Hoe kalibreer je een oorthermometer?

Door: Eva
Laatste update: 29 april 2022

Je wilt je temperatuur opmeten, maar je moet je oorthermometer wel eerst even kalibreren. Hoe doe je dat?

Wat is een oorthermometer?

Oorthermometers zijn een soort thermometer die in de gehoorgang wordt geplaatst om de temperatuur van het trommelvlies te meten. Ze worden ook wel trommelthermometers genoemd.

Waarom is een oorthermometer het beste?

De gehoorgang is een natuurlijk koellichaam. Het kan een hogere temperatuur aan dan de huid van je voorhoofd, wat betekent dat het mogelijk is om een nauwkeurige meting van het oor te doen.

Er zijn veel redenen waarom oorthermometers beter zijn dan andere soorten thermometers.

Oorthermometers zijn nauwkeuriger en gemakkelijker te gebruiken dan elk ander type thermometer. Ze kunnen ook worden gebruikt bij kleine kinderen, die geen thermometer onder hun tong kunnen houden of hun ogen niet lang genoeg open kunnen houden om een rectale thermometer te gebruiken.

De beste oorthermometers zijn niet alleen degene die het snelst lezen. Ze moeten ook nauwkeurig en consistent kunnen lezen.

We raden aan om een thermometer te gebruiken die zowel rectaal als oraal kan worden gebruikt. Op deze manier heb je een nauwkeurige meting, ongeacht in welke positie je kind of jij zich bevindt op het moment van meten. Wil je weten vanaf welke leeftijd je een oorthermometer kunt gebruiken? Lees het dan hier!

Hoe kalibreer je een oorthermometer?

De beste manier om een oorthermometer te kalibreren is om een referentiethermometer te gebruiken, die nauwkeurig en betrouwbaar moet zijn. De nauwkeurigheid kan worden gecontroleerd door de referentiethermometer in kokend water te plaatsen, deze eruit te halen en gedurende vijf minuten op een vlakke ondergrond te plaatsen. De aflezing mag niet meer dan 0,5 graden Fahrenheit of Celsius veranderen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het bij gebruik van een oorthermometer belangrijk is om deze diep genoeg in de gehoorgang te steken, zodat deze

  • het trommelvlies kan bereiken, en
  • een nauwkeurige meting kan krijgen.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer