oorthermometer

Bij deze thermometer krijg je BPA- en latexvrije wegwerplensfilters meegeleverd. Zo kun je steeds hygiënische metingen doen. Je weet ook meteen wanneer iemand koorts heeft. De meter geeft dan met piepjes aan dat er een verhoogde temperatuur wordt gemeten. De thermometer is spatwaterdicht, dus je kunt hem niet gebruiken voor meten van de badwatertemperatuur. Kun jij wel een betrouwbare oorthermometer gebruiken? Bestel dan deze Braun IRT 3030.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste Braun IRT 6520 – Digitale Oorthermometer

Hierom zijn we fan:
 • Nauwkeurig
 • Snelle meting
 • Groot LCD-display
Let hierop:
 • Geen voorhoofdsmeting
 • Wegwerp kapjes
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 53,00
Meetmethode: Digitaal
Geschikt voor baby’s: Ja
Multifunctioneel: Nee
Merk: Braun

Snel maar ook comfortabel de temperatuur in het oor meten? Dat doe je met deze IRT6520 oorthermometer van Braun. Deze thermometer maakt gebruik van de ExacTemp technologie die de tip van het apparaat opwarmt. Dat voelt wat prettiger aan in het oor als je een meting doet, waardoor de meting nauwkeuriger is. Het is ook fijner voor gevoelige kinderen. Niet voor niets zijn de meeste thermometers bij de huisarts van het merk Braun. Bij de thermometer zitten wegwerplensfilters, die je opnieuw moet aanschaffen als ze op zijn.

Deze oorthermometer is makkelijk in gebruik

Alles aan deze thermometer is gericht op gebruiksgemak. Dat merk je aan:

 • een groot, duidelijk LCD display
 • de supersnelle meting van 1 seconde en geheugenfunctie
 • een licht- en geluidssignaal als meting klaar is

Het meetresultaat is zeer nauwkeurig, maar je moet wel na elke meting een nieuw kapje erop doen. Dit geldt met name als je de meter voor meerdere personen gebruikt. Ook kun je met deze thermometer geen voorhoofdsmeting doen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste voor de voorhoofd Easypix ThermoGun TG2

Hierom zijn we fan:
 • Contactloos meten – Nauwkeurig
 • Koortssignaal
Let hierop:
 • Relatief dure thermometer
 • Meting kan 0,2 graden afwijken
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 55,94
Meetmethode: Infrarood/Contactloos
Geschikt voor baby’s: Ja
Multifunctioneel: Nee
Merk: Easypix

Wil je graag een professionele thermometer, waarmee je snel en contactloos de temperatuur van iedereen in je huishouden kunt meten? Dan heb je die nu gevonden. Deze Easypix ThermoGun meet namelijk snel, hygiënisch en contactloos je lichaamstemperatuur. Hygiënischer wordt het niet!

Contactloos temperaturen is eigenlijk heel makkelijk en je kunt het vanaf een afstandje doen. Zo werkt het:

 • Zet de thermometer aan
 • Hou de thermometer op 5 cm afstand
 • Lees de temperatuur af op het lcd- display

Als je temperatuur te hoog is, dan klinkt er een signaal. Je weet dan meteen dat je koorts hebt.

Handige contactloze oorthermometer

Een echte oorthermometer is dit niet, want je meet niet echt in het oor zelf. Je kunt wel in de buurt van het oor meten en een voorhoofdsmeting is ook mogelijk. Wil je bij een kind meten, dan zal het met dit apparaat prettiger aanvoelen dan bijvoorbeeld met een meter die in het oor gaat. Dankzij de speciale vorm van de ThermoGun TG2 kun je het apparaat onder verschillende hoeken vasthouden. Zo kun je ook je eigen temperatuur makkelijk opmeten. Om het temperatuurverloop bij te houden, kun je tot 32 metingen opslaan met de geheugenfunctie. Ben je klaar? Dan schakelt deze ThermoGun zichzelf automatisch uit.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij vergelijken

Hoe weet je precies wat een goede oorthermometer is? Dat hebben wij voor je uitgezocht! We hebben namelijk bekeken aan welke criteria de oorthermometer moest voldoen, voordat we deze in onze test hebben opgenomen. Hierdoor weet je zeker dat je een betrouwbare koortsthermometer in huis haalt:

 • Waterdichtheid: Een van de belangrijkste punten is wat ons betreft de waterdichtheid van de oorthermometer. Om hygiënische redenen is het belangrijk om de oorthermometer regelmatig te reinigen. Aangezien mensen met (dreigende) koorts het apparaat ook vaak vast hebben, is het wel zo fijn dat je deze van boven tot onder schoon kunt maken:
 • Geheugenfunctie: Ook de geheugenfunctie is een vereiste, zodat je bij je kinderen de voortgang van de koorts in de gaten kunt houden. In plaats van één enkele meting te moeten doen en deze telkens te moeten noteren, kun je dit gewoon op het apparaat aflezen. Hiermee voorkom je ook dat je kinderen de temperatuur verzinnen als ze even een dagje niet naar school willen!
 • Batterij: Aangezien vrijwel iedereen wel batterijen in huis heeft, hebben we ervoor gekozen om alleen thermometers te beoordelen die op batterijen werken. Dit zorgt er ook voor dat je eenvoudiger kunt wisselen van batterijen als deze op zijn.
 • Opzetstuk: En tot slot hebben we nog bekeken of de thermometer over een opzetstuk beschikt. Niet alleen zorgt dit ervoor dat de tip beschermd is, maar ook voorkomt dit dat er vuil in de thermometer komt. Dit kan de werking van het apparaat verminderen en kan ervoor zorgen dat er juist méér vuil in het oor komt als je een meting doet. Met een opzetstuk wordt dit voorkomen.

Hier kun je zelf op letten – Koopgids 2023

Bij het kopen van een nieuwe thermometer is het belangrijk om er een te kopen die bij jouw wensen past. Aangezien er veel verschillende thermometers op de markt zijn, hebben wij van debeste.com hier een aantal punten op een rij gezet:

 • Gebruikersprofielen: Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het aantal gebruikersprofielen. Dit is handig als je met meerdere personen van dezelfde oorthermometer gebruik maakt. Je kunt in dat geval beter zien welke meting door wie is gedaan én wat de temperatuur is.
 • Geheugenplaatsen: Een tweede punt is het aantal geheugenplaatsen. Om te kijken of de aspirines, de vele uren slaap en het eten helpt, worden er vaak meerdere metingen per dag gedaan. Door de geheugenplaatsen kun je veel beter in de gaten houden of het ook echt beter gaat en of de temperatuur daalt.
 • Type metingen: Hoewel er voorheen alleen maar thermometers waren die één type meting konden uitvoeren, zijn er tegenwoordig allerlei verschillende metingen mogelijk met dezelfde thermometer. Dit is ideaal als je nog kleine kinderen of baby’s hebt. In dat geval is een oormeting vaak niet mogelijk doordat de gehoorgang nog te smal is. Je kunt er dan voor kiezen om een rectale meting te gebruiken.
 • Koortsalarm: En de laatste functionaliteit waar je op moet letten is het koortsalarm. Dit is vooral handig als je zelf de metingen gaat uitvoeren. In plaats van op het display te kijken, weet je direct of er sprake is van koorts of niet. Let er wel voor op dat het alarmsignaal per thermometer kan verschillen.

Veelgestelde vragen

Wat is de best geteste oorthermometer?

De best geteste oorthermometer is de Braun IRT 3030. Dit komt doordat deze waterbestendig is, je via een geluidsindicatie een melding krijgt als je koorts hebt én doordat deze nauwkeurig de temperatuur meet.

Welke oorthermometer gebruiken artsen?

In het ziekenhuis wordt vaak een voorhoofdthermometer gebruikt. Dit komt doordat deze op afstand gebruikt kan worden en hierdoor een stuk hygiënischer is. Ondanks dat deze net wat minder accuraat is, zorgt dit voor een goede indicatie van de temperatuur.

Welke thermometer is het nauwkeurigst?

De rectale thermometer is het meest nauwkeurig, zeker bij jonge kinderen en baby’s. Dat komt omdat de gehoorgang bij kinderen nog niet goed ontwikkeld is, waardoor deze te smal is. Een rectale meting geeft een accurate weergave van de temperatuur.

Hoeveel moet je optellen bij een oorthermometer?

In tegenstelling tot een meting onder de tong of onder de oksel, hoef je bij een oorthermometer geen hoeveelheid bij de meting op te tellen. Dit komt doordat je de temperatuur van het trommelvlies meet, wat dezelfde bloedsomloop heeft als de temperatuurregeling in de hersenen.

Hoe werkt een oorthermometer?

Een rectale thermometer meet de temperatuur van de omgeving van waar het pinnetje zich bevindt, maar bij de oren gaat de thermometer er niet helemaal in. Als je een meting via het oor doet, gebruik je een infraroodsensor. De warmte van het trommelvlies wordt hierdoor gescand en omgezet naar een digitale waarde die je kunt aflezen.

Hoe betrouwbaar is een oorthermometer?

Artsen zijn nooit fan geweest van een oorthermometer, zij adviseren liever rectaal. Dit heeft ermee te maken dat de rectale temperatuur nooit afwijkt. Een oorthermometer is dan ook niet de beste manier om de temperatuur te meten, maar als rectaal geen optie is, is de oorthermometer wel het meest betrouwbaar. Het is vooral belangrijk dat je de oorthermometer goed richt, en dat is wat vooral lastig blijkt te zijn. Daarnaast heb je ook te maken met oorsmeer, omgevingstemperatuur en of er zojuist op het oor gelegen is of niet.

Hoe nauwkeurig is een oorthermometer?

Als je een oorthermometer goed gebruikt is het, samen met de rectale thermometer, een van de meest nauwkeurige manieren om de temperatuur op te nemen. De maximale afwijking van een oorthermometer is 0,1 – 0,2 graden Celsius.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *